Sever VOINESCU | axa dus-întors

Deruta conştiinţei în faţa complexităţii răului

Decorarea preşedintelui Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici de către preşedintele Iohannis a produs, în unele medii, iritare. S-a ajuns, repede, la politizarea chestiunii. Voi trece dincolo de conjunctură şi de justificate aversiuni personale care animă disputele din jurul subiectului, pentru a încerca să exprim cît mai clar tensiunea subîntinsă de această dezbatere.

Cred că tensiunea aceasta, nerezolvată şi neasumată încă de conştiinţa noastră colectivă, va produce mult rău şi în viitor, de va fi ignorată în continuare. Chestiunea pe care o ridic aici este cu mult mai importantă decît competenţa ori caracterul unor consilieri prezidenţiali şi infinit mai importantă decît devoalarea simpatiei dlui Bjoza pentru legionari. Dar, ca să pot formula mai clar problema (căci atît îmi permit să fac aici, să o formulez – răspunsul fiind extrem de dificil de dat), voi porni de la ce spune dl Bjoza. Preşedintele AFDP are cuvinte de admiraţie pentru felul în care foştii legionari s-au comportat în puşcăriile comuniste. Sigur, bănuiesc că dl Bjoza nu-i admiră chiar pe toţi, că legionari au fost şi torţionarii de la Piteşti. Şi cred că nu îi admiră pe toţi, de vreme ce este adeptul nuanţelor: corect este să plătească doar cei care au săvîrşit crime, nu toţi membrii Legiunii – crede dl Bjoza. Şi invocă, simetric, pe comunişti. Aici are dreptate: societatea românească a ajuns deja la un consens că nu toţi membrii Partidului Comunist, ba chiar nici măcar toţi foştii săi şefi nu trebuie blamaţi, ci doar cei care au comis atrocităţi. De ce nu ar beneficia şi legionarii de acelaşi regim etic de care se bucură comuniştii? Riscante, desigur, vorbele dlui Bjoza. Dar nu mă opresc la ele, ci fac un pas mai departe, în căutarea formulei juste a marii probleme. Tot dl Bjoza spune undeva că, în Gulagul românesc, nu mai existau legionari, ţărănişti, liberali, cuzişti, carlişti sau regalişti – existau doar anticomunişti şi gata. Forţa diabolică a represiunii comuniste nivelase deosebirile de gen politic, ne spune dl Bjoza. Cu toţii sînt martiri!  

Cum domnia sa este unul dintre cei care au fost acolo, trebuie să-i dăm avantajul martorului ocular. Teribil avantaj, desigur. Eu cunosc închisorile comuniste din cărţi şi nu pot să judec ce spune despre aceste locuri ale ororii cineva care a fost condamnat la 15 ani pentru activitate anticomunistă şi a executat patru ani. Să-i spun eu că ceea ce a văzut el acolo, în fundul Iadului, nu e adevărat şi că adevărul îl ştiu eu? Dar, din puţinul pe care îl ştiu, îmi dau seama că dl Bjoza are dreptate cînd spune că regimul comunist a fost la fel de sălbatic cu oricine i s-a opus. Au fost egal supuşi unui tratament direct criminal şi Iuliu Maniu, şi Dinu Brătianu, şi Radu Lecca, şi Valeriu Gafencu, şi Lucreţiu Pătrăşcanu, şi Ion Jumanca (ca să citez doar cîţiva prizonieri veniţi în Gulag din zări politice foarte diferite, ba chiar ostili unii altora în vremurile în care făceau politică, şi ucişi, fiecare dintre ei, cu aceeaşi ferocitate, de către comunişti).

Mie mi se pare limpede că dl Bjoza vorbeşte despre oameni, iar cei furioşi pe el îi răspund vorbind despre ideologii. Cît priveşte ideologiile, lucrurile sînt clare. Legionarismul a fost o oroare! Nimic, dar absolut nimic din legionarism nu se mai poate susţine astăzi fără să te plasezi, imediat, în vinovăţie. Comunismul, la rîndul lui, aşa cum spune Raportul Final al comisiei Tismăneanu, a produs un regim politic criminal şi ilegitim. Cînd vorbim despre oameni, însă, ca întotdeauna, lucrurile se complică. Mai ales cînd avem de-a face cu oameni care, indiferent dacă au fost buni sau răi, dacă au fost adepţi ai libertăţii şi democraţiei ori ai asasinatului politic şi totalitarismului, au fost pur şi simplu măcelăriţi de comunism. Dacă admitem că toţi cei închişi pe motive politice după 1947 au fost victime ale unui regim criminal şi ilegitim şi au devenit, prin asta, martiri, atunci trebuie să ştim că printre ei s-au aflat şi foşti membri ai Mişcării Legionare, dar şi foşti comunişti. Dacă admitem că doar unii dintre cei închişi politic, după 1947, au fost victime, adică cei cu adevărat nevinovaţi, cei care n-au avut nici o legătură cu politica şi cei de extracţie politică democratică, atunci ajungem la concluzia că ceilalţi au meritat ce li s-a întîmplat. Şi, pe cale de consecinţă, regimul a fost criminal doar cu unii şi just cu alţii. Asta ar fi o concluzie infinit mai periculoasă pentru România decît descoperirea simpatiei dlui Bjoza pentru colegii săi de temniţă legionari. Sau admitem că, odată trecut prin suferinţele cumplite ale Gulagului, ca printr-un fel de purgatoriu, oricine se mîntuieşte de eventualele sale păcate din trecut? Or, mai mult, admitem că oricine a supravieţuit Gulagului are dreptul să spună şi să facă orice după aceea, ca şi cum anii de suferinţă i-au dat un infinit cec moral în alb? Caz în care întreaga argumentaţie împotriva decorării dlui Bjoza cade.  

