„Ierţi fiindcă ai fost iertat“

Alin VARA
17 ianuarie 2017
Duo sunt  Sacerdoţiu şi regalitate jpeg

Recent, PS Mihai Frățilă, episcopul greco-catolic de București, a lansat o provocare esențială, într-o manieră interogativă, elegantă, adîncă, prin cartea sa Poate fi trimis Dumnezeu în exil?, apărută anul trecut la Humanitas. În locul unui răspuns oferit lumii seculare, obișnuită să lanseze ea însăși întrebările și să ofere verdicte conform propriilor criterii, avem aici o întrebare care este întoarsă acestei lumi, ca o oglindă care i se pune în față.

Marile adevăruri ale creștinismului sînt declarate cu simplitate și cu o delicatețe a firescului născut din rugăciune. Nu oriunde, ci într-o carte publicată la Humanitas, deci intrînd într un spațiu public românesc de facto secular. Și nu e puțin, dacă pentru locurile secularizării imaginea creștinismului se reduce de cele mai multe ori la o frică față de lege, repulsia față de o presupusă culpabilizare din partea Bisericii, plictisul în fața ritualului, apărarea zeloasă a vieții personale („nu-mi spune mie popa ce să fac“), descalificarea apriorică a validității filozofice a Revelației și reducționismul scientist („Cercetătorii au demonstrat…“). De aceea, într-o astfel de lume, rostul acestei cărți este de a rosti din nou niște adevăruri cu care vechea Europă era obișnuită. Iar acestea se concentrează în jurul unei descoperiri fundamentale: Dumnezeu ne-a iubit mai întîi, indiferent de meritele noastre. Răspunsul nostru prin credință și o viață dreaptă este posibil doar pentru că El ne a vorbit și ne-a căutat mai înainte. Ne putem îndrăgosti de El doar pentru că El este îndrăgostit de noi din veșnicie.

Cartea episcopului Mihai este astfel un ajutor pentru începutul vieții spirituale: pentru acel moment în care îți încetează anxietatea de om-prizonier al propriei tale condiții, conștient fiind că ești incapabil de a reuși pe cont propriu și cînd, în loc de a te resemna și a raționaliza această resemnare (în mod sofisticat-existențialist sau stupid-hedonist), înveți să te lași iubit.

Dumnezeu se uită la nevoi, nu la merite, scrie episcopul. E un Dumnezeu care se lasă schimbat de om, în vremea viețuirii sale întrupate alături de noi, răspunzînd unor strigăte sincere ale unor inimi rănite de iubire. Dumnezeu ne caută, ne vorbește, ne imploră și, ca act final, se lasă răstignit. Creștinismul nu e despre lege, despre ceea ce trebuie să facem, ci despre ce a făcut El pentru noi, un act istoric ce se autopropune fiecărei conștiințe cu delicatețea unei scrisori de dragoste. Cheia vieții stă în bucuria de a primi dragostea Sa răstignită. Aici se decide destinul unei persoane: Pot să primesc această dragoste, ce îmi arată deopotrivă cît sînt de neputincios și cît sînt de iubit? Pot să recunosc cît sînt de slab, cît de mult am greșit? Iar apoi îndrăznesc să cred în sîngele Domnului vărsat pentru mine, ființă unică și irepetabilă, cu o valoare infinită în ochii iubitori ai Tatălui? Accept iubirea lui Dumnezeu, astăzi, acum, iubirea care nu pune întrebări, nu așteaptă explicații, ci caută doar o inimă de copil gata să o primească?

Abia din această bucurie vin apoi iubirea și iertarea semenilor. „Ierți cu adevărat fiindcă, la rîndul tău, ai fost iertat. Ierți fiindcă, deși ai inima rănită, știi să ți-o păstrezi mereu caldă, conștient fiind că nu poți trăi fără pacea lui Dumnezeu. A fi capabili să iertăm este semnul unei respirații sufletești sănătoase. În viață, a inspira și a expira nu au rost decît împreună.“ (p. 92)

Cu bine,
Alin VARA

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.

Adevarul.ro

image
Calculele Coaliției. Independentul Cătălin Cîrstoiu la Capitală, împărțire politică la sectoare
Lunga căutare a Coaliției pentru un candidat care să-l învingă pe Nicușor Dan a luat sfârșit. Iar până la urmă, PSD și PNL par să se fi oprit la un independent, medicul Cătălin Cîrstoiu, favorit în rândul Puterii pentru intrarea în cursa pentru Capitală.
image
Destinul crud al Arynei Sabalenka, al cărei iubit a murit azi-noapte. Și-a pierdut și tatăl, la aceeași vârstă
O veste-șoc a lovit-o pe jucătoarea din Belarus, chiar înainte de debutul în turneul de la Miami.
image
Româncă obligată de justiție să își trimită copiii în plasament în Marea Britanie
Curtea de Apel București a hotărât ca o mamă din județul Vaslui să-și trimită copiii în plasament în Marea Britanie. Femeia este acuzată de răpire internațională de minori de către serviciile sociale din Newham, Londra, care au sesizat autoritățile române.

HIstoria.ro

image
Cât de bogat a fost Nababul?
Gheorghe Grigore Cantacuzino s-a fălit cu bogăția acumulată de-a lungul întregii sale vieți şi ne-am aștepta ca testamentul său să reprezinte o confirmare a acestui fapt.
image
Politica văzută ca obligaţie în lumea bună
E greu de crezut, dar a existat și așa ceva. În epoca pașoptistă au fost revoluţionari care și-au pus averea și propria viaţă în joc pentru a-și promova idealurile politice.