Gala Superscrieri, Muzeul Satului Maramureșean din Sighet, Hunters, Iarna

Publicat în Dilema Veche nr. 839 din 19 - 25 martie 2020
Gala Superscrieri, Muzeul Satului Maramureșean din Sighet, Hunters, Iarna jpeg

● Poarta maramureșeană – tradiție, meșteșug, încîntare. O redescoperim în Muzeul Satului Maramureșean din Sighet și în albumul, chiar așa intitulat, semnat de Kosinszki Sorin, Barz Mirela Ana, Nemeș Nicoleta – care reunește 100 de porți din localitățile Vadu Izei, Desești, Breb, Budești și Călinești – apărut în 2018, în cadrul unui proiect finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Crucea, cercul, arborele vieții, șarpele casei, dintele de lup care te apără de farmece, cocoșul țanțoș, colacul, semn de belșug – simboluri ce se vor „citite“ iarăși și iarăși, pentru a trece măcar cu gîndul pe sub arcada purificatoare, care alungă relele și bolile și salvează poezia. (Ruxandra Mihăilă)

● Gala Superscrieri, care premiază în fiecare an cele mai bune materiale jurnalistice, se alătură măsurilor de siguranță adoptate de autorități și se mută în online. Cîștigătorii celor șase categorii de concurs (portret, reportaj, investigație, opinie, tv&video jurnalism, fotojurnalism) vor fi anunțați luni, 23 martie, live pe pagina de Face­book a Fundației Friends for Friends. Pînă la acea dată, publicul este încurajat să parcurgă cele 38 de materiale nominalizate la această a noua ediție a premiilor și să-și voteze preferatul pentru Superscrierea Cititorilor. (Anda Docea)

● La Editura Litera au apărut două cărţi complementare despre originile, istoria şi situaţia actuală a acestei bucăţi de piatră care se roteşte în jurul Soarelui, pe care am evoluat şi pe care trăim momentan noi, oamenii: Lewis Dartnell, Origini. Cum a modelat Pămîntul istoria omenirii şi David Wallace-Wells, Pămîntul nelocuibil. Viaţa după încălzirea globală. Altfel spus, două cărţi despre cum a apărut Pămîntul şi despre ce se va întîmpla cu el. (Marius Chivu)

● Cu teatrele și cinematografele închise, filmele de pe Internet capătă brusc marea calitate a necesarului. Pe HBO GO rulează straniul serial Hunters. La finalul anilor 1970, o gașcă de evrei vînează naziști pitiți în America. Naziști care, la rîndul lor, continuă să asasineze evrei. Personaje intense, situații dramatice și o regie care amintește de Robert Rodriguez, uneori detașată și autoironică. Dar am uitat să spun cel mai important lucru. Serialul este atractiv mai ales pentru că gașca de evrei e condusă de Al Pacino. (Sever Voinescu)

● Trei cărți despre originea omului şi a Universului, ca să înţelegem mai bine hazardul căruia îi datorăm existenţa, plus faptul că există şi alte forme de viaţă după moarte, dar nu precedate de o Judecată de Apoi: Martin Bojiwald, Ce a fost înainte de Bing Bang? O istorie întreagă a Universului şi John Hands, Cosmosapiens. Evoluţia omului de la originile Universului (ambele apărute la Editura Humanitas) şi Katharina Vestre, Cel dintîi mister. Povestea ta dinainte de a te naşte (Editura Publica). (Marius Chivu)

● Dacă tot stăm pe acasă, vă recomand cîteva dintre serialele și miniseriile pe care le-am văzut în ultima vreme: Sex Education – chiar dacă aparent e pentru adolescenți, e amuzant, ironic, bine jucat, Anne with an E – un serial canadian ludic, sensibil, iar personajul Anne e imposibil să nu te facă să zîmbești (ambele pe Netflix), Mildred Pierce, cu rolul excelent al lui Kate Winslet – o mamă singură care se descurcă cum poate în timpul marii crize din America și Howards End, o adaptare după un roman al lui E.M. Forster, cu femei independente și neconvenționale (pe HBO GO). (Adina Popescu)

● Începusem să citesc Ali Smith, Iarna: „Gîndirea murise. Speranța murise. Adevărul și ficțiunea muriseră așijderea. Mass-media murise. Internetul murise. Twitter, Instagram, Facebook, Google muriseră toate. Dragostea murise. Moartea murise. O sumedenie de lucruri erau moarte. Unele totuși nu erau moarte, sau nu erau moarte încă. Viața nu era moartă încă. Revoluția nu era moartă. Egalitatea de rasă nu murise. Ura nu murise.“ (Editura Litera, 2020, traducere de Irina Negrea). Început mai bun nu se putea. (Ana Maria Sandu)

comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.
p 17 jpg
Impresii hibernale
Astea fiind spuse, Prin ierburi uscate nu e deloc lipsit de har – ba chiar, dat fiind efortul de a-l dibui chiar în miezul trivialității, filmul e o reușită atemporală, care s-ar putea să îmbătrînească frumos.

Adevarul.ro

image
Calculele Coaliției. Independentul Cătălin Cîrstoiu la Capitală, împărțire politică la sectoare
Lunga căutare a Coaliției pentru un candidat care să-l învingă pe Nicușor Dan a luat sfârșit. Iar până la urmă, PSD și PNL par să se fi oprit la un independent, medicul Cătălin Cîrstoiu, favorit în rândul Puterii pentru intrarea în cursa pentru Capitală.
image
Destinul crud al Arynei Sabalenka, al cărei iubit a murit azi-noapte. Și-a pierdut și tatăl, la aceeași vârstă
O veste-șoc a lovit-o pe jucătoarea din Belarus, chiar înainte de debutul în turneul de la Miami.
image
Româncă obligată de justiție să își trimită copiii în plasament în Marea Britanie
Curtea de Apel București a hotărât ca o mamă din județul Vaslui să-și trimită copiii în plasament în Marea Britanie. Femeia este acuzată de răpire internațională de minori de către serviciile sociale din Newham, Londra, care au sesizat autoritățile române.

HIstoria.ro

image
Cât de bogat a fost Nababul?
Gheorghe Grigore Cantacuzino s-a fălit cu bogăția acumulată de-a lungul întregii sale vieți şi ne-am aștepta ca testamentul său să reprezinte o confirmare a acestui fapt.
image
Politica văzută ca obligaţie în lumea bună
E greu de crezut, dar a existat și așa ceva. În epoca pașoptistă au fost revoluţionari care și-au pus averea și propria viaţă în joc pentru a-și promova idealurile politice.