Cafeaua, între pădurile tropicale şi imaginaţia timpului

19 iulie 2017
Cafeaua, între pădurile tropicale şi imaginaţia timpului jpeg

Pe 30 mai 1967, adică exact acum jumătate de veac, apărea la Buenos Aires romanul Un veac de singurătate de Gabriel García Márquez.

La vemea respectivă, scriitorul columbian era doar o promisiune: publicase cîteva scrieri dintre care una apăruse la o editură universitară, iar faptul că Sudamericana (editura argentianiană înfiinţată de Jorge Luis Borges şi care îi avea în portofoliu pe Juan Carlos Onetti sau pe Julio Cortázar, scriitori aflaţi deja pe val) îi acceptase manuscrisul era, în sine, o reuşită. Cînd a aflat că tirajul cărţii va fi de opt mii de exemplare, García Márquez le-a scris îngrijorat editorilor spunîndu-le că riscă să rămînă cu o mare parte nevîndută. După două săptămîni, editura pregătea deja al doilea tiraj, de zece mii de exemplare, iar comenzile de pe întreg continentul sud-american erau atît de mari, încît editura a rămas în curînd şi fără hîrtie, şi fără capacitatea de tipărire necesară cererii. Vreme de cîteva luni, toată lumea vorbea despre Un veac de singurătate fără ca romanul să se mai găsească în librării. Editura nu putea ţine pasul cu interesul şi cu pasiunea stîrnite de roman.

În biografia lui Gabriel García Márquez, Călătoria spre obîrşie, Dasso Saldívar scrie: „Într-o dimineaţă, pe cînd îşi lua micul dejun într-o cafenea, scriitorul a observat o femeie care ieşea din piaţă cu plasa plină şi care lăsase la vedere un exemplar din Un veac de singurătate printre salată şi roşii. Pentru scriitor a fost o dovadă încurajatoare, căci romanul, care se ivise din străfundurile sufletului poporului, era acceptat de la bun început drept ceva propriu universului popular.” Fără a pune la socoteală ediţiile piratate, în următorii ani romanul se vînduse în două milioane de exemplare doar pe continentul sud-american.

Tînărul Gabriel García Márquez îşi începuse cariera ca reporter în Columbia, iar nuvela Colonelului nu are cine să-i scrie, deşi nu se vînduse decît în cîteva sute de exemplare, s-a aflat la un pas de a fi ecranizată. Între timp, García Márquez a scris el însuşi cîteva scenarii de film pentru cinematografia mexicană, dar fără cine ştie ce succes, şi a continuat să lucreze în publicitate fiind copywriter. Avea 38 de ani, o soţie şi doi copii mici, dar, creativ vorbind, nu trecea printr-un moment fast. Scrisese patru cărţi şi se bucura de respect în breasla scriitorilor, însă nu dăduse lovitura: era văzut ca un scriitor minor, jurnalismul nu-i mai oferea satisfacţii, iar experienţa de scenarist îl dezamăgise. Dintre toţi scriitorii generaţiei sale, ca Juan Rulfo, Álvaro Mutis, Carlos Fuentes ori Mario Vargas Llosa, era cel mai puţin cunoscut şi tradus. Inclus într-o antologie cu cei mai buni prozatori latino-americani ai momentului, numele său era singurul care nu spunea mare lucru. Deopotrivă frustrat şi ambiţionat, a renunţat la toate joburile, şi-a pus toate economiile la bătaie, a închiriat împreună cu familia o casă la marginea oraşului şi s-a apucat să scrie romanul la care se gîndea încă din adolescenţă, ducînd un stil de viaţă mai degrabă auster. La un moment dat, şi-a vîndut chiar maşina, a amanetat televizorul, radio-ul, inclusiv bijuteriile şi uscătorul de păr al soţiei, comercianţii din cartier le dădeau produse pe credit, iar prietenii le aduceau plase cu mîncare. Biograful Dasso Saldívar spune că soţii García Márquez „ajunseseră doi naufragiaţi ai supravieţuirii zilnice”. Vreme de aproape un an şi jumătate, prozatorul a scris zi de zi la cele o mie şi una de istorii ale vastei familii a colonelului Aureliano Buendía şi ale destinului apocaliptic al oraşului Macondo. Prietenii săi scriitori, editori sau critici literari citeau paginile romanului pe măsură ce García Márquez le scria, iar cînd l-a terminat scriitorul mărturisea că s-a simţit pustiit „de parcă i-ar fi murit prietenii”.

