Despre tratamente nepotrivite

Petru ROȘU
10 mai 2016
Despre tratamente nepotrivite jpeg

Labirintul minciunilor / Labyrinth of Lies

Am 16 ani și am văzut filmul ăsta într-o duminică sear(băd)ă. Zic asta de-acum pentru că mi se pare că cititorul ar trebui să știe cine e tipul care face pe criticul pentru el. Nu-s vreun critic, după cum am zis, fac pe criticul. Ce va găsi cititorul mai jos e un sample de preacăutată “voce a adolescentului”. O perspectivă mai dincoace asupra unui film istoric.

O s-o zic de la început ca să mi-o iau de pe suflet – Labirintul minciunilor e despre Holocaust. Sau, mai degrabă, e despre Germania post-WWII. Și mai specific, despre crimele comise de soldați, personal și medici la Auschwitz. O temă care nu e ușor de tratat. Cu siguranță, e o temă în care poți să te rătăcești ușor. Titlul filmului e destul de explicit în sensul ăsta – e un labirint, și înca unul foarte întortocheat.

E un labirint în care Giulio Ricciareli se pierde, dar se pierde onorabil. Pune în lumină atrocitățile comise în timpul războiului și efectele lor peste timp în plan social, dar nu reușește, cred eu, să trateze subiectul în toată complexitatea lui.

Ok, bun, dar despre ce-i filmul?

Filmul urmărește o parte mai puțin cunoscută a istoriei Holocaustului, și-anume Procesul Auschwitz din Frankfurt de la începutul anilor ’60. Rămîne în istorie cu un statut aparte – a fost singura dată cînd o țară învinsă își acuza proprii soldați de crime comise în timpul războiului. Protagonistul este Johann Radmann, un procuror-puști al cărui tata a fost un oponent fervent al nazismului. Se plictisește de groază cu diverse cazuri de infracțiuni rutiere minore, dar are un simț al justiției foarte profund. E un spirit idealist, prins într-un context în care simte că nu se poate manifesta. Profesia lui banală devine foarte brusc centrul unei narațiuni de amploare istorică atunci cînd un jurnalist, Thomas Gnielka, intră în sediul Procuraturii cu o poveste pe care urmeaza să o publice și pe care vrea să o supună înaintea legii: un fost SSist de la Auschwitz predă unor copii de gradinită. Procurorii prezenți îl resping și îl ignora. Toți, mai putin Radmann. Interesul pe care îl prezintă față de caz va fi declanșatorul întregii narațiuni, o poveste eroică despre un tînăr care se luptă pentru o cauză pe care toată lumea o consideră ca fiind inexistentă.

Ia stai, adică ce-mi zici tu ca ignoră aici? Holocaustul?

Întrebare firească. Mi-a venit greu a crede cînd am văzut filmul, așa că am facut niște back reading (pe slăvitul Internet, pentru că sînt millennial; din cel puțin 3 surse, niciuna Wikipedia, pentru că nu îmi bat joc). Faptele istorice sînt acolo. Societatea Germaniei de după WWII suferea de un soi de amnezie în masă, încercînd să nu vorbească, să nu-și amintească și să nu abordeze direct ce s-a întîmplat pe partea lor de baricadă în timpul războiului. Lagărele, cruzimea, brutalitatea – un vis urît și nimic mai mult. Mi se pare atroce, sincer, dar pot să și înțeleg – justificarea oferită de film e că mulți dintre cei care participaseră la război făcuseră lucruri de care nu erau mîndri. Mulți fuseseră membri de partid.

Mai toṭi se prefăceau că nimic nu s-a întîmplat.

Radmann, un personaj-amalgam compus din cei 3 procurori care chiar au urmărit cazul, își propune să ridice vălul acesta și să forțeze societatea să recunoască și să înfrunte direct problema. Începe o întreagă furtună – mărturii ale supraviețuitorilor, căutat prin arhive prăfuite după poze, documente, liste, dramă personală, frustrări legale, arestări, depoziții și procesul la sfîrșit. Radmann se dedică trup și suflet cazului, pînă într-acolo încît pierde din vedere ce face – lupta pentru dreptatea neacordată unor oameni care au îndurat mult prea multe. Ajunge în punctul în care, excedat fiind de denial-ul generalizat în care se afla toată generația părinților lui – generația celor care au participat la război –, luptă doar pentru a demasca. Pe toată lumea. Toată lumea devine un criminal și un trădător pentru el. “Vrei ca toți copiii să își bănuiască tații că sînt niște criminali notorii?”, îl întreabă un personaj la un moment dat. “Da! Exact asta vreau!”, răspunde el. Suferă pentru că se simte dezrădacinat. Lumea și țara pe care le cunoștea devin niște spații străine, niște spații care i-au ascuns din propriul trecut.

Stai, n-am înțeles. Legal sau personal drama? Pînă la urmă, despre ce e vorba?

