Educaţie sexuală

Publicat în Dilema Veche nr. 780 din 31 ianuarie – 6 februarie 2019
Educaţie sexuală jpeg

● Totul e foarte normal de Alexa Băcanu, regie: Leta Popescu, scenografie: arhitect Gabi Albu, distribuție: Viorel Cojanu și Silvana Negruțiu, consilier: psiholog Carmen Anghelescu. Centrul de Teatru Educaţional Replika. 

Educaţia sexuală în şcoală a fost introdusă printr-o lege din 2004, dar introducerea concretă în programă nu a fost riguroasă, rămînînd la latitudinea profesorilor dacă şi cum abordează subiectul, ba mai mult, s-a cerut acordul expres al părinţilor pentru participarea elevilor la ore. Presiunea Bisericii a determinat, în 2016, iniţierea unei alte legi, aşa-zis „a inocenţei“, prin care profesorii care predau ore de educaţie sexuală fără acordul scris al părinţilor elevilor erau pasibili de închisoare. Legea a fost respinsă în 2018 şi o alta, care prevede exact contrariul, adică reintroducerea orelor de „educaţie pentru viaţă“, inclusiv sexuală, se află pe masa Guvernului. Motivaţia ei vine din realitate: România are cel mai mare număr de mame adolescente din Uniunea Europeană, la baza acestui fenomen fiind lipsa noţiunilor de sexualitate. „Sînt confuză“, a zis o adolescentă la o discuţie post-spectacol în care se punea problema necesităţii educaţiei sexuale în şcoală. Confuzia este, probabil, starea cea mai răspîndită în legătură cu sexualitatea în rîndul adolescenţilor. Informaţii există pe Internet, dar ceea ce nu se găseşte acolo ţine de corectitudinea lor, responsabilitatea acţiunilor şi a consecinţelor, atitudinea faţă de corp şi sex, capacitatea de a lua decizii în cunoştinţă de cauză. E nevoie ca acestea să fie transmise copiilor de o persoană de încredere (şi acesta este un punct fragil). Ceea ce nu înţeleg cei care se opun educaţiei sexuale în şcoli este că miza acesteia este tocmai educaţia.

În Totul este foarte normal, regizoarea Leta Popescu a gîndit un spectacol participativ, destinat tinerilor între 11 şi 15 ani, în care pune adulţii şi copiii să dezbată, sub forma unui joc, ideea de educaţie sexuală în şcoli. Copiii şi părinţii lor sînt separaţi şi aşezaţi în oglindă. Actorii Silvana Negruţiu şi Viorel Cojanu invită publicul la joc. Spectatorii trebuie să răspundă unor întrebări legate de educaţia sexuală şi diferitele argumente şi contraargumente existente în spaţiul public pe această temă. Fac o paranteză: lumea civilizată, spre care aspirăm, a prevăzut de mult, în programele şcolare, ore de educaţie sexuală. Aminteam într-un articol mai vechi că creşterea numărului de mame adolescente în SUA a determinat includerea unui proiect obligatoriu pentru elevi: îngrijirea unei păpuşi similare cu un bebeluş, timp de o săptămînă, pentru ca adolescentul să vadă ce presupune efectiv creşterea unui copil. Revenind la spectacolul de la Replika, actorii preiau tipologii – profesori, părinţi, psihologi – şi discursurile acestora despre educaţia sexuală. Copiii şi adulţii, separaţi de o pînză care asigură oarecare intimitate răspunsurilor, reacţionează la subiectele propuse, le aprobă sau le contestă argumentat şi, în final, le votează. De obicei, publicul se exprimă covîrşitor în favoarea educaţiei sexuale la şcoală, eventual cu reţineri legate de pregătirea profesorilor (poate un psiholog ar fi mai potrivit să ţină astfel de cursuri). Aici sînt două lucruri de remarcat, parţial antagonice. Primul este că pronunţarea în favoarea educaţiei sexuale e de aşteptat, în condiţiile în care adulţii şi-au adus copiii la un astfel de spectacol, deci sînt interesaţi de subiect şi, probabil, de existenţa acestor ore. Mai acţionează aici şi conformismul: dacă toată lumea este „progresistă“, nu se face să te arăţi „retrograd“. Miza spectacolului nu este statistica. Al doilea lucru remarcat este starea de disconfort care se resimte în public, în ciuda interesului pentru subiect. Asta vine din faptul că în educaţia noastră, din familie, şcoală şi societate, corpul este demonizat şi valorizat negativ, de unde şi pudibonderia care abundă în spaţiul public şi privat. Sîntem învăţaţi să ne ascundem trupul şi să-i ignorăm funcţiile şi necesităţile, parţial şi ca o reacţie la hipersexualizarea lui în media. 