Încă dinainte să fie terminat, despre roman se vorbea ca despre un „Moby Dick al Americii Latine”. Un veac de singurătate a fost, într-adevăr, succesul răsunător aşteptat, propulsîndu-l pe García Márquez pe orbita literaturii mondiale. În doar patru ani, romanul era tradus în toată Europa (inclusiv în România, în 1971, de Mihnea Gheorghiu), primise distincţia Meilleur Livre Éntrager în Franţa, Premiul Chianchiano în Italia, iar cîţiva ani mai tîrziu Neustadt International Prize în Germania. Un veac de singurătate a impus Macondo ca un tărîm al ficţiunii absolute şi a aşezat Columbia pe harta literaturii. În 1982, Gabriel García Márquez avea să devină primul scriitor columbian căruia i se acordă Premiul Nobel pentru Literatură. Astăzi se estimează că vînzările mondiale ale romanului au depăşit cifra de treizeci de milioane de exemplare.

Macondo a devenit simbolul prin excelenţă al realismului magic, cel mai important export literar al Americii de Sud, un fenomen care a cucerit lumea în anii `70 şi ale cărui efecte se văd şi astăzi. Poveştile familiei Buendía, precum şi cele aparţinînd nenumăratelor personaje care vin şi pleacă din Macondo, abundă în episoade încărcate de stranietate ori atinse de-a dreptul de magie. Macondo este un bîlci fascinant al condiţiei umane, unde gheaţa, magneţii, cinematograful sau electricitatea înfierbîntă imaginaţia oamenilor şi unde viaţa, războiul, dragostea şi moartea sînt manifestările unui nesfîrşit act de iluzionism narativ: pentru o vreme dispare somnul, uneori preoţii levitează de la o ceaşcă de ciocolată, fetele versifică în latină, femeile îndrăgostite sînt însoţite de fluturi în mişcările lor zilnice, bătrînele duc scrisori morţilor, iar la un moment dat peste ţinut începe să cadă legendara ploaie ce durează „patru ani, unsprezece luni şi două zile”.

În mod intenţionat, am recitit minunatele întîmplări din Macondo, desfăşurate de-a lungul unui veac, savurînd cafeaua Nespresso, culeasă de pe plantaţii columbiene speciale, rare, acesta fiind şi secretul calităţii ei. De altfel, Nespresso contribuie la bunăstarea fermierilor de cafea din Columbia, căci dincolo de eleganţa vizuală a brandului, compania mizează pe o agricultură durabilă, sprijină reîmpădurirea şi se implică pentru a ajuta şi dezvolta comunităţile locale. Puse în relaţie cu romanul „divinului columbian”, a cărui mare temă a literaturii este chiar timpul („Mă despărţea de sat nu depărtarea, ci timpul”, mărturisea el undeva), aceste detalii ale grijei faţă de comunităţile care trăiesc, muncesc şi visează în fabuloasele păduri tropicale, creează analogii şi coincidenţe nu lipsite de farmec.

(Ca trivia într-o paranteză, una dintre editoarele cărţilor lui García Márquez a fost o doamnă pe nume Neus Espresate, nume care este aproape o anagramă la Nespresso.)

García Márquez povestea cum, copil fiind, călătorea împreună cu bunicul său şi admira din tren o vastă plantaţie de fructe, banani, mango şi guayabo, dar şi de palmieri, salcîmi şi arbori ceiba. Numele plantaţiei, Macondo, era dat de copacul tropical ceiba, avea etimologie africană şi i-a atras atenţia micuţului García Márquez prin sonoritatea sa muzicală. Mai tîrziu, a împrumutat ţinutului fictiv din roman numele Macondo, chiar dacă modelul era Aracataca, orăşelul său natal din care, mental vorbind, scriitorul mărturisea că nu a plecat niciodată.

Odată iniţiat acest joc al analogiile dintre roman şi cafea, mi-au sărit în ochi toate scenele în care personajele beau cafea. Într-una dintre cele mai frumoase scene ale cărţii, în urma epidemiei de insomnie care loveşte Macondo, locuitorii încep să-şi piardă memoria din cauza neputinţei de a mai dormi şi atunci colonelul Aureliano Buendía găseşte o soluţie ingenioasă: „Cu o pensulă înmuiată în cerneală a scris pe fiecare obiect numele său: masă, scaun, ceas, uşă, perete, pat, cratiţă. S-a dus în ogradă şi a însemnat atît animalele, cît şi plantele: vacă, ied, porc, găină, yuca, malanga, bananier. Încetul cu încetul, cercetînd infinitele posibilităţi ale uitării, şi-a dat seama că putea veni o zi în care lucrurile să fie recunoscute după numele lor scris, dar să nu-şi amintească nimeni la ce folosesc. Atunci a fost mai explicit. Cartonul pe care l-a atîrnat de gîtul vacii era o dovadă limpede a modului în care locuitorii din Macondo erau gata să lupte împotriva uitării: «Asta e vaca, trebuie mulsă în toate dimineţile ca să dea lapte, iar laptele trebuie fiert pentru a face cafea cu lapte.»” Aceasta e prima menţiune a cafelei în Un veac de singurătate. (Apare la pagina 62 în noua şi eleganta traducere realizată de Tudora Şandru Mehedinţi pentru Editura RAO, 2015).

