Avanpremieră editorială: Amintiri despre apă

8 noiembrie 2018
Avanpremieră editorială: Amintiri despre apă jpeg

Dilema veche vă prezintă în avanpremieră un fragment din Amintiri despre apă. Re minor, primul dintr-o trilogie de Ivan Stankov, traducere din bulgară de Mariana Mangiulea Jatop, aflat în curs de apariție la Editura Humanitas. Lansarea volumului va avea loc miercuri, 14 noiembrie, ora 19, în librăria Humanitas de la Cișmigiu. La eveniment vor participa, alături de autor, Mircea Cărtărescu și Lidia Bodea.

„Citiți-l pe Ivan Stankov! Nu vreau să mă bucur doar eu de descoperirea acestei cărți de o rară, evanescentă și nostalgică frumusețe, care ne aduce-n minte nouă, cititorilor români, cînd povestirile mitice, spiritualizate, ale lui Ștefan Bănulescu, cînd lumea prodigioasă a prozelor lui Dan Coman.

Satul de pe malul drept al Dunării, de unde încep și unde sfîrșesc cele douăsprezece povestiri, e un Macondo bulgar străbătut de un fior bogomilic. Poveștile mai multor generații de pescari, marinari, muncitori aflați mereu pe drumuri, femei și copii rămași acasă, emigranți în Argentina și Italia se încrucișează în sclipirea constantă și fascinantă a apelor. Glasurile celor vii și-ale celor morți se-amestecă indiscernabil cu marele glas al Dunării, care nu străbate doar pămînturile, ci trece literalmente prin trupul fiecărui personaj, despărțind malul său drept de cel stîng. Mi-e greu să-mi aduc aminte de altă scriere în care apa să aibă un glas la fel de copleșitor: sicriele plutesc în gropi pline de apă și refuză să se scufunde, ploile și grindina sînt apocaliptice ca-n scenele de diluviu dantești, oamenii mor mereu în apă și prin apă, iar cînd Dunărea seacă pînă la fund ies în procesiuni și se amestecă iar printre cei vii. Vizionarismul cărții se umflă misterios din cel mai arid material: pietrele de rîu sînt calde și cresc, femeile miros a pîine caldă, florile de mină evocă orașe îndepărtate. Detaliile sînt apropiate de ochii cititorului ca sub o lupă deformantă. Formulările, din loc în loc, au o grație memorabilă.

Scrisă cu sobrietatea din Dubliners, cartea lui Ivan Stankov dă impresia de soliditate narativă, în ciuda poeziei vădite pretutindeni. În totului tot, Amintiri despre apă e pentru mine una dintre cele mai plăcute surprize din ultima vreme.“ – Mircea Cărtărescu

****

Ploaia

„Totul pe lume s-a schimbat,
Chiar şi lucrurile simple – ligheanul, cofa –,
Cînd între noi strajă s-a postat
Solidă şi-n straturi aşezată apa.“ – Arseni Tarkovski, Primele întîlniri

Tot timpul trebuia s-o ţin de mînă pe bunica, altfel – simţeam că mor. Aşteptam să fiu străpuns de un fior, care să m-apese şi zdrobească. Dar ea n-o să-mi dea drumul. Picioruşele îmi sînt atît de aproape de pămînt, parcă de fiecare dată îl văd pentru prima oară. E plin de tălpi încălţate în opinci şi-n galoşi, în ciorapi de lînă de culoare gălbuie precum cea a oilor. La bărbaţi ciorapii adună strîns cracii albaştri ai pantalonilor din doc. Cer nu prea e, doar o bucăţică, chiar deasupra mea, susţinut de umerii de uriaş ai bunicii şi ai femeii din faţa noastră. Peticul ăsta e de-un albastru închis, granulos şi ud, ca o placă de beton proaspăt turnată. Toţi îl sprijină cu greu, şi dacă îi dă cumva careva drumul, atunci se abate potopul. Acum nu mai plouă, în locul picăturilor aud o linişte adîncă. Tot satul e aici, în noroi. Nu disting pe nimeni, văd doar mîna bunicii Ispasa. Mulţimea e un om cu o sută de guri, nu îl aud cum respiră, dar îi simt mirosul de ceapă şi usturoi, de lînă jilavă, stătută. Omul ăsta m-a înconjurat din toate părţile şi mi-e teamă că o să mă turtească, dacă trage cumva mai puternic aer în piept. Nu ştiu de ce ne-am grăbit să ajungem aici. Ca să nu ne plouă, mai mult ca sigur.

