Curs scurt de sociologie a şepcii la români

19 septembrie 2012
 Curs scurt de sociologie a şepcii la români jpeg

(apărut în Dilema nr. 343, 3-9 septembrie 1999)

Între gagul de anvergură mondială de la Kosovo, unde americanii au declarat serios şi solemn că-i vor apăra pe ruşi de agresorii albanezi şi gagul de uz strict intern al saloanelor noastre literare: care scriitor român e vrednic de Nobel?, mai există unul, ca un fel de medie între enorm şi puţintel, între universal şi naţional. După ochiul meu, gagul verii noastre româneşti nu a fost eclipsa ci ceea ce Evenimentul zilei a titrat frumos: "Şepcile lui nea Nicu se vînd pe rupte".

Am fost printre acei care au protestat imediat la ideea comercializării, prin turism, a traseelor şi palatelor dictatorului; am socotit-o o chestie de foarte prost gust şi, după insuccesul ei, mă pot bucura că am avut, ca tot intelectualul, dreptate; nu mi-a plăcut deloc nici elanul cu care s-a organizat licitaţia bunurilor lor mai mult sau mai puţin intime, chiar dacă au venit cumpărători din Guatemala şi Costarica, chiar dacă a fost bătaie pe obiecte curat stupide şi ne-am umplut, cică, de bani. Nu e meseria noastră de români autentici să-i disuadăm pe străini sau pe concetăţeni înzestraţi, nu ca noi, cu spiritul afacerilor, să arunce banii pe ce le place în Bucureşti ori la Gura Humorului.
Dar cu şepcile lui nea Nicu e altceva. Cu totul altceva. Cum a săltat preţul lor, în două minute, de la 200.000 de lei la două milioane jumătate, nu merită fulgerul pamfletului, ci un gînd în plus, dotat cu oarecare haz.

De ce n-a fost bătaie pe pălăriile lui - căci omul (cu o mic) purta pălărie nu numai la Buckingham Palace? De ce nu ni se relatează ceva despre triumful căciulilor lui?, ce s-a întîmplat cu aceea pe care atît de uman şi-a potrivit-o pe cap cînd a coborît din tanc, prizonier al loviluţiei? Întreb în dreapta şi stînga, la propriu şi la figurat - mi se ridică din umeri, ba, uneori din sprîncene, ca şi cum aş avea o curiozitate deplasată, lipsită de obiect. Nu cred. Obiectul există: şapca.

Omul cu şapcă a fost ani, decenii, timp de o eră, întruchiparea activistului simplu şi complex - omul cu haină de piele fiind o alta, a altuia, inutil să spun a cui. Omul cu şapcă a constituit o icoană logică a proletcultismului şi se poate face benefic o sociologie, în spirit barthesian, a şepcii la români ca expresie a politicului, economicului, intimului şi cioclopedicului. Şapca a făcut parte organică din viaţa de partid, de stat, de şantier şi de cinema sub dictatura proletariatului prin cei mai abili reprezentanţi ai săi. În imagineria mea de om care nu a purtat şi nu va purta vreodată pălărie, nici cravată şi nici vestă la costum (explicaţia, altă dată... - pînă atunci, să admit că e ultimul tribut pe care-l plătesc freudian proletcultismului), singura borsalină valabilă pentru epoca aceea e pălăria lui Radu Albala: convingătoare şi politic (ca anticonformism) şi apolitic, ca frumuseţe, purtată şi la editură, şi în şomaj, şi la Casa Scriitorilor, ridicîndu-şi porţia la sufertaş, şi la C.A.R. Albala şi, desigur, Sadoveanu au fost cei mai consecvenţi, cei mai subversivi purtători de pălărie burgheză şi mic-burgheză în epoca şepcii dominante. Disidenţii
prin borsalină! Li se potrivea atît de bine şi de natural încît nu ştiu să li se fi cerut - la partid, sindicat sau Uniune - să renunţe la ea; ar fi fost un exces de stînga. (Totuşi, lui Albala i s-a cerut să renunţe la papion; s-a opus în felul lui, alternîndu-l cu cravata, ceea ce nu era o concesie dureroasă, căci avea o colecţie de cravate de talia şi gustul celor ale dlor Iliescu şi Meleşcanu, azi. Oricum, un Albala cu şapcă ar fi fost un scandal precum berea după peşte la Capşa.)

