| Ştiri care merită citite

24 Februarie 2016

Philippe Gustin: "...voi rămîne un ambasador al României în Franţa"

Franţa-Germania, relansarea motorului Europei este titlul unei cărţi apărute la sfîrşitul anului trecut în Franţa, un veritabil manifest pro-european semnat de Philippe Gustin şi de Stephan Martens, cu o prefaţă de Bruno Le Maire. "Lemieux/éditeur" a publicat această carte într-o colecţie care are un nume simbolic: 360°.

Philippe Gustin, care exercită în prezent funcţia de prefect în Franţa, a fost, între februarie 2012 şi mai 2014 Ambasador al Franţei în România. Stephan Martens este profesor de civilizaţie germană la Universitatea Cergy Pontoise de lîngă Paris.

La microfonul lui Matei Vişniec, domnul Philippe Gustin a explicat, special pentru RFI, care au fost motivaţiile acestui demers.

Philippe Gustin: Bună ziua tuturor ascultătorilor RFI-ului şi în mod special celor din România. Ei bine noi am constatat, eu şi Stephan Martens, coautorul acestei cărţi, că relaţia franco-germană s-a deteriorat mult în ultimii 15 ani. Cu etape diferite. Am avut, bineînţeles, reunificarea. Apoi am asistat, fapt marcant, la acel NU al Franţei la referendumul de pe 20 mai 2005 privind Constituţia europeană. Acest ultim eveniment a provocat o distanţă între ţările noastre, care s-a banalizat aproape. Dar dacă ea continuă poate deveni periculoasă întrucît, după opinia noastră, Franţa şi Germania au fost întotdeauna motorul Europei, şi atîta vreme cît Franţa şi Germania nu se înţeleg şi nu găsesc un compromis Europa nu avansează. Deci am ajuns la constatarea că trebuie relansată această relaţie franco-germană pentru a relansa motorul Europei.

Matei Vişniec: Această carte se citeşte cu uşurinţă, are doar o sută de pagini şi un format de buzunar, poate fi parcursă oriunde, inclusiv în metrou. Regăsim în conţinutul acesti cărţi o imagine a Europei aşa cum ar trebui să fie, nu cum este în prezent. Cărui public îi adresaţi această carte?

Citiţi şi ascultaţi mai multe pe rfi.ro


0 comentarii 3157 vizualizări

PUBLICITATE

 

Biblioteca Publică din New York

Te poți plimba în voie prin clădirea uriașă pentru a te convinge că Paradisul chiar e o bibliotecă. Mai mult decît atît, e un loc unde poți lucra sau studia, chiar dacă nu ai abonament. Te legitimezi, intri și poți petrece cîteva ore bune în compania cărților sau, pur și simplu, scriind în liniște. 

citiţi

Cu ochii-n 3,14

● Nu departe de blocul meu, un băiat uşor zdrenţăros mi-a cerut bani în felul următor: „Daţi-mi şi mie ceva, că de două ore caut în gunoaie şi nu găsesc nimic“ (I. P.)

● Am primit un e-mail de la „Teneși Sport“ cu titlul „Elimină mirosurile neplăcute din frigider cu 1 leu“. Cine și-o fi ținînd „teneșii“ în frigider?! (C. Ș.)

citiţi

Soluţie implementată de Tremend
SATI