Vrem să o vedem ori nu, istoria recentă a României pune conştiinţei româneşti, liberă în sfîrşit, următoarea problemă: Au fost eroi toţi duşmanii comunismului? Dar toţi duşmanii fascismului? Dacă răspundem simultan afirmativ acestor două întrebări, aşa cum ar fi normal, vom obţine o categorie de eroi care au fost criminalii celorlalţi eroi, ce la rîndu-le le-au fost călăi celor dintîi. Eroi măcelărindu-se criminal între ei! Conştiinţa noastră ar rămîne stupefiată! În acest caz, conştiinţa nu sucombă într-o dilemă a binelui, ci în faţa complexităţii răului.

Sever Voinescu este avocat şi publicist.


4 comentarii 2860 vizualizări
Aparut in Dilema veche, nr. 568, 31 decembrie 2014 - 7 ianuarie 2015

Bunatatea este simpla, raul este complex

Excelent. Citesc cu intirziere, dar poate lucrul acesta ma face sa percep si mai exact spusele Dvs.

Bunatatea, chiar si cea divina, este simpla si directa, raul este intotdeauna complex si adesea drapat in falduri ametitoare. Cu dreptatea si nedreptatea. lucrurile se complica, dar nu asta este subiectul de acum.

Johannis a facut un lucru bun, vrind sa marcheze nu numai insusirea condamnarii definitive a comunismului dar si  o benefica incercare de conciliere a victimelor.

Ce este  deosebit de  suparator in dezbaterea pe tema decorarii Dlui Bjoza este  ca acuzatorii presedintelui Johannis   isi scot la iveala frustarile personale si le pun inaintea intereselor de bine al Romaniei

 

 

ti se pare normal?

crimson, tie ti se pare normal ca presedintele Romaniei sa decoreze pe cineva care participa la intrunirie Miscarii Noua Dreapta????

   Genocidul elitelor morale

   Genocidul elitelor morale romanesti in inchisorile comuniste au nascut , fara voia sistemului , diamante ale suferintei slefuite in milioane de fatete de fiecare dintre martiri ,pe care arareori cineva le mai pune in valoare pentru formarea si informarea constiintelor contemporane in aceasta Epoca a oportunistilor . Presedintele a riscat sau nu si a facut cea ce toti ce toti antemergatorii sai ar fi trebuit sa faca . Domnul Voinescu a exprimat sublim dilema apartenentei raului “originar” si ca de obicei ne propune primii pasi spre documentare si rezolvarea personala a problemei . Urmatorii pasi nu mai apar , doar se deduc fiind destul de riscanti , dumnealui fiind de multa vreme , indiferent de cursul vremurilor , o voce singulara si de tinuta a generatiei noastre . Fara patimi si excese , noi ceilalti exegeti avem libertatea si cred si obligatia exprimarii unor opinii , necesare evolutiei firesti a fiecaruia dintre noi .

Sigur, complexitatea raului,

Sigur, complexitatea raului, excelent surprinsa in articol, poate deruta orice constiinta. Poate ca nici nu exista solutie in lumea noastra, poate de aceea e nevoie de Apocalipsa, de un "cer nou si un pamant nou". Poate ca in lumea noastra avea dreptate Voiculescu scriind: "nu caut, nu aleg, ma lasa rece/ toate dezlegarile incalcite de aici"

Insa problema d-lui Bjoza mai are un aspect, care imi pare un pic mai simplu. Manifestarea la care a rostit cuvintele cu pricina, era organizata de "Noua Dreapta". Aici nu vorbim nici de "fundatia pentru conservarea memoriei legionare", nici de "cercul de studii pe problema raului in istorie". Vorbim de un partid indigest, incompatibil cu statutul european pe care il visam.

Problema nu o vad asadar in aceea ca dl. Johannis a decorat un om cu pareri nuantate despre legionari, ci in aceea ca dl. Johannis a decorat un om care e invitat si se duce la manifestari ale partidului Noua Dreapta. Undeva pe parcurs, la dl. Bjoza, la dl. Muraru, la dl. Johannis, ne intalnim cu un aspect al banalitatii raului sesizat de Hannah Arendt, si caracterizat de Steinhardt cu cuvantul simplu PROSTIE. 

 

Felix

Adăugaţi comentariu

Pentru a putea adăuga un comentariu trebuie să vă conectaţi. Dacă nu aveţi înca un cont, îl puteţi crea acum. În comentariile dumneavoastră vă rugăm să folosiţi un limbaj civilizat.

CONECTARE    CREAŢI-VĂ CONT

PUBLICITATE

 

Biblioteca Publică din New York

Te poți plimba în voie prin clădirea uriașă pentru a te convinge că Paradisul chiar e o bibliotecă. Mai mult decît atît, e un loc unde poți lucra sau studia, chiar dacă nu ai abonament. Te legitimezi, intri și poți petrece cîteva ore bune în compania cărților sau, pur și simplu, scriind în liniște. 

citiţi

Cu ochii-n 3,14

● Nu departe de blocul meu, un băiat uşor zdrenţăros mi-a cerut bani în felul următor: „Daţi-mi şi mie ceva, că de două ore caut în gunoaie şi nu găsesc nimic“ (I. P.)

● Am primit un e-mail de la „Teneși Sport“ cu titlul „Elimină mirosurile neplăcute din frigider cu 1 leu“. Cine și-o fi ținînd „teneșii“ în frigider?! (C. Ș.)

citiţi

Soluţie implementată de Tremend
SATI