„Am început să uităm cîtă valoare au cinematografele” – interviu cu Boglarka NAGY

10 septembrie 2018
„Am început să uităm cîtă valoare au cinematografele” – interviu cu Boglarka NAGY jpeg

A studiat film la Cluj, apoi Comunicare audiovizuală la Bucureşti. Publică critică de film şi a coordonat proiecţiile la cea mai frecventată sală de cinema din capitală, Elvire Popesco. Cu o conştiinciozitate şarmantă, vorbitoare de cinci limbi străine, Boglarka Nagy este asociată şi cu premiul pentru Cel mai bun repertoriu de filme din reţeaua Europa Cinemas. Am vorbit despre parcursul ei profesional şi rolul pe care ar trebui să-l aibă cinematografele în România.

Aţi terminat studii de film la Cluj şi Bucureşti, iar din 2014 v-aţi ocupat de programarea proiecţiilor la Elvire Popesco. A evoluat gustul bucureştenilor pentru cinema?

M-am ocupat de cinematograful Elvire Popesco timp de patru ani şi jumătate şi nu pot spune că s-a schimbat gustul publicului bucureștean, dar cinematograful a crescut mult și s-a schimbat datorită unor factori diferiți. Cred că e foarte important să oferi oamenilor un program coerent și consistent, iar Elvire Popesco a avut un program de patru seri pe săptămînă care nu erau menținute în mod constant. Institutul Francez din Bucureşti se află într-o zonă foarte frumoasă și calmă, dar nu este înconjurat de magazine sau prea multe cafenele. De aceea a trebuit să asigurăm publicul potențial cu filme proiectate aproape zilnic. Am regîndit materialele de comunicare şi cele online și pe lîngă găzduirea festivalurilor importante din oraș, am început să colaborăm tot mai mult cu asociațiile și fiecare organizație a adus oameni noi în sală. Dincolo de asta trebuia să fim pregătiți să primim lumea și am fost foarte atenți la curățenie, la încălzire, la reparații și am făcut tot posibilul să putem primi oamenii în condițiile cele mai bune posibile. Altă schimbare importantă a fost introducerea ofertelor de grup și a abonamentelor. Cinematografele trăiesc datorită comunității care se formează în jurul lor și sînt fascinante, fiindcă sînt locuri care pot strînge laolaltă grupuri de prieteni, oameni din diferite domenii și din diferite părți ale orașului. Abonamentele și ofertele de grup au încurajat ca oamenii să vină în grup. Și am făcut alegeri tot mai consistente în ceea ce privește tipul de filme programate. Reacțiile au fost diverse. Au fost oameni care au considerat că selecția noastră e prea serioasă sau tristă, dar au fost și oameni care au apreciat că am încercat să dedicăm acest ecran al Institutului Francez aproape în totalitate producţiilor europene și filmelor de autor. Oricum, cinematograful Elvire Popesco a devenit un loc dedicat filmelor de autor și dezbaterilor, un cinematograf care și-a asumat titluri dificile.

Care e rolul reţelei Europa Cinemas în distribuţia filmelor de artă în România?

Europa Cinemas este o organizație care susține cinematografele cu filme europene. Nu se ocupă de distribuţia filmelor, dar oferă ateliere și formări pentru manageri și programatori de cinema, oferă posibilități de colaborare și socializare cu profesioniști din diferite țări și distribuie fonduri europene sălilor care fac parte din rețea în funcție de rezultatele acestora. Cu cît mai multe cinematografe își asumă filme europene, cu atît mai mult sînt încurajați și distribuitorii să le aducă şi pot avea o garanție (minimă) că vor avea unde să programeze peliculele respective. Dar aș atrage atenția asupra faptului că nu toate producțiile europene sînt filme de artă și Europa Cinemas nu obligă nici un cinematograf membru să aibă o programare de un tip anume.

Îmi puteţi spune trei titluri de filme pe care le-aţi fi dorit proiectate la Elvira  Popesco?

În general eram condiționați de titlurile distribuite în România sau produse în Franța. Mai mult,  cînd ai un singur ecran nu e timp și loc pentru a programa tot ce îți dorești. Aș fi fost fericită dacă aș fi avut ocazia să găzduiesc proiecția celor trei filme care formează Trilogia lui Apu, regizată de Satyajit Ray, unul dintre maeștri cinematografiei pe care îl admir mult, Mimosas, filmul de debut al lui Oliver Laxe și Misterios de Lisboa al lui Raúl Ruiz.

Dacă aţi fi în poziţia de a schimba cîteva lucruri esenţiale în mica industrie de film din România spre ce v-aţi îndrepta?

Cred că industria filmului din România are nevoie de cinematografe dedicate și oameni capabili să le conducă, dar și de o echipă tehnică bună. Dacă se investește în producția de film, cred că e logic că e nevoie și de locuri în care se pot proiecta filmele respective. Cinematografele sînt locuri care pot oferi un context prielnic și pentru proiecte educaționale și în care oamenii pot socializa. Cred că din cauză că avem atît de puține săli independente, am început să uităm cîtă valoare poartă cinematografele. Și avem nevoie de mai multă colaborare și o rețea de cinematografe care pot evolua împreună și care se ajută reciproc pentru a crea standarde înalte și locuri primitoare, unde publicul poate descoperi filme de calitate în condiții bune de vizionare.

Ce veţi face la Berlin ?

În calitate de director executiv al Confederației Internaționale de Cinematografe de Artă care reunește peste 2000 de membri din lumea întreagă voi lucra la dezvoltarea rețelei și la proiectul central, o „formare” de-o săptămînă dedicată managerilor de cinematografe de artă, care are loc la  „Mostra de Venezia”. Altă misiune importantă va fi reprezentarea politică cît mai bună pentru  rețelele naționale de cinematografe independente. Vom dezvolta cu siguranță și proiecte noi ca să ajutăm munca membrilor dar acum, la „trei săptămîni vechime” deocamdată încerc să cunosc cît mai bine organizația pentru a face propuneri pertinente.

a consemnat Roxana CĂLINESCU

Foto: Tomo Minoda

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Ucrainenii au distrus un vehicul blindat rusesc rar, proiectat pentru a transporta liderii ruși în caz unui atac nuclear, biologic sau chimic
Ucraina a distrus un vehicul blindat rusesc rar folosit pentru prima dată la dezastrul nuclear de la Cernobîl .
image
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Motivul pentru care femeile nu au recurs la operația de separare VIDEO
Una dintre cunoscutele gemene siameze Abby și Brittany Hensel și-a găsit dragostea adevărată. Conform Mirror, tânăra Abby Hensel, în vârstă de 34 de ani, s-a căsătorit cu Josh Bowling, asistent medical și veteran al armatei Statelor Unite.
image
Un român care a cumpărat de pe Facebook un permis fals de conducere s-a dus la poliție să-l reînnoiască
Un bărbat din Alba Iulia a fost condamnat la 4 luni și 20 de zile de pușcărie, pentru complicitate la fals în legătură cu permisul său de conducere.

HIstoria.ro

image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.
image
Procesul „Numai o guriță”, o noutate pentru justiția română la început de secol XX
În primăvara anului 1912, pictorul Gore Mircescu îl aducea în fața justiției pe librarul Constantin Sfetea, pe motivul reproducerii neautorizate a uneia din lucrările sale – „Numai o guriță” – pe care cel din urmă o folosise la ilustrarea unor cărți poștale.