Numai pentru abonati

Sever VOINESCU | axa dus-întors

Multiculti a murit!

Din 22 iulie încoace, citesc cu infinită tristeţe despre tragedia norvegiană. Parcurg presa din lumea întreagă, haotic şi fără oprire, pentru că mă interesează ce cred, despre acest atac brutal, şi australienii, şi sud-africanii, şi americanii, şi indienii, şi japonezii, şi ruşii, şi britanicii, şi turcii. După ce situaţia de fapt s-a lămurit, comentariile au devenit monotone.

 

7 comentarii 6886 vizualizări
Aparut in Dilema veche, nr. 390, 4-10 august 2011

Farmecul "petelor de culoare"??...

Totul merge bine pe linia demersului multicultural("casele mari" gustă din plin exotismul spectacular al "veneticilor", şi se hrănesc dintr-un orgoliu al celui mai avansat şi mai puternic) pîna în momentul atingerii unei "mase critice" a criteriului multiculturalist, cînd "cultura gazdă" îşi dă arama pe faţă observînd, economic vorbind, că principiul este mare consumator de resurse mai ales înspre "ruda săracă".Solidaritatea merge şi ea pînă la un loc...

Corect, discutiile despre

Corect, discutiile despre incompatibilitati culturale sunt menite a prevenii o discutie si mai importanta, discutia despre inegalitatile economice intre grupurile ce alcatuiesc societatile pluraliste. Este mai usor sa declaram multiculturalismul mort decat sa venim cu niste proeiecte de redistributie care ar inlesni participarea minoritatilor la viata comunitatii.

Standarde duble: in acord cu toti comentatorii straini de dreapta pe care i-a citit, autorul comite eroarea dublelor standarde: violenta la noi e o anomalie, a lor e sistemica si inscrisa in cultura lor, cultura lor care a ramas in urma pe scala progresului.

3%

Nevoiţi să trăiască strîmt, japonezii au determinat şi limita dintre normal şi patologic la interacţia sferelor individuale. De pildă, întru stabilirea ariei locative minime specifice, la începutul anilor 60 ai secolului trecut, un studiu comportamental, întins pe cîţiva ani, pe zeci de mii de familii, a dat răspunsul cantitativ: 2,5 tatami/persoană (cca 4,5mp). Sub această limită patologia (anti)socială individuală, cauzată de strîmtoarea locativă, pune în pericol ţesutul comunitar.

Acuma, ce legătură are cu multiculti? Are, întrucît "frecarea" obiectivă a civilizaţiilor merge cam pe acelaşi mecanism de protecţie prin forţă/ violenţă, atunci cînd sferele comunităţilor se intersectează. Convieţuirea în siguranţă are limite. Măsurabile. Prin 1995, într-o conversaţie informală cu adjunctul biroului de imigraţie din Tokio, F-san mi-a mărturisit că simulările lor au indicat proporţia limită la acceptarea imigranţilor: 3%. Peste această limită, oricît de tolerante ar fi comunităţile gazdă, lucrurile o iau razna. La peste 3%, nu mai ajută niciun fel de educaţie în spiritul multiculturalismului. La peste 3% , ghetoizarea voluntară autoalimentată, apariţia societăţilor paralele, prăbuşirea locală a pieţii imobiliare, rata violenţelor cu vătămări corporale şi de proprietate nu mai pot fi oprite.

Aş putea continua. Mă opresc aici, deoarece e doar un comentariu.

Soarece de biblioteca sau doar soarece

Dl.Voinescu crede ca duce o viata extrem de interesanta si prin aventuriloe ei intelectuale si prin cele concrete.Partea aventuroasa din viata domniei sale tine de faptul ca,statistic,dansul e intr-o mare primejdie fiind la varsta critica 35-40 de ani.Partea intelectuala e si ea de o tenssiune supraomeneasca pt.ca dl.Voinescu a luat de la Cioran morbul sinuciderii sub teroarea istoriei.In rest nu a mai luat nimic de la Cioran ca acesta nu a fost un democrat si dansul e curat democrat.Dar dl.Voinescu are si bucurii cum e moartea multicuturalismului.Cel mai interesant e cum se bucura dl.Voinescu.Intai verifica ca mai marii ii dau voie si atunci,dupa ce vede ca d-na Merkel,dl.Sarko,dl.Aznar au declarat ca multiculturalismul a murit, atunci spiritul dambovitean universalist al dlui Voinescu il declara si el mort si inca in bascalie:multiculti a murit.Au nu stie dl.Voinescu ca totul moare dar si reapare si nu stie dansul ca e rau daca intr-adevar a murit multiculturalismul ca o cultura adevarata ar trebui sa inglobeze toate caile spiritului,chiar si cele ale Islamului.

Si totusi, se iubeste ceva si de la "aproapele" Islam! Petrolul.

