| Ştiri care merită citite

28 Ianuarie 2016

Alain Finkielkraut primit în Academia Franceză

La Paris, are loc joi 28 ianuarie ceremonia de primire în Academia Franceză a filozofului Alain Finkielkraut, intelectual deseori contestat dar care se remarcă în ultimul timp printr-o virulentă campanie împotriva "gîndirii politice corecte". In mai multe dintre cărţile sale, precum "Identitatea nefericită", filozoful francez denunţă pericolul islamismului şi inconştienţa cu care Europa, şi Franţa în primul rînd, au cedat teren în faţa islamului radical.

Pentru o parte a stîngii Alain Finkielkraut este un veritabil "neo-reacţionar", iar unii nu ezită să-l trateze chiar de "fascist". Finky, cum îi spun însă cei apropiaţi lui, nu se lasă foarte uşor destabilizat şi continuă să critice cu argumente numeroasele eşecuri ale republicii franceze, în special cele din domeniul învăţămîntului şi în ce priveşte integrarea imigranţilor.

S-ar părea că Alain Finkielkraut este contestat chiar în interiorul Academiei, adică printre "nemuritorii" care devin acum familia sa. Cel puţin opt academicieni s-au opus cu fervoare alegerii sale.

Cotidianul Le Monde ştie deja ce frază a fost aleasă de noul academician pentru a fi gravată pe sabia sa (accesoriu tradiţional al uniformei de "nemuritor"). S-ar părea că Alain Finkielkraut a optat pentru un citat din poetul şi scriitorul Charles Péguy: "Republica, una şi indivizibilă, este regatul nostru al Franţei".

Citiţi şi ascultaţi mai multe pe rfi.ro


0 comentarii 642 vizualizări

PUBLICITATE

 

Biblioteca Publică din New York

Te poți plimba în voie prin clădirea uriașă pentru a te convinge că Paradisul chiar e o bibliotecă. Mai mult decît atît, e un loc unde poți lucra sau studia, chiar dacă nu ai abonament. Te legitimezi, intri și poți petrece cîteva ore bune în compania cărților sau, pur și simplu, scriind în liniște. 

citiţi

Cu ochii-n 3,14

● Nu departe de blocul meu, un băiat uşor zdrenţăros mi-a cerut bani în felul următor: „Daţi-mi şi mie ceva, că de două ore caut în gunoaie şi nu găsesc nimic“ (I. P.)

● Am primit un e-mail de la „Teneși Sport“ cu titlul „Elimină mirosurile neplăcute din frigider cu 1 leu“. Cine și-o fi ținînd „teneșii“ în frigider?! (C. Ș.)

citiţi

Soluţie implementată de Tremend
SATI