Andris Nelsons, Daniel Hope și muzica clasică pentru oamenii secolului XXI

Andris Nelsons, Daniel Hope și muzica clasică pentru oamenii secolului XXI jpeg

Îi vedem în România cel mult odată la doi ani, atunci cînd se desfășoară Festivalul internațional George Enescu. Altfel, nu avem acces la muzica pe care o cîntă decît de pe discuri sau la Radio România Muzical. Sînt muzicienii care polarizează atenția lumii.

Andris Nelsons, Șostakovici și Bruckner

Un dirijor leton de 38 ani, care în ultimii doi ani a cîștigat două premii Grammy: în 2016 și 2017, la categoria „cea mai bună interpretare orchestrală” pentru două albume care fac parte din aceeași serie, cea a simfoniilor de Dmitri Șostakovici. Într-adevăr, o situație nu prea des întîlnită în istoria premiilor Grammy.

Dar nu doar atît este neobișnuit în cariera lui Andris Nelsons: în 19 mai 2016 a semnat un contract cu Deutsche Grammophon care prevedea că va înregistra cu Orchestra Simfonică din Boston, al cărui director muzical este din 2014, integrala simfoniilor de Șostakovici; cu Orchestra Gewandhaus din Leipzig, al cărei capelmaistru va fi din stagiunea 2017-2018, integrala simfoniilor de Anton Bruckner, iar cu Orchestra Filarmonicii din Viena, cu care colaborează foarte des, integrala simfoniilor de Beethoven. Pe drept cuvînt, criticul britanic Norman Lebrecht a scris: „Nelsons este noul Karajan de la Deutsche Grammophon!”, arătînd că de fapt nici Karajan nu a semnat vreodată cu Deutsche Grammophon un contract atît de consistent, într-o singură zi.

Sigur, contextul în care s-au dezvoltat Karajan și Nelsons este foarte diferit: nici muzicienii, nici publicul, nici industria discografică nu mai sînt aceleași. Același rămîne însă repertoriul; și probabil că doar un dirijor premiat de două ori cu Grammy în trecutul foarte recent ar fi avut șansa de a convinge o casă de discuri să înregistreze muzica lui Anton Bruckner, considerată o muzică grea de către marele public, deci, și mai greu vandabilă.

Muzica lui Bruckner este de fapt o muzică foarte frumoasă, însă, e adevărat, simfoniile lui durează cel puțin o oră fiecare și solicită un tip de concentrare emoțională și intelectuală de alt tip decît cel cu care este obișnuit marele public astăzi. Așa că este cu adevărat o provocare să abordezi muzica lui Bruckner astăzi; o provocare pe care Andris Nelsons și Orchestra Gewandhaus din Leipzig o depășesc cu brio pe primul disc din seria integralei simfoniillor bruckneriene, un disc apărut în 5 mai la Deutsche Grammophon.

Pe acest disc pot fi ascultate „Simfonia a III-a” de Bruckner și uvertura operei Tannhauser de Wagner. Nu este deloc o alegere întîmplătoare, din mai multe motive. În 2018, Orchestra Gewandhaus din Leipzig, una dintre cele mai vechi din Europa, va împlini 275 ani de existență; Bruckner a cunoscut cel mai mare succes din viața sa la premiera Simfoniei sale a VII-a, interpretată în 1884 de Orchestra Gewandhaus din Leipzig. Wagner s-a născut în anul 1813 la Leipzig, a studiat muzica la Leipzig și s-a format la concertele Orchestrei Gewandhaus din Leipzig, orchestră care i-a interpretat și prima compoziție în concert. Bruckner și Wagner înșiși au fost prieteni și s-au admirat reciproc; Bruckner i-a dedicat lui Wagner simfonia sa cu nr. 3. Iar prima operă pe care Andris Nelsons a văzut-o într-o sală de spectacol a fost Tannhauser de Richard Wagner – o experiență trăită la vîrsta de 5 ani, care l-a marcat pe viață.

Andris Nelsons a fost un discipol al celebrului Mariss Jansons și a studiat dirijatul la Sankt Petersburg. Poartă cu sine o tradiție cu valori de necontestat, cărora le-a adăugat propriul talent, personalitate și viziune despre lume. Are harul special de a descoperi în partituri, de sute de ori cîntate înainte, elemente noi, care aduc prospețime viziunii sale. Sigur, „Simfonia a III-a” de Bruckner a fost cîntată de atîtea ori, însă Nelsons o construiește cu migală, atent la toate detaliile și mai ales, adaugă multă emoție, care vibrează mai ales în partea a II-a. Este versiune pentru oamenii secolului XXI, obișnuiți cu multă exactitate, perfecțiune a construcției, dar care caută sentimentul puternic în spatele acestei construcții. Ceea ce e de înțeles: în fond, acesta este atuul muzicii, emoția pe care o poate trezi în oameni, emoție de care avem atîta nevoie într-un secol al vitezei și tehnologiei.

Bruckner cu Andris Nelsons și Orchestra Gewandhaus din Leipzig este la nivelul lui Șostakovici cu Andris Nelsons și Orchestra Simfonică din Boston – vom vedea dacă aceasta va aduce încă un premiu Grammy pentru Nelsons...