Am traversat piaţa din centrul satului – singurul loc pietruit. De aici pornesc patru străzi spre cele patru puncte cardinale. Eu o ştiu doar pe una, pe celelalte trei nu am mers niciodată. Aici, pe drumul care duce la cimitir, e cîrciuma. O clădire cu un etaj, cu ferestre murdare şi ziduri îngălbenite; uşa, cîndva vopsită în verde, avea o ferestruică şi, în faţă, două trepte din piatră. Sando a fost ieri acolo, dar nu era beat – aşa auzise bunica –, doar bolborosea ceva ameninţător în timp ce stătea pe trepte şi îşi ascuţea cuţitul.

Toţi bărbaţii din sat poartă la brîu o teacă în care ţin un cuţit. Cuţite mai mari sau mai mici. Cele mai multe sînt cuţite obişnuite, de bucătărie, bine ascuţite însă; pe cîmp sau pe malul Dunării îţi sînt mereu de trebuinţă. Tecile sînt făcute dintr-o piele groasă, cu două crestături prin care se trece cureaua de la pantalon. Băieţii mai mari îşi cumpără şi ei bricege de la magazinul unde se vînd dropsuri, costă o leva patruzeci şi doi unul, destul de scump, dar o dată în viaţă îţi iei briceag. Cu el îşi fac praştii din lemn de liliac – sînt destui pomişori în cimitir, acel loc de nepătruns, înfricoşător, unde la fiecare pas te pîndesc morţii, unii zîmbitori, alţii încruntaţi, sau îngerii de piatră, sosiţi în cimitir odată cu emigranţii întorşi din Argentina, şi care caută să se înalţe la cer. Băieţii, după ce pun legăturile la praştie şi îşi umplu buzunarele cu pietricele, se ascund în coroana nucului de lîngă fîntînă şi stau la pîndă după vrăbii. De cum îi simte, moş Kolcio, pîndarul neoficial din zonă, o ia la goană spre ei cu cuţitul într-o mînă, deşi abia îşi trage răsuflarea, și strigă ameninţător că îi va căsăpi pe toţi. Teaca în care îşi ţine cuţitul e de fabrică, făcută cu capse şi cusută cu un fir gros, decolorat acum, iar din mîner lama metalică aruncă străluciri răutăcioase. Cuţitul ăsta a bătut drum lung pînă să ajungă-n sat. Nu e un cuţit de bucătărie, o femeie nu s-ar descurca cu el. Am avut ocazia să studiez acest obiect înfricoşător cînd bătrînul venea în vizită la străbunicul meu, singurul de care se simţea mai apropiat. Străbunicul era mucalit din fire. La glumele lui, moş Kolcio răspundea cu un zîmbet rece şi egal, care îi dezvelea caninul de metal din colţul gurii, sprîncenele-i stufoase tremurau iar pe obrazul stîng îi tresălta uşor o pată roşie, un dublu strat de carne de mărimea unui fursec. Ei rîdeau, iar pe faţa mea jucau licăririle mînerului. De cum o pornea spre nuc, băieţii se împrăştiau ca găinile, săreau de la diferitele etaje ale lumii lor mici, unde le era cunoscută fiecare ramură, fiecare nod. Cînd vara e pe terminate, ei îşi împart globurile verzi şi cu bricegele de o leva patruzeci şi doi pun stăpînire încet dar sistematic pe recolta nucului, pe care moş Kolcio trebuie să o vîndă toamna şi cu banii primiţi să cumpere un lanţ nou la fîntînă.