Se va observa repede şi concis că, după '89, românul - celebrul personaj articulat - n-a fost deloc oportunist în problema şepcii. El n-a aruncat-o la cîini, ca simbol al ceauşismului. În freneticul său pluripartitism, el n-a abolit şapca proletară şi nici n-a impus totalitar pălăria anticomunistă; după 10 ani, se poate spune că ne aflăm şi aici într-un interval, poate şi într-o confuzie ideologică pe care, har Domnului, nimeni nu ne cere să o lichidăm. În viaţa politică şi în noul ei cult al imaginii, şapcă şi pălărie coexistă emblematic pentru ceea ce înseamnă tranziţie şi reformă, sfidînd toate maniheismele şi clişeele searbede. Anticomunişti notorii au alergie la pălărie suspectînd-o ca simbol al parvenirii neocomuniste. Vedete ale stîngii refuză şapca şi simplitatea ei prea muncitorească. Dl Adrian Năstase nu va avea niciodată haz cu şapca dlui Mitrea pe creştet şi invers - un Mitrea cu pălărie ar fi o impostură. Domnii Iliescu şi Constantinescu au avantajul - nu-i nici un paradox românesc! - că îi aranjează şi borsalina şi şapca, folosite alternativ, după împrejurări (catastrofe sau festivităţi). Dar şi prim-ministrului, în împăciuitorismul său, nu-i stă rău cu ambele obiecte. Pentru adolescentismul dlui Roman, pălăria e încă pretenţioasă, chiar sombră, în schimb dlor Marko Bella şi Varujan Vozganian le "stă" numai cu bor mare peste frunte; şi nu trebuie să scrii la Dilema pentru a observa că, din tot guvernul, dl Pleşu face din pălăria sa un obiect de artă, din scenografia lui Orson Welles.
Toate acestea însă nu lămuresc problema straniului succes al şepcilor lui nea Nicu scoase la licitaţie. Am, desigur, o părere pe care o încredinţez hîrtiei cu de-ajunsă teamă. Problema ţine, în primul rînd, de apolitic. Mai trebuie să dăm, din cînd în cînd, apoliticului ce-i al lui. Nu ştiu ce s-a întîmplat cu sceptrul lui, dar în timp ce sceptrul îl făcea hilar, şapca, mai presus de toate, îl scotea din caricatură şi-l umaniza cît de cît, în viaţa de zi cu zi şi vizite de lucru, precum căciula aceea într-un caz limită. Ea îl exprima cel mai bine în "complexitatea" lui sumară şi în simplitatea lui detestabilă, dar isteaţă nu o dată. Ea îi definea firescul, cît era el de firesc. Fără a se ridica la un omagiu, bătaia pe şepcile lui nea Nicu a avut energia unui involuntar, tardiv dar omenos şi apolitic compliment, cum numai soarta cu enigmaticele ei ironii ştie să pună în pagină. E cazul, dacă nu şi vremea, să recunosc că mie, mai mult decît şepcile lui, mi-au plăcut "col roulé"-urile sale. Nu ştiu cum "au mers la vînzare" şi asta îmi dă un sentiment ambiguu, tipic intelectualist.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
România este pentru a treia lună consecutiv țara cu cea mai mare inflație, conform statisticilor Eurostat, iar ca și cum nu ar fi de ajuns, doar bulgarii câștigă mai puțin. Analistul economic Adrian Negrescu explică, pentru „Adevărul”, cum s-a ajuns aici și de ce statul nu are soluții.
image
La ce riscuri de sănătate se expun cei care lucrează noaptea. Boala cumplită care îi paște
Persoanele care lucrează în ture de noapte prezintă un risc mai mare de demență și alte boli, spune un important expert în somn, a cărui afirmație se bazează pe rezultatele unor studii științifice.
image
Banii viitorului: Ce s-ar întâmpla dacă am renunța la cash și am folosi bani virtuali
Într-o lume tot mai digitalizată, ideea de a renunța la tranzacțiile cu bani cash și de a folosi exclusiv bani virtuali devine din ce în ce mai atrăgătoare, punctează specialiștii.

HIstoria.ro

image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.
image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.