Cîștigătorii Premiilor Superscrieri 2017

23 noiembrie 2017
Cîștigătorii Premiilor Superscrieri 2017 jpeg

Noua generație de jurnaliști și autori de non-ficțiune este mai pusă pe treabă ca oricînd și demonstrează, prin realizările din ultimul an, că presa românească de calitate nu mai este un mit. Tudor Mușat, moderatorul Galei Superscrieri #7, a anunțat luni, pe scena Teatrului Național București, cele douăzeci și nouă de premii Superscrieri oferite de FFFF (Fundația Friends For Friends) împreună cu juriul Superscrieri, cu patronul acestei ediții, BRD – Groupe Société Générale și cu toți ceilalți susținători.

Evenimentul de decernare a fost trasnmis LIVE și poate fi urmărit pe Scena9 și FFFF: https://goo.gl/RwRKmv.

La Gală au participat, ca invitați speciali, doi pionieri ai jurnalismului independent, Natalia Anteleva și Paul Steiger, fondatorii unor proiecte de notorietate: Coda Story și ProPublica. Paul are la activ nu mai puțin de 16 premii Pulitzer cu Wall Street Journal și 4 cu ProPublica, iar Natalia a reușit să arate lumii întregi adevărata situație a drepturilor omului în țările lovite de criză. Ambii au vorbit despre meseria lor în cadrul Zilele Superscrieri – mini-congres de New Journalism (înregistrarea dezbaterii: https://goo.gl/9UFiKL).

Paul Steiger (ProPublica): „Fac jurnalism de mai bine de o jumătate de secol și totuși mă uimește în continuare energia, inteligența și curajul pe care îl aduc oamenii acestei meserii. Aceste premii au ilustrat exact asta, și au adus la lumină o gamă largă de probleme. De la cele foarte locale, un jurnalism necesar și greu de susținut, pe care vă admir că-l lăudați și premiați, pînă la o problemă care e, desigur, specifică României, dar în același timp este una cu bătaie universală, și anume cine se poate căsători și cine nu.”

Natalia Antelava (Coda Story): „Sînt din Georgia și deși am lucrat o mare parte a vieții mele în media internațională, unde e mult mai ușor decît să lucrezi în media locală, știu ce se întîmplă în țara mea foarte bine și toți prietenii mei sînt acolo. Voi sînteți cu 10 ani înaintea noastră. Și în același fel în care ce a creat Paul cu ProPublica a fost o inspirație pentru atîția dintre noi, ce faceți voi aici ar trebui să fie o inspirație pentru mulți din regiune, și ar trebui să fiți mîndri de asta și să creșteți mai departe.”

„Zilele Superscrieri – mini-congres de New Journalism” (https://goo.gl/RwRKmv) s-a întîmplat în weekendul de dinainte de gală și a fost co-creat cu peste 20 de redacții, inițiative & ONG-uri de jurnalism din România. Punctul culminant a fost reprezentat de o ediție specială a Cercului de Donatori, prin care s-au adunat peste 23.000 de euro donații pentru patru inițiative care și-au pitch-uit proiectele către publicul din sală: Factual, Să fie lumină, Acasă – The Film și Recorder. Pitch-ul poate fi urmărit aici: https://goo.gl/ru1prF. Un alt eveniment important a fost Masterclass-ul despre noul jurnalism și relația cu publicul: https://goo.gl/7gfDyy.

Cîștigătorii premiilor Superscrieri 2017

Superscrierea Anului (premiul cel mare, în valoare de 1000 de euro, susținut din donații private de comunitatea Romanian Business Leaders) a fost cîștigată de RISE Project, pentru seria de 10 investigații „Liviu Dragnea”.

Mihai Munteanu, RISE Project, a cîștigat și unul dintre cele două premii onorifice „Editorul anului”, pentru contribuția adusă la această serie de investigații: „E veselie cu premiul cel mare pentru că la concursul ăsta participă textele cele mai bune. Ale noastre sînt destul de aride și impersonale, cu nume, sume și fapte plus acele cîteva constrîngeri de exprimare care închid prezumțiile. Încercăm dintotdeauna, însă, să îmbunătățim narativul ca să valorificăm cît mai bine documentarea. Fiecare subiect de-al nostru e un film, o carte, o poveste care închide cercul și produce efecte timp de ani. Aseară a fost un alt semn că ne mișcăm în direcția bună.”

Premiul juriului (300 euro, din taxa de participare la competiție): reportajul „Cutremur în orașul vulnerabil” – Georgiana Ilie, Decît o Revistă

Premiile pe categorii de concurs – premiile I în valoare de 500 de euro fiecare

Portret (categorie susținută de FAN Courier)

Premiul I: „Modele de curaj. Greti, îngerul speranţei”– Valentin Șchiopu, PressOne

Premiul II x 2: „Muzicant, om, civilizație” – Delia Marinescu, Casa Jurnalistului și „Medic la sat. Scor 1:6” – Polina Cupcea, Oameni și Kilometri (Republica Moldova)

Premiul III: „[Colectiv] Invizibilă nu pot să devin” – Oana Sandu, Decît o Revistă

Reportaj (categorie susținută de Orange România)

Premiul I: „Ciori versus porumbei” – Andrada Fiscutean & Sorina Vasile, Decît o Revistă

Premiul II: „Noi aici sîntem universali” – Vlad Odobescu, Decît o Revistă

Premiul III: „Internatul testamentar” – Polina Cupcea, Oameni și Kilometri (Republica Moldova)

Opinie – New Media & Blogging (categorie susținută de Kaufland România)