Spuneati ca n-ar trebui politizat un act terorist?!! Toata politica lumii, inclusiv criza in care ne aflam, porneste si de la indoctrinarea bushista, cu "razboiul preventiv anti-tero" ! Daca nu mai sunt comunistii cu care sa se lupte ditamai complexul militar american (sustinut de la buget!), atunci trebuie inventat alt inamic. Trebuie oricum mentinut controlul resurselor si dominata lumea araba in favoarea Israelului, "singura democratie vibranta din Orientul Mijlociu"! E de lucru, nu gluma! Toata isteria asta islamofoba, cu epicentrul in Palestina, cruciada impotriva copiilor din Irak ( "victime colaterale"), ori "cruciada copiilor" din Gaza, cum a mai fost numita operatiunea Cast Lead ...acum grija pentru libertatea libienilor ( nu conteaza ca ei de fapt il sustin pe Gaddafi in cea mai mare majoritate! Trebuie sa li se bage si lor pe gat "libertatea" cu forta, ca sa nu-si nationalizeze petrolul...Apoi Siria si Iranul, care sta de mult la coada interventionismului american, pentru programul sau nuclear pe care niciun raport IAEA nu l-a putut totusi contesta ca militar... mai au inca atata treabaaaa!! Iata ce scrie Israel Shamir , (matematician rus, evreu, emigrat in Israel, jurnalist la Haaretz, apoi expatriat pt. atitudinea lui anti-sionista, si acum cetatean suedez, autorul cartii "Anul 2083" si traducator din James Joyce) in Counterpunch, vizavi de actul terorist din Norvegia: "Breivik’s 2083 is heavily influenced by far-right Neocon writing. As is often the case with copy-paste compilations, it is difficult to assign an accurate lineage to the conglomeration of words and those of compiled authors. However, if 2083 is ever published, the copyrights of David Horowitz and Bat Yeor, Daniel Pipes and Andrew Bostom should be given pride of place. These are the writers who inspired Breivik to commit mass murder. Gilad Atzmon reports that just a few hours before the attack Joseph Klein published an article in Horowitz’s Frontpage entitled "The Quislings of Norway" with additional incitement to murder. Klein wrote: “The infamous Norwegian Vidkun Quisling, who assisted Nazi Germany as it conquered his own country, must be applauding in his grave… Norway is effectively under the occupation of anti-Semitic leftists and radical Muslims, and appears willing to help enable the destruction of the Jewish state of Israel.” These are fighting words, and Breitvik heeded them as he loaded his guns. "
Si daca mai citim si alte articole de prin global reaserch, in care James Petras, de pilda, aminteste ca Norvegia era hotarata sa voteze pro Palestina, in septembrie, la UN, ( ei nu au nevoie sa lucreze vreo 1200 cetateni de-ai lor in Israel!) si ca A.Breivik nu e deloc un caz solitar, si nici acum nu a actionat singur, (dupa cum singur a marturisit!)... atunci, cum sa nu politizam?! Daca ar fi fost intr-adevar un musulman cel care facea atentatul, ar fi sarit toata planeta in sus impotriva islamului!! Chiar a facut-o initial Obama, pana s-a aflat adevaratul terorist, si n-am auzit pe nicaieri vreo scuza adusa populatiei islamice pentru ca a fost pe nedrept acuzata ! Atunci se putea "politiza", nu-i asa? Dar daca e vorba de-un "arian" de-al nostru, atunci e mai bine sa musamalizam lucrurile, sa ascundem gunoiul sub pres, si unii chiar sa-l felicite pe nazist. Pana si in articolul asta se pomeneste mai mult despre faptul ca nu se adapteaza musulmanii la civilizatia occidentala, cum ar fi normal pentru niste emigranti. Eu cred ca normal ar fi fost sa fie lasati in pace in tarile lor, si atunci nici nu erau atatia emigranti, si nu mai avea Europa si America atata teama ca vor deveni peste ani "califat"! Cand iti bagi mana in stup sa furi mierea albinelor, nu te mai mira ca vine tot roiul pe capul tau! Cum sa nu politizam, cand totul e politica, si inca destul de marsava! Cand o sa ne trezim, Doamne fereste! cu niste bombe si la noi in metrou, o sa stim carei "inalte politici" fara coloana vertebrala trebuie sa-i fim "recunoscatori"...

Dar noi să folosim orice împotriva stângii

A da, ştiam după prima frază unde baţi şi ce urmează la final. "Vă rog dragi oameni nu daţi vina pe ideologie pentru un nebun. Am să'ţi dau o veste proastă domnule Sever. TOŢI MARII DICTATORI CRIMINALI au murit cu ideologia pe buze şi legată de gât...ba chiar, din câte se ştie, niciunul n'a exprimat nici măcar un regret în faţa morţii ... toţi au plecat pe lumea ailaltă liniştiţi că au făcut numai bine...

