Ipocriții

30 ianuarie 2018
Săritul la jugulară jpeg

Zîmbești, dar nu e zîmbetul tău. Pari interesat de ceea ce-ți spune cel din fața ta, deși te gîndești la ale tale. Dai, uneori, frumos din coadă, pentru că nu ai ce face: trăiești în societate. Nu poți iubi pe toată lumea, dar te poți preface, cînd și cînd, că îi simpatizezi.

M-am tot gîndit, săptămîna care a trecut, la diferitele ipostaze de ipocrizie în care toți sîntem puși în funcție de contextele sociale în care ne găsim. Nu cred că există cineva care să nu fi fost vreodată ipocrit. Dar este vorba, mai degrabă, despre o ipocrizie benignă impusă de jocul social, ipocrizie care nu este chiar de condamnat – cel mult, de bîrfit între amici.

Este însă o mare diferență în a juca acest joc social al prefacerii politicoase și ipocrizia malignă –  la care recurgi cînd încerci să te erijezi în ceva superior, pentru a-ți masca lipsurile și a atrage avantaje de orice fel, de la imagine la voturi, acea ipocrizie în care te bălăcești înşelînd buna-credință a altora.

Mă refer, bunăoară, la două cazuri concrete. Primul, declarația entuziastă a Gabrielei Firea, primarul Capitalei, vizavi de credința și religiozitatea prim-ministrului României, Viorica Dăncilă. În afara faptului că în nici un stat laic orientarea religioasă a unui lider nu are cum să fie prezentată ca fiind un atu, această miză este jucată pentru a atrage simpatia adepților Bisericii, care în România reprezintă un segment important de votanți. Cu alte cuvinte, dacă îl prezinți drept unul religios, liderul e cu siguranță unul bun, accentul căzînd, în cazul de față pe presupusa calitate spirituală, nu pe cea profesională. Pe de altă parte, această miză este una prost jucată, chiar în detrimentul religiei și a oamenilor care au înclinații spirituale – dacă așa se comportă un om cu adevărat credincios, atunci de ce ne-am îndreptat către religie?

Al doilea exemplu este mesajul omagial al liderului PSD, Liviu Dragnea, la moartea lui Neagu Djuvara. Lăsînd la o parte gafa ireparabilă a confundării inițiale a numelui, în loc de Neagu Djuvara, mesajul fiind adresat lui Mircea Djuvara – Dragnea explicînd ulterior că greșeala nu-i aparține, aruncînd pisica în alte ogrăzi – faptul că un om contestat, atît moral, cît și profesional, precum liderul PSD, își permite să spună despre Neagu Djuvara că a fost un reper de moralitate și civism, nu este doar ridicol, ci devine o ipocrizie ostentativă și revoltătoare. 

Este ca și cum se erijează în cineva care caută și, mai mult, se ghidează după acel reper, legitimîndu-și astfel caracterul prin faptul că susține din vîrful buzelor că urmează o adevărată valoare. Și este evident că nu o face.

La acest nivel, ipocrizia devine malignă și arivistă. Nu ești doar politicos, ci îți asumi calități pe care nici nu le ai, dar nici prin gînd nu-ți trece să le urmezi. Un om cu adevărat valoros nu are de ce să apeleze la trucuri și la false reprezentări și nu mai mimează autenticitatea.

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.

Adevarul.ro

image
Sentință exemplară în cazul unui șofer care a dat intenționat cu mașina de lux peste mai mulți polițiști
Doi polițiști din Argeș au fost loviţi, cu intenție, de un șofer care s-a urcat la volan deși avea permisul de conducere suspendat. Bărbatul a pus în pericol viața agenților și a celor trei copii minori ai săi, aflați în mașină în momentul producerii incidentului.
image
image
A murit procurorul român cu cea mai mare vechime în magistratură. Încă era în activitate
Pavel Palcu, procurorul arădean cu cea mai mare vechime în magistratură din România a murit, astăzi, 15 aprilie, într-un centru de recuperare medicală din Bucureşti.

HIstoria.ro

image
„Monstruoasa coaliție”, Cuza și francmasonii, în „Historia” de aprilie
De ce au ales adversarii lui Cuza să-l răstoarne de la putere? Care a fost rolul masoneriei în acest proces? Este apartenenţa lui Cuza la masonerie confirmată documentar?
image
Oltcit, primul autovehicul low-cost românesc care s-a vândut în Occident
La Craiova se produc automobile de mai bine de 40 de ani, mai exact de la semnarea contractului dintre statul comunist român şi constructorul francez Citroën. Povestea acestuia a demarat, de fapt, la începutul anilor ’70, când Nicolae Ceauşescu s- gândit că ar fi utilă o a doua marcă de mașini în România.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.