Ce am purtat joi

17 septembrie 2016
Linia cu margini inegale jpeg

În urmă cu cinci ani, cînd îmi apăruse traducerea în franceză a primei mele cărți, Din amintirile unui Chelbasan, am fost invitată împreună cu Fanny Chartres, la Reims, la un festival de dramaturgie pentru tineret. Atunci am văzut prima dată ce se poate face pentru tinerii cititori, cum se pot organiza lecturi în licee sau în mediatecile care există în localități de cîteva mii de locuitori.

Și scriitorii invitați și spectatorii lor, care erau uneori copii de 7-10 ani, sau adolescenți, în ultimul an de liceu, intrau în același joc; întîi li se citeau textele, apoi le discutau. Pe lîngă cultura lecturii, puștii ăștia erau antrenați într-o cultură a dialogului. Erau încurajați să spună cum li s-a părut piesa sau fragmentul de carte pe care l-au ascultat, dacă le-a plăcut sau nu.

A fost prima dată cînd m-am gîndit serios la întrebarea „de ce nu citesc copiii?”. Și că, dacă nu crești un public pentru care literatura să însemne și altceva decît niște texte obligatorii, posibile subiecte de examen, el nu va veni niciodată din cer. Și mi-am spus că pînă nu facem ceva în acest sens, numărul cititorilor noștri de acasă n-o să crească deloc. Și plăcerea cititului va fi ultima deprindere cu care să pleci mai departe în lume, după terminarea studiilor.

Cu Svetlana Cârstean și cu Maria Balabaș am vorbit mult și ne-am dat seama că am putea să apucăm ideea asta de undeva. Ce am purtat joi, atelierul nostru de citit-scris-văzut-și-auzit, așa s-a construit, iar episodul lui pilot l-am făcut de curînd, sub egida ARCUB-ului și în cadrul proiectului „Creating the city” (București 2021). A fost pur și simplu o experiență incredibilă, pe care ne dorim s- s-o ducem mai departe.

Am avut la dispoziție o săptămînă, în care ne-am propus nu să facem din cei 10 tineri foarte diferiți (cu vîrste între 10 și 17 ani) niște scriitori, ci să vorbim normal despre literatură, fără nici o frică și nici o majusculă. Fără să ne gîndim la cuvinte frumoase sau la lucruri care trebuie să sune bine.

În primele două zile am citit texte pe care ne-ar fi plăcut să le fi descoperit noi înșine în adolescență: Juventus (Simona Popescu), Micul Prinț (Antoine de Saint-Exupéry), Metamorfoza (Franz Kafka), De veghe în lanul de secară (Salinger), În căutarea timpului pierdut (Marcel Proust). Și care ne-am imaginat că o să le vorbească, într-un fel sau altul, despre ei înșiși. Căci, cum altfel ai putea să ajungi să-ți placă să citești, dacă nu reușești să găsești legăturile dintre tine și personajele unor cărți?

Am ascultat muzici și am construit povești pornind de la sunete. Știți cum e să asculți cu niște tineri viniluri cu Daft Punk, Massive Attack și Chemical Brothers?

Am descoperit că nimic nu poate fi considerat banal: sîntem făcuți din stări, senzații, vîrste, amintiri. Doar că avem nevoie de puțină atenție să ne uităm la noi și în jur. Am plecat împreună într-o călătorie în care ne-am cunoscut, am avut încredere unii în alții și de abia apoi am putut să recuperăm niște spații intime, de-o naturalețe și o candoare infinite.

Dacă m-ar fi întrebat cineva, în urmă cu o săptămână, la ce folosește literatura, aș fi avut nevoie de un timp înainte să răspund. Acum, după ce i-am cunoscut pe tinerii de la atelierul nostru pot să zic fără să stau pe gânduri: te schimbă. De la o zi la alta. Vizibil. Cred că acest gen de educație artistică alternativă face minuni. Arta e vie și nu ajută pe nimeni dacă o împăiem.

O să vă mai spun doar atît, n-am simțit nici un moment că acești copii au fost în competiție unul cu altul. Sau că a contat că nu aveau același background. Au fost atît de empatici unul cu altul, că de multe ori mi se părea că ei înșiși erau personaje dintr-o poveste care se scria sub ochii noștri.

Cînd Andreea a încercat să citească în prima zi ce scrisese și a început să plîngă, am realizat încă o dată ce putere au cuvintele care vorbesc despre tine. Și care aduc la suprafață o istorie personală de multe ori extrem de complicată. Alexia, cea mai mică din grup, are 10 ani. E foc de isteață și face sărituri de la 10 metri la bazin. Improviza tot timpul, pe măsură ce-și auzea textul, simțea nevoia să-l schimbe. Daria, Vlad, Simona, Adina și Irina au o delicatețe și o inteligență care te cucerește, pur și simplu.

Flori a stat tăcută în primele două zile, după aia ne-a scris un scrisoare tulburătoare De ce vin fetele pe lume și papucul ei împletit a devenit coperta noastră, Alexandra s-a îmblînzit, iar Andrei s-a relaxat. Cînd a auzit rîsetele celorlalți la textul lui cu crocodilul, pur și simplu s-a luminat. 

N-o să uităm prea ușor călătoria care ne-a adus împreună. Și pentru că ce au reușit ei să scrie ne-a plăcut așa de mult, am făcut în două zile și-o revistă. O redacție în miniatură, cu ales culori, paginat, votat un font sau altul, împreună cu Florin Iaru. Revista Ce am purtat joi e madlena acestei săptămîni petrecute împreună. Dar dincolo de texte sînt niște oameni de la care noi înșine am învățat mult. Pur și simplu ne simțim norocoase că i-am cunoscut.

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.

Adevarul.ro

image
Goana după adeverințele pentru bani în plus la pensie. Ce sume se iau în calcul pe noua lege a pensiilor
Bombardați cu informații despre recalcularea pensiilor și acordarea drepturilor bănești conform legii pensiilor care intră în vigoare la 1 septembrie 2024, pensionarii au luat cu asalt casele de pensii. O parte dintre documentele cu care se prezintă sunt deja în dosar.
image
Cum sunt săpate tunelurile din vestul României. Trenurile vor circula cu 160 km/h prin munte VIDEO
Lucrările de construcție a tunelurilor de pe noua magistrală feroviară din vestul României au acumulat întârzieri, care duc la prelungirea termenului de finalizare a investiției.
image

HIstoria.ro

image
Cât de bogat a fost Nababul?
Gheorghe Grigore Cantacuzino s-a fălit cu bogăția acumulată de-a lungul întregii sale vieți şi ne-am aștepta ca testamentul său să reprezinte o confirmare a acestui fapt.
image
Politica văzută ca obligaţie în lumea bună
E greu de crezut, dar a existat și așa ceva. În epoca pașoptistă au fost revoluţionari care și-au pus averea și propria viaţă în joc pentru a-și promova idealurile politice.