Din culisele diplomației

Cristina BOGDAN
27 aprilie 2017
Din culisele diplomației jpeg

Nu avem prea des ocazia să pătrundem în intimitatea unui palat ce adăpostește un minister, mai ales atunci cînd e vorba de unul menit să ascundă firele încurcate ale comunicării cu diverse etnii sau comunități religioase și politice. Situată în cel de-al VII-lea arondisment al Parisului, clădirea care găzduiește Ministerul Afacerilor Externe francez, este adesea identificată metonimic cu spațiul în care a fost înălțată la jumătatea veacului al XIX-lea: Quai d’Orsay. Impunătoarea și aparent inaccesibila construcție își expune însă secretele privirilor curioase ale cititorilor benzilor desenate create de Christophe Blain și Abel Lanzac (Quai d’Orsay, Ed. Dargaud, 2010) sau ale spectatorilor comediei Ministrul francez semnate de Bertrand Tavernier.

Călătoria prin labirinticele coridoarele ale palatului își modifică ritmul în funcție de călăuză: pasul alert, obișnuit cu jogging-ul și călcătura fermă, al ministrului Alexandre Taillard de Worms este contrabalansat de mersul delicat, vădit obosit, al directorului de cabinet, Claude Maupas, ce veghează constant la buna desfășurare a activităților și la soluționarea situațiilor de criză. Printre cei ai diplomaților de carieră și ai secretarelor obișnuite cu atitudinile dinamice și teatrale ale ministrului, se strecoară treptat pașii unui tînăr absolvent al Școlii Naționale de Administrație, căruia i se încredințează redactarea discursurilor. „Băiatul cu limbajul” va parcurge toate etapele unui rit de inițiere în tainele diplomației, nefiind scutit de partea dureroasă specifică trecerii de la statutul de neofit la cel de membru (cu drepturi depline) al comunității. Turul consilierilor responsabili cu diverse zone ale lumii pare a fi o contemporană descindere în limburile Infernului (a se citi în măruntaiele palatului), la care Arthur Vlaminck (personajul interpretat de actorul Raphaël Personnaz) se supune cu inocență, la recomandarea lui Claude Maupas.

Ezitant la început, copleșit de multitudinea de informații și de chipuri noi, de necesitatea de a se adapta unor contexte în continuă schimbare și unor atitudini pe care nu le deslușește cu ușurință, responsabilul cu limbajul este întruchiparea tînărului idealist, obligat să se confrunte cu tertipurile colegilor și cu cerințele unui șef aproape imposibil de mulțumit. Discursurile lui sînt ciopîrțite și reasamblate pentru a putea încăpea în șabloane ce își modifică pe nesimțite forma și dimensiunile, în funcție de starea de spirit sau de intuiția de moment a ministrului. Textele trec prin mai multe „versiuni-martir” (pentru a folosi sintagma predecesorului lui Vlaminck, invocată de una dintre secretare) înainte de a prinde glas în frazele rostite cu aplomb de către carismaticul om politic, sub trăsăturile căruia se deslușește chipul lui Dominique de Villepin, ministru al Afacerilor Externe (2002-2004), ulterior al Internelor (2004-2005) și prim-ministru (2005-2007) desemnat de președintele Jacques Chirac.

Interpretat de un actor cu experiență (Thierry Lhermitte), personajul Alexandre Taillard de Worms este poate cel mai potrivit pentru a fi „decupat” dintr-o bandă desenată și transpus într-un discurs cinematografic: gesturile mîinilor sale sînt ample și tranșante, mimica este demnă de cea a unui actor dintr-un film mut, iar neastîmpărul și dorința de a trece rapid de la o întîlnire la alta, de la un apel telefonic la altul, de la o călătorie dinspre acest colț al lumii către unul total diferit, insațiabile. Markerele galbene – cu care subliniază în cărți sau în discursuri secvențele pe care le consideră esențiale – și citatele extrase din volumul roșu, cu fragmente din opera lui Heraclit, devin un fel de monogramă a șarmantului diplomat. Limbajul de lemn specific politicienilor capătă o anumită suplețe în rostirea lui, căci îl modulează cu trimiteri la autori și texte celebre, iar expunerile energice de idei și dicția impecabilă îl recomandă ca pe un orator iscusit. Discursul din finalul filmului, rostit cu prilejul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite, reia liniile de forță ale mesajului transmis de Dominique de Villepin în februarie 2003, împotriva unei intervenții militare în Irak (și primit în realitate, ca și în scena de încheiere a peliculei, cu aplauze entuziaste).

