Matrioșka mincinoșilor, Să fie lumină, Localul

Publicat în Dilema Veche nr. 751 din 12-18 iulie 2018
Matrioșka mincinoșilor, Să fie lumină, Localul jpeg

● La Wimbledon încă se joacă și la ora la care scriu – chiar dacă fără compatrioata noastră, au rămas în luptă niște personaje teribile (mai ales la băieți). Așa că nu sînt de ratat ultimele tururi. Și nici comentariile lui Mats Wilander și Barbara Schett. Ce-ați zice să cîștige iar „bătrînii“ Federer și Serena? Să-i mai facă o dată de rîs pe tineri. (Andrei Manolescu)

● „Darul nostru cel mai de preț este unitatea noastră, faptul că, indiferent de barierele geografice, politice, religioase care ne separă, avem undeva adînc o singură rădăcină. Mi am propus să găsesc această rădăcină și să cînt despre ea. Așa s-au născut compozițiile «Cîntec despre Plăcere», «Cîntec despre Durere», «Cîntec despre Rugăciune» sau «Cîntec despre Copii»“ – Teodora Enache despre cel mai nou proiect: Profetul – interpretat împreună cu The Prophet Band; muzica creată de celebra artistă. (Ruxandra Mihăilă)

● Poezie, muzică şi vin, pe terasa blocului Magheru One şi în curtea Rezidenţei BRD Scena9. Între 13 iulie – 14 septembrie, vinerea de la ora 21, veniţi să-i ascultaţi pe invitaţii Nocturnelor de Poezie: Sorin Despot, Daniela Luca, Doina Ioanid, Teodora Coman, Alexandra Turcu, Dan Coman, Marin Mălaicu-Hondrari, Nora Iuga, Octavian Soviany, Ștefan Manasia şi Andrei Dósa. Accesul se face doar pe bază de rezervare – mai multe detalii pe www.arcen.info. (Cristina Ştefan)

● Ce aţi fi dispuşi să faceţi pentru a vă îndeplini cea mai fierbinte dorinţă – cum ar fi recăpătarea vederii, salvarea soţului sau a copilului de la moarte? The Place / Localul, cel mai recent film al regizorului Paolo Genovese (cu Valerio Mastandrea în rolul principal), testează cu cruzime valorile morale ale unor oameni, dîndu-le sarcini greu de dus la bun sfîrşit, în schimbul împlinirii dorinţelor. (Cristina Ştefan)

● Recomand investigaţiile proiectului media independent „Să fie lumină“ (jurnaliști de la mai multe organizații media independente – Casa Jurnalistului, Centrul de Investigații Media, Decît o Revistă și Dela0.ro), care chiar fac lumină în afacerile comerciale şi politice ascunse ale Bisericii şi cultelor religioase de la noi şi din Republica Moldova. Găsiţi uluitoarele lor reportaje pe https://safielumina.ro, unde puteţi face şi donaţii pentru a-i sprijini în demersul lor întru adevăr. (Marius Chivu)

● Să citiți cartea lui Marian Voicu Matrioșka mincinoșilor: Fake news, manipulare, populism (Editura Humanitas). Nu ca să aflați ce sînt fake news. Ci ca să aflați cum vă puteți feri de ele. (Matei Martin)

● Editura Grafoart publică, în condiții excelente, două volume epistolare de excepție. În ediție bilingvă, franceză-română, avem scrisorile lui Dinu Lipatti către Mihail Jora, Florica Musicescu, Nadia Boulanger (volumul I) și Clara Haskil, George Georgescu, Paul Sacher, Henri Gagnebin, Nikita Magaloff (volumul II). Îngrijite exemplar de Monica Isăcescu și Ștefan Costache, cele două volume constituie, de-acum, o bibliografie majoră pentru istoricii muzicii. Iar pentru melomani, o incursiune emoționantă și profundă în universul gîndurilor și emoțiilor genialului pianist. Arta epistolară a lui Lipatti este complementară artei sale pianistice. (Sever Voinescu)

● De vineri, 13 iulie, documentarul Procesul, realizat de Ileana Bîrsan și Claudiu Mitcu (o producție We Are Basca) intră în cinematografe. Filmul explorează cazul lui Mihai Moldoveanu, un fost ofițer al armatei, condamnat la închisoare pentru o crimă pe care susține că nu a comis-o, o anchetă cu multe, multe lacune, care spune multe despre sistemul judiciar din România. Și nu în ultimul rînd, mă bucur că documentarele românești ajung și în sălile de cinema. (Adina Popescu)

comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.
p 17 jpg
Impresii hibernale
Astea fiind spuse, Prin ierburi uscate nu e deloc lipsit de har – ba chiar, dat fiind efortul de a-l dibui chiar în miezul trivialității, filmul e o reușită atemporală, care s-ar putea să îmbătrînească frumos.

Adevarul.ro

image
Calculele Coaliției. Independentul Cătălin Cîrstoiu la Capitală, împărțire politică la sectoare
Lunga căutare a Coaliției pentru un candidat care să-l învingă pe Nicușor Dan a luat sfârșit. Iar până la urmă, PSD și PNL par să se fi oprit la un independent, medicul Cătălin Cîrstoiu, favorit în rândul Puterii pentru intrarea în cursa pentru Capitală.
image
Destinul crud al Arynei Sabalenka, al cărei iubit a murit azi-noapte. Și-a pierdut și tatăl, la aceeași vârstă
O veste-șoc a lovit-o pe jucătoarea din Belarus, chiar înainte de debutul în turneul de la Miami.
image
Româncă obligată de justiție să își trimită copiii în plasament în Marea Britanie
Curtea de Apel București a hotărât ca o mamă din județul Vaslui să-și trimită copiii în plasament în Marea Britanie. Femeia este acuzată de răpire internațională de minori de către serviciile sociale din Newham, Londra, care au sesizat autoritățile române.

HIstoria.ro

image
Cât de bogat a fost Nababul?
Gheorghe Grigore Cantacuzino s-a fălit cu bogăția acumulată de-a lungul întregii sale vieți şi ne-am aștepta ca testamentul său să reprezinte o confirmare a acestui fapt.
image
Politica văzută ca obligaţie în lumea bună
E greu de crezut, dar a existat și așa ceva. În epoca pașoptistă au fost revoluţionari care și-au pus averea și propria viaţă în joc pentru a-și promova idealurile politice.