Comunismul: faceți cunoștință

19 septembrie 2016
Comunismul: faceți cunoștință jpeg

Să zicem că ai între 15 și 30 de ani. Ceea ce înseamnă că te numeri printre cei puțin peste 3,5 milioane de tineri rezidenți în România – potrivit celui mai recent recensămînt. Și mai înseamnă că nu ai nici cea mai vagă idee obținută din experiență directă despre ceea ce a însemnat comunismul. Pentru că, evident, nu se poate spune că primul an de creșă le-a dat celor mai bătrîni din această grupă o idee despre societatea în care se născuseră.

Și să mai presupunem că ești interesat de genealogia lumii în care trăiești. Din însăși condiția grupei de vîrstă în care te plasezi, nu ai cum afla ceva despre comunism, societatea din care ne tragem momentan, decît prin alții. Prin cei mai în vîrstă sau prin cărți. Și iată ideea de la care pornesc aici: care anume ar fi lista minimă de cărți scrise sau traduse în românește pe care ar trebui să le citești ca să afli lucrurile importante despre lumea în care au trăit părinții și bunicii tăi?

Înainte de a trece la listă, două observații. Una de bun-simț, dar pe care totuși o menționez în clar: lista e subiectivă, adică e influențată de propriul bagaj de lecturi, care poate fi incomplet. Cea de-a doua se referă la componentele listei: încerc pe cît e posibil să le prezint într-o ordine recomandabilă a lecturii.

Despre prima carte de care aș aminti am mai pomenit tangențial în Dilema Veche. Este vorba de volumul de memorii al lui Constantin Pavlovici – Tortura, pe înțelesul tuturor. Cartea nimerește un ton unic în literatura concentraționară românească, ba chiar în literatura mai largă despre comunism din România. Nu e un ton vindicativ, nici de autocompătimire, nici didactic, nici mistico-spiritual, de care abundă în general memoriile din închisorile comuniste. Acțiunea e plasată în epicentrul comunismului românesc, în lagărele de muncă silnică, acolo unde spiritul și conceptele noii orînduiri puteau fi întîlnite în toată goliciunea lor. Printre ele, printre personajele-tip ale lagărului și momentele-tip ale vieții din lagăr, undeva între persoana I și persoana a III-a, autorul-personaj se plasează ideal, încît scrierea lui poate fi lesne confundată cu un roman. Din această tentantă confunzie te scoate doar amănuntul grotesc, crud, pe care doar realitatea îl poate plăsmui, ci nu o imaginație de autor, oricît de bogată ar fi ea. De aceea, cartea lui Pavlovici e poate cea mai bună introducere în comunism disponibilă. Mai mult, la Pavlovici poate fi detectată una dintre cele mai fine ironii din literatura românească. Nu te-ai aștepta să rîzi în hohote citind literatură concentraționară, dar tocmai asta se întîmplă la lectura Torturii..., fără a se pierde nimic din gravitatea momentului. Ceea ce îi dă cărții un atu suplimentar în calitate de deschizătoare a listei: nu te obligă să continui. Poți pune punct cu ea, zici că ai citit o carte bună, întîmplător despre comunism, dar ai libertatea să nu te mai încarci mai departe cu întrebări de genul „cum de a fost posibil”.

După o asemenea introducere în atmosferă, nesolicitantă și elegantă în egală măsură, poate totuși urma probabil pofta unei sistematizări a cunoștințelor aflate. E indicată așadar o carte scrisă de un istoric. Aici sînt două variante. Versiunea mai schematică și mai potrivită probabil pentru o introducere strictă în istoria comunismului din România este reprezentată de cartea lui Dennis Deletant România sub regimul comunist. Clară, detașată, reținută în comentarii, ea prezintă clasic-cronologic momentele-cheie și oamenii în contextul potrivit, adică nici prea larg, dar nici prea rarefiat. Cealaltă variantă este volumul respectabil al lui Vladimir Tismăneanu Stalinism pentru eternitate, subintitulat O istorie politică a comunismului românesc” Legăturile sînt mai dezvoltate, liderii politici au parte de portrete personalizate, informațiile sînt bogate și consolidate de experiența și relațiile personale.

