Despre cîrtiţe şi vibraţii

28 noiembrie 2011
Despre cîrtiţe şi vibraţii jpeg

„Dragă Cîrtiţă mică”. Aşa îşi începea cîteodată Jerzy Grotowski scrisorile către Eugenio Barba, epistole pe care le semna „Cîrtiţa mare”. Aluzia transparentă viza dubla poziţionare underground a ambilor regizori, atît în cercetarea artistică, cît şi în politică, întrucît antropologia teatrală părea o formă conspirativă de artă în Polonia comunistă. Dincolo de asta însă, formula conţine un bogat bagaj afectiv, o anume tandreţe reţinută, complicitatea a doi artişti într-un moment istoric neprielnic, solidaritatea în idei şi viziuni teatrale, dar, mai ales, este expresia unei afectuoase relaţii maestru - discipol, în care primul îl protejează părinteşte pe cel de-al doilea, recunoscîndu-i însă şi valoarea şi lăsîndu-se, la rîndul său, protejat de acesta. Între Grotowski şi Barba era o diferenţă de vîrstă de doar doi ani, iar schimbul de epistole a avut loc timp de 7 ani, într-o etapă de tinereţe matură pentru amîndoi (27 - 35 ani), care a precedat celebritatea lor.

„Cu toţii sîntem copiii muncii altcuiva” scria Eugenio Barba în cartea sa Pămînt de cenuşă şi diamant, în care vorbeşte despre formarea sa artistică sub îndrumarea lui Grotowski. Relaţia lor puternică şi de influenţă reciprocă a durat ani de zile, indiferent unde i-au purtat „biografiile profesionale”. Lui Grotowski se pare că îi plăcea să aibă discipoli atunci cînd găsea artistul potrivit, cînd descoperea diamantul în cenuşă. Aşa a fost cu Ryszard Cieślak, neuitatul său „Prinţ constant” care, după despărţirea de Maestru, a vagabondat prin lume şi prin teatru fără a-şi mai găsi locul. Aşa s-a întîmplat şi cu Thomas Richards, care din 1985 i-a fost alături într-o întreprindere anevoioasă şi secretă, de cercetare artistică (sub numele „Arta ca vehicul”) la The Workcenter of Jerzy Grotowski din Pontedera, în Italia. Munca lui Richards a fost recunoscută de Maestru prin rebotezarea centrului în 1996 The Workcenter of Jerzy Grotowski and Thomas Richards. Încă o dată, transmisia lui Grotowski a funcţionat perfect, după cum el însuşi spunea: „Natura muncii mele cu Thomas Richards are caracterul unei "transmisii"; a transmite concluziile la care am ajuns eu: aspectul lăuntric al muncii mele”.

Festivalul iniţiat de Opereta bucureşteană, Viaţa e frumoasă!, este de un eclectism surprinzător: de la operetă clasică şi spectacole muzicale tip Broadway la concerte cu muzicieni din zone de nişă (The Tiger Lillies, Richard Galliano sau Laurie Anderson, anul trecut). Anul acesta, organizatorii s-au întrecut pe ei înşişi şi l-au invitat pe Thomas Richards împreună cu actorii săi să prezinte spectacolul The Living Room, să ţină o conferinţă despre „Arta ca vehicul” şi un workshop pentru actori şi să prezinte filmul documentar „ACTION in Aya Irini”, bazat pe lucrul la spectacolul său „Action”. Surpriza vine din alăturarea lui Thomas Richards şi a studiilor de antropologie teatrală (adică zona de cercetare prin excelenţă) unui festival de operetă, dar şi din invitarea unui  spectacol marca Workcenter Grotowski and Richards, în condiţiile în care munca celor doi regizori s-a desfăşurat din 1985 pînă nu demult într-un secret total, neacceptîndu-se sub nici o formă public, nici măcar invitaţi speciali. După dispariţia lui Grotowski în 1999, Richards a acceptat un minimum de reprezentativitate a muncii sale. Întîi, la spectacole au fost invitate cîteva persoane, apoi s-a ajuns la tolerarea unui public, dar întotdeauna puţin numeros.

