Toamna „De Basm”

16 septembrie 2021
Toamna „De Basm” jpeg

Regal de evenimente dedicate promovării literaturii române contemporane pentru copii și tineret

Toamna aceasta, De Basm – Asociația scriitorilor pentru copii și adolescenți, cea mai cunoscută instituție autohtonă ce promovează literatura română contemporană pentru copii și tineret, revine în forță, cu un o nouă identitate grafică, dar și cu două proiecte consistente, „Zilele LittleLIT – Împreună” și „Noi facem povești”. Ateliere de lectură și dezbateri în școlile și bibliotecile din țară, master-class-uri dedicate profesioniștilor din domeniu, lecturi publice, nenumărate recomandări de lectură, concursuri, filme de prezentare și un catalog online ce reunește autori cunoscuți de literatură pentru copii și tineret – peste 50 de activități menite să readucă în viața copiilor, a educatorilor și a publicului larg poveștile și pe creatorii acestora. 

Zilele LittleLIT – Împreună” continuă tradiția inițiată în 2019 de „LittleLIT – Întîlnirile De Basm”. Timp de șapte zile, între 11-17 octombrie, micul șoricel albastru de bibliotecă, mascota LittleLIT, va construi un  spațiu magic pentru autori și cărțile acestora, un soi de  insulă fermecată în mijloc de București, unde organizatorii își doresc ca toți cei prezenți – scriitori, ilustratori, editori, copii, părinți și educatori – să se simtă ca fiind parte a unei comunități.

„Tema pe care am ales-o pentru această ediție, Împreună, nu este întîmplătoare. Ne-am gîndit că, după un an marcat de separare și distanțare, în care atît creatorii, cît și publicul au experimentat poate mai mult ca oricînd izolarea, Zilele LittleLIT – Împreună ar putea să reconecteze scriitorii români de literatură pentru copii cu cititorii și cu colegi în ale scrisului din alte țări. De asemenea, ne dorim să-i provocăm pe toți participanții la această sărbătoare a literaturii pentru copii să redescopere bucuria de a fi împreună, de a se oglindi în povești care vorbesc despre prietenie, solidaritate și însoțire”, au declarat Adina Rosetti și Victoria Pătrașcu, reprezentantele De Basm – Asociația scriitorilor pentru copii și adolescenți.

Cel de-al doilea proiect, „Noi facem povești”, este o premieră atît pentru Asociația De Basm, cît și pentru piața de carte pentru copii și tineret din România, fiind primul proiect coerent și integrat de promovare a scriitorilor români pentru copii. 

Proiectul se va desfășura în lunile septembrie și octombrie, pe plan național, prin evenimente online: filme de prezentare și promovare a scriitorilor de literatură pentru copii, recomandări de cărți pentru copii din literatura română și din cea internațională, un catalog de prezentare a scriitorilor din Asociația De Basm și a altor scriitori relevanți de literatură pentru copii, ateliere pentru elevi și dezbateri pentru profesioniștii din bibliotecile județene și comunale din șase județe (Argeș, Giurgiu, Tulcea, Vîlcea, Gorj și Dîmbovița), precum și un concursul național pentru copii: „CĂRȚI FERMECĂTOARE DOAR PENTRU O ÎNTREBARE”.

Noi facem povești își dorește să îi facă cunoscuți pe scriitorii acestui gen de literatură din România, cărțile lor, să facă literatura pentru copii mai accesibilă în locurile unde scriitorii și cărțile copilăriei sînt rare sau lipsesc cu desăvîrșire, să pună bazele unei mai bune colaborări dintre scriitori și bibliotecile județene și comunale din România și, nu în ultimul rînd, să deschidă un dialog onest și aplicat cu profesioniștii din biblioteci despre felul în care literatura pentru copii contribuie la creșterea noilor generații de cititori, dar și cum poveștile copilăriei ar putea ajuta la sporirea numărului de utilizatori ai bibliotecilor și la creșterea relevanței acestora în comunitate”, au completat Adina Rosetti și Victoria Pătrașcu, reprezentantele De Basm – Asociația scriitorilor pentru copii și adolescenți.