România nu a fost singura țară care a trecut prin experiența comunismului. Este una dintre concluziile pe care o aduc lecturile de pînă acum. Dar este și stadiul în care se trezește interesul pentru experiențele similare din estul Europei. Aici însă literatura de profil nu abundă în oferte. Puțini s-au încumetat să prezinte faptele sincron. Dar tentative sînt, și probabil că documentarea propagării de tip seismic, din sursă unică, a comunismului e abia la început și că ea cîndva va fi confirmată complet. Cartea Annei Applebaum Cortina de fier. Represiunea sovietică în Europa de Est, 1945-1956 este un exemplu în acest sens. Mai pasională în abordare decît cele de pînă acum - ceea ce totuși nu se traduce prin lipsă de obiectivitate - ea se ocupă în detaliu de fenomenele asociate instaurării comunismului în trei țări europene, dintre care însă din păcate România lipsește: Polonia, Ungaria și o parte din Germania. Similitudinile identificate de Anne Applebaum sînt mult mai întîlnite (și de aceea frapante) decît soluțiile locale găsite de conducătorii naționali și dau o perspectivă de ansamblu generoasă asupra comunismului din estul Europei.

Parcursul lecturii ajunge astfel suficient de aproape de interogația privind natura comunismului, geneza lui ideatică. A fost el la bază o teorie științifică sau o abordare moral-filozofică? O refacere a traiectoriilor dezbaterilor pe această temă e de găsit în Filozofie și mit la Karl Marx, scrisă de Robert Tucker. Cartea merge pînă la miezul ideii comuniste, pînă la articulația primară a concepției fondatorului său. Violența fundamentală din sintagma „luptei de clasă”, pusă sub lupă de autor, atestă, după cum scrie Vladimir Tismăneanu, „caracterul intrinsec autoritar și despotismul incipient al gîndirii lui Marx”. Bineînțeles că prin această lucrare nu se pune punct dezbaterilor privind natura comunismului, dar e cert că ea reprezintă o bornă de neignorat în domeniu.

Am zis că vorbesc de o listă minimală, dar nu pot să nu adaug la final și o carte care aduce o perspectivă mai concretă asupra perioadei comuniste. Este vorba de Sheila Fitzpatrick – Stalinismul de fiecare zi. Viața cotidiană în Rusia sovietică a anilor 1930. Aparent, ar fi justificată neîncrederea în existența vreunei legături între comunismul de fiecare zi de dinainte de cel de-al Doilea Război Mondial, din vremea URSS-ului lui Stalin, și comunismul din România anilor ’80 să spunem. Dar în realitate, cartea Sheilei Fitzpatrick e dovada clară că la introducerea aceluiași set de date în sistem, efectele rezultate sînt asemănătoare, dacă nu identice, indiferent de epocă. Desființarea proprietății private a dus la aceleași contorsiuni sociale și în URSS și în România. Monopolul statului în distribuirea mărfurilor și serviciilor a condus la aceleași crize și în URSS și în România. Sînt doar două dintre numeroasele exemple care pot fi date în acest sens și care pot fi găsite în carte. Citind despre viața cotidiană din Rusia sovietică a anilor ’30 afli - sau retrăiești - și ceva din atmosfera anilor ‘80 din România.

Ionuţ Iamandi este jurnalist la Radio România Actualităţi.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Motivul absurd pentru care o vânzătoare a refuzat doi tineri. „Poate credea că îl folosiți la orgii“
Doi tineri, unul de 25, iar celălalt de 21 de ani, susțin că o vânzătoare a refuzat să-i servească și le-a cerut să vină însoțiți de părinți, deși aveau actele și puteau să demonstreze că sunt majori. De fapt, ei nici măcar nu au cerut țigări, alcool sau alte produse destinate exclusiv adulților.
image
Prețul amețitor cu care se vinde un garaj din lemn în Brașov: „E inclusă și mașina în preț?"
Un anunț imobiliar din Brașov pentru vânzarea unui garaj din lemn a stârnit ironii din partea românilor. Garajul de 22 metri pătrați din lemn costă cât o garsonieră.
image
Ianis, sufocat de Hagi: cum un părinte, „orbit“ de subiectivism, a ajuns să facă țăndări imaginea băiatului său
Managerul Farului a mai creat un caz, deranjat că selecționerul nu i-a titularizat băiatul în amicalele cu Irlanda de Nord și Columbia. Episodul lungește lista derapajelor unui părinte care persistă în greșeala de a-și promova agresiv fiul, mărind și mai mult povara numelui pe umerii acestuia.

HIstoria.ro

image
Bătălia codurilor: Cum a fost câștigat al Doilea Război Mondial
Pe 18 ianuarie a.c., Agenția britanică de informații GCHQ (Government Communications Headquarters) a sărbătorit 80 de ani de când Colossus, primul computer din lume, a fost întrebuințat la descifrarea codurilor germane în cel de Al Doilea Război Mondial.
image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.