„Cicatrice“, Strigă-mă pe numele tău, România neîmblînzită

Publicat în Dilema Veche nr. 734 din 15-21 martie 2018
„Cicatrice“, Strigă mă pe numele tău, România neîmblînzită jpeg

● „Am fotografiat preoți care le spuneau femeilor să rămînă lîngă bărbații lor și să rabde, am fotografiat părinți care mi-au spus că așa se face educația copiilor, cu bătaia, am fotografiat bărbați care și-au ucis iubitele.“ În perioada 8-25 martie, mergeţi la Rezidenţa BRD Scena9 (str. I.L Caragiale 32) să vedeţi „Cicatrice“, expoziţia de fotografii realizate de Cosmin Bumbuţ, care documentează cultura violenţei în România. (Cristina Ştefan) 

● Expoziția de fotografie „Așa văzut-a Zaharia. Improvizații într-o lume captivă“, deschisă în Sala Foaier a Muzeului Țăranului Român în perioada 21 martie – 22 aprilie, expoziție cu fotografiile extraordinare ale lui Zaharia Cușnir (1912-1993), acest Costică Acsinte de dincolo de Prut, care în anii ’50-’60 a fotografiat în secret, fără aprobări oficiale, viața rurală din URSS: portrete de copii, cupluri de tineri și bătrîni, scene de la nunți și înmormîntări. (Marius Chivu)

● În perioada 15 martie – 5 aprilie, „ghioceii bogați“ (Leucojum vernum, popular lușcă) te întîmpină cu capul plecat a smerenie, dar și cu bucuria celor dintîi flori anunțătoare de primavera, în poiana Platoul Vîrtoapelor, la 13 km de Sarmizegetusa Regia, în Munţii Orăştiei – masivul Şureanu. Pe o suprafață de 10 ha, se spun povești, se țes legende, se descoperă natura de dinaintea începutului. Clubul „Singuri împreună“ organizează excursii în zonă (tel. 0722.896.722). Locuri limitate. (Ruxandra Mihăilă)

● Documentarul britanic România neîmblînzită, narat de Victor Rebengiuc, va avea premiera săptămîna viitoare și este de neratat din toate motivele evidente: prezintă viața naturală sălbatică din țara noastră așa cum nu o cunoaștem, este solid documentat, filmat splendid, nu mai spun de narațiunea lui Victor Rebengiuc (acest Morgan Freeman al nostru) după un text, cu modestie spun, tradus chiar de mine. (Marius Chivu)

● Strigă-mă pe numele tău (regia Luca Guadagnino) mai e în cinematografe. O poveste despre tinerețe, de-o senzualitate incredibilă. (Ana Maria Sandu)

● Ziua care nu se uită e titlul unei noi ediții apărute anul trecut la editura Polirom, sub semnătura istoricului Marius Oprea. Cartea conține mărturiile oamenilor implicați în revolta anticomunistă de la Brașov, din urmă cu 30 de ani. Pare-se că în această carte poți găsi aproape totul despre acele evenimente, despre nemulțumirile și dorința de demnitate a participanților și despre represiunea declanșată ulterior de autoritățile comuniste. O represiune bestială care însă n-a reușit să prevină repetarea cu succes, doi ani mai tîrziu, a scenariului de la Brașov în toată țara. (Andrei Manolescu)

● Editura Polirom continuă cu lăudabilă consecvență una dintre cele mai importante opere culturale ale acestui început de secol, anume traducerea cu înaltă competență a unor texte importante ale Evului Mediu. În colecția „Biblioteca medievală“, coordonată de admirabilul savant clujean Alexander Baumgarten, a apărut versiunea românească a opului anonim Călătoria Sfîntului Abate Brendan. Tradusă și comentată de Emanuel Grosu, prefațată de Corin Braga, Călătoria Sfîntului Abate Brendan este un text de secol X care povestește călătoria fabuloasă pe Sfîntului Brendan în căutarea „Insulei Fericiților“. Odiseea are loc în secolul al VI-lea, iar istoricii spun că tărîmul de care a dat Sfîntul este Canada de astăzi. O încîntătoare bijuterie! (Sever Voinescu)

● La Unteatru, The Sunset Limited de Cormac McCarthy, cu minunaţii Şerban Pavlu şi Richard Bovnoczki, în caz că aţi ratat-o pînă acum. (Cristina Ştefan)

comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.
p 17 jpg
Impresii hibernale
Astea fiind spuse, Prin ierburi uscate nu e deloc lipsit de har – ba chiar, dat fiind efortul de a-l dibui chiar în miezul trivialității, filmul e o reușită atemporală, care s-ar putea să îmbătrînească frumos.

Adevarul.ro

image
Medvedev: „Românii nu sunt o națiune, ci un mod de viață”. „Aurul a fost naționalizat de sovietici pentru comportamentul rău al României“
Dmitri Medvedev a reacționat și el la adoptarea de către Parlamentul European a unei rezoluții privind tezaurul României de la Moscova.
image
Generația '90, cea mai fidelă pacientă a psihologilor. „Foarte mulți vin cu această problemă“
Numărul românilor care apelează la ajutorul psihologilor a crescut considerabil în ultimii ani. Stresul de la locul de muncă, ritmul accelerat al vieții sau problemele din viața cotidiană îi fac pe aceștia să apeleze la specialiști.
image
Ce pensie va avea un angajat care a muncit 35 de ani cu salariu minim pe economie
Stagiul minim de cotizare din noua lege a pensiilor este identic cu cel de acum, de 15 ani, însă stagiul complet de cotizare este diminuat de la 35 de ani în prezent, la 25 de ani din septembrie.

HIstoria.ro

image
Politica văzută ca obligaţie în lumea bună
E greu de crezut, dar a existat și așa ceva. În epoca pașoptistă au fost revoluţionari care și-au pus averea și propria viaţă în joc pentru a-și promova idealurile politice.
image
Cel mai bogat prinț român, în „Historia” de martie
La începutul secolului XX, prințul Gheorghe Grigore Cantacuzino a vrut să placheze acoperișul Palatului Zamora (actualul Castel Cantacuzino) cu monede de aur și i-a cerut voie regelui să facă acest lucru. Carol I i-ar fi răspuns: „Îţi dau voie dacă pui monedele pe cant“.