Dacă trama narativă prea simplă sau chipurile de funcționari adesea îngroșate burlesc nu par să vă furnizeze suficiente motive pentru a vă uita la această ecranizare după o serie de benzi desenate, atunci poate curiozitatea de a vă plimba nestingheriți prin încăperile Ministerului Afacerilor Externe și ale Palatului Bourbon (sediul Adunării Naționale) sau de a pătrunde în Sala Consilului de Securitate al ONU va aduce un argument în plus. Efectul de hiper-realitate este creat nu numai de decorurile filmate în contextele lor originare, ci și de prezența în echipa de scenariști a lui Antonin Baudry, unul dintre diplomații care au lucrat direct cu Dominique de Villepin, și care a inspirat figura lui Arthur Vlaminck.

Într-o lume în care politicul devine din ce în ce mai inconsistent, iar discursurile politicienilor oferă doar mostre de vorbărie goală, cu vocabule zornăitoare și lipsite de autenticitate, încercările disperate ale lui Arthur de a găsi cuvîntul potrivit, de a doza corect mesajul transmis, au o anumită candoare și frumusețe, care contrastează cu vicleniile celor îmbarcați de mai multă vreme în corabia diplomației. Preț de aproape două ore atmosfera unui cabinet ministerial este recompusă și luminată din diverse unghiuri (uneori nu foarte flatante), oferind spectatorului prilejul de a se gîndi, fie și numai ipotetic, dacă și-ar dori să lucreze într-un astfel de domeniu, atît de strălucitor de la distanță și atît de mărunt la o vedere mai atentă, din proximitate. Privind însă comparativ înspre realitatea lumii politice românești actuale, figurile puse în scenă de Bertrand Tavernier, cu toată tenta lor de caricaturi grotești, tind să fie aureolate de o lumină seducătoare, iar energia inepuizabilă a ministrului, diplomația precaută a directorului de cabinet, precum și entuziasmul tînărului însărcinat cu scrierea discursurilor se convertesc în calități dezirabile și întrucîtva inaccesibile diplomaților români.

Cristina Bogdan este conferențiar univ. dr.  la Facultatea de Litere, Universitatea din Bucureşti.

Ministrul francez / Quai d’Orsay (Franța, 2013) este programat la București la Cinema Muzeul Țăranului - Studioul „Horia Bernea”, luni, 8 mai, ora 20,30.

Cea de a XXI-a ediție a Festivalului Filmului European se desfășoară în București (4 – 11 mai), Iași (12 – 14 mai), Tîrgu Mureș (19 -21 mai), Gura Humorului (19 – 21 mai) și Timișoara (26 – 28 mai). Programul complet: http://ffe.ro/2017//2017/programfilme/.

Detalii suplimentare despre film: http://ffe.ro/2017/programfilme/ministrul-francez/

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Goana după adeverințele pentru bani în plus la pensie. Ce sume se iau în calcul pe noua lege a pensiilor
Bombardați cu informații despre recalcularea pensiilor și acordarea drepturilor bănești conform legii pensiilor care intră în vigoare la 1 septembrie 2024, pensionarii au luat cu asalt casele de pensii. O parte dintre documentele cu care se prezintă sunt deja în dosar.
image
Cum sunt săpate tunelurile din vestul României. Trenurile vor circula cu 160 km/h prin munte VIDEO
Lucrările de construcție a tunelurilor de pe noua magistrală feroviară din vestul României au acumulat întârzieri, care duc la prelungirea termenului de finalizare a investiției.
image

HIstoria.ro

image
Cât de bogat a fost Nababul?
Gheorghe Grigore Cantacuzino s-a fălit cu bogăția acumulată de-a lungul întregii sale vieți şi ne-am aștepta ca testamentul său să reprezinte o confirmare a acestui fapt.
image
Politica văzută ca obligaţie în lumea bună
E greu de crezut, dar a existat și așa ceva. În epoca pașoptistă au fost revoluţionari care și-au pus averea și propria viaţă în joc pentru a-și promova idealurile politice.