De ce ne merităm politicienii

11 iulie 2017
De ce ne merităm politicienii jpeg

Am cumpărat deunăzi O istorie sinceră a poporului român de Florin Constantiniu. Are patru prefeţe – cîte una pentru fiecare ediţie, a mea fiind deci a patra. Le-am citit în ordine invers-cronologică, de la cea mai recentă la cea mai veche, cum de fapt apăreau și în carte. Las’că e foarte interesant cum ideile autorului se modifică de la o prefaţă la alta – nu ca sens, ci doar ca formă și expresie. De exemplu, cea legată de sinceritate, care la prima ediție se ciocnea contondent de criticile oponenților și reclama o serie de experienţe livreşti concrete, pentru ca la ediția a IV-a să ajungă la un balans foarte interesant, de parcă între timp istoricul învăţase să își învingă adversarii cu propria lor forţă. Aşadar dincolo de unduirile prefeţelor, citesc în prima, unde concretului încă i se mai spune pe nume, despre obiceiul cocoloşirii de sine cînd ar trebui să ne recunoaştem deschis partea de responsabilitate.

Ni s-a întîmplat ce ni s-a întîmplat uneori de-a lungul istoriei şi pentru că am fost laşi, sau leneşi, interesați sau dimpotrivă, dezinteresaţi, colaboraţionişti sau de-a dreptul trădători. Nu cu toţii, aş preciza, dar în mod clar cutare şi cutare dintre noi, membrii nației, care ne puteau fi la acel moment, de exemplu, taţi sau unchi. Tradusă prin obnubilarea din manuale sau istoriografie, cocoloşirea nu ne-a lăsat să vedem din vreme că şi politicienii sînt oameni, şi nu orice fel de oameni, ci oameni ca noi. Noi avem tendinţa să nu ştim, ba chiar să ignorăm sau să ascundem că în cutare sau cutare moment „calculele meschine ale politicienilor”, cum le zicea Florin Constantiniu, au dus la dezastru. Dacă le-am fi ştiut, dacă ne-am fi ştiut stofa, probabil că nu am mai cădea așa de des pe spate la cît de jalnici sînt politicienii din prezent, la ce aberaţii pot să spună sau să facă, la ce jocuri sînt dispuşi să intre. Nu mă refer aici cu nici un chip la infractori și corupți, ci la culpele morale, mai grele sau mai ușoare, care, aglutinate în magma politică, pot împinge lava istoriei într-o direcție nedorită.

Cred că una dintre consecinţele ignorării unor anumite mecanisme şi cauze ale faptului istoric este decontată azi, cînd părem dezarmaţi şi lipsiţi complet de realism la evaluarea scenei politice. Fără un exercițiu al nuanței morale, aplicat pe materialul istoric personal, nu poți avea pretenții la evaluări mai fine ale clasei politice din prezent. Fără un astfel de exercițiu, nu dispunem de mai nimic între „huo” și „bravo” cînd aflăm de o acțiune controversată a unui politician din ziua de azi. Văd pe Facebook ce clivaj s-a creat între aceste două exclamații care în absența unei punți de trecere, se potențează reciproc în mod constant. Așa că avem aici de-a face cu un fel de principiu al proporționalității gurii căscate. Surprinși și parcă mereu nepregătiți, cu gura la fel de căscată rămînem şi cînd aflăm cum cutare erou naţional, colectiv sau individual, a dat cu bîta în baltă, şi cînd vedem ce face şi ce spune un lider politic de azi. Dar dacă primul fapt nu ne-ar mai surprinde, pentru că l-am fi ştiut, l-am fi înțeles și l-am fi asumat, s-ar putea ca și la cel de-al doilea să nu mai fim, proporţional, tot aşa de uimiţi.

Observația de mai sus se leagă de ceea ce am auzit zilele trecute de la profesorul Vintilă Mihăilescu într-un interviu la TVR. Spunea distinsul sociolog că e normal ca la nivelul discursului public anumite adevăruri istorice să fie voalate, face bine la încrederea de sine a comunităţii. Dar, afirma tot el, asta nu înseamnă că istoricii – şi bănuiesc că şi intelectualii în general, ar fi admis el dacă ar fi fost solicitat – nu ar trebui să ştie cum a fost de fapt. Aş spune că în mare lucrurile aşa şi stau. Pot să confirm din experienţă directă că mulţi dintre istoricii pe care am avut plăcerea să îi cunosc în ultima perioadă, tocmai pentru că știu materialul clientului, sînt printre cei mai echilibraţi analişti ai scenei politice actuale (pe care, apropo, nici o televiziune nu îi invită, presupunînd că şi ei s-ar lăsa invitaţi). Dar parcă nu e suficient. Parcă tind să îl simpatizez pe Florin Constantiniu cu încercarea lui de sinceritate, chiar cu riscul de a aduce mici daune imaginarului colectiv. În definitiv, ce s-ar putea întîmpla? Cine a fost cu adevărat erou, fără compromisuri și căderi, va fi și mai apreciat. Iar ceilalți sigur nu vor cădea de pe piedestale; că doar „oameni au fost și ei”. Vom realiza în schimb cît e de greu să fii corect pînă la capăt. Am deveni probabil un bob mai înțelepți și mai nuanțați. Și laolaltă cu noi, și politicienii vor avea aceeași șansă.

Ionuţ Iamandi este jurnalist la Radio România.

Foto: Soldați români pe Valea Oituzului, 1917. Sursa: Muzeul Militar Național.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Motivul absurd pentru care o vânzătoare a refuzat doi tineri. „Poate credea că îl folosiți la orgii“
Doi tineri, unul de 25, iar celălalt de 21 de ani, susțin că o vânzătoare a refuzat să-i servească și le-a cerut să vină însoțiți de părinți, deși aveau actele și puteau să demonstreze că sunt majori. De fapt, ei nici măcar nu au cerut țigări, alcool sau alte produse destinate exclusiv adulților.
image
Prețul amețitor cu care se vinde un garaj din lemn în Brașov: „E inclusă și mașina în preț?"
Un anunț imobiliar din Brașov pentru vânzarea unui garaj din lemn a stârnit ironii din partea românilor. Garajul de 22 metri pătrați din lemn costă cât o garsonieră.
image
Ianis, sufocat de Hagi: cum un părinte, „orbit“ de subiectivism, a ajuns să facă țăndări imaginea băiatului său
Managerul Farului a mai creat un caz, deranjat că selecționerul nu i-a titularizat băiatul în amicalele cu Irlanda de Nord și Columbia. Episodul lungește lista derapajelor unui părinte care persistă în greșeala de a-și promova agresiv fiul, mărind și mai mult povara numelui pe umerii acestuia.

HIstoria.ro

image
Bătălia codurilor: Cum a fost câștigat al Doilea Război Mondial
Pe 18 ianuarie a.c., Agenția britanică de informații GCHQ (Government Communications Headquarters) a sărbătorit 80 de ani de când Colossus, primul computer din lume, a fost întrebuințat la descifrarea codurilor germane în cel de Al Doilea Război Mondial.
image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.