| Ştiri care merită citite

26 Ianuarie 2016

Special Paris - Interviu cu Vlad Alexandrescu, ministrul român al culturii

Ministrul român al culturii, Vlad Alexandrescu, s-a aflat la Paris săptămîna trecută cu ocazia vizitei oficiale efectuată în capitala Franţei de premierul Dacian Cioloş. Schimburile culturale franco-române s-au aflat pe agenda discuţiilor cu accentul pe cîteva proiecte importante.

Adevărate şantiere culturale se anunţă la orizont, cum ar fi organizarea unui "saison" românesc în Franţa în 2018. România are nevoie de experţi francezi pentru a-şi pune la punct Biblioteca Naţională Română precum şi pentru înfiinţarea Muzeului Naţional "Constantin Brîncuşi" la Tîrgu-Jiu. Restaurarea Sălii Bizantine din cadrul Ambasadei României de la Paris, şi includerea acestei săli în circuitul cultural parizian este un alt obiectiv.

La microfonul lui Matei Vişniec, ministrul culturii Vlad Alexandrescu a detaliat, pentru RFI, unele puncte ale acestor proiecte şi a afirmat că industriile culturale şi creative aduc un procent important la buget.

S-ar mai impune însă şi întrebarea: oare ar putea România adopta modelul Franţei şi mări bugetul alocat culturii de la 0,1 la sută, cît este acum, la 1 la sută, cît este cel francez?

Ascultaţi interviul realizat de Matei Vişniec cu ministrul culturii Vlad Alexandrescu.


0 comentarii 628 vizualizări

PUBLICITATE

 

Cum gîndesc politicienii, „Village, visages“, Festivalul Musica Barcensis

● Pînă pe 4 iulie, la Sala Acvariu a Muzeului Țăranului Român are loc expoziția de fotografie „Village, visages“ a Feliciei Simion. Veți găsi acolo atît macrocosmosul rural, alcătuit din 15 portrete ale sătenilor, cît și microcosmosul ilustrat printr o serie de instantanee decupate din dezordinea aparentă a gospodăriei țărănești. (Cristina Ștefan)

● Radu Paraschivescu ne mai livrează o mostră de haz-de-necazul românesc contemporan. De această dată e vorba de Cum gîndesc politicienii, volum ce poartă titlul – doar în aparenţă paradoxal – Cum? Gîndesc politicienii? De citit neapărat, precum un ghid al utilizatorului, înainte de a folosi ştampila, buletinul şi urna de votare. Cartea a apărut la Editura Humanitas. (Matei Martin)

citiţi

Aurea mediocritas, la Chişinău

Cu cîteva luni înainte de vizita propriu-zisă, stăteam toți trei la mine în birou, uitîndu-ne absolut fascinați cum Google Maps deschidea geografia fotografică a locului. Mai din­tr-un unghi, mai din street view, mai luînd-o la pas digital, centrul Chișinăului ni se deschidea ca o prăjiturică cu răvaș digitală.

citiţi

Soluţie implementată de Tremend
SATI