Youth, Wolfpack şi Săptămîna Filmului Francez

● Între 29 și 31 ianuarie, Astra Film on Tour, la București. Șase documentare de top din programul AFF 2015, la Cinema Muzeul Țăranului, cu intrare liberă, în limita locurilor disponibile. Lucruri mărunte din viața a două femei din­tr‑un sat coreean, universul a doi frați romi ce locuiesc într-o suburbie a Parisului, adolescenți din New York pentru care viața e o ficțiune, un fermier egiptean care trăiește revoluția în fața televizorului, portretul unui activist care vede sinuciderea ca pe un act politic, șapte frați pitici din Maramureș, în lagărele naziste. Cercetare, observație, personaje autentice, așa cum ne-am obișnuit la Astra Film Festival, în filme pe care chiar n-ai unde să le vezi în altă parte. (Adina Popescu)

Tinerețe (Youth, 2015, Paolo Sorrentino, cu Michael Caine, Harvey Keitel, Rachel Weisz) – unul dintre cele mai bune filme văzute în ultimul timp. E de ajuns să menționez una dintre multele scene „perfecte“, printre altele: cea în care personajul lui Michael Caine, muzician celebru, dirijează vacile cu ale lor talăngi într-un idilic peisaj elvețian. (Iaromira Popovici)

● Celor care au cont de Facebook le recomand un cont absolut minunat numit Societatea Ornitologică Română (pentru ceilalţi, există site-ul www.sor.ro), un cont care postează imagini splendide (realizate de cei mai pasionaţi dintre fotografii profesionişti de natură) şi scurte texte informative cu vieţuitoare din spaţiul nostru geografic, cele mai multe despre care nici nu ştiam că există, toate splendide, care îţi refac încrederea în diversitatea, splendoarea şi forţa naturii încă nedistruse de aceşti paraziţi ai planetei care sîntem. (Marius Chivu)

Spicee.com e un site de documentare și reportaje creat pentru cei care s-au plictisit de televizor. Aici găsiți informație televizuală de calitate și de actualitate, cu o selecție profesionistă a surselor și cu perspective interesante. (Matei Martin)

● Nu merg foarte des la teatru. Dar am văzut de curînd Recviem la Teatrul Național. Textul semnat de Matei Vișniec e cinic și amuzant. Regizorul Alexandru Dabija duce ironia lui pînă în pînzele albe. Pe scenă e o desfășurare de forțe impresionantă. Scenografia îi aparține Irinei Moscu, coregrafia lui Florin Fieroiu, iar muzica Adei Milea. Istoria e o curvă. Iar noi o plătim, într-un fel sau altul. (Ana Maria Sandu)

● Pînă pe 28 ianuarie, la Cinemateca Eforie, Săptămîna Filmului Francez – invitat special Éric Le Roy, președintele Federației In­ter­naționale a Arhivelor de Film (FIAF). Accesul este liber. (Stela Giurgeanu)

● Expoziția de grafică și pictură Geor­ge Pătru – Călătorie în oniric, deschisă pînă pe 3 februarie în sa­la „Irina Nicolau“ de la Muzeul Ță­ra­nului Român. De fapt, un traseu inițiatic în postumitatea artistului (1946-2012), a cărui operă, se estimează, cuprinde peste 5000 de lucrări. „Stilistic, George Pătru se încadrează în postmoder­nism, el însuși recunoscînd influențele ex­­pre­sionismului german asupra mun­cii sale. A fost și este considerat de profesori și colegi ca un inovator în grafica românească. Această ex­poziție este un omagiu, necesar, adus unui mare artist.“ Curatori: Cos­tin Pătru și Mircea Tancău. (Ruxandra Mihăilă)


0 comentarii 1414 vizualizări
Aparut in Dilema veche, nr. 623, 28 ianuarie - 3 februarie 2016

Adăugaţi comentariu

Pentru a putea adăuga un comentariu trebuie să vă conectaţi. Dacă nu aveţi înca un cont, îl puteţi crea acum. În comentariile dumneavoastră vă rugăm să folosiţi un limbaj civilizat.

CONECTARE    CREAŢI-VĂ CONT

PUBLICITATE

 

Cristina COMANDAŞU

Extraordinarul Daniel Barenboim

Extraordinarul Daniel Barenboim

Din fericire, am avut ocazia să-l vedem de mai multe ori la București pe extraordinarul pianist și dirijor Daniel Barenboim; la 73 ani, Daniel Barenboim pare neobosit și veșnic tînăr – proiectele sînt multe și împlinirile pe măsură. 

citiţi

Cu ochii-n 3,14

● „Teneși, diverse culori, la prețuri incredibile“ – mă îmbie un anunț publicitar. Nu pot să spun decît că sportul alb, oricît de colorat ar fi, se numește tenis. Iar încălțările, oricît de ieftine, se numesc teniși. (M. M.)

● Din discuţiile aberante din viaţa de toate zilele. O doamnă mi-a povestit cum vecinul ei îi ţinea socoteala de cîte ori trăgea apa de la WC noaptea; o alta – cum n‑a plecat ea să lucreze un timp în străinătate pentru că n‑au lăsat-o băieţii ei, care au în jur de 30 de ani, pentru că n-ar mai fi avut cine să le gătească. (I. P.)

citiţi

Soluţie implementată de Tremend
SATI