● O zi din viața Deliei, așa cum le a povestit-o trimișilor noștri speciali, Editura Humanitas, 2017. Delia are 9 ani, locuiește în Vaslui și citește cît zece absolvenți de Litere și o sută de părinți la un loc – am cunoscut-o și vă spun pe cuvînt. Cartea ei este numai bună de luat în vacanță și răsfoit în locuri năstrușnice, e un soi de album care îmbină desene cu fragmente de jurnal, toate pline de originalitate, imaginație și de haz. (Adina Popescu)    

● Pe cuvînt de polițist, un film cu Alain Delon care sper că va mai fi programat la TV5. Făcut în 1985 cu un Delon la 50 de ani, pe care însă, evident, nu-i arată, cu mușchi de Rambo și într-un rol justițiar, gen Clint Eastwood. Se vede că moda americană atinsese, în anii ’80, și cinematografia franceză. Un Alain Delon mai neobișnuit, așadar – pentru cine nu l-a văzut încă, merită amuzamentul. (Andrei Manolescu) 

 Homer, Iliada în traducerea lui George Murnu: „printre cele mai izbutite tălmăciri ale marelui poem. Cu ea, pentru întîia dată, strămoșul poeziei europene dobîndea drept de cetate în cultura noastră“ – D.M. Pippidi. La șase decenii de postumitate – George Murnu se stingea în 1957 –, aprecierea formulată de academicianul Pippidi din „Studiul introductiv“ la ediția apărută în 1959 la Editura de Stat pentru Literatură și Artă reconfirmă valoarea unui demers cultural unic prin originalitate și laborioasă urzeală a cuvîntului: „Sîntem însă încredințați că trecerea vremii nu va face decît să adauge la sentimentele de prețuire și de recunoștință pe care oamenii din generația noastră le încearcă față de truda acestui harnic precursor“. (Ruxandra Mihăilă)

 Într-o lume în care se vorbește din ce în ce mai mult despre angoase, atacuri de panică, depresie și terapie, filozoful Laurent de Sutter pune un diagnostic: „Trăim un fel de vîrstă a anesteziei“. Citiți textul lui din Nouvel Observateur: „Les antidépresseurs servent-ils à maintenir l’ordre établi?“ (http://bibliobs.nouvelobs.com/idees/20170630.OBS1463/les-antidepresseurs-servent-ils-a-maintenir-l-ordre-etabli.html) (Ana Maria Sandu)

 De vineri, 14 iulie, reîncepe seria de Nocturne – poezie contemporană, muzică şi vin pe o terasă deasupra Bucureştiului. În fiecare vineri, pînă în 15 septembrie, ARCEN pune reflectorul pe 12 poeți invitați – Svetlana Cârstean, Claudiu Komartin, Denisa Duran, Adrian Diniș, Alex Văsieș, Ana Dragu, Dina Frînculescu, Flavia Adam, Mitoș Micleușeanu, Radu Nițescu, Răzvan Țupa și Valentin Busuioc. Accesul la evenimente este gratuit, dar se face doar pe bază de rezervare – mai multe detalii găsiţi pe www.arcen.info. (Cristina Ştefan)