Factorul Rouhani

Abbas MILANI
30 mai 2017
Factorul Rouhani jpeg

Alegerile prezidențiale din Iran de pe 19 mai au fost paradoxale și potențial pivotante. Totul a început ca o aventură somnoroasă – o victorie probabilă pentru actualul lider, Hassan Rouhani, care candida împotriva unei echipe pestrițe de conservatori sau ciocoi. Mai mult decît atît, o președinție cu două mandate a fost ceva implicit în Republica Islamică începînd cu 1981. Atacurile timpurii asupra lui Rouhani au fost astfel văzute doar ca eforturi ale liderului suprem Ali Khamenei, ale aliaților săi conservatori clerici, și ale Gărzii revoluționare de a slăbi cel de-al doilea mandat al său.

Dar apoi alegerile s-au transformat într-o cursă aprinsă, conservatorii coalizîndu-se în jurul unui candidat pe cal negru, Ebrahim Raisi, un jurist cu o istorie de brutalitate împotriva opoziției. Faptul că, anterior, Khamenei îl numise pe Raisi la conducerea celei mai puternice fundații caritabile religioase din Iran nu a mai fost perceput ca acordarea unei simple sinecuri, ci ca o mutare menită să-l poziționeze ca posibil viitor lider suprem.

În general, se credea că o victorie pentru Raisi la prezidențiale i-ar garanta, în principiu, succesul în eventuala luptă pentru succesiunea lui Khamenei, care la rîndu-i fusese catapultat în funcția de lider suprem, din postura de președinte, după moartea ayatollahului Ruhollah Khomeini. Cu un Khamenei despre care se spune că suferă de cancer, problema succesiunii a devenit acută. În consecință, considerabilul aparat conservator ideologic, instituțional și de propagandă a fost mobilizat în favoarea lui Raisi și împotriva lui Rouhani.

Ca răspuns, Rouhani, cel pînă acum atent și pragmatic, și-a lepădat precauțiile și a îmbrățișat fără rezervă criticile mișcării reformiste la adresa status quo-ului. Simpatizanții reformei și mișcării democratice din Iran – studenți, femei, artiști și tăcuta societate civilă neabătută din Iran – au intrat în acțiune și au transformat alegerile într-un surprinzător de fierbinte referendum asupra viitorului țării.

Social media au fost utilizate pe scară largă de ambele părți. Suporterii lui Rouhani au folosit platforme on-line nu doar pentru a mobiliza alegătorii, ci și pentru a verifica propunerile lui Raisi și a-i expune acțiunile anterioare în suprimarea opoziției. De mai multe ori, susținătorii lui Rouhani s-au referit subtil la chestiunea succesiunii, sugerând că alegerile priveau de fapt soarta Iranului pentru următorii 40 de ani.

Conservatorii au folosit atît mijloacele de comunicare socială, cît și controlul lor asupra radioului  și televiziunii iraniene, pentru a evidenția situația economică gravă și promisiunile neîndeplinite ale lui Rouhani cum că toate sancțiunile internaționale vor fi ridicate după ce Iranul a convenit în 2015 asupra acordului nuclear cu Organizația Națiunilor Unite (și prin extensie cu Statele Unite).

În consecință, a devenit clar că două paradigme politice concurente se luptau pentru sufletul Republicii Islamice. Conservatorii sînt animați de dorința de a menține sub control economia dominată de statul iranian; preferința pentru managerii pioși în fața tehnocraților; aversiunea față de globalizare; înclinația de a alia Iranul cu Rusia (și China) împotriva Occidentului, în special a SUA; persistența exercitării puterii șiite prin extinderea sprijinului Iranului față de președintele sirian Bashar al-Assad și Hezbollah-ului din Liban; antipatia față de deschiderea culturală; și continuarea misoginismului din societate.

La ultimele trei alegeri, această paradigmă a reușit, de obicei, să cîștige 15-17 de milioane de voturi. (Singura excepție a fost alegerile din 2009, în care conservatorul Mahmoud Ahmadinejad a primit, în mod presupus, mai mult de 25 de milioane de voturi, dînd lumii „miracolul” celui de-al doilea mandat.) Pentru a-și majora cota la vot, Raisi a promis triplarea subvențiilor lunare plătite numerar de către guvern practic fiecărui cetățean.

