„Aici descoperi Transilvania în miezul ei” – interviu cu Oana GIURGIU

11 august 2018
„Aici descoperi Transilvania în miezul ei” – interviu cu Oana GIURGIU jpeg

„Voi vă pricepeți la cursele de autobuze?” o aud pe Oana Giurgiu întrebînd și nu mă mir. Oana este directorul Festivalului de Film Horror și Fantastic Lună Plină și face tot ce prin minte nu ți-ar putea trece la Biertan. De la organizarea propriu-zisă, la ascuțit țăruși, reparat mături, cusut draperii, aranjat mobilierul din piață, mutat scaune. Este în elementul ei și sare dintr-o activitate în alta cu relaxarea unui membru din echipă, nu a unui șef. Am prins-o pe Oana într-o pauză de organizat piața centrală din Biertan și am întrebat-o de ce îi place atît de mult aici.

Festivalul Lună Plină, ajuns anul ăsta la a şaptea ediție, durează patru zile (9-12 august) și are filme de groază, lungmetraje și scurtmetraje pe care publicul le votează înfigînd țăruși ascuțiți de lemn într-o plăcuță cu titlul filmului. Pe zi se întîmplă o grămadă de activități colaterale - excursii cu bicicleta, un ghost hunt care încurcă minți, un escape room, degustări iuți și dulci de la comercianții locali. Se stă la cort, dar și în gazde la săteni, se doarme la prînz în hamace sau pe pufi în Grădina Melies sau la terasa de lîngă camping și în vârf de caniculă se organizează bătăi cu apă.

De ce Biertani?

Mi se pare fascinantă liniștea din toată zona asta cu sate săsești ascunse în colinele Transilvaniei. Și e fascinant cum vii aici și începe din ce în ce să capete viață satul. Deodată vezi cum se umple de oameni care, clar, sînt pasionați de filmul de groază dacă bat drumul pînă aici, în locul ăsta uşor ascuns. E o zonă atît de frumoasă, one of the best hidden treasures of Transylvania.

Ce înseamnă Lună Plină?

Nu e totul despre festival și ce propune el publicului. Eu sînt absolut convinsă că, de fapt, este vorba și și despre o atracție a locului. Sînt sigură că oamenii sînt foarte îndrăgostiți de atmosfera asta rurală. Mi-am dat seama de la început că va fi un festival destul de atipic de film horror și fantastic, că n-o să putem face aici, în inima Transilvaniei, lucrurile care se întîmplă de obicei la un astfel de eveniment și că va trebui să ne adaptăm, să ne găsim un loc așa cum e Transilvania, frumos, curat, pitoresc, sincer.

Cumva cred că tocmai faptul că festivalul ăsta e unul eminamente rural e un punct forte al lui. Unii oameni descoperă filmele astea la noi la festival, de dragul locului, dar și invers, cei care iubesc fimul de gen ajung aici și se îndrăgostesc de zonă. Îmi aduc aminte că am avut vizitatori care păreau genul de oameni care merg la festivaluri de film horror, adică veneau din zona asta gotică și s-au trezit aici în mijlocul satului evident un pic inadecvați. Cred că și ei au fost oarecum surprinși, poate prima impresie a fost un șoc, se aşteptau la altceva, la o atmosferă gotică poate. Ori aici totul era foarte liniştit, în colinele Transilvaniei, un univers ondulatoriu, ca la Blaga, cam așa e festivalul nostru, contopit cu natura.

Biertan forever?

Am avut gînduri la un moment dat să schimbăm locul. Feedback-ul pe care l-am primit a fost unul total vehement. Atît de vehement încît ne-am și speriat și am zis bine,  atunci e limpede ca lumina zilei că festivalul ăsta e condamnat să nu fie unul de super box office. E evident că cine va veni aici, va face asta pentru că vrea să fie aici și atunci trebuie să se adapteze. E o conexiune perfectă între loc și public. Biertanul e un sat, nu te poți aștepta să găsești aici alte condiții. Pentru restul există alte festivaluri. Aici descoperi Transilvania în miezul ei. Sîntem în centrul țării. Dacă ai pune aici un ac, s-ar învîrti România în jurul nostru. Altfel, avem două cinematografe de interior, sînt orașe în țara asta unde nu există așa ceva. Biertanul e un loc cu karma bună.

La mai mare?

