Avanpremieră editorială: Elogiul inactivităţii

11 aprilie 2017
Avanpremieră editorială: Elogiul inactivităţii jpeg

Dilema veche vă prezintă în avanpremieră un fragment din volumul Elogiul inactivităţii, de Bertrand Russell, apărut recent la Editura Vellant. Elogiul inactivităţii este o colecţie de eseuri pe teme sociale, filozofice şi economice, publicată pentru prima dată în 1935.

Bertrand Russell atrage atenţia că „o mare parte din rău este făcută în lumea modernă prin credinţa şi încrederea în virtutea muncii”. În schimb, „drumul spre fericire şi prosperitate constă într-o diminuare organizată a muncii”. Russell propune reducerea timpului zilnic de lucru la patru ore şi tranzacţionarea calităţii vieţii pentru mai mult timp liber. Aceste măsuri, în opinia lui, ar duce la scăderea şomajului şi creşterea fericirii individului, datorită faptului că ar avea mai mult timp liber.

Traducere din limba engleză de Ciprian Şiulea.

*****

[...] Asemenea unei mari părți a generației mele, am fost crescut cu zicala: „Satana găseşte mereu ceva rău de făcut pentru leneşi.“ Fiind un copil foarte virtuos, am crezut tot ce mi s‑a spus şi am dobândit o conştiință care m‑a făcut să lucrez din greu până în clipa de față. Dar, chiar dacă acțiunile mele au fost controlate de conştiință, opiniile mele au suferit o revoluție. Cred că în lume se lucrează mult prea mult, că un rău imens se datorează credinței că munca e virtuoasă şi că ceea ce e nevoie să se predice în țările industriale moderne este foarte diferit de ceea ce s‑a predicat dintotdeauna. Toată lumea ştie povestea călătorului din Napoli care a văzut 12 cerşetori stând la soare (asta era înainte de vremea lui Mussolini) şi a oferit o liră celui mai leneş dintre ei. Unsprezece dintre ei au sărit în picioare s‑o revendice, aşa că el i‑a dat‑o celui de‑al doisprezecelea. Acest călător se afla pe drumul cel bun. Dar în țările care nu se bucură de soare mediteranean, inactivitatea e mai dificilă şi ar fi nevoie de o propagandă publică masivă pentru a o inaugura. Sper ca, după citirea paginilor care urmează, liderii YMCA să inițieze o campanie prin care să‑i convingă pe tineri să nu facă nimic. În acest caz, nu voi fi trăit în zadar.

Înainte de a‑mi avansa argumentele în favoarea lenevirii, trebuie să mă debarasez de unul pe care nu îl pot accepta. De fiecare dată când o persoană care are mijloace de trai suficiente îşi propune să se apuce de o slujbă obişnuită, cum ar fi învățător sau dactilografă, lui sau ei i se spune că o astfel de conduită ia altora pâinea de la gură şi prin urmare e rea. Dacă acest argument ar fi valid, nu ar fi necesar decât ca noi toți să nu facem nimic pentru a avea cu toții gura plină de pâine. Ceea ce uită oamenii care spun astfel de lucruri este că de obicei un om cheltuie ceea ce câştigă şi, prin faptul că cheltuie, el oferă de lucru. Atâta timp cât un om îşi cheltuie venitul, el bagă în gura oamenilor prin ce cheltuie tot atâta pâine pe cât ia de la gura altora prin ce câştigă. Adevăratul personaj negativ, din acest punct de vedere, e cel care economiseşte. Dacă acesta se mulțumeşte să‑şi pună la ciorap economiile, asemenea legendarului țăran francez, e evident că acestea nu vor da de lucru. Dacă îşi investeşte economiile, chestiunea e mai puțin evidentă şi apar diverse posibilități.

Una dintre destinațiile cele mai obişnuite ale economiilor este împrumutarea lor către o anumită formă de guvernare. Ținând cont de faptul că marea masă a cheltuielilor publice ale majorității guvernelor civilizate constă în plăți pentru războaiele trecute sau pregătirea unor războaie viitoare, omul care îşi împrumută banii guvernului este în aceeaşi poziție cu oamenii răi din operele lui Shakespeare, care angajează ucigaşi. Rezultatul net al deprinderilor economice ale acelui om este de a spori forțele armate ale statului căruia îi împrumută economiile lui. În mod evident, ar fi mai bine ca el să cheltuie banii, chiar dacă i‑ar cheltui pe băutură sau jocuri de noroc.

Dar, mi se va spune, situația e foarte diferită atunci când economiile sunt investite în întreprinderi industriale. Atunci când astfel de întreprinderi au succes şi produc ceva util, putem accepta acest lucru. Însă în ziua de azi nimeni nu va nega faptul că cele mai multe întreprinderi eşuează. Asta înseamnă că o mare cantitate de muncă umană, care ar fi putut fi dedicată producerii a ceva de care oamenii să se bucure, a fost cheltuită pentru producerea unor maşini care, odată produse, zac inactive şi nu sunt de folos nimănui. Prin urmare, omul care îşi investeşte economiile într‑o companie care dă faliment face rău altora, ca şi sie însuşi.