The Living Room este un performance cu 50 de spectatori care sînt poziţionaţi de la început în postura de... musafir. Publicul este rugat să aducă o gustare sau ceva de băut (prăjituri sau vin), cadourile-standard pentru o vizită amicală, precizîndu-se că în timpul spectacolului se vor servi ceai, cafea şi fructe. Se stabileşte, astfel, de la început o relaţie care detensionează spectatorul din postura clasică (şi preţioasă) de martor al unui act de cultură bazat pe convenţie (şi convenienţă). Spaţiul creat în foaierul Sălii Studio a Teatrului Odeon este o cameră primitoare, „încălzită” de fotolii şi canapele, măsuţe încărcate cu termosuri de cafea şi ceai, platouri de fructe şi farfurii pentru prăjiturile aduse în dar pe care „musafirii” sînt invitaţi să le despacheteze şi să le servească. De-rigidizarea spectatorului merge mai departe, contactul cu actorii este direct, prietenesc şi civil (se fac prezentările cu fiecare spectator în parte). Spectacolul începe fără pregătire, în zumzetul conversaţiei de salon şi este compus aproape exclusiv din cîntece vechi, africane şi caraibiene, un soi de incantaţii cîntate în limbile acelor culturi, un limbaj de neînţeles, dar, tocmai de aceea, misterios într-un mod aproape religios. Lipseşte un element tradiţional al oricărui performance, cel narativ. Povestea nu există sau poate există, dar se sustrage logicii ordinare pentru că intenţia spectacolului este alta. Se creează pe nesimţite o atmosferă destinsă, o stare fundamentală de bine generată de energia pe care o manifestă actorii, corpurile lor perfecte fizic vibrează din creştetul capului pînă în vîrful degetelor mici de la picioare. Un cîmp magnetic se încheagă în jurul lor, aceeaşi energie pe care o resimţi în înregistrările spectacolelor celebre ale lui Grotowski, Prinţul constant, Apocalypsis cum figuris, Doctor Faust sau Akropolis. E un soi de aură care absoarbe, încorporează publicul în spectacol, o contopire între spectator şi actor, inexplicabilă în cuvinte, dar resimţită pînă în măduva spinării, „transmisia” unor sensuri ancestrale, indefinibile, care vizează simţurile şi propriul cîmp energetic al fiecărui spectator, şi nu intelectul (arta ca vehicul). După detensionarea iniţială a spectatorului, actorii provoacă, prin spectacol, o eliberare de stereotipurile cu care este perceput un performance - ca pe ceva străin, care nu te include, definit de convenţie.

The Living Room dă un răspuns celor intrigaţi de hipnotica energie a spectacolelor înregistrate ale lui Grotowski, cărora nu le-au putut fi martori direcţi. Thomas Richards s-a dovedit a fi un discipol perfect al Maestrului. Probabil, Grotowski i s-ar fi adresat astăzi lui Richards, cu aceeaşi tandreţe reţinută ca şi faţă de Eugenio Barba, „dragă Cîrtiţă mare”.

The Living Room
Spectacol regizat de Thomas Richards, cu participarea echipei de cercetare în „Arta ca vehicul”: Benoit Chevelle, Jessica Losilla Hébrail, Teresa Salas, Philip Salata, Cécile Richards

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Motivul absurd pentru care o vânzătoare a refuzat doi tineri. „Poate credea că îl folosiți la orgii“
Doi tineri, unul de 25, iar celălalt de 21 de ani, susțin că o vânzătoare a refuzat să-i servească și le-a cerut să vină însoțiți de părinți, deși aveau actele și puteau să demonstreze că sunt majori. De fapt, ei nici măcar nu au cerut țigări, alcool sau alte produse destinate exclusiv adulților.
image
Prețul amețitor cu care se vinde un garaj din lemn în Brașov: „E inclusă și mașina în preț?"
Un anunț imobiliar din Brașov pentru vânzarea unui garaj din lemn a stârnit ironii din partea românilor. Garajul de 22 metri pătrați din lemn costă cât o garsonieră.
image
Ianis, sufocat de Hagi: cum un părinte, „orbit“ de subiectivism, a ajuns să facă țăndări imaginea băiatului său
Managerul Farului a mai creat un caz, deranjat că selecționerul nu i-a titularizat băiatul în amicalele cu Irlanda de Nord și Columbia. Episodul lungește lista derapajelor unui părinte care persistă în greșeala de a-și promova agresiv fiul, mărind și mai mult povara numelui pe umerii acestuia.

HIstoria.ro

image
Bătălia codurilor: Cum a fost câștigat al Doilea Război Mondial
Pe 18 ianuarie a.c., Agenția britanică de informații GCHQ (Government Communications Headquarters) a sărbătorit 80 de ani de când Colossus, primul computer din lume, a fost întrebuințat la descifrarea codurilor germane în cel de Al Doilea Război Mondial.
image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.