| Ştiri care merită citite

26 Ianuarie 2016

Special Paris - Interviu cu Vlad Alexandrescu, ministrul român al culturii

Ministrul român al culturii, Vlad Alexandrescu, s-a aflat la Paris săptămîna trecută cu ocazia vizitei oficiale efectuată în capitala Franţei de premierul Dacian Cioloş. Schimburile culturale franco-române s-au aflat pe agenda discuţiilor cu accentul pe cîteva proiecte importante.

Adevărate şantiere culturale se anunţă la orizont, cum ar fi organizarea unui "saison" românesc în Franţa în 2018. România are nevoie de experţi francezi pentru a-şi pune la punct Biblioteca Naţională Română precum şi pentru înfiinţarea Muzeului Naţional "Constantin Brîncuşi" la Tîrgu-Jiu. Restaurarea Sălii Bizantine din cadrul Ambasadei României de la Paris, şi includerea acestei săli în circuitul cultural parizian este un alt obiectiv.

La microfonul lui Matei Vişniec, ministrul culturii Vlad Alexandrescu a detaliat, pentru RFI, unele puncte ale acestor proiecte şi a afirmat că industriile culturale şi creative aduc un procent important la buget.

S-ar mai impune însă şi întrebarea: oare ar putea România adopta modelul Franţei şi mări bugetul alocat culturii de la 0,1 la sută, cît este acum, la 1 la sută, cît este cel francez?

Ascultaţi interviul realizat de Matei Vişniec cu ministrul culturii Vlad Alexandrescu.


0 comentarii 610 vizualizări

PUBLICITATE

 

Ana Maria SANDU

Vedere de la Praga

Vedere de la Praga

M-am reîntors săptămîna trecută pentru Tîrgul de carte, aflat la a 22-a ediție. Am găsit un oraș înțesat de turiști, unde berea curge în continuare în valuri, unde poți să stai pînă tîrziu la mese și auzi foarte rar vorbindu-se cehește. 

citiţi

Cu ochii-n 3,14

● Întreb și eu, ca să mă aflu-n treabă: cum poate cineva (un nene cam bătrîior și destul de șters altminteri) să poarte pe cap o șapcă verde pe care scrie „Superfund“? (D. S.)

● Dintr-o reclamă am aflat că am puterea „sa emojionez“. Habar n-am ce înseamnă, dacă e de bine sau de rău, dar m-am bucurat precum Monsieur Jourdain care a tras concluzia că face proză de cînd se știe. (S. G.)

citiţi

Soluţie implementată de Tremend
SATI