…iar Internetul vă va face liberi!

25 aprilie 2017
…iar Internetul vă va face liberi! jpeg

În ultima vreme, toate reclamele operatorilor de mobil din România sînt despre ofertele de Internet. Tonul l-a dat cea mai nouă rețea, Digi, care a oferit, potrivit reclamei, 50 de „giga” per abonat, gigabyte-ul fiind una dintre unitățile de măsură superioare ale traficului de date pe Internet. A urmat Vodafone, care a aniversat 20 de ani de cînd a intrat pe piața din România și a dat în stînga și-n dreapta „bonusuri de Internet”, unele ajungînd și la 20 de giga. Dacă ești de mai mult timp client la ei, poți ajunge însă să ai Internet acordat suplimentar lună de lună. Nu după multă vreme, și Orange a împlinit 20 de ani și a sărbătorit tot cu Internet pe post de șampanie, urcînd și mai mult ștacheta. A spus că la fiecare an de vechime în rețea, ai o lună de „Internet nelimitat”. De aici poți înțelege că dacă eşti de 12 sau mai mulți ani în rețeaua lor, ai tot anul acces nelimitat la Internet.

Ultimul intrat în hora Internetului mobil a fost Telekom, care a anunțat că „eliberează Internetul pentru toți românii”. Cu transmiterea mesajului promoției – „Hai #netliberare!” – a fost însărcinat un interpret de muzică hip hop. El spune-așa: „Pentru noi, românii, libertatea e prețioasă/ Ne-am luptat pentru ea/ Am ieșit din casă, ne pasă/ Libertatea ne atrage ca un magnet/ De aceea punem egal între libertate și net/ (...) Mai concret, cu toții avem dreptul la net/ Să fim liberi,/ Să fim lideri/ Să urmărim tot ce ne dorim/ Să cunoaștem lumea/ S-o împărtășim/ Pentru români, netul e libertate/ Deci a sosit timpul să trecem la fapte”, spune reclama. La fapte înseamnă în acest caz un abonament de cel puțin cinci euro (cel mai mic tarif pentru „Internet eliberat”, după cum se spune la sfîrșitul reclamei). Dincolo de găselnița de marketing, mesajul este interesant; fără net, spune el, regresăm automat într-o societate de tip totalitarist. Accesul la Internet este dovada libertății. Chestiunea este că în avîntul lui comercial, mesajul pare să spună mai mult, că accesul la net e și suficient pentru a afirma despre o societate că e liberă - ceea ce e cel puțin discutabil.

Aceasta e partea frumoasă, de fațadă, a ofertelor de Internet cu care ne-am pomenit în ultima perioadă. Dar de acum se termină cu versurile și se trece la contract. Unul dintre lucrurile pe care l-am remarcat este că și netul e de calitatea întîi, a doua sau chiar a treia. Dar pînă și cel de calitatea întîi, dacă te uiți atent prin toată oferta, poate fi „negarantat”. Îmi amintesc că Vodafone mă mai gratula cu cîte un bonus de net și anul trecut. Eu aveam net de la cartela de serviciu, de calitatea a doua, și îmi închipuiam în naivitatea mea că dacă tot oferă ceva cu care ar dori să mă atragă pe viitor, Vodafone vine cu un net mai bun. Mă înşelam, de fapt, era la fel ca și cel de la abonamentul de serviciu, de la Orange. E adevărat că între timp, trebuie să spun, ultimele bonusuri de la Vodafone sînt cu net de 4G, adică de calitate superioară. Și chiar se simte la navigare față de 3G, încît pe moment am și renunțat la conexiunea Wi-Fi și stau numai pe date mobile, dacă tot am giga „fără număr”.

Al doilea lucru este legat de eligibilitatea abonatului pentru ofertele de net. Ca să ai acces la bogăția de oferte de „Internet nelimitat”, trebuie să ai deja sau să cumperi un abonament mai consistent, de cîțiva euro sau chiar zeci de euro lunar, chiar dacă lună de lună îți rămîne net neutilizat. Cu alte cuvinte, ofertele sună de multe ori foarte pompos, dar dacă te hotărăști să plătești cît cere compania ca să ai acces la ele, se poate întîmpla să nu ajungi să consumi decît o parte infimă din cît ți se pune teoretic la dispoziție. Asta îmi amintește de povestea oarecum asemănătoare cu „minutele nelimitate” de convorbiri pe mobil. „Nelimitat” sună foarte bine în departamentul de marketing, dar e ușor inexact; de fapt, minutele sînt cît se poate de limitate pentru că pur și simplu numărul minutelor dintr-o lună este limitat, respectiv la 60x24x31, adică la maxim 44.640.

Pe cînd meditam la ofertele de net mobil care au inundat România, un oaspete din Canada a dorit să cumpere o cartelă pentru Internet de mobil și a aflat de o ofertă de doi gigabytes la șase euro. Fiind sub influența reclamelor de la noi, i-am spus că la prima impresie îmi pare cam scump. „Cum scump”, mi-a zis, „mie mi se pare foarte ieftin!” Și mi-a spus cam ce conține și cît costă un abonament în Canada. De exemplu, 100 de minute naționale și 100 de megabytes costă 30 de dolari canadieni. Pachetul cu 1000 de minute și 1 GB de date ajunge la 65 de dolari. Cel „fără număr” la convorbiri și de la 5 GB în sus sare de 100 de dolari canadieni. De „Internet nelimitat”, canadienii par să nu fi auzit. Pe moment i-am dat dreptate, apoi mi-am amintit de o știre despre prețul țigărilor din România. Este unul dintre cele mai mici din Europa, însă raportat la puterea de cumpărare, este unul dintre cele mai mari. Așa și cu Internetul nostru pe mobil, dar şi cu multe alte servicii şi mărfuri.

Ionuţ Iamandi este jurnalist la Radio România Actualităţi.

Foto: Pixabay.com

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Calculele Coaliției. Independentul Cătălin Cîrstoiu la Capitală, împărțire politică la sectoare
Lunga căutare a Coaliției pentru un candidat care să-l învingă pe Nicușor Dan a luat sfârșit. Iar până la urmă, PSD și PNL par să se fi oprit la un independent, medicul Cătălin Cîrstoiu, favorit în rândul Puterii pentru intrarea în cursa pentru Capitală.
image
Destinul crud al Arynei Sabalenka, al cărei iubit a murit azi-noapte. Și-a pierdut și tatăl, la aceeași vârstă
O veste-șoc a lovit-o pe jucătoarea din Belarus, chiar înainte de debutul în turneul de la Miami.
image
Româncă obligată de justiție să își trimită copiii în plasament în Marea Britanie
Curtea de Apel București a hotărât ca o mamă din județul Vaslui să-și trimită copiii în plasament în Marea Britanie. Femeia este acuzată de răpire internațională de minori de către serviciile sociale din Newham, Londra, care au sesizat autoritățile române.

HIstoria.ro

image
Cât de bogat a fost Nababul?
Gheorghe Grigore Cantacuzino s-a fălit cu bogăția acumulată de-a lungul întregii sale vieți şi ne-am aștepta ca testamentul său să reprezinte o confirmare a acestui fapt.
image
Politica văzută ca obligaţie în lumea bună
E greu de crezut, dar a existat și așa ceva. În epoca pașoptistă au fost revoluţionari care și-au pus averea și propria viaţă în joc pentru a-și promova idealurile politice.