Ci­vilizația analfabetismului, Jurnalul unei fete greu de mulțumit, Librăria Papirus

● Astă-vară am căutat peste tot Jurnalul unei fete greu de mulțumit al lui Jeni Acterian. Nu l-am mai găsit. A apărut, însă, de curînd, o ediție integrală (Editura Humanitas, edi­ție îngrijită, traduceri, prefață și note de S. Skultety), care m-a bucurat nespus. La fiecare pagină mă gîn­desc ce mare noroc aș fi avut dacă aș fi putut să-l citesc cînd eram în liceu. Adolescența mea ar fi fost un pic altfel. Dar Jeni mi-e dragă și a­cum, așa că vă invit s-o cunoașteți. (Ana Maria Sandu)

● Dacă vă plac aricii, hîrciogii şi cîr­tiţele, să citiţi neapărat cartea Ve­ronicăi D. Niculescu Hibernalia (Editura Casa de Pariuri Literare). E continuarea gravă, poate tristă, a Simfoniei animaliere. (Matei Martin)

● Cartea lui Mihai Nadin, Ci­vilizația analfabetismului (Editura Spandugino). A apărut inițial în limba engleză, în 1997. Iar Umberto Eco scria despre ea așa: „Nu ne aflăm în fața uneia dintre obiș­nui­tele lamentații pe tema declinului alfabetizării. Cartea de față (care ne vorbește despre sex, mîncare, mărfuri, Dumnezeu, supermarket-uri, calculatoare, sport, TV, realitate virtuală, filozofie, știință – ca și despre scris cărți) nu se ocupă doar de Fața Întunecată a Galaxiei Gutenberg; li se adresează cu precădere celor care cred că trăiesc pe fața ei luminoasă. Nu este pentru ei, nu este doar despre ei, ci este și pentru, și despre noi.“ (Mircea Vasilescu)

Vinil, noua miniserie care a avut recent premiera pe HBO, un serial scris, regizat şi produs de o echipă extinsă condusă de Martin Scorsese şi Mick Jagger, despre scena muzicală a New York-ului anilor ’70 prin ochii unui producător muzical, interpretat de Bobby Canavale. E cu multă muzică – punk, rock, disco, funk –, e cu droguri, sex, crime, deopotrivă comic şi psihedelic. Entertainment pur despre un oraş crescut pe muzică! (Marius Chivu)

● Lansare de carte: Maria-Camelia Ene – Moda în Țara Românească, secolul al XVIII-lea și prima jumătate a secolului al XIX-lea. Veșminte și accesorii de epocă din patrimoniul Muzeului Municipiului București. Manifestarea va avea loc joi, 25 februarie, ora 17, la Grand Hotel Continental, sala „Tonitza“. Evenimentul editorial va fi prefațat de Adina Nanu și Adrian-Silvan Ionescu. (Ruxandra Mihăilă)

● O melodie care-mi place pur și simplu și ale cărei cuvinte nu sînt complicate, dar sînt relevante: Passenger, „Let her go“. (Iaromira Popovici)

● În România, de cîte ori recomanzi ceva, rişti să fi suspectat că vrei să faci reclamă. Ei bine, îmi asum riscul ăsta, în ideea pe care am repetat-o de mai multe ori că un jurnalist trebuie să semnaleze şi lucrurile bune care există sau se în­tîmplă într-un loc... într-o societate. Lucrul bun pe care-l recomand nu a apărut recent şi nici nu s-a întîmplat, ci există de foarte multă vreme. E vechi. E vorba de Librăria Papirus de pe bulevardul Magheru din Bucureşti. Poate că nu e decît o în­tîmplare, dar de cîte ori caut o carte anume, acolo o găsesc imediat, fără să fie nevoie să apelez la computer, la personal sau să rătăcesc prin nenumărate cotloane cu rafturi, cum se întîmplă în alte părţi. Nu că varianta a doua ar fi ceva rău, dar cînd e vorba de timp şi de eficienţă, eu, cel puţin, am mai mult noroc la vechea librărie amintită. (Andrei Manolescu)  

● Dacă treceți prin dreptul unui loc mic și cochet, pe care scrie 5 to go, aflat în Piața Lahovari, intrați cu încredere. Noi de acolo ne luăm în fiecare săptămînă cafelele. Și ședințele de redacție sînt și mai plăcute, și mai animate. (Ana Maria Sandu)


0 comentarii 3570 vizualizări
Aparut in Dilema veche, nr. 627, 25 februarie - 2 martie 2016

Adăugaţi comentariu

Pentru a putea adăuga un comentariu trebuie să vă conectaţi. Dacă nu aveţi înca un cont, îl puteţi crea acum. În comentariile dumneavoastră vă rugăm să folosiţi un limbaj civilizat.

CONECTARE    CREAŢI-VĂ CONT

PUBLICITATE

 

Cristina COMANDAŞU

Extraordinarul Daniel Barenboim

Extraordinarul Daniel Barenboim

Din fericire, am avut ocazia să-l vedem de mai multe ori la București pe extraordinarul pianist și dirijor Daniel Barenboim; la 73 ani, Daniel Barenboim pare neobosit și veșnic tînăr – proiectele sînt multe și împlinirile pe măsură. 

citiţi

Cu ochii-n 3,14

● „Teneși, diverse culori, la prețuri incredibile“ – mă îmbie un anunț publicitar. Nu pot să spun decît că sportul alb, oricît de colorat ar fi, se numește tenis. Iar încălțările, oricît de ieftine, se numesc teniși. (M. M.)

● Din discuţiile aberante din viaţa de toate zilele. O doamnă mi-a povestit cum vecinul ei îi ţinea socoteala de cîte ori trăgea apa de la WC noaptea; o alta – cum n‑a plecat ea să lucreze un timp în străinătate pentru că n‑au lăsat-o băieţii ei, care au în jur de 30 de ani, pentru că n-ar mai fi avut cine să le gătească. (I. P.)

citiţi

Soluţie implementată de Tremend
SATI