O zi de sîmbătă la Oser

Tiberiu FĂRCAŞ
Publicat în Dilema Veche nr. 512 din 5-11 decembrie 2013
O zi de sîmbătă la Oser jpeg

Un oraş poate fi cunoscut cel mai bine dacă îi vizitezi pieţele, spune o vorbă cunoscută. Pulsează acolo viaţă, e un barometru al oricărei localităţi. Că e vorba de elegantele pieţe occidentale, de iarmaroacele româneşti, de ceea ce în Ardeal se numeşte Oser-Ocska, adică „tîrg de vechituri“, o parte semnificativă din ce este – dar mai ales ce a fost – un oraş e acolo. O parte din inima lui, din obiceiurile cele mai diverse îşi face loc în aceste tîrguri, colorate foarte divers.

La Cluj-Napoca, Oser-ul e de ani şi ani parte din oraş, un loc luat cu asalt în fiecare sîmbătă dimineaţa. Ani şi ani a fost un loc care s-a autoorganizat, dar, după Revoluţie, e manageriat de Regia Autonomă a Domeniului Public, cu numele oficial de Piaţa de Vechituri.

Vin acolo şi hoştezenii de lîngă Cluj, care mai vînd zarzavaturi pe unde apucă, vin ţiganii aurari care te îmbie cu cele mai diverse inele, lanţuri, verighete. Vin şi preparatorii de mititei, iar unii clujeni vin la Oser exact pentru asta! Nu să cumpere, nu să vîndă, ci să mănînce mititei pe care altundeva nu îi găseşti în Cluj.

Oser-ul e, de fapt, ca un supermarket întins pe cîteva hectare. De la nimicuri simpatice la electronice, la telefoane mobile furate din Occident şi comercializate aici, unde ochii vigilenţi ai poliţiştilor nu îşi fac apariţia des. Mai au loc razii, dar tot mai rar...

Piaţa e în mare vogă şi din cauza sărăciei oamenilor, dar şi datorită unui farmec aparte. De unde să-şi cumpere recuzită pentru piese de teatru studenţii şi artişti vizuali independenţi, dacă nu de pe Oser? De unde îşi cumpără recuzită pentru amenajări unele baruri clujene, dacă nu de pe... Oser? O cunoscută cafenea din Cluj a cumpărat de aici zeci de maşini vechi de măcinat cafea, iar acum, acestea tronează frumos pe pereţi, dînd locului un aer aparte.

Epoca de Aur e şi ea prezentă aici: cravate, insigne cu tovarăşul Nicolae Ceauşescu, literatură marxist-leninistă, carnete de partid, opere complete ceauşiste – tot ce era odinioară România a ajuns la... talcioc.

Dacă cauţi atent, poţi merge acasă şi cu lucruri bune: de la schiuri şi echipamentul aferent, la cămăşi şi geci de firmă. Ba chiar şi cărţi bune, la 1 leu bucata, casete audio (cine să le mai asculte?) la 2 lei sau discuri vinil cu jazz, rock sau metal, la 5 lei.

O pată de culoare a talciocului numit în Ardeal Oser sînt oamenii simpli, care scot la vînzare aproape toate vechiturile posibile din casă, pentru a face un leu. Poţi pleca complet utilat cu produse pentru bucătărie, de exemplu. Cele mai atractive sînt rarităţile: cuţitul lui Stallone din... Rambo, CD-uri vechi cu Led Zeppelin, ziare ungureşti interbelice, ochelari de toate felurile şi reviste... deocheate!

Iar cum a venit iarna, poţi să te „dotezi“ cu bocanci, căciuli şi pălării de iarnă, începînd de la 5 lei bucata, pînă la cîteva sute de lei pentru articolele aduse de afară. Bucuria copiilor sînt, însă, zecile de snowboard-uri pe care diverşi comercianţi le vînd în Piaţa de Vechituri, făcînd o concurenţă dură magazinelor de sport din mall-urile clujene. De altfel, unii proprietari de magazine de profil nu văd cu ochi buni comerţul de pe Oser. Principala problemă ar fi lipsa oricăror chitanţe emise de vînzători, ceea ce ar putea echivala cu un fel de… evaziune fiscală. Pe de altă parte, sutele de oameni simpli, care vin după echipamente de iarnă şi nu au potenţialul financiar să le cumpere noi, din magazine, au aici o şansă bună de a găsi marfă de calitate.

Piaţa de Vechituri e o alternativă la tot ce înseamnă comerţul clujean modern, cel din mall-urile luate cu asalt în fiecare weekend. În centru nu a mai rămas nimic, doar cafenelele mai salvează farmecul Clujului….

Cînd vremea e bună, cei care vînd aici vin la 4 dimineaţa. La 10 este deja vuiet, arhiplin, iar tîrguiala e în toi. Găseşti aproape tot ce vrei, doar să îţi faci timp. 

Tiberiu Fărcaş este jurnalist, realizator al site-ului clujulcultural.ro.

Foto: T. Farcaş

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Motivul absurd pentru care o vânzătoare a refuzat doi tineri. „Poate credea că îl folosiți la orgii“
Doi tineri, unul de 25, iar celălalt de 21 de ani, susțin că o vânzătoare a refuzat să-i servească și le-a cerut să vină însoțiți de părinți, deși aveau actele și puteau să demonstreze că sunt majori. De fapt, ei nici măcar nu au cerut țigări, alcool sau alte produse destinate exclusiv adulților.
image
Prețul amețitor cu care se vinde un garaj din lemn în Brașov: „E inclusă și mașina în preț?"
Un anunț imobiliar din Brașov pentru vânzarea unui garaj din lemn a stârnit ironii din partea românilor. Garajul de 22 metri pătrați din lemn costă cât o garsonieră.
image
Ianis, sufocat de Hagi: cum un părinte, „orbit“ de subiectivism, a ajuns să facă țăndări imaginea băiatului său
Managerul Farului a mai creat un caz, deranjat că selecționerul nu i-a titularizat băiatul în amicalele cu Irlanda de Nord și Columbia. Episodul lungește lista derapajelor unui părinte care persistă în greșeala de a-și promova agresiv fiul, mărind și mai mult povara numelui pe umerii acestuia.

HIstoria.ro

image
Bătălia codurilor: Cum a fost câștigat al Doilea Război Mondial
Pe 18 ianuarie a.c., Agenția britanică de informații GCHQ (Government Communications Headquarters) a sărbătorit 80 de ani de când Colossus, primul computer din lume, a fost întrebuințat la descifrarea codurilor germane în cel de Al Doilea Război Mondial.
image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.