Efigia fără chip a Balcicului

1 ianuarie 2017
Efigia fără chip a Balcicului jpeg

Mă număr printre cei ce au auzit multe povești frumoase despre turismul din Bulgaria înainte de a apuca să fie ei înșiși turiști în Bulgaria. Așa că șansa de a fi dezamăgit la trecerea dintr-o tabără în alta era mai mare în cazul meu. Dar parcă s-a dovedit exagerat de mare.

Debutul ca turist în Bulgaria l-am petrecut undeva între niște ruine năpădite de bălării și de pete de asfalt la fel de sălbăticit de la vama de la Vama Veche. Acolo, sub un soare necruțător, cîteva zeci de români făceau sîmbăta trecută pe la prînz o coadă șerpuită pentru vinieta bulgărească. Coada căuta să încolăcească o gheretă cu aer condiționat din mijlocul platoului de ruine, de unde cumpărai prețiosul document cu 15 leva. Mai mult decît dublul rovinietei cu valabilitate de o săptămînă. “Ce se întîmplă dacă iau mai încolo vinieta, de la vreo benzinărie de pe drum?” am socializat eu, în buna tradiție a cozilor din țările vecine și prietene. “Nimic, doar că s-ar putea să nu aibă. Sau să apară pînă acolo polițiștii bulgari”, mi-a răspuns cineva aparent mai experimentat.

Cu polițiștii bulgari nu m-am văzut, ceea ce retrospectiv vorbind nici nu regret. Ținta finală era Balcicul, aflat cam la 60 de kilometri de vamă. Drumul pînă acolo - pustiu, dar frumos, întrerupt din monotonia lui rustică doar de mașini românești, fie venite din sens opus, fie depășindu-mă. La Balcic nu mi-a venit să cred cît am putut coborî pînă să dau de mare. Dar ca orice oraș fost comunist care se respectă, și el trebuie mai întîi decojit de cartierele de blocuri mărginașe ca să ajungi la miezul gustos caracteristic.

Știam din povești că la bulgari se mănîncă ieftin și bine. Acum aș spune că la ceva din cuplul acesta de caracteristici ar trebui umblat. Eu unul aș umbla la “ieftin”. Sau poate că am căzut pradă locației și serviciillor pe care de altfel nici nu le-am solicitat. Am luat masa la un restaurant de pe faleză, cu meniuri scrise în românește și în poloneză pe cîte o tablă mare de la intrare. Restaurantul avea și un pîndar care agăța clienții încă de pe trotuar dar și ospătari aparent specializați în conversații în limba oaspeților. Al meu, la sfîrșit mi-a cerut direct în românește “șpagă pentru mine”, un sfert din nota de plată. Nu bacșiș, termen probabil rezervat, logic, pentru clienții turci, ci “șpagă”, cum o fi auzit el că se cheamă “tip”-ul în România.

A fost momentul în care m-am gîndit pentru prima oară că bulgarii au început să dezvolte un sistem de a stoarce cît mai mult profit de pe urma turiștilor români. “Managementul nemțesc” al turismului bulgar de care am auzit tot în povești îmi suna în cap deja a mirare din ce în ce mai stinsă.

Cu așa ceva în minte am pornit după ceea ce probabil caută orice turist român ajuns la Balcic: castelul Reginei Maria. Dar oricît m-am învîrtit, m-am sucit și m-am uitat, nu am văzut niciun indicator către castel, nicio menționare oficială a acestuia. M-am și încăpățînat să nu întreb, dar înafară de “Hotel Spa Regina Maria”, nici urmă de ceva care să aducă cu locul căutat. Am văzut în schimb undeva în depărtare, spre capătul falezei, un fel de minaret pe care îl țineam minte din fotografiile cu castelul văzute anterior. Am luat-o într-acolo și s-a dovedit că nu am greșit. Dar la fel, pe drum nicio indicație către castelul Reginei Maria. Ba mai mult, și la fața locului nu era nicio placă, nicio indicație că am ajuns la castelul cu pricina. Și atunci am realizat că de fapt “Castelul Reginei Maria” este o expresie interzisă la Balcic. Castelul, minaretul său și numele Reginei Maria apar timid în cîteva încercări de marketizare turistică (în cazul hotelului pe care l-am menționat sau în alt caz, al unui restaurant din apropiere), dar sînt anonime, ca o efigie fără chip a orașului.

