Interstellar, Stoner, Ghidul sărbătorilor româneşti

Publicat în Dilema Veche nr. 569 din 8-14 ianuarie 2015
Interstellar, Stoner, Ghidul sărbătorilor româneşti jpeg

● Dacă vreţi să-i înţelegeţi mai bine pe Michel Houellebecq, pe Pascal Bruckner, pe Chloé Delaume, pe Christine Angot, pe Gilles Leroy, pe Pierre Lemaître ori pe Andrei Makine, n-aveţi decît să citiţi cartea de interviuri a Adinei Diniţoiu,

(Vremea, 2014). Jurnalista i-a citit şi i-a înţeles pe toţi, apoi i-a luat la întrebări. Rezultatul e această carte-salon literar. (Matei Martin) 

● Vineri, 9 ianuarie, la Teatrul de Artă Bucureşti, de la 20,15,

(cu Mihaela Sârbu şi Lucian Pavel, excelenţi amîndoi, regia: Bogdan Budeş). Un text a lui Semion Zlotnikov – o comedie „domestică“, cu atmosferă rusească, care se potriveşte perfect cu vremea de afară, cu nuanţe, tristeţi şi duioşii. (Adina Popescu) 

● De obicei nu mă duc la pomul lăudat. Şi nici nu îmi doresc să citesc cărţile de care vorbeşte lumea într-un moment anume. Dar cu

al lui John Williams (Polirom, 2014, traducere de Ariadna Ponta) n-a fost aşa. M-am dus la librărie în a treia zi din an, de parcă n-aş fi putut să citesc altceva. Ţinînd cont de toate aceste întîmplări, acum nu mai pot decît să-mi doresc să fie o carte pentru mine. (Ana Maria Sandu) 

(2014, Christopher Nolan) – un SF, care, după

(Alfonso Cuaron, 2013, cîştigătorul Oscarului pentru Regie), continuă integrarea genului într-o direcţie mai filozofică, depăşind circumscrierea restrictiv tehnicistă de altădată. (Iaromira Popovici) 

● Două CD-cărţi, unul mai frumos decît altul, de la Casa Radio: pentru cei mici, basmul

de Ion Creangă, sub formă de CD audio + roman grafic de Mircea Arapu, după o adaptare radiofonică de Vasile Mănuceanu (coordonatorul seriei BD „Radio-Prichindel“ fiind Alexandru Ciubotariu); iar pentru cei mari, culegerea de poeme

de Ion Barbu, sub formă de CD-carte ilustrată de Tudor Banuş, cu înregistrări radiofonice din perioada 1965-1969, în care actori precum Victor Rebengiuc, Dinu Ianculescu, Emil Botta, A.E. Baconsky, Romulus Vulpescu ş.a. recită „Joc Secund“, „Riga Crypto...“, „Uvedenrode“, „Domnişoara Hus“, „Isarlîk“ ş.cl. (Marius Chivu)

● La încheierea sărbătorilor, apel la clasici – Irina Nicolau,

Humanitas, 1998, din care spicuim: „Ca orice sărbătoare mare, Boboteaza începe din ajun. În ajun oamenii postesc. Sacrificiul postului le aduce bogăţie. În anumite locuri, înainte să mănînce, femeile adună cenuşa din vatră; o vor risipi primăvara pe cîmp, zicînd: «Cum n-am mîncat eu în dimineaţa ajunului de Bobotează, aşa să nu-mi mănînce lighioanele roadele.» Sub faţa de masă pun sare şi mei, tărîţe şi fîn. Preotul trece cu agheasmă din casă în casă. Hainele bune sînt întinse prin casă să le stropească preotul cu apă sfinţită; în felul acesta sînt ferite de molii. Copiii nu sînt bătuţi ca să nu facă bube peste an. Femeia nu se ceartă cu bărbatul. Ca să nu se înmulţească purecii, nu se cerne făină. Oamenii încearcă să-şi afle viitorul. Iar se deschid cerurile. Se spune că în noaptea de Bobotează plesnesc de ger ouăle de corb şi puii de corb îşi deschid aripile, încercînd să zboare. În ziua de Bobotează se sfinţesc apele. Se face agheasmă mare undeva, lîngă o apă. Oamenii iau agheasmă, îşi stropesc gospodăria şi păstrează ce-a mai rămas. Se zice că atunci cînd preotul aruncă în apă crucea, dracii ies din apă şi o iau la fugă pe cîmp. Nu-i văd decît lupii, care se iau după ei, le rup pîntecele şi le varsă maţele. Sînt buni la cîte ceva şi lupii… În Bucovina, cînd preotul trece pe la casele oamenilor de Bobotează, femeile leagă la crucea purtată de el fire de in şi de cînepă. Din aceste fire Maica Domnului va face o plasă pe care o va trece de trei ori prin Iad, salvînd sufletele care se vor agăţa de ea. Sufletele rămase în Iad vor fi mîncate de draci. Apoi, dracii se vor mînca între ei pînă rămîne numai unul, Scaraoţchi. Legat de un stîlp în mijlocul Iadului, el va muri de foame. Aşa se va curăţi lumea de tot ce e necurat şi vor rămîne numai drepţii cu Dumnezeu şi cu îngerii.“ (Ruxandra Mihăilă) 

● După cîteva turnee în ţările arabe, lumea tenisului s-a mutat în Australia. Acum e un cupa Hopman (mai degrabă demonstrativă) la Perth, iar pe 11 ianuarie începe open-ul de la Sydney. Ca în fiecare an, toate sînt, de fapt, un fel de avanpremiere la turneul de Mare Şlem de la Melbourne, ale cărui calificări încep pe 14 ianuarie. La Melbourne, românii n-au prea performat de-a lungul timpului, nici chiar Ilie Năstase. Poate că, cine ştie, în finala feminină de anul acesta, care va fi pe 31 ianuarie, o vom vedea pe Halep. În orice caz, turneul e de urmărit, în ciuda orelor destul de imposibile pentru televiziunile europene. (Andrei Manolescu)

comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.
p 17 jpg
Impresii hibernale
Astea fiind spuse, Prin ierburi uscate nu e deloc lipsit de har – ba chiar, dat fiind efortul de a-l dibui chiar în miezul trivialității, filmul e o reușită atemporală, care s-ar putea să îmbătrînească frumos.

Adevarul.ro

image
Cât costă minivacanța de 1 Mai-Paște pe Valea Prahovei sau în stațiunea Padina-Peștera
În scurt timp începe minivacanța de 1 Mai-Paște (5 mai 2024), prilej de relaxare și călătorii. Două populare destinații sunt Valea Prahovei și stațiunea Padina-Peștera (Dâmbovița). Ofertele de cazare sunt multiple și variate.
image
Ce ascunde China în Wuhan. Misterele locului de unde a pornit pandemia, dezvăluite de un cunoscut vlogger român VIDEO
Cătălin Stănciulescu, vlogger-ul român devenit celebru pentru în peregrinările sale a făcut interviu cu fratele celebrului baron al drogurilor, Pablo Escobar, a vizitat Wuhan, locul din China de unde a pornit pandemia care a ucis zeci de milioane de oameni.
image
Zboruri din Sibiu, de la 200 de euro biletul. Care sunt destinațiile de vacanță
Se reiau cursele spre cinci destinații de vacanță din această vară, cu un total de zece frecvențe săptămânale, ce vor fi disponibile pentru rezervare la agențiile de turism cu care colaborează aeroportul din Sibiu.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.