Altfel, ultima dorinţă a bătrînului José Arcadio Buendía ajuns în faţa plutonului de execuţie este „o ceaşcă de cafea tare”, iar José Arcadio al Doilea obişnuieşte să bea la cinci dimineaţa cîteva căni mari de cafea fără zahăr înainte de a se apuca de meşteşugit, în atelierul lui, figurinele unor peştişori de aur. Iar prima frază a romanului, celebra deschidere: „Mulţi ani mai tîrziu, în faţa plutonului de execuţie, colonelul Aureliano Buendía avea să-şi aducă aminte de după-amiaza aceea îndepărtată în care tatăl său l-a dus să cunoască gheaţa”, cere analogia cu faptul că Nespresso poate fi, vara şi în ediţii limitate, prietenă şi cu cuburile de gheaţă. În roman, tatăl şi fiii lui, care nu mai văzuseră aşa ceva pînă atunci, iau gheaţa drept un diamant care frige în timp ce se topeşte. Colonelul José Arcadio Buendía plăteşte de cîteva ori pentru privilegiul de a pune mîna pe blocul de gheaţă din sipetul adăpostit în cortul unor ţigani veniţi la bîlci: „A pus mîna pe gheaţă, ţinînd-o cîteva minute, în timp ce inima i se umplea de teamă şi de bucurie năvalnică la contactul cu misterul. Cu mîna pe blocul de gheaţă, de parcă ar da o mărturie despre Biblie, a exclamat: «Iată marea invenţie a timpului nostru!»”

Referitor la prima frază a romanului, García Márquez mărturisea că fără episodul din copilărie, cînd bunicul său l-a dus la bîlci, pe cînd încă nici nu ştia să vorbească, pentru a afla ce e gheaţa, probabil nu ar fi ajuns să scrie Un veac de singurătate. Romanul este, prin excelenţă, senzorial; frazele lui vizează permanent simţurile: „zgomotul ploii se prefăcuse într-o nouă formă a liniştii”, sau „de atîtea răsuflări şi năduşeală şi suspine, aerul din încăpere părea că începe să se prefacă în noroi”, sau „în dormitor intraseră atîţia fluturi că abia se putea respira”, sau „lumea s-a luminat cu un soare nevinovat, roşiatic şi aspru precum praful de cărămidă, şi aproape la fel de prospăt ca apa”.

Cafeaua Nespresso este ea însăşi o invenţie senzorială a timpului nostru născută din pasiune, o experienţă care poate trimite în zbor „păsările cele mai iuţi ale memoriei”, cum spune naratorul undeva în roman. Prinşi cum sîntem cu toţii în „războiul crunt al veşnicelor amînări” o vizită la Nespresso Boutique (Calea Dorobanţi 210), pentru a degusta noile sortimente de cafea şi pentru a viziona cîteva clipuri în Realitatea Virtuală (o puteţi face şi online la www.nespresso.com/ro/ro/pure-origins-colombia#!) despre drumul cafelei din pădurile columbiene în capsulele Nespresso, poate fi un mic moment de realism magic la noi acasă.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Cât costă minivacanța de 1 Mai-Paște pe Valea Prahovei sau în stațiunea Padina-Peștera
În scurt timp începe minivacanța de 1 Mai-Paște (5 mai 2024), prilej de relaxare și călătorii. Două populare destinații sunt Valea Prahovei și stațiunea Padina-Peștera (Dâmbovița). Ofertele de cazare sunt multiple și variate.
image
Ce ascunde China în Wuhan. Misterele locului de unde a pornit pandemia, dezvăluite de un cunoscut vlogger român VIDEO
Cătălin Stănciulescu, vlogger-ul român devenit celebru pentru în peregrinările sale a făcut interviu cu fratele celebrului baron al drogurilor, Pablo Escobar, a vizitat Wuhan, locul din China de unde a pornit pandemia care a ucis zeci de milioane de oameni.
image
Zboruri din Sibiu, de la 200 de euro biletul. Care sunt destinațiile de vacanță
Se reiau cursele spre cinci destinații de vacanță din această vară, cu un total de zece frecvențe săptămânale, ce vor fi disponibile pentru rezervare la agențiile de turism cu care colaborează aeroportul din Sibiu.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.