Două voci tinere ale prezentului

Două voci tinere ale prezentului jpeg

Aida Garifullina și Julia Lezhneva – două voci venite din est, două soprane ruse care au atras atenția criticii și publicului; două voci tinere (Aida Garifullina are 29 ani, Julia Lezhneva – 27 ani) care deja fac o importantă carieră internațională. Ambele au contract cu casa londoneză de discuri Decca și ambele și-au lansat în prima parte a anului 2017 un nou album.

Aida Garifullina – soprana din filmul Florence Foster Jenkins

În 2013, a cîștigat Concursul Operalia organizat de Placido Domingo, a fost invitată de Valery Gergiev să cînte la Mariinsky și a devenit membră a ansamblului Operei de Stat din Viena; în anii care au urmat a cîntat pe scene prestigioase, însă consacrarea la nivel mondial i-a adus-o un film, Florence Foster Jenkins, lansat în 2016, cu Meryl Streep și Hugh Grant în rolurile principale (Meryl Streep a fost nominalizată la Oscar pentru rolul ei din acest film). Pe parcursul peliculei, îi vedem pe Florence Foster Jenkins și pe soțul ei la un concert de la Carnegie Hall din New York, susținut de o celebră soprană de la începutul secolului XX, Lily Pons, care cîntă „Aria clopoțeilor” din opera Lakmé de Léo Delibes. În rolul lui Lily Pons: Aida Garifullina, tot o soprană de coloratură, cum era și Lily Pons, și care are toate datele pentru a dobîndi faima de care s-a bucurat Lily Pons în primele decenii ale secolului XX.

Această apariție în filmul Florence Foster Jenkins este, evident, un moment foarte important în cariera internațională a Aidei Garifullina, oferindu-i o platformă de promovare la nivel global pe care puțini cîntăreți o pot avea prin media clasică. Un prim rezultat: un contract de colaborare cu una dintre cele mai prestigioase case de discuri, Decca, și un prim disc apărut în 3 februarie 2017 care-i poartă numele, înregistrat alături de Orchestra Radiodifuziunii din Viena, dirijor Cornelius Meister (ansamblu și dirijor pe care i-am putut asculta și la București, cel mai recent în 2016, la Festivalul RADIRO al Orchestrelor Radio).

Evident, pe acest disc regăsim „Aria clopoțeilor” din opera Lakmé de Léo Delibes, alături de „Aria Julietei” din opera Romeo și Julieta de Charles Gounod și arii și cîntece din literatura rusă. În 2013, cînd a cîștigat Concursul Operalia, ea a interpretat o arie de Nikolai Rimski Korsakov: o regăsim și pe acest disc, alături de alte arii de Rimski Korsakov din operele Sadko, Fata de zăpadă, Cocoșul de aur. Mai puțin cunoscute publicului larg sînt și ariile și romanțele semnate de Piotr Ilici Ceaikovski și Serghei Rahmaninov de pe acest disc, cu o excepție: cea a „Vocalizei” op. 34 nr. 14 de Rahmaninov, care, personal, mi se pare unul dintre cele mai bine realizate și impresionante momente de pe acest disc. Nu lipsesc nici cîntece din folclorul tătar: Aida Garifullina este născută în Republica Tatarstan a fostei Uniuni Sovietice și chipul ei păstrează trăsăturile tătare ale strămoșilor săi.

Timbrul de soprană de coloratură este unul rar și prețios, cel mai subțire dintre timbrurile feminine de operă, cu abilitățile speciale pentru agilitate, virtuozitate. Aida Garifullina nu este doar deținătoarea unui timbru vocal deosebit, ci are și tehnica necesară pentru a susține o asemenea voce, muzicalitate, strălucire, carismă. Este și o femeie frumoasă, lucru de asemenea important în lumea teatrului liric. Așa că porțile ei spre o mare carieră internațională sînt acum larg deschise și merită să o urmărim în continuare, așa cum merită să ascultăm discul ei de debut, prilej pentru a descoperi un repertoriu mai rar înregistrat, foarte bine cîntat de o voce spectaculoasă.

Discul Aidei Garifullina a fost difuzat de Radio România Muzical în 20 februarie 2017 și poate fi ascultat oricînd pe site-ul proiectului Discurile anului 2017. 

