| Ştiri care merită citite

29 Ianuarie 2016

Franţa şi Iranul - multe contracte la orizont

Franţa şi Iranul decid să deschidă o nouă pagină în relaţiile bilaterale, şi au semnat, în contextul vizitei la Paris a preşedintelui iranian Hassan Rohani, mai multe acorduri. Iranul a devenit în ultimul timp un partener major al occidentalilor în încercarea lor de a pune capăt războiului din Siria, care a provocat pînă acum moartea a peste 260.000 de oameni.

Hassan Rohani, onoruri militare la Paris
Hassan Rohani, barbă căruntă şi zîmbet larg, a beneficiat la Paris de onoruri militare, ceea ce nu se întîmplă chiar des cu oaspeţii străini. "Să uităm animozităţile dintre noi", a declarat preşedintele iranian care s-a întîlnit şi cu numeroşi patroni francezi, invitîndu-i să investească în Iran. Ceea ce nu va întîrzia să se producă în viitorul imediat. Constructorul de automobile francez PSA Peugeot Citroën anunţă în mod oficial că se va reimplanta în Iran, urmînd să investească în viitorii cinci ani în jur de 400 de milioane de euro.

Ministrul iranian al transporturilor a anunţat, pe de altă parte, semnarea unui contract pentru cumpărarea a 114 avioane de tip Airbus.

Practic Iranul pariază acum pe dezvoltare economică după o lungă perioadă de izolare, avînd un potenţial imens şi o populaţie de 80 de milioane de locuitori.

Drepturile omului şi concesiile protocolare
Totul pare să fie deci extrem de benefic pentru economie, mai rămîne întrebarea dacă aceste relaţii vor ameliora şi situaţia drepturilor omului din Iran. Din surse de la Palatul Elysée se afirmă că preşedintele François Hollande nu l-a menajat în această privinţă pe oaspetele său. Din păcate, occidentalii se comportă de multă vreme cu mănuşi atunci cînd au în faţa lor parteneri susceptibili să le aducă profituri. Nici China, nici Arabia Saudită, nici Qatarul, şi am citat doar trei parteneri importanţi ai Europei occidentale, nu au fost prea mult deranjate la capitolul democraţie sau drepturile omului.

Citiţi şi ascultaţi mai multe pe rfi.ro


0 comentarii 552 vizualizări

PUBLICITATE

 

Biblioteca Publică din New York

Te poți plimba în voie prin clădirea uriașă pentru a te convinge că Paradisul chiar e o bibliotecă. Mai mult decît atît, e un loc unde poți lucra sau studia, chiar dacă nu ai abonament. Te legitimezi, intri și poți petrece cîteva ore bune în compania cărților sau, pur și simplu, scriind în liniște. 

citiţi

Cu ochii-n 3,14

● Nu departe de blocul meu, un băiat uşor zdrenţăros mi-a cerut bani în felul următor: „Daţi-mi şi mie ceva, că de două ore caut în gunoaie şi nu găsesc nimic“ (I. P.)

● Am primit un e-mail de la „Teneși Sport“ cu titlul „Elimină mirosurile neplăcute din frigider cu 1 leu“. Cine și-o fi ținînd „teneșii“ în frigider?! (C. Ș.)

citiţi

Soluţie implementată de Tremend
SATI