Premiul I: „Mic tratat de auto-manipulare” – Vlad Andriescu, Start-up.ro

Premiul II: „Du-te, vino” – Alex Tocilescu, Decît o Revistă

Premiul III: „Ura de după taste şi experimentul Marinei Abramović, femeia care s-a transformat de bunăvoie într-un obiect” – Ruxandra Burcescu, Republica & „Buzduganul democrației” – Alin Fumurescu, PressOne

Investigaţie

Premiul I: Seria de 10 materiale despre Liviu Dragnea – RISE Project

Premiul II: „Trafic de viață și moarte” – Victor Ilie, RISE Project

Premiul III x 2: „Raiul funcționarilor” – Cristian Delcea & Mihai Voinea, Recorder & „Retezat. De Schweighofer” – Ovidiu Vanghele, Centrul de Investigații Media

TV & Video-jurnalism (categorie susținută de Rogalski Damaschin Public Relations)

Premiul I x 2: „Datori pe viață” – Alex Nedea & „Despre viață și alte nimicuri”  – Andrei Ciurcanu, episoade „În premieră”, Antena3

Premiul II: „Experimentul Lehliu” – Cristian Delcea & Mihai Voinea, Recorder

Premiul III: „Nicolae Simatoc. Variațiuni pe un nume” – Violeta Gorgos, TVR

Premiul special Superscrierea Cititorilor – premiu susținut în totalitate de public: cel mai votat material din cele 35 de nominalizări, premiat cu banii adunați din vînzarea cărții Superscrieri: reportajul „Ciori versus porumbei” – Andrada Fiscutean & Sorina Vasile, Decît o Revistă

Premiul special pentru Fotojurnalism (jurizat de Bogdan Dincă, Petruț Călinescu & Stoyan Nenov și susținut de Enel România): Ioana Moldovan, „A country doctor and her calling” (ioanamoldovan.com & New York Times) – atît premiul juriului, cît și premiul de popularitate al publicului

Premiul special Acti-vloggerul anului – creat în parteneriat cu Bitdefender, din dorința de a încuraja vocile tinerilor care au potențial de a schimba atitudini și percepții prin vlogging (jurizat împreună cu Laura Ionescu/Luluts.ro): Levi Elekes

Membrii juriului s-au recuzat în situațiile de conflict de interese. Juriul Superscrieri 2017: Teodor Tiță (președintele juriului), Dan Duca, Emilia Șercan, Florin Negruțiu, Irina Păcurariu, Luiza Vasiliu, Marius Comper, Mona Dîrțu, Mihnea Măruţă, Oana Giurgiu, Paul Radu, Robert Schwartz, Vintilă Mihăilescu și Vlad Mixich.

„Nu este prima mea experiență de jurizare  a superscrierilor și mi-am dorit încă de la început ca aceste premii să reprezinte un standard în jurnalismul românesc. Acum, la ediția Superscrieri #7, pot spune că multe dintre proiectele cîștigătoare sau chiar dintre cele nominalizate sînt un model pentru mine. Am multe de învățat de la această generație a jurnalismului și asta este mai mult decît foarte bine.” – Teodor Tiță, director de știri Europa FM, președintele juriului 

Şase premii onorifice, în afara categoriilor de concurs:

Presă locală (premiu oferi în parteneriat cu CJI – Centrul pentru Jurnalism Independent): Gazeta de Sud & Info Sud Est
Watchdog – cîinele de pază al democrației: Luiza Vasiliu (pentru investigația Burnei)
Editorul anului: Vlad Ursulean, Casa Jurnalistului (pentru contribuția la investigația despre doctoral Burnei) & Mihai Munteanu, RISE Project (pentru investigațiile cu care RISE au cîștigat marele premiu)
Redacția anului: echipa Recorder.ro
Generația 2020: Ovidiu Tiță (VICE România)
Carte de non-ficțiune: Radu Ciorniciuc, Acasă

Vezi fotografii de la gală: https://goo.gl/IEfzWY

Foto: Florin Albei

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Calculele Coaliției. Independentul Cătălin Cîrstoiu la Capitală, împărțire politică la sectoare
Lunga căutare a Coaliției pentru un candidat care să-l învingă pe Nicușor Dan a luat sfârșit. Iar până la urmă, PSD și PNL par să se fi oprit la un independent, medicul Cătălin Cîrstoiu, favorit în rândul Puterii pentru intrarea în cursa pentru Capitală.
image
Destinul crud al Arynei Sabalenka, al cărei iubit a murit azi-noapte. Și-a pierdut și tatăl, la aceeași vârstă
O veste-șoc a lovit-o pe jucătoarea din Belarus, chiar înainte de debutul în turneul de la Miami.
image
Româncă obligată de justiție să își trimită copiii în plasament în Marea Britanie
Curtea de Apel București a hotărât ca o mamă din județul Vaslui să-și trimită copiii în plasament în Marea Britanie. Femeia este acuzată de răpire internațională de minori de către serviciile sociale din Newham, Londra, care au sesizat autoritățile române.

HIstoria.ro

image
Cât de bogat a fost Nababul?
Gheorghe Grigore Cantacuzino s-a fălit cu bogăția acumulată de-a lungul întregii sale vieți şi ne-am aștepta ca testamentul său să reprezinte o confirmare a acestui fapt.
image
Politica văzută ca obligaţie în lumea bună
E greu de crezut, dar a existat și așa ceva. În epoca pașoptistă au fost revoluţionari care și-au pus averea și propria viaţă în joc pentru a-și promova idealurile politice.