Vera ULARU | Colţul societăţii civile

12 Septembrie 2014

Cartierul ideal

Locuiesc în Dristor. Aproape în fiecare zi  trec pe lîngă un teren viran pe care, de cele mai multe ori, sînt aruncate gunoaie. O dată la cîteva zile, trece maşina de gunoi iar cineva curăţă locul. De fiecare dată se umple la loc. Trec pe lîngă acest teren de mai bine de trei ani. Nu m-am gîndit deloc pînă astăzi că ar putea folosit altfel decît pentru depozitarea gunoaielor.

Miruna Tircă, preşedinta Asociaţiei Komunitas, spune că e bine ca “oamenii să-şi imagineze felul în care îşi doresc să arate cartierul lor. Să se conecteze la spaţiul în care trăiesc.” Miruna este antropolog. Alături de alţi antropologi, arhitecţi şi sociologi, activează spaţii urbane. Revitalizează spaţii de joacă deja existente, contruiesc unele noi, amplasează mobilier urban, îmbunătăţesc curţile şcolilor sau amenajează spaţii verzi. Momentan, organizează în parteneriat cu grupul de arhitecţi studioBasar în trei cartiere din Bucureşti, Tei, Tineretului, Timpuri Noi, Acumulatorul Urban Mobil.

AcUM este un pavilion modulabil realizat în principal din lemn, care poate fi folosit în diverse configuraţii şi care acţionează ca o platformă deschisă de întîlniri şi discuţii, fiind totodată şi o portavoce a proiectului ”Spaţii Urbane în Acţiune” . În cadrul AcUM, locuitorii sînt chemaţi să discute despre problemele din zonă. Şi să găsească soluţii pentru ele. Au loc mese rotunde, tururi de cartier ghidate, ateliere de pictură pentru copii şi nu numai. Împreună cu locuitorii sînt contruite “hărţi mentale” ale cartierului. Pe ele marchează zonele în care sînt probleme sau cele ce merită protejate. Totodată, Asociaţia Komunitas organizează în cartiere şi evenimente comunitare de tip ”Ziua Cartierului”.

Un eveniment AcUM are loc între 11 şi 14 septembrie, în cartierul Tineretului. Pentru oameni e important “să se întîmple lucruri în cartier”, spune Miruna. Se crează “sentimentul de comunitate şi de apartenenţă”. Dacă se cunosc între ei şi au ocazia să se exprime, locuitorii lucrează mai bine împreună la rezolvarea nemulţumirilor din cartier. Cuvîntul de bază este participativ. Toate schimbările sînt făcute cu sprijinul şi implicarea locuitorilor cartierului. În funcţie de nevoile şi dorinţele acestora, arhitecţii din studioBasar vor amenaja într-o etapă viitoare a proiectului diverse spaţii personalizate.

Tot participativă este şi pictura colectivă pe care locuitorii cartierului Tineretului o vor face pe 14 septembrie. La “Paint Party”, de la ora doisprezece, lîngă skate park-ul din Tineretului, cincisprezece metri de panouri, cincizeci de litri de vopsea şi multe pensule îşi aşteaptă vizitatorii. Redesenează cartierul “într-un mod ideal”, cum spune Miruna. Printre vizitatori vor fi şi pictori voluntari. Îi vor încuraja şi ghida şi pe cei care vor să deseneze.

Miruna mi-a povestit că aceste metode de implicare a cetăţenilor sînt, de fapt, metode  de cercetare. Percepţia oamenilor despre spaţiile în care locuiesc este importantă atunci cînd proiectează amenajările spaţiilor. O parte dintre metode au mai fost folosite, altele sînt experimentate pentru prima oară în Bucureşti. Toate vor fi însă incluse într-un Ghid de activare urbană ce va apărea în cursul anului viitor. 
În zona din Dristor unde locuiesc eu, nu am văzut printre blocuri niciun loc de joacă. Majoritatea mamelor probabil că merg în parcul Al. I. Cuza cu copiii. Îmi imaginez însă, că pentru o ieşire scurtă, un părculeţ cu bănci şi leagăne, aproape de scara blocului, le-ar fi de folos.

Proiectul ”Spaţii urbane în acţiune” este finanțat prin granturile SEE 2009 - 2014, în cadrul Fondului ONG in Romînia.


0 comentarii 1212 vizualizări

Adăugaţi comentariu

Pentru a putea adăuga un comentariu trebuie să vă conectaţi. Dacă nu aveţi înca un cont, îl puteţi crea acum. În comentariile dumneavoastră vă rugăm să folosiţi un limbaj civilizat.

CONECTARE    CREAŢI-VĂ CONT

PUBLICITATE

 

Biblioteca Publică din New York

Te poți plimba în voie prin clădirea uriașă pentru a te convinge că Paradisul chiar e o bibliotecă. Mai mult decît atît, e un loc unde poți lucra sau studia, chiar dacă nu ai abonament. Te legitimezi, intri și poți petrece cîteva ore bune în compania cărților sau, pur și simplu, scriind în liniște. 

citiţi

Cu ochii-n 3,14

● Nu departe de blocul meu, un băiat uşor zdrenţăros mi-a cerut bani în felul următor: „Daţi-mi şi mie ceva, că de două ore caut în gunoaie şi nu găsesc nimic“ (I. P.)

● Am primit un e-mail de la „Teneși Sport“ cu titlul „Elimină mirosurile neplăcute din frigider cu 1 leu“. Cine și-o fi ținînd „teneșii“ în frigider?! (C. Ș.)

citiţi

Soluţie implementată de Tremend
SATI