În lista scriitorilor participanți la cele două mari evenimente din această toamnă ale De Basm se regăsesc două invitate străine: cunoscutele autoare de cărți pentru copii Asa Lind din Suedia și Dana Grigorcea din Elveția, alături de nume cunoscute ale literaturii pentru copii și tineri din România: Lavinia Braniște, Ioana Nicolaie, Adina Rosetti, Victoria Pătrașcu, Laura Grunberg, Iulia Iordan, Carmen Tiderle, Cristina Andone, Andreea Iatagan, Sînziana Popescu, Claudia Groza, Luciana Grosu, Cristina Beatrice Preda,  Simona Felicia Epure, Laura Pamfiloiu, Luminița Corneanu, Irina Mureșan, Alex Moldovan, Cosmin Perța, Iulian Tănase și Florin Bican.

Toți cei interesați să afle detalii despre evenimentele din cadrul proiectelor „Zilele LittleLIT – Împreună” și „Noi facem povești” sînt invitați să urmărească site-ul oficial De Basm, precum și pagina de Facebook și canalul de YouTube ale asociației.

De Basm – Asociația scriitorilor pentru copii și adolescenți este o organizație profesională, înființată în anul 2018, care are ca principal scop promovarea literaturii române contemporane pentru copii și tineret, susținerea creatorilor și facilitarea accesului copiilor din mediile defavorizate la cărți și povești. De la crearea sa, De Basm a crescut constant, atît ca număr de membri, cît și ca impact. 

În acest moment, asociația numără 20 de scriitori, fiecare avînd cel puțin o carte publicată, iar în cei trei ani care s-au scurs de la înființare, datorită numeroaselor proiecte derulate, mai multe mii de copii și tineri din România au avut posibilitatea să se întîlnească cu scriitorii preferați și cu operele acestora în biblioteci, școli, muzee, cămine culturale sau la tîrguri de carte și festivaluri.

Fie că a fost vorba de participările în cele trei caravane – „Caravana Nesupusele” (2019), ateliere creative și lansări de carte în 39 de localități din România; „Caravana De Basm” (2020), ateliere în comunități defavorizate, în școli rurale în care învață împreună copii romi și români; „Caravana De Basm în Oltenia de sub munte” (2021), ateliere de scriere creativă în șase sate din județul Vîlcea – de întîlnirile și dezbaterile din cadrul LittleLIT, proiect menit să conecteze literatura contemporană pentru copii și tineret din România la cea internațională, sau de participarea la tîrgurile naționale și internaționale de profil, scriitorii Asociației De Basm au căutat cu fiecare ocazie să demonstreze că literatura pentru copii nu reprezintă un gen minor, ci unul care își are locul său binemeritat în cadrul marii literaturi.

Cele două proiecte, realizate cu spirjinul Administrației Fondului Cultural Național (AFCN), nu reprezintă în mod necesar poziţia AFCN. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sînt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.

comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.
p 17 jpg
Impresii hibernale
Astea fiind spuse, Prin ierburi uscate nu e deloc lipsit de har – ba chiar, dat fiind efortul de a-l dibui chiar în miezul trivialității, filmul e o reușită atemporală, care s-ar putea să îmbătrînească frumos.

Adevarul.ro

image
Goana după adeverințele pentru bani în plus la pensie. Ce sume se iau în calcul pe noua lege a pensiilor
Bombardați cu informații despre recalcularea pensiilor și acordarea drepturilor bănești conform legii pensiilor care intră în vigoare la 1 septembrie 2024, pensionarii au luat cu asalt casele de pensii. O parte dintre documentele cu care se prezintă sunt deja în dosar.
image
Cum sunt săpate tunelurile din vestul României. Trenurile vor circula cu 160 km/h prin munte VIDEO
Lucrările de construcție a tunelurilor de pe noua magistrală feroviară din vestul României au acumulat întârzieri, care duc la prelungirea termenului de finalizare a investiției.
image

HIstoria.ro

image
Cât de bogat a fost Nababul?
Gheorghe Grigore Cantacuzino s-a fălit cu bogăția acumulată de-a lungul întregii sale vieți şi ne-am aștepta ca testamentul său să reprezinte o confirmare a acestui fapt.
image
Politica văzută ca obligaţie în lumea bună
E greu de crezut, dar a existat și așa ceva. În epoca pașoptistă au fost revoluţionari care și-au pus averea și propria viaţă în joc pentru a-și promova idealurile politice.