Nu spun că această crimă e un argument împotriva dreptei, Doamne păzeşte, dar mă scuzi, ce doreşti, să mă fac că nu bag de seamă că totuşi e o crimă "în numele dreptei". Şi iarăşi, nu te supăra,dumneata cam ce argumente foloseşti contra stângii? Cumva că nu e aşa eficientă economic? Păi nu ai căzut dumneata pour tousjours de admiraţie la preşedintele ţării din clipa în care a condamnat "crimele comunismului". Carevasăzică alea nu erau comise tot de nişte nebuni, alea erau ideologice, ce'a făcut sceleratul ăla vă rugăm uşor cu pianul pe scări că nu's de dreapta

Dumneata pretindeai (scuze, doar "sugerai") nici mai mult nici mai puţin, ca Biserica ar trebui să ţină cont de cine dintre partide e cu Dumnezeu şi cine nu, când e vorba de discutat cu enoriaşul turmentat care se'ntreabă cu cine să voteze (vezi dilemele mai vechi) ...apoi toată pledoaria anticomunistă cu care vă legitimaţi voi ca grup "ideologic" nu e garnisită de crimele stalinismului şi ale ceauşismului?... nu disputaţi voi toată ziua care regim a fost mai horor între comunism şi fascism? De unde pacifismul ăsta subit?

Mi'aş permite un răspuns, dar mă tem că ai să mă cenzurezi. Risc totuşi: iote pt că ai un punct comun cu dl Breivik, căruia de altfel, prin argumentele aduse în articol, îi confirmi teoria: anume acela că poţi trece uşor peste regulile democratice de dragul impunerii ideologiei dumitale pe care, evident, o consideri mai dreaptă. Şi dumneata şi norvegianul socotiţi că pentru binele omenirii se pot face nişte sacrificii acolo. Diferenţa e numai în proporţii. Unul zboară nişte capete, altul mai adugă nişte cifre pe cap de parlamentar la ceas de seară... (evident proporţiile sunt totuşi concludente: Breivik e chiar nebun (deşi are discernământ), dumneata eşti doar un ciupitor de voturi)

P. S. şi în ce priveşte moartea lui"multi_culti"... a murit tot în gura unor ideologi (semi)nebuni... realitatea din teren e alta. Germania dnei Merkel nu mai e demult Germania lui Adenauer. Că nemţilor nu le place (nici măcar s'o recunoască) e partea a doua... de Franţa lui Sarko ce să mai vorbim... Aşa că "eşece" pe toată linia cu multi culti dar neamţul pe lăngă cârnăciori, mai papă şi doener (= Kebab = Shaorma) şi baclavale...iar bravii "goloaji" cu cocoşelul pe tricou sunt cam negricioşi la faţă şi cântă marseilleza cu accent în uralele fanilor "les bleus"

Multinculti?

Cum, spre deosebire de democraţia capitalistă, aplicabilă şi viabilă posesorilor de capital, cea socialistă, a neposesorilor a dat chix, sărăcia şi dependenţa privând cetăţeanul de demnitatea parităţii ne-nule, nici multiculti nu-i realizabilă decât în straturile sociale ne-nule cultural şi educaţional. Şi nu-i vorba doar de intelectuali, ci - cum, vorba lui Nicolae Breban, la Paris, toţi birjarii vorbesc franţuzeşte - de persoane care şi-au asumat automatismele culturale.

Adăugaţi comentariu

Pentru a putea adăuga un comentariu trebuie să vă conectaţi. Dacă nu aveţi înca un cont, îl puteţi crea acum. În comentariile dumneavoastră vă rugăm să folosiţi un limbaj civilizat.

CONECTARE    CREAŢI-VĂ CONT

PUBLICITATE

 

Biblioteca Publică din New York

Te poți plimba în voie prin clădirea uriașă pentru a te convinge că Paradisul chiar e o bibliotecă. Mai mult decît atît, e un loc unde poți lucra sau studia, chiar dacă nu ai abonament. Te legitimezi, intri și poți petrece cîteva ore bune în compania cărților sau, pur și simplu, scriind în liniște. 

citiţi

Cu ochii-n 3,14

● Nu departe de blocul meu, un băiat uşor zdrenţăros mi-a cerut bani în felul următor: „Daţi-mi şi mie ceva, că de două ore caut în gunoaie şi nu găsesc nimic“ (I. P.)

● Am primit un e-mail de la „Teneși Sport“ cu titlul „Elimină mirosurile neplăcute din frigider cu 1 leu“. Cine și-o fi ținînd „teneșii“ în frigider?! (C. Ș.)

citiţi

Soluţie implementată de Tremend
SATI