Aici, pe treptele cîrciumii, cu o seară înainte, Sando îşi ascuţea cuţitul şi zicea că o să-i taie pe toţi, că o să vadă ei cine e el. În aerul umed al dimineţii am privit cu teamă spre uşa de la intrare şi creierul meu a auzit orbitor de limpede ecoul hîrşîitului făcut de lama cuţitului pe piatra tocită de atîţia paşi. Am văzut de foarte aproape dreptunghiul mirosind a ţigări şi rachiu al uşii care stătea deschisă. Dinăuntru, odată cu gîlceava de voci bărbăteşti, ieşea o lumină gălbuie, prăfuită, care contura acel trup adus de spate, cu o tunică pe umeri. Nu avea chip şi doar acolo unde ar fi trebuit să-i stea ochii se mişcau două scîntei, înainte şi înapoi, în ritmul cuţitului pe treapta de piatră. Din cînd în cînd, bărbatul se apleca mai tare ca să scuipe în locul unde lama se freca de piatră şi vorbele lui bolborosite încolăceau sunetul metalic. În lumina uneia din ferestre se vedea cum atîrnă un fir electric, ca un nerv retezat. Lama cuţitului arunca în întuneric luciri de moarte, iar piatra ţipa la atingerea ei. Cît de adîncă o fi fost liniştea dintre ultimul hîrşîit şi primul ţipăt?

Şi aici, în curtea familiei moarte, era linişte şi groază, toţi aşteptau să se întîmple ceva. De aproape veni un miros de tămîie, sătenii renunţară să mai sprijine cerul şi se ridicară pe vîrfuri. Din noroi s-au auzit nişte voci înfundate care, ocolind cu repeziciune cîteva spaţii închise, reuşiră să iasă deasupra, dar nu se putea distinge nimic clar. Se mişcă şi cerul tot atunci, peticul deasupra mea îşi schimbă forma, iar unele glasuri începură să jelească. Tot satul adunat acolo se puse în mişcare ca un şarpe încolîcit care se îndreaptă lent. Am fost împinşi undeva către coada lui eu şi bunica, în drum. Printre scîndurile gardului am zărit patrafirul auriu al preotului, care stătea în faţa uşii de la intrare, parcă aşteptînd ca cineva din casă să facă ceva. Cădelniţa atîrna nemişcată, ornamentele în relief de pe ea străluceau, iar jarul dinăuntru scotea văpăi ca ochii unui zmeu. Fumul de tămîie se ridica încet dar sigur pe lanţul aurit, învăluia încheietura mîinii albe a preotului şi i se urca pe mîneca largă, neagră a hainei. Undeva pe la mijloc, pe la cot, fumul se ţinea în aer tot mai greu, se strîngea cu disperare, se subţia şi apoi se topea. Ciudat, nu bătea vîntul, nici nu ploua. În toţi aceşti patru ani de cînd ploaia nu se oprise, niciodată picăturile nu cădeau direct jos, ci se furişau în direcţii diferite prin aerul dens, se învolburau şi îşi schimbau înclinarea, ca o zbenguială de copii. În alte dăţi, zile în şir picăturile cădeau drept, disciplinate, sub acelaşi unghi şi cînd mă uitam afară pe fereastra joasă a casei vedeam cum tot satul, lumea întreagă erau înclinate pe-o parte. Acum nu ploua pentru că scoteau din casă cele patru sicrie.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Goana după adeverințele pentru bani în plus la pensie. Ce sume se iau în calcul pe noua lege a pensiilor
Bombardați cu informații despre recalcularea pensiilor și acordarea drepturilor bănești conform legii pensiilor care intră în vigoare la 1 septembrie 2024, pensionarii au luat cu asalt casele de pensii. O parte dintre documentele cu care se prezintă sunt deja în dosar.
image
Cum sunt săpate tunelurile din vestul României. Trenurile vor circula cu 160 km/h prin munte VIDEO
Lucrările de construcție a tunelurilor de pe noua magistrală feroviară din vestul României au acumulat întârzieri, care duc la prelungirea termenului de finalizare a investiției.
image

HIstoria.ro

image
Cât de bogat a fost Nababul?
Gheorghe Grigore Cantacuzino s-a fălit cu bogăția acumulată de-a lungul întregii sale vieți şi ne-am aștepta ca testamentul său să reprezinte o confirmare a acestui fapt.
image
Politica văzută ca obligaţie în lumea bună
E greu de crezut, dar a existat și așa ceva. În epoca pașoptistă au fost revoluţionari care și-au pus averea și propria viaţă în joc pentru a-și promova idealurile politice.