Cronica unui băiat singuratic

Sabina BĂLAN
5 noiembrie 2014
Cronica unui băiat singuratic jpeg

Joi, 6 noiembrie, de la ora 19, în sala de cinema a UNATC, va avea loc proiecţia filmului Cronica de un niño solo (Cronica unui băiat singuratic) (Argentina 1965, realizat de Leonardo Favio), în cadrul Cineclubului Film Menu. Discuţia ulterioară proiecţiei va fi moderată de Sabina Balan și Ioana Moraru.

Unul dintre primele filme ale celui care a fost numit „cel mai bun regizor argentinian”, Leonardo Favio, este o reiterare a temei copilului abuzat, o nișă mai melodramatică a unui bildungsroman / coming-of-age / film al inițierii, în care copilul, cel mai des un Prâslea departe de a fi fiu de împărat, ci doar un mezin oropsit, trece prin tot felul de încercări, nu neapărat pentru a câștiga o împărăție, ci de cele mai multe ori pentru simplul fapt de a supraviețui. Clenciul acestui gen este că, în parcursul protagonistului, evoluția sesizabilă nu este cea de a trece de la comportamentul infantil la cel matur, ci este – evident – faptul că protagonistul se comportă mult prea matur pentru vârsta lui, ajungând la final, în urma experiențelor sale, „să lase jos baricadele” și să revină la statutul său de copil, de fapt, să postuleze în fața spectatorului acest statut, de unde rezultă și constanta acestui gen – empatia invariabilă a publicului față de micul Prâslea. Invariabilă chiar și în cazul star-system-ului hollywoodian, în care „daddy dearest” ca Shirley Temple erau răsfățați și văzuți drept mici păsărele cântătoare, darămite în ceea ce era stindardul neorealist – actorul neprofesionist, copilul cu noroi pe față, mic și al dracului, victimă a adulților.

Din acest punct de vedere, „Cronica de un niño solo”, trece de granița unui simplu tear-jerker, în care Polin, un băiat de 11 ani de la școala de corecție, reușește să scape de acolo și să se întoarcă înapoi la familia sa (care nu pare să-i acorde importanță), și se concentrează mai degrabă pe latura realist-socială a poveștii, chiar și în detrimentul determinării cauzelor și relațiilor psihologice de la nivelul acțiunilor: datele de caracterizare ale puștilor din școala de corecție, felul cum împart țigări unul de la altul, felul de a fi al lui Polin în afara școlii par, în economia filmului, că domină în comparație cu momentele efective de declanșare a acțiunii. Ce-i drept, filmul amintește de „Los Olvidados” al lui Luis Bunuel, însă fără o asemenea dezvoltare a plot-ului și a personajelor secundare, care în „Cronica de un niño solo”, rămân niște simpli sateliți ai protagonistului – părinții săi își fac simțită prezența doar pe sunet, fără a fi măcar văzuți. Regizorul însuși apare spre final, în rolul unui prieten mai mare al băiatului, una dintre puținele figuri blânde ale filmului, în comparație cu fizionomiile inumane, aproape suprarealiste ale îngrijitorilor de la școala de corecție.

De altfel, filmul pare mai fascinat de desăvârșirea lui în plan stilistic, decât tematic, scoțând ca din joben tot felul de giumbușlucuri vizuale – ba o perspectivă subiectivă, un POV în mișcare, circular, ba o schimbare de unghilatură de efect, fără a părea totuși că experimentează „studențește”, ci pur și simplu depășind latura documentarist-realistă pe care te-ai aștepta să o îmbrățișeze la început și oferind o perspectivă vizuală mai bogată decât obiectivitatea unui cadru lung, fix.

Performanța „actoricească” a lui Diego Puente în rolul neînțelesului bătăuș Polin e remarcabilă, în special în contextul unor secvențe care descriu brutalitatea sistemului de stat de îngrijire/reeducare a copiilor și a unor secvențe de nuditate, filmate pe malul unui lac, pentru care filmul a fost cenzurat de autoritățile argentiniene timp de trei decenii. Apărut în 1965, în plină campanie militară și politică națională a extremei-drepte argentiniene, filmul a fost receptat și ca o critică la adresa regimului fascist, care ar fi tratat poporul similar felului în care unul dintre îngrijitorii uscățivi ai școlii de corecție aplica orbește sancțiuni dure copiilor.

Statutul de „cronică”, declarat și în titlu, dă acestui film legitimitatea unui verism, pe care chiar dacă nu îl îmbrățișează în totalitate, reprezintă unul dintre principalele motive de fascinație pentru public, pe lângă naturalețea – și uneori naturalismul – „copiilor singuri”, ca Polin.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și oameni VIDEO
Cinci cai ai Household Cavalry au rămas liberi în centrul Londrei după ce și-au aruncat călăreții militari în timpul exercițiului de miercuri dimineață, potrivit Daily Mail Online.
image
8 obiceiuri care te fac să îmbătrânești mai repede. Ai putea trăi cu 20 de ani mai mult
Experții în longevitate avertizează asupra comportamentelor care provoacă „daune celulare”. Chiar dacă nu putem încetini timpul, îi putem încetini efectele asupra noastră, potrivit experților. Cheia este să facem alegeri mai sănătoase și să ne dezicem de câteva obiceiuri.
image
Amănuntul care l-a scăpat de nouă ani de puşcărie pe un şofer fără permis, care a ucis trei femei
Un şofer iresponsabil, care a comis un grav accident rutier în apropiere de oraşul Târgu Neamţ, a fost aspru condamnat în primă instanţă, dar magistraţii de la instanţa superioară au decis altceva.

HIstoria.ro

image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.