Cum de altfel este și parcul Reginei Maria, rebotezat septic “Grădina Botanică din Balcic”. În mod normal, pentru că a fost făcută de Regina Maria, grădina trebuia să îi poarte numele. Poate că bulgarii au îngrijit-o și o îngrijesc și pe mai departe, pentru că e o sursă bună de venit, dar amenajarea în cele șase terase, infrastructura, clădirile și tot conceptul datează de pe vremea Reginei României. Înțeleg că în tot ansamblul castel-grădină de la Balcic a mai rezistat o singură placă în românește, pe care nu am apucat s-o văd cu ochii mei. Este vorba de inscripția de lîngă capela Stella Maris pe care e scris că domeniul a fost construit de Regina Maria.

E clar că Balcicul caută să îi atragă aici pe turiștii români, dar schema pare să lucreze cu frîna trasă. Cum să-i chemi la Balcic dar în același timp să încerci să prezinți ”neutru” istoria principalului loc de atracție al orașului?! Logica îmi scapă, dar ea nu pare defel nemțească. Asta dacă nu cumva bulgarii mai au și azi, la nivel oficial, un complex legat de perioada în care Cadrilaterul era în componența României. Ceea ce ar fi rizibil.

Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități.

Foto: @ I. Iamandi

1 – Una dintre puținele reclame turistice din Balcic în care apare numele "Regina Maria".
2 – Banner stradal al unui restaurant care își afișează vecinătatea cu castelul Reginei Maria (în fundal se vede turnul ca de minaret al castelului).
3 – Parcul domeniului reginei, vedere dinspre faleză. În partea inferioară, de culoare neagră, e o gheretă de bilete: șase leva biletul pentru castel, opt leva cel pentru "Grădina Botanică". Însă nu poți lua separat bilete, se vând doar "la pachet".
4 – Parcul Reginei Maria a fost vestit de la început - și e și astăzi celebru - pentru colecțiile sale unice de trandafiri și cactuși. Majoritatea turiștilor intrați să le vadă sunt români.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
„Tobol”, arma secretă a lui Putin care bruiază semnalul GPS . Unde este plasată?
O arma secretă a Rusiei ar bruia sistemul GPS de navigație prin satelit al avioanelor și navelor comerciale, în regiunile din Marea Baltică, Marea Neagră și estul Mării Mediterane, potrivit The Sun.
image
Marea Britanie este „pe picior de război”. Ce anunț a făcut premierul Rishi Sunak din Polonia | VIDEO
Aflat într-o vizită oficială în Polonia, premierul britanic Rishi Sunak a declarat marţi că va creşte bugetul pentru apărare până la 2,5% din PIB. Sunak a subliniat că Marea Britanie „nu se află în pragul războiului”, ci „pe picior de război”.
image
„Pitești, am auzit că îți plac dungile”. O reclamă Sephora jignește miile de victime ale Experimentului Pitești. Reacții acide
Sephora România, filiala celebrului lanț francez cu produse de înfrumusețare și parfumuri, a postat pe pagina de Facebook și pe Instagram o reclamă jignitoare asociată cu teribila închisoare Pitești, unde mii de deținuți au fost torturați de comuniști. Postarea a fost ștearsă după câteva ore.

HIstoria.ro

image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.
image
Cuceritorii din Normandia
Normandia – locul în care în iunie acum 80 de ani, în așa-numita D-Day, aproximativ 160.000 de Aliați au deschis drumul spre Paris și, implicit, spre distrugerea Germaniei naziste.