Soprana Julia Lezhneva și descoperirile ei muzicale

În 14 aprilie 2017, casa Decca a lansat noul CD al sopranei ruse Julia Lezhneva, o veritabilă senzație a ultimilor ani în lumea vocilor de operă. Are 27 ani și acesta este al cincilea ei disc pentru casa Decca – pe primul l-a lansat în 2013, la 23 ani, ceea ce poate fi un adevărat record pentru un cîntăreț – de obicei, la această vîrstă, alții abia își finalizează studiile.

Însă Julia Lezhneva este cu adevărat un caz special, o altă voce deosebită, care a atras atenția de foarte devreme: cîntă în concursuri și festivaluri vocale de la 12 ani; din 2006, a cîștigat premii internaționale (avea 17 ani), iar în 2010 a fost prezentată de celebra Kiri Te Kanawa la gala Classical Brit Awards de la Londra drept protejata ei (avea 20 ani atunci). Printre profesorii care au îndrumat-o de-a lungul timpului se numără și românca Ileana Cotrubaș. În ultimii ani, a cîntat pe cele mai importante scene internaționale și a înregistrat aceste 5 discuri, avînd drept numitor comun muzica barocă și clasică, repertoriu care se potrivește cel mai bine vocii și tehnicii pe care o deține. Pe precedentele ei discuri regăsim operele Alessandro de Handel (din distribuția căreia a făcut parte și în 2013, la festivalul Enescu) și Siroe, Re di Persia de Johann Adolf Hasse; albumul ei solo de debut, Alleluia, propune 4 motete de compozitori preclasici și de Mozart, al doilea, arii și motete de Händel. În 2017, noul album al Juliei Lezhneva conține arii din creația unui compozitor aproape necunoscut astăzi, Carl Heinrich Graun, care în epoca sa (a trăit între anii 1704-1759, contemporan deci cu Bach și Händel), a fost unul dintre cei mai apreciați compozitori germani de operă italiană.

Pe discul înregistrat alături de ansamblul Concerto Köln, unul dintre cele mai bune ansambluri de muzică veche din Germania, folosind instrumente de epocă, avîndu-l dirijor pe tînărul Mihail Antonenko, Julia Lezhneva a inclus 11 arii de Carl Heinrich Graun, toate, înregistrate în premieră mondială. Ea însăși a descoperit partiturile la Biblioteca din Berlin și consideră că muzica este foarte comod scrisă pentru voce.

Acest disc oferă nu doar posibilitatea de a asculta o muzică ce nu a mai răsunat de mai bine de 300 ani, ci de a asculta o voce deosebită de frumoasă, cu un timbru pur, „o voce de înger”, cum a fost descrisă. O voce plină de agilitatea și suplețea cerute de tehnica de cînt specifică muzicii baroce, cu un timbru consistent și totuși, atît de pur: o combinație rar întîlnită, valorizată de muzicalitatea deosebită și entuziasmul tineresc al Juliei Lezhneva.

Este imposibil să nu remarci asemănările dintre Cecilia Bartoli și Julia Lezhneva: voci ieșite din comun, repertorii deosebite, pasiune pentru cercetare și descoperire a unor noi partituri. Rămîne ca timpul să decidă dacă Julia Lezhneva este continuatoarea drumului deschis de Bartoli...

Noul disc al sopranei Julia Lezhneva a fost difuzat la Radio România Muzical pe 24 aprilie și poate fi reascultat oricînd aici.

Cristina Comandașu este critic muzical.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
O problemă a unghiilor ar putea fi un semn mai puțin cunoscut al cancerului
Anumite modificări ale unghiilor ar putea fi un semn al problemelor grave de sănătate, inclusiv cancer și artrită reumatoidă. Avertismentul vine din partea dr. Amir Khan, de la ITV. Acesta a recomandat o programare la medic, în cazul în care observăm semnele.
image
Cei mai mari poluatori cu plastic din lume, dezvăluiți de un studiu. Ce companii binecunoscute otrăvesc planeta
Conform rezultatelor unui studiu publicat miercuri, 56 de multinaționale sunt responsabile pentru mai mult de jumătate din poluarea cu plastic la nivel mondial, iar cinci dintre ele sunt responsabile pentru un sfert din această poluare
image
BBC: Ucraina a folosit rachete cu rază lungă de acțiune, livrate în secret de SUA
Ucraina a început să folosească rachete balistice cu rază lungă de acțiune împotriva forțelor rusești. Faptul că armele au fost furnizate în secret de SUA a fost confirmat de către oficialii americani.

HIstoria.ro

image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.