Despre Bach cu pianistul Murray Perahia, și alte cadouri de Crăciun

17 decembrie 2016
Despre Bach cu pianistul Murray Perahia, și alte cadouri de Crăciun jpeg

Nu știu dacă există o perioadă mai potrivită pentru ascultarea muzicii lui Bach, decît înainte de Crăciun: în iureșul cadourilor, meselor, nervilor, traficului infernal din marile orașe, lucrările lui Bach aduc acea stare de liniște sufletească cu care ar trebui să întîmpinăm, de fapt, Nașterea Domnului.

Mozart este cel mai vîndut compozitor al anului 2016, din toate genurile muzicale, inclusiv pop-rock. Nu sînt puține însă nici discurile cu muzică de Bach care au apărut anul acesta: și unul dintre cele mai importante cred că este cel semnat de Murray Perahia pentru casa Deutsche Grammophon: integrala Suitelor franceze.

Murray Perahia, care va împlini anul viitor 70 ani, este recunoscut drept unul dintre cei mai importanți pianiști ai timpurilor noastre; din fericire, a putut fi ascultat și în România, la Festivalul Enescu pe care l-a vizitat de trei ori, ultima dată, în 2015.

Relația dintre Murray Perahia și Bach este una cu totul specială: nu doar că Perahia a înregistrat și cîntat multe lucrări de Bach de-a lungul carierei sale, dar a și studiat îndelung partiturile cantorului de la Leipzig, în perioada cînd, avînd o infecție la o mînă, nu putea să cînte la pian. Murray Perahia este deținătorul unui premiu Grammy pentru un disc cu muzică de Bach, pe care se regăsesc Suitele engleze. Suitele franceze nu le-a înregistrat însă niciodată pînă la acest disc apărut pe 7 octombrie 2016, cu care Perahia inaugurează noua sa colaborare cu casa de discuri Deutsche Grammophon. Da, Perahia a avut curajul unei premiere în viața sa, la aproape 70 ani: aceea de a schimba casa de discuri cu care lucrează și de a alege alta, aceasta după ce timp de 43 ani a colaborat exclusiv cu casa Sony.

Perahia nu este însă singurul pianist care a avut curajul acestei alegeri la o vîrstă la care alții aleg să se retragă: și mentorul său, Vladimir Horowitz, a făcut-o, cu rezultate foarte bune. Iar Murray Perahia are deja certitudinea că alegerea sa a fost una bună: criticii internaționali au apreciat la superlativ noul album cu Suitele franceze, considerîndu-l un reper în interpretarea acestui repertoriu despre care Perahia că reprezintă un „Bach de cel mai înalt nivel”.

În 90 minute de muzică gravate pe un dublu CD, Murray Perahia face dovada unei măiestrii rezervate celor puțini aleși: naturalețe, eleganță, finețe, logică a construcției muzicale; și, în plus, o atitudine pe care o simți umilă a pianistului în fața unei partituri care aparține, indubitabil, unui geniu.

Este cu siguranță un album care îndeamnă la reflecție și curățenie interioară; poate fi ascultat în integralitate la Radio România Muzical luni, 19 decembrie, de la ora 19.00 și poate fi votat în cadrul campaniei Votează discul de muzică clasică al anului 2016.

dudamel tablouri jpg jpeg

Gustavo Dudamel și Tablourile sale dintr-o expoziție

Are 35 ani, și numele său este sinonim cu succesul: venezueleanul Gustavo Dudamel desfășoară de 12 ani o carieră la cel mai înalt nivel. A rămas dirijorul principal al orchestrei de unde a plecat, Orchestra Simon Bolivar din Venezuela, dar este și directorul muzical al Filarmonicii din Los Angeles și colaborator al celor mai importante orchestre europene.

Gustavo Dudamel este dirijorul care va conduce Concertul de Anul Nou de la Viena 2017 susținut de Orchestra Filarmonicii vieneze, cel mai mediatizat eveniment din lumea muzicii clasice, la nivel mondial. Este o dublă premieră: și pentru Dudamel, care nu a mai dirijat niciodată acest concert de Anul Nou, și pentru orchestră, care nu a mai avut niciodată un dirijor atît de tînăr la pupitrul concertelor de Anul Nou care au o istorie de 75 de ani.