Noul album Bruckner semnat de Andris Nelsons poate fi ascultat la Radio România Muzical luni, 22 mai, de la ora 19.00, în reluare duminică, 28 mai, de la ora 13.05 sau oricînd, din 23 mai, pe site-ul proiectului Discurile anului 2017

nelsons bruckner jpg jpeg

Daniel Hope și cele patru anotimpuri ale sale

Personalitatea lui Andris Nelsons nu o pot decît intui din modul cum sună interpretările sale: deschisă, plină de viață, fără prețiozități inutile. Despre Daniel Hope, cu care am realizat un lung interviu, sînt sigură că are același tip de personalitate. Marii artiști de astăzi sînt, de fapt, astfel.

Dacă Andris Nelsons aduce noul din partiturile vechi, violonistul Daniel Hope face și acest lucru, dar și mai mult decît atît: aduce și partituri noi în atenție. Vechiul și noul se reunesc pe cel mai nou album semnat de violonistul Daniel Hope, o altă vedetă a casei Deutsche Grammophon: For Seasons apărut în 3 martie.

Este un joc de cuvinte, nu patru anotimpuri, ci pentru anotimpuri: Daniel Hope aduce de fapt un fel de omagiu trecerii timpului și anotimpurilor în viața noastră, interpretînd celebrele Anotimpuri de Vivaldi, dar și 12 piese alese de el, cîte una pentru fiecare lună a anului. Rezultatul: un album fermecător, serios, dar și jucăuș, extraordinar de bine cîntat, potrivit și pentru melomanii serioși, dar mai ales pentru cei care doar vor să asculte muzică bună pentru a evada din cotidian. Pentru că aici găsesc și muzică barocă, dar și tușe de  jazz, într-un repertoriu foarte variat, cu o notă comună: bunul gust.

Daniel Hope este la 43 ani unul dintre cei mai cunoscuți violoniști ai momentului: cîntă muzică clasică, dar și muzică contemporană și muzică de film; albumele sale Spheres și Escape to paradise, cu aceste din urmă genuri, s-au bucurat de mare succes la nivel mondial. A fost elevul lui Yehudi Menuhin, pe care l-a cunoscut îndeaproape, mama sa fiind asistenta personală a lui Menuhin timp de mulți ani. L-a văzut de multe ori pe Menuhin alături de Orchestra de Cameră din Zurich, la Festivalul din Gstaad – Elveția, înființat de Menuhin. În prezent, Daniel Hope este directorul muzical al Orchestrei de Cameră din Zurich. Acum este rîndul său să interpreteze Vivaldi alături de această orchestră de cameră, așa cum o făcea, cîndva, Menuhin. Daniel Hope cîntă Anotimpurile de Vivaldi de cînd avea 9-10 ani și a făcut-o de peste 1000 de ori în concert. Nu le-a înregistrat însă niciodată pînă acum și a ales să facă acest lucru pentru primul său disc cu Orchestra de Cameră din Zurich, acest For Seasons apărut în 3 martie 2017. Și viziunea sa este foarte echilibrată, cu o vădită experiență: păstrînd specificul muzicii baroce, evitînd excesele: o muzică pură, proaspătă, în care se simte personalitatea compozitorului mai mult decît ego-ul artistului.

Dincolo de “Anotimpurile” lui Vivaldi, anotimpurile lui Daniel Hope, acele 12 piese pe care le-a ales el însuși, sînt diverse, neașteptate, deosebit de frumoase: Rameau, Ceaikovski, Schumann, Bach, dar și Kurt Weill, Nils Frahm, Chilly Gonzales. Cel mai mare succes de public l-a avut piesa „14th April” de Aphex Twin, cu mai mult de 1,1 milioane de accesări pe platformele de streaming. Mie mi-au plăcut îndeosebi „Ambre” de Niels Frahm și „September Song” de Kurt Weill – sigur, o chestiune de gust.

Albumul For Seasons semnat de Daniel Hope poate fi ascultat oricînd pe site-ul proiectului „Discurile anului 2017”. http://www.romania-muzical.ro/info/discul-anului-2017/disc.htm?a=1459151&c=3541&g=2

Cristina Comandașu este critic muzical.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Goana după adeverințele pentru bani în plus la pensie. Ce sume se iau în calcul pe noua lege a pensiilor
Bombardați cu informații despre recalcularea pensiilor și acordarea drepturilor bănești conform legii pensiilor care intră în vigoare la 1 septembrie 2024, pensionarii au luat cu asalt casele de pensii. O parte dintre documentele cu care se prezintă sunt deja în dosar.
image
Cum sunt săpate tunelurile din vestul României. Trenurile vor circula cu 160 km/h prin munte VIDEO
Lucrările de construcție a tunelurilor de pe noua magistrală feroviară din vestul României au acumulat întârzieri, care duc la prelungirea termenului de finalizare a investiției.
image

HIstoria.ro

image
Cât de bogat a fost Nababul?
Gheorghe Grigore Cantacuzino s-a fălit cu bogăția acumulată de-a lungul întregii sale vieți şi ne-am aștepta ca testamentul său să reprezinte o confirmare a acestui fapt.
image
Politica văzută ca obligaţie în lumea bună
E greu de crezut, dar a existat și așa ceva. În epoca pașoptistă au fost revoluţionari care și-au pus averea și propria viaţă în joc pentru a-și promova idealurile politice.