| Ştiri care merită citite

23 Februarie 2016

"Brexit or not Brexit"

Premierul britanic David Cameron s-a lansat într-o cursă contra-cronometru pentru a-şi convinge compatrioţii că Europa a făcut toate concesiile posibile faţă de Londra şi că în noile condiţii Marea Britanie are mult mai mult de cîştigat dacă rămîne în clubul european decît dacă iese din el. Misiunea sa nu este însă uşoară, iar faptul că primarul Londrei Boris Johnson a preluat stindardul euroscepticilor (şi chiar pe cel al eurofobilor) îl fragilizează politic pe David Cameron.

"Brexit or not Brexit", iată întrebarea hamletiană pe care şi-o pun acum europenii, dar nu chiar toţi, pentru că Europa mai este confruntată şi cu alte griji, începînd cu criza economică, continuînd cu valul de imigranţi fără precedent şi terminînd cu războaiele care au devenit extrem de periculoase la graniţele ei sudice şi estice. Presa franceză recurge la o întreagă serie de termeni englezeşti pentru a analiza situaţia inconfortabilă în care s-a plasat de fapt singur David Cameron, care s-a jucat oarecum cu focul. Nu este "fair-play" să ieşi dintr-un "club" în care ai profitat multă vreme de unele avantaje, dar căruia, brusc, nu mai vrei să-i respecţi regulile jocului, scrie Le Monde. Cu precizarea că termenul "club", împrumutat de multe limbi europene, este unul englezesc, ca şi "fair-play".

Citiţi şi ascultaţi mai multe pe rfi.ro


0 comentarii 3309 vizualizări

PUBLICITATE

 

Cristina COMANDAŞU

Extraordinarul Daniel Barenboim

Extraordinarul Daniel Barenboim

Din fericire, am avut ocazia să-l vedem de mai multe ori la București pe extraordinarul pianist și dirijor Daniel Barenboim; la 73 ani, Daniel Barenboim pare neobosit și veșnic tînăr – proiectele sînt multe și împlinirile pe măsură. 

citiţi

Cu ochii-n 3,14

● „Teneși, diverse culori, la prețuri incredibile“ – mă îmbie un anunț publicitar. Nu pot să spun decît că sportul alb, oricît de colorat ar fi, se numește tenis. Iar încălțările, oricît de ieftine, se numesc teniși. (M. M.)

● Din discuţiile aberante din viaţa de toate zilele. O doamnă mi-a povestit cum vecinul ei îi ţinea socoteala de cîte ori trăgea apa de la WC noaptea; o alta – cum n‑a plecat ea să lucreze un timp în străinătate pentru că n‑au lăsat-o băieţii ei, care au în jur de 30 de ani, pentru că n-ar mai fi avut cine să le gătească. (I. P.)

citiţi

Soluţie implementată de Tremend
SATI