În schimb, paradigma reformistă susține o societate mai deschisă; un guvern condus de tehnocrați competenți; o încheiere a capitalismului cu favoritisme; un efort viguros de atragere a investițiilor străine directe; mai puțin cenzură; o relație mai conciliantă cu diaspora vastă și puternică a Iranului; și o mai mare egalitate pentru femei și minoritățile religioase și etnice marginalizate. De asemenea, această tabără respinge ideea unor creșteri ale subvențiilor în numerar, ca fiind o aventură economică și imposibile din punct de vedere fiscal.

Aproximativ 40 de milioane de alegători din 55 de milioane de cetățeni ai Iranului – aproape 73% – s-au deplasat la urne, adesea înfruntînd cozi lungi. 25 de milioane din cei 40 de milioane (62,5%) au votat pentru paradigma reformistă, oferind o victorie răsunătoare lui Rouhani.
În același timp, candidații reformatori pentru consiliile locale au obținut victorii majore în întreaga țară. În Teheran, de exemplu, candidații reformiști au cîștigat toate locurile, asigurînd faptul că actualul primar – el însuși un candidat conservator la prezidențiale – va rămîne în curînd fără  loc de muncă. Chiar și în orașul natal al lui Raisi, Meshed, un bastion al conservatorilor, o femeie reformistă a cîștigat cele mai multe voturi.Și totuși, dacă este să luăm în considerare precedentele istorice, victoria decisivă a lui Rouhani nu înseamnă sfîrșitul puterii conservatoare. Bazîndu-se pe Gărzile Revoluționare, Khamenei deține o parte disproporționată de putere. În orice caz, viitoarea traiectorie a Iranului va fi determinată nu numai de Rouhani și de tabăra conservatoare, ci și de evoluțiile regionale și de politica adoptată de administrația președintelui SUA, Donald Trump.

În anii 1980, SUA nu și-au formulat politica față de blocul sovietic fără a lua în considerare cu atenție și evoluțiile politice interne de acolo. Și acum ar fi o nebunie pentru SUA să formuleze o politică privind Iranul și Orientul Mijlociu, fără a acorda atenția meritată și desfășurărilor interne.

Abbas Milani este cercetător și co-director al Proiectului Democratizării Iranului la Institutul Hoover și conduce departamentul de studii iraniene de la Universitatea Stanford.
©Project Syndicate, 2017

www.project-syndicate.org

traducere de Andrei MANOLESCU

Foto: Rouhani, adevarul.ro

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
INTERVIU EXCLUSIV Nuami Dinescu, despre complexul de a fi „mică și grasă“ și povara rolului Tanța GALERIE
Chiar dacă umbra Tanța a urmat-o ani de zile și i-a pus piedici, Nuami Dinescu a reușit să își pună numele în locul personajului.
image
Santorini „made in China”: Imagini surprinzătoare cu o copie perfectă a insulei grecești VIDEO
O tiktokeriță a dezvăluit că a vizitat cea mai emblematică insulă a Greciei la peste 7.000 de kilometri distanță - în China. Yasmin von Roon, în vârstă de 27 de ani, a rămas uluită când a descoperit stațiunea Dali’s Ideal State - o copie fidelă a insulei Santorini.
image
Instalația bizară care a supraviețuit din Primul Război Mondial. La ce folosea staţia de despăduchere „Larga” de la intrarea în Galați
Rămășițele unei stații de despăduchere pe linia ferată, din perioada Primului Război Mondial, pot fi văzute la marginea orașului Galați. Pe vreme aceea, călătorii care ajungeau din Rusia, dar şi vagoanele, erau supuse dezinfectării cu insecticidul acum interzis DDT.

HIstoria.ro

image
Cuceritorii din Normandia
Normandia – locul în care în iunie acum 80 de ani, în așa-numita D-Day, aproximativ 160.000 de Aliați au deschis drumul spre Paris și, implicit, spre distrugerea Germaniei naziste.
image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor.