Blestemul lui Khamenei: de unde vine și unde ajunge

5 ianuarie 2017
Blestemul lui Khamenei: de unde vine și unde ajunge jpeg

Publicul occidental e obișnuit ca amenințarea islamistă cu „răzbunarea divină” să îl vizeze cu precădere. De aceea, atunci cînd ayatollahul Iranului amenință Arabia Saudită cu un astfel de tratament suprem, are motive să fie surprins că virulența retoricii islamiste se poate exercita foarte bine și între două țări musulmane.

Dar blestemul ayatollahului Ali Khamenei nu face decît să ilustreze adversitatea mocnită preexistentă dintre liderii șiiți și sunniți ai lumii musulmane. Furia iranienilor majoritar șiiți a izbucnit acum pentru că saudiții majoritar sunniți au executat 47 de persoane acuzate de terorism, printre care și pe liderul religios șiit Nimr al-Nimr. Execuția a creat o undă de șoc în Orientul Mijlociu: poliția a refuzat să intervină atunci cînd ambasada Arabiei Saudite la Teheran a fost devastată de o mulțime furioasă de iranieni, Riadul a rupt relațiile diplomatice cu Iranul, iar țările satelit ale celor două puteri regionale și-au radicalizat pozițiile. Situația a degenerat aparent inexplicabil de rapid, dar de fapt premisele pentru o asemenea evoluție existau de ceva vreme. Iată o parte dintre ele, explicate pe rînd.

Cine sînt cei 47 de oameni executați de Arabia Saudită?

Aproape toți cei executați sînt jihadiști sunniți sau teroriști Al-Qaeda. Execuția a fost pusă în practică în 12 locații din țară și s-a făcut fie prin spînzurare, fie prin împușcare. Dacă nu luăm în considerare China, unde execuțiile sînt anual de ordinul miilor, numărul de condamnați executați de Arabia Saudită este considerabil. De exemplu, în Statele Unite, o altă țară în care există pedeapsa cu moartea, în 2015 au fost executați 28 de condamnați. Dar clericul Nimr al-Nimr face figură aparte în acest grup, el neîncadrîndu-se în imaginea de ansamblu a celorlalți condamnați.

Cine a fost Nimr al-Nimr?

Clericul musulman Nimr al-Nimr era un lider religios al minorității șiite din estul Arabiei Saudite, minoritate care numără aproximativ 15% din populația țării. El a fost arestat în 2012, în cadrul unei campanii mai largi a autorităților de prevenire a mișcărilor șiite pașnice sau violente deopotrivă. În 2014 a fost condamnat la moarte, saudiții temîndu-se că Nimr al-Nimr, în înțelegere cu Iranul, ar putea să îi incite pe saudițiișiiți să se revolte împotriva regimului. Arestarea și întemnițarea lui Nimr al-Nimr a coincis cu escaladarea tensiunilor cu Iranul. Cele două țări sprijină facțiuni diferite în războiul din Siria, iar Arabia Saudită acuză Iranul pentru războiul din Yemen. 

Cînd au început tensiunile dintre Arabia Saudită și Iran?

Odată cu răsturnarea șahului în 1979, revoluția islamică din Iran a căutat să se extindă în Orientul Mijlociu, argumentînd că islamul și monarhia ereditară sînt incompatibile. În replică, Arabia Saudită și alte monarhii din regiune au format Consiliul de Cooperare al Golfului, o organizație care inițial avea ca rol principal izolarea influenței iraniene în regiune. În conflictul dintre Iran și Irak din anii ‘80, în care au murit un milion de oameni, Arabia Saudită l-a susținut pe Saddam Hussein, fapt care nu e uitat în Iran nici pînă în ziua de azi.

Este vorba de un conflict religios?

Jurnalistul Max Fisher de la publicația online americană vox.com scrie că pînă de curînd, diviziunea sunni-șiită nu a jucat niciun rol în politica mare din Orientul Mijlociu. Dovadă ar fi că de pildă războiul dintre Irak și Iran s-a purtat între două țări majoritar șiite, iar sunniții saudiți i-au putut sprijini pe irakieni fără probleme de conștiință religioasă. Lucrurile s-au schimbat din 2003, cînd americanii l-au dat jos pe liderul irakian Saddam Hussein. Atunci moștenirea religioasă a fost invocată în premieră, atît Arabia Saudită cît și Iranul considerîndu-se îndreptățite să umple vidul de putere creat în Irak, în virtutea faptului că ambele țări se văd drept reprezentanți legitimi ai tuturor musulmanilor: Arabia Saudită pentru că deține locurile sfinte ale religiei musulmane iar Iranul pentru că a realizat revoluția islamică.

Și atunci cum se explică gestul provocator de acum al Arabiei Saudite?

Riadul e în impas pe mai multe fronturi. Pe cel economic, impasul provine din prețul scăzut al petrolului. În privința influenței regionale, Arabia Saudită bate pasul pe loc în privința insurgenței șiite din Yemen, țară pe care o privește precum privește Rusia la Ucraina. Numai că, în pofida intervenției militare, saudiții nu au reușit să tranșeze disputa de partea lor. În același timp, Iranul a marcat unele succese diplomatice, precum acordul cu țările occidentale privind programul nuclear al Teheranului. Întețirea și întreținerea unui război sectarian între sunniți și șiiți ar putea să-i revitalizeze poziția monarhiei saudite și să îi ofere motive noi de acțiune și de afirmare în regiune.

Cît de periculos e un conflict între Iran și Arabia Saudită?

Este greu de spus, însă el ar pica într-un moment foarte prost pentru încercările occidentale de a pune capăt războiului din Siria. Atît Statele Unite cît și alte țări occidentale, uneori și Rusia, au încercat în van să aducă Teheranul și Riadul la masa negocierilor. Dar fără ca Iranul și Arabia Saudită să renunțe la sprijinirea facțiunilor din Siria, încetarea războiului e greu dacă nu imposibil de pus în practică. Mai departe, situația din Siria influențează criza refugiaților din Europa și creează tensiuni între țările din UE, cum s-a văzut astă-toamnă. Deocamdată, în Europa este iarnă și migrarea masivă din Siria a luat o pauză, dar nimic nu ne îndreptățește să credem că scenariul din 2015 nu se va relua imediat ce în Europa se va face primăvară.

Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități.

Foto: wikimedia commons

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
România este pentru a treia lună consecutiv țara cu cea mai mare inflație, conform statisticilor Eurostat, iar ca și cum nu ar fi de ajuns, doar bulgarii câștigă mai puțin. Analistul economic Adrian Negrescu explică, pentru „Adevărul”, cum s-a ajuns aici și de ce statul nu are soluții.
image
La ce riscuri de sănătate se expun cei care lucrează noaptea. Boala cumplită care îi paște
Persoanele care lucrează în ture de noapte prezintă un risc mai mare de demență și alte boli, spune un important expert în somn, a cărui afirmație se bazează pe rezultatele unor studii științifice.
image
Banii viitorului: Ce s-ar întâmpla dacă am renunța la cash și am folosi bani virtuali
Într-o lume tot mai digitalizată, ideea de a renunța la tranzacțiile cu bani cash și de a folosi exclusiv bani virtuali devine din ce în ce mai atrăgătoare, punctează specialiștii.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.