Lună Plină e un festival care n-are cum să crească altfel decît organic. Dacă zona și locul vor crește, va crește și festivalul, dacă zona rămîne așa, așa va rămîne și festivalul. Asta nu mi se pare un lucru rău, pentru că nu invadezi o comunitate. Mă rog, o invadezi oricum, asta e limpede, dar nu ești extrem de intruziv. O lași să te primească atât cît poate ea. Cred că ăsta este secretul organizării oricărui eveniment: dacă poți să te menții în limita pe care locul respectiv ți-o permite, atunci lucrurile vor fi frumoase și naturale. Eu am sentimentul ăsta tot timpul aici la Biertan: că ești binevenit. Și îmi place foarte tare și cum își găsesc participanții loc în sat.

Ce echipă aveți?

Echipa noastră e formată din voluntari. Lună Plină este puiul Festivalului Internațional de Film Transilvania și sînt oameni care vin din toate orașele în care se întîmplă TIFF.  Bineînțeles că mai avem și colegi care vin de dragul locului sau de dragul festivalului și e o mare bucurie să vezi cum se creează din start o comunitate. Vorbim de oamenii diverși, din București, Cluj, Chișinău, Piatra Neamț, Oradea, Sibiu, Brașov. Stau aici o săptămînă ca într-o tabără, se leagă între ei relații, prietenii. E foarte fain. Mi-ar fi plăcut să fie ceva de genul ăsta și pe vremea cînd aveam eu 17 ani.

Cum e cu filmele horror?

Eu nu sînt o mare consumatoare de film horror. Unul dintre filmele care mi-a plăcut foarte mult, bine, și unul dintre puținele pe care le-am văzut, este mockumentary-ul What We Do in the Shadows. A fost o poveste fabuloasă pentru că autorii lui, neozeelandezi, au bătut drumul pînă în Biertan pe banii lor. Mă simțeam atît de prost față de ei. Lună Plină nu e un festival la care să ne permitem participarea unor realizatori de film. Și mă gîndeam că trebuie să le oferim o experiență. Dacă oamenii ăia au venit din Noua Zeelandă pînă în Transilvania, ei trebuie să simtă gustul Transilvaniei cumva, trebuie să se lase îmbătați de loc. Și n-a fost prea greu.

La un moment dat ei au spus o treabă foarte interesantă, în condițiile în care vorbim de oameni care circulaseră pe la toate festivalurile de gen din lume. Eram la o petrecere în zona de camping, iar acoperișul terasei era făcut din crengi din care atîrnau frunze și cum stăteau ei cu capul în frunziș au spus: „Păcat că în cîţiva ani festivalul ăsta va deveni un festival mare și n-o să mai aibă aceeași candoare”. Mi-am dat atunci seama că ăsta trebuie să fie obiectivul festivalului Lună Plină: să rămînă într-o relație firească cu locul în care se întîmplă.

Ce înseamnă Lună Plină, ediția a şaptea?

Ediția asta aș vrea să văd Chucky, sînt filme care mă fascinează foarte tare. A face filme de genul ăsta presupune o bună stăpînire a mijloacelor tehnice, a meșteșugului de a face film. E fascinant cum transformi o chestie ingenuă, cum e o păpușă, într-un monstru care rămîne peste ani și devine emblematic. Eu sînt fascinată de asta și contrariată că autorii din România nu sînt atrași de genul ăsta pentru că e un meșteșug extraordinar. Dar probabil că noi „preferăm drama” cum spunea unul din spectatorii noștri de la TIFF.

a consemnat Crăiţa NANU

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Goana după adeverințele pentru bani în plus la pensie. Ce sume se iau în calcul pe noua lege a pensiilor
Bombardați cu informații despre recalcularea pensiilor și acordarea drepturilor bănești conform legii pensiilor care intră în vigoare la 1 septembrie 2024, pensionarii au luat cu asalt casele de pensii. O parte dintre documentele cu care se prezintă sunt deja în dosar.
image
Cum sunt săpate tunelurile din vestul României. Trenurile vor circula cu 160 km/h prin munte VIDEO
Lucrările de construcție a tunelurilor de pe noua magistrală feroviară din vestul României au acumulat întârzieri, care duc la prelungirea termenului de finalizare a investiției.
image

HIstoria.ro

image
Cât de bogat a fost Nababul?
Gheorghe Grigore Cantacuzino s-a fălit cu bogăția acumulată de-a lungul întregii sale vieți şi ne-am aștepta ca testamentul său să reprezinte o confirmare a acestui fapt.
image
Politica văzută ca obligaţie în lumea bună
E greu de crezut, dar a existat și așa ceva. În epoca pașoptistă au fost revoluţionari care și-au pus averea și propria viaţă în joc pentru a-și promova idealurile politice.