Dacă el şi‑ar cheltui banii, să zicem, ca să dea petreceri pentru prietenii lui, aceştia ar obține o plăcere (putem spera), la fel şi toți cei pe care a cheltuit banii, cum ar fi măcelarul, brutarul şi comerciantul de băuturi ilegale. Dar dacă el îi cheltuie (să zicem) pe întins şine pentru tramvaie într‑un loc în care se dovedeşte că tramvaiele nu sunt dorite, el a deturnat o forță de muncă spre nişte canale unde ea nu face plăcere nimănui. Cu toate acestea, atunci când sărăceşte din cauza eşecului acestei investiții, el va fi privit ca o victimă a unei nenorociri nemeritate, în timp ce cheltuitorul vesel, care şi‑a cheltuit banii într‑un mod filantropic, va fi disprețuit ca neghiob şi persoană frivolă.

Toate acestea sunt doar preliminarii. Vreau să spun, cu toată seriozitatea, că, în lumea modernă, credința în virtuozitatea MUNCII produce un rău imens şi că drumul spre fericire şi prosperitate constă într‑o diminuare organizată a muncii.

Dacă muncitorul salariat obişnuit ar lucra patru ore pe zi, ar exista suficient pentru toată lumea şi nu ar exista deloc şomaj – în condițiile unui nivel foarte moderat de organizare rațională. Această idee îi şochează pe cei avuți, deoarece ei sunt convinşi că săracii nu ar şti ce să facă cu mai mult timp liber. În America oamenii au adesea un program de lucru prelungit chiar dacă sunt deja prosperi; în mod firesc, astfel de oameni sunt indignați de ideea timpului liber pentru muncitorii salariați, cu excepția cruntei pedepse a şomajului; de fapt, lor nu le place timpul liber nici pentru fiii lor. În mod ciudat, deşi ei doresc ca fiii lor să lucreze atât de mult încât să nu aibă suficient timp ca să fie civilizați, nu îi deranjează faptul că soțiile şi fiicele lor nu lucrează deloc. Într‑o plutocrație, admirația snoabă pentru inutilitate, care în societatea aristocratică se aplică ambelor sexe, se limitează la femei; însă asta nu o face deloc să fie în concordanță cu bunul simț.

Trebuie recunoscut că utilizarea înțeleaptă a timpului liber este un produs al civilizației şi educației. Un om care a avut toată viața un program prelungit de lucru se va plictisi dacă devine dintr‑odată inactiv. Dar, în lipsa unei cantități considerabile de timp liber, un om este izolat de multe din cele mai valoroase lucruri.[...] 

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Paradisul care atrage turiști români cu prețuri neschimbate de 10 ani. „Numai la noi se practică japca”
Românii aleg demulte ori să-și petreacă vacanțele în străinătate, în special vara, spre disperarea hotelierilor care se plâng de lipsa clienților. Însă, în foarte multe cazuri, turistul român face această alegere pentru că, nu e un secret, un sejur în străinătate e mai ieftin decât în propria țară
image
Radonul, ucigașul invizibil din Ardeal. Medic: „Se atașează de aerosol și rămâne la nivelul de 1-1,5 m înălțime, exact unde respiră copiii”
A crescut numărul cazurilor de cancer pulmonar la nefumători, iar un motiv este iradierea cu radon, un gaz radioactiv incolor și inodor foarte periculos pentru sănătate dacă se acumulează în clădiri.
image
Căutătorii de artefacte milenare. Fabuloasele noi descoperiri ale detectoriştilor, arheologii amatori plini de surprize
Înarmaţi cu detectoare de metal, colindând locuri numai de ei ştiute din ţinutul Neamţului, arheologii amatori au reuşit, graţie hazardului şi perseverenţei, să aducă la lumină vestigii din vremuri trecute

HIstoria.ro

image
„Monstruoasa coaliție”, Cuza și francmasonii, în „Historia” de aprilie
De ce au ales adversarii lui Cuza să-l răstoarne de la putere? Care a fost rolul masoneriei în acest proces? Este apartenenţa lui Cuza la masonerie confirmată documentar?
image
Oltcit, primul autovehicul low-cost românesc care s-a vândut în Occident
La Craiova se produc automobile de mai bine de 40 de ani, mai exact de la semnarea contractului dintre statul comunist român şi constructorul francez Citroën. Povestea acestuia a demarat, de fapt, la începutul anilor ’70, când Nicolae Ceauşescu s- gândit că ar fi utilă o a doua marcă de mașini în România.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.