„Que Viva Picasso“, Daraveri de boieri, „Terenul de joacă“

● Cui îi place Picasso poate vizita expoziţia „Que Viva Picasso“, de litografii şi gravuri ale pictorului spaniol, de la Castelul Cantacuzino din Buşteni (e deschisă pînă pe 27 martie). Castelul merită şi el o vizită, chiar dacă urmele trecerii prin comunism sînt încă apăsătoare. Ghizii sînt buni, restaurantul e cam scump, dar peisajul din faţa castelului, adică felul în care se văd munţii de acolo, mai ales primăvara, face toţi banii. Şi n-aş îndrăzni să compar peisajul cu lucrările lui Picasso. (Andrei Manolescu)

● Joi, 10 martie, de la ora 21,30, în Cluj Pasaj, concert Sarmalele Reci. O să aflați ce fel de cocktailuri serveau Molotov și Ribbentrop, cine l-a ucis pe Bulă, unde a ajuns Violeta, cine face tantra și unde merge trenul tău. Totodată, vom vedea dacă mai sună telefonul, ce fel de firmă mi-a făcut tata și unde naufragiază maniacii care navighează și surfează pe net. Mi-a stîrnit nostalgii. (Adina Popescu)

● Pentru că tot sărbătorim 100 de ani de Dada: duminică, 13 martie, în cadrul Conferinţelor Teatrului Naţio­nal Bucureşti, o întîlnire cu profesorul Ion Pop: „Tristan Tzara, dadaismul şi avangarda românească“. (Matei Martin)

● Chiar dacă se face frumos afară, nu uitați de festivaluri. Mai e puțin și începe „One World Romania“, ediția cu numărul 9, care va aduce la București, în perioada 21-27 martie, 53 de filme documentare. Cele nouă secțiuni vorbesc de­spre teme fierbinți ale momentului: refugiați, criză, violență domestică, sănătate mintală, muncă etc. Mai multe informații găsiți pe site-ul festivalului: oneworld.ro. (Ana Maria Sandu)

● Despre expoziția „Terenul de joacă“ s-ar putea spune că înseamnă, pentru Felicia Simion, sfîrșitul copilăriei și începutul maturității. Tînăra l-a surprins în fotografiile sale pe Felix, verișorul ei, petrecîndu și copilăria într-un sat din România. Aveți timp să vedeți toate imaginile pînă pe 27 martie 2016, la Muzeul Țăranului Român, Sala Acvariu. (Cristina Ștefan)

● Dacă vă place pe Facebook şi căutaţi umor postmodern, care mixează istoria, cultura populară şi limbajul vechi, daţi like contului numit „Daraveri de boieri“, asociat site-ului utopiabalcanica.net. Rar aveţi ocazia să rîdeţi cu asemenea folos intelectual. (Marius Chivu)

● „…am căutat prin marea de literatură luminițele de la Orizont. Acele gînduri și scrieri care te scot pentru o clipă din cenușiul zilei. Ceva trebuie să sclipească undeva în clepsidre, în vulcanii lui Exupéry, în scoicile ronțăite la un bistro parizian, în ochii unui copil încîntat de zborul unui fluture sau de saltul unui delfin la Orizont. Acolo să privim, cititorule, schimbările încep la Orizont, țintindu-te doar pe tine.“ – Adrian Grauenfels, „Privire spre Orizont“, editorial, Alchimia, No. 2, martie 2016, Editura Aglaia. În sumarul bogat și extrem de variat semnează Șerban Foarță, Emil Brumaru, Nichita, Nora Iuga. Adăugînd secțiunile de Proză, Traduceri sau Artă Vizuală, Experiment, dar și Proză, Eseuri, Critică, bogat ilustrată, această recentă apariție își adjudecă pe deplin titulatura de revistă „altfel“ în peisajul literar online. Bucurați-vă de acest mărțișor alchimic aici: http://en.calameo.com/read/001073787f571f42fc26b. (Ruxan­dra Mihăilă)

● Joi, 10 martie, de la ora 19, la librăria Humanitas de la Cișmigiu are loc lansarea cărții Eminescu – versuri din manuscrise, ediție coordonată de Ioana Bot și Cătălin Cioabă. (Stela Giurgeanu)

A Bigger splash (Pasiuni periculoase, 2015, Luca Guadgnino), un film interesant și îngrozitor de­spre cupluri și pasiuni, în care Tilda Swinton face un rol remarcabil. (Iaromira Popovici)


0 comentarii 2704 vizualizări
Aparut in Dilema veche, nr. 629, 10-16 martie 2016

Adăugaţi comentariu

Pentru a putea adăuga un comentariu trebuie să vă conectaţi. Dacă nu aveţi înca un cont, îl puteţi crea acum. În comentariile dumneavoastră vă rugăm să folosiţi un limbaj civilizat.

CONECTARE    CREAŢI-VĂ CONT

PUBLICITATE

 

Biblioteca Publică din New York

Te poți plimba în voie prin clădirea uriașă pentru a te convinge că Paradisul chiar e o bibliotecă. Mai mult decît atît, e un loc unde poți lucra sau studia, chiar dacă nu ai abonament. Te legitimezi, intri și poți petrece cîteva ore bune în compania cărților sau, pur și simplu, scriind în liniște. 

citiţi

Cu ochii-n 3,14

● Nu departe de blocul meu, un băiat uşor zdrenţăros mi-a cerut bani în felul următor: „Daţi-mi şi mie ceva, că de două ore caut în gunoaie şi nu găsesc nimic“ (I. P.)

● Am primit un e-mail de la „Teneși Sport“ cu titlul „Elimină mirosurile neplăcute din frigider cu 1 leu“. Cine și-o fi ținînd „teneșii“ în frigider?! (C. Ș.)

citiţi

Soluţie implementată de Tremend
SATI