Alegerea nu cred că a fost prea greu de făcut: în ultimii ani, Dudamel a realizat numeroase proiecte cu Filarmonica vieneză, unul dintre ele fiind legat de un disc lansat pe 2 decembrie 2016. Este albumul cu care Dudamel a ales să sărbătorească 10 ani de colaborare cu casa Deutsche Grammophon (nu mai puțin de 51 de titluri, CD-uri și DVD-uri, au fost semnate de Dudamel în această perioadă).

Un album care are în centru Suita Tablouri dintr-o expoziție de Modest Musorgski, în orchestrația lui Maurice Ravel, un album cu o poveste adiacentă: este cunoscut interesul lui Dudamel de a promova muzica clasică în rîndul tinerilor. Pe parcursul primăverii și verii 2016, el s-a implicat la Viena în proiectul Superar, o replică la Viena a proiectului El Sistema dezvoltat în Venezuela, ceea ce înseamnă educație muzicală pentru tineri veniți din zone sociale defavorizate. Copiii au cîntat alături de membrii Filarmonicii vieneze și de Gustavo Dudamel, au fost la concerte și au făcut fotografii, acestea din urmă, incluse în bookletul CD-ului apărut pe 2 decembrie.

Dudamel explică alegerea Tablourilor dintr-o expoziție pentru acest disc tocmai prin faptul că această suită este una dintre cele mai cunoscute și expresive lucrări din repertoriul muzicii culte, substratul programatic contribuind mult la posibilitatea publicului de a înțelege mai ușor mesajul muzicii. Alături de Tablourile dintr-o expoziție, pe disc regăsim și un vals din muzica baletului Lacul lebedelor și poemul simfonic O noapte pe muntele pleșuv de Modest Musorgski, din nou o lucrare programatică, și ea printre opusurile care se bucură de mare notorietate.

Gustavo Dudamel este un dirijor carismatic care s-a impus prin energia și prospețimea versiunilor propuse ( în paranteză fie spus, unul dintre rolurile principale din serialul Mozart in the jungle a fost inspirat chiar de personalitatea lui Dudamel). Așa cum sesiza și un cronicar austriac, în interpretarea de pe discul lansat pe 2 decembrie, Dudamel a adăugat și maturitate în cocktailul calităților sale dirijorale. Efectul: îl vom urmări pe parcursul anului 2017, cînd Dudamel apare în turnee alături de Orchestra Filarmonicii din Viena și Filarmonica din Berlin, adică două dintre cele mai importante orchestre ale lumii.

Discul lui Gustavo Dudamel poate fi ascultat la Radio România Muzical duminică, 18 decembrie, de la ora 13.05 și poate fi votat pe site-ul campaniei Votează discul de muzică clasică al anului 2016

Cristina Comandaşu este critic muzical.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Motivul absurd pentru care o vânzătoare a refuzat doi tineri. „Poate credea că îl folosiți la orgii“
Doi tineri, unul de 25, iar celălalt de 21 de ani, susțin că o vânzătoare a refuzat să-i servească și le-a cerut să vină însoțiți de părinți, deși aveau actele și puteau să demonstreze că sunt majori. De fapt, ei nici măcar nu au cerut țigări, alcool sau alte produse destinate exclusiv adulților.
image
Prețul amețitor cu care se vinde un garaj din lemn în Brașov: „E inclusă și mașina în preț?"
Un anunț imobiliar din Brașov pentru vânzarea unui garaj din lemn a stârnit ironii din partea românilor. Garajul de 22 metri pătrați din lemn costă cât o garsonieră.
image
Ianis, sufocat de Hagi: cum un părinte, „orbit“ de subiectivism, a ajuns să facă țăndări imaginea băiatului său
Managerul Farului a mai creat un caz, deranjat că selecționerul nu i-a titularizat băiatul în amicalele cu Irlanda de Nord și Columbia. Episodul lungește lista derapajelor unui părinte care persistă în greșeala de a-și promova agresiv fiul, mărind și mai mult povara numelui pe umerii acestuia.

HIstoria.ro

image
Bătălia codurilor: Cum a fost câștigat al Doilea Război Mondial
Pe 18 ianuarie a.c., Agenția britanică de informații GCHQ (Government Communications Headquarters) a sărbătorit 80 de ani de când Colossus, primul computer din lume, a fost întrebuințat la descifrarea codurilor germane în cel de Al Doilea Război Mondial.
image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.