Înțeleg de ce ar apărea întrebarea asta. Paragraful anterior pare că nu știe despre ce să vorbească – despre perspectiva legală a epicului sau despre perspectiva personală. Tocmai. Tocmai asta face și filmul. Filmul nu știe dacă să trateze subiectul ca un studiu social sau ca o dramă legală. Pe de-o parte, vedem cum firul istoriei se pierde in “labirintul de minciuni” țesut de fiecare individ în parte, pe de alta parte, îl vedem pe Johann intrînd cu capul înainte în același labirint și ieșind un om schimbat. Labirintul minciunilor tratează foarte indecis temele pe care le propune, și ceva din macro-ul întregii povești se pierde în micro-ul deseori irelevant al personajelor. În afară de Radmann, niciunul dintre personaje nu e creionat cu atenție, multe dintre ele sînt inconsecvente de-a lungul filmului și nici nu atrag vreo simpatie aparte.

Practic, tu-mi spui că am de-a face cu un film deștept, dar cu tematică împrăștiată și personaje anoste. Nu e nimic demn de recunoaștere?

Ai răbdare, acum vorbim și despre asta. Filmul are o imagine absolut superbă, lumină caldă și plăcută, și cîteva momente remarcabile. Personal, m-a mișcat enorm momentul depunerii de mărturii de către supraviețuitori. Ricciareli închipuie acolo un montaj cu fiecare supraviețuitor în parte: nu auzim ce spun, vocile lor sînt înecate de linia sonoră, dar toți au cîte un micuț tic al lor, detalii care vorbesc tare și care se aud puternic pîna și peste muzică – unui batrîn îi zvîcnește mîna în timp ce izbucnește în plîns, altul se joacă cu ramele ochelarilor foarte distras și distant, unei bătrîne îi tremură dureros colțurile gurii în timp ce vorbește. Genul ăsta de portretizare, asta mi se pare că lipsește din restul filmului. Totuși, scenele emoționante și deștepte sînt acolo, însă mi se pare ca se cam pierd.

Și ce ai zice despre film per total?

Per total, Labirintul minciunilor vorbește despre foarte multe fațete ale unei probleme, dar vorbește prea puțin. Ricciareli reușește să prezinte foarte convingător un subiect foarte sensibil, dar îl tratează mult prea… nu știu, mult prea lejer. Mă rog, așa mi se pare mie. Dacă există vreun film care chiar să ceară gravitate, seriozitate, care să justifice și elemente foarte dark în el, cred că acela ar fi un film despre Holocaust. E interesant de urmărit, deși cred ca Labirintul minciunilor se apucă de o muncă grea pe care nu reușește să o ducă cu totul pînă la capat.

Una peste alta: de văzut!

Petru Roșu este elev în clasa a X-a la Colegiul Național „Sfîntul Sava“, coorganizator al Festivalului de film pentru adolescenți Super.

Cea de a XX-a ediție a Festivalului Filmului European se desfășoară în București (5-15 mai 2016), Baia Mare (13-15 mai), Cluj-Napoca (20-22 mai), Tg Mureș (20-22 mai), Hunedoara (27-29 mai) și Timișoara (27-29 mai). Programul complet: http://ffe.ro/Filme-Program.html.

Filmul Labirintul minciunilor / Labyrinth of Lies (Germania, 2014) este prezentat la București pe 11 mai la Cinemateca Eforie, pe 21 mai la Tîrgu Mureș și pe 29 mai la Hunedoara.

RESURSE PENTRU DILEMA VECHE online

Despre film: http://ffe.ro/Filme-Program/Labirintul-minciunilor-(Germania).html

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Ucrainenii au distrus un vehicul blindat rusesc rar, proiectat pentru a transporta liderii ruși în caz unui atac nuclear, biologic sau chimic
Ucraina a distrus un vehicul blindat rusesc rar folosit pentru prima dată la dezastrul nuclear de la Cernobîl .
image
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Motivul pentru care femeile nu au recurs la operația de separare VIDEO
Una dintre cunoscutele gemene siameze Abby și Brittany Hensel și-a găsit dragostea adevărată. Conform Mirror, tânăra Abby Hensel, în vârstă de 34 de ani, s-a căsătorit cu Josh Bowling, asistent medical și veteran al armatei Statelor Unite.
image
Un român care a cumpărat de pe Facebook un permis fals de conducere s-a dus la poliție să-l reînnoiască
Un bărbat din Alba Iulia a fost condamnat la 4 luni și 20 de zile de pușcărie, pentru complicitate la fals în legătură cu permisul său de conducere.

HIstoria.ro

image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.
image
Procesul „Numai o guriță”, o noutate pentru justiția română la început de secol XX
În primăvara anului 1912, pictorul Gore Mircescu îl aducea în fața justiției pe librarul Constantin Sfetea, pe motivul reproducerii neautorizate a uneia din lucrările sale – „Numai o guriță” – pe care cel din urmă o folosise la ilustrarea unor cărți poștale.