roz protejat foto robert costea 1 jpg jpeg

● Protejat / Neprotejat – Educație sexuală comprehensivă prin teatru, program dezvoltat în parteneriat de Asociația ANIMACT, Asociația SEXUL vs. BARZA, Teatrul pentru Copii și Tineret „Ariel“, Universitatea de Arte din Tîrgu Mureș și Institutul Est-European de Sănătate a Reproducerii. Text și regie: Olga Macrinici, dramaturgie de scenă și coordonare ateliere de educație sexuală: Adriana Radu, scenografie: Denisa Berceanu, muzică: Adonis Tanța, regie tehnică: Alexandru Macrinici, design grafic afiș: Paul Mureșan. Distribuția: Andreea-Mihaela Cuc, Denis Demian, Carmen Ghiurco, Mălina Moraru, Mădălina Popa, Denissa Rogoz, Dragoș Stoenescu. 

Protejat / Neprotejat ar putea reprezenta etapa următoare a spectacolului de la Replika. Şi aici, cei care au cuvîntul sînt tinerii, doar că ei sînt adulţi şi actanţi, nu minori şi spectatori. Apoi, aici nu mai e vorba doar de teorie, ci de practică, de experienţa personală legată de sexualitate. Concluziile se îndreaptă tot spre viitor, spre ce s-ar putea schimba, dar se bazează nu pe nevoi intuite, ci pe lipsuri experimentate direct. Studenţii Universităţii de Arte din Tîrgu Mureș, conduşi de Olga Macrinici, au creat un spectacol documentar, inspirat de propriile poveşti personale privind sexualitatea – temeri, traume, experienţe, consecinţe – în conexiune cu familia şi şcoala. Tabuurile de acasă în legătură cu sexul, iubiţii agresivi, confuzia legată de gen şi gestionarea unei sexualităţi anormative, dar şi familiile destrămate, părinţii plecaţi la muncă în străinătate, copiii abandonaţi, bullying-ul sînt elemente care traversează universul tinerilor în formare, influenţîndu-le decisiv destinele. În familie şi la şcoală se înregistrează aceeaşi ignorare voită a discuţiilor despre sexualitate pe principiul, eronat, că „dacă nu vorbim despre asta, nu se întîmplă“, iar spectacolul şi actanţii sînt dovada vie că, dacă nu vorbim despre asta, exact asta se întîmplă. Este prezentat astfel un creuzet de carenţe educative care fac dificilă negocierea poziţiei personale a tinerilor în raport cu cerinţele sociale, familiale, şcolare. Şi pentru că întreg scenariul este bazat pe experienţe personale, spectacolul intră în categoria teatrului terapeutic: confesiuni cu rol vindecător. 

Oana Stoica este critic de teatru.

Foto: Maria Ștefănescu (sus), Robert Costea (jos)

comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.
p 17 jpg
Impresii hibernale
Astea fiind spuse, Prin ierburi uscate nu e deloc lipsit de har – ba chiar, dat fiind efortul de a-l dibui chiar în miezul trivialității, filmul e o reușită atemporală, care s-ar putea să îmbătrînească frumos.

Adevarul.ro

image
Germania a arestat doi cetăţeni ruşi care ar fi conspirat să atace o bază militară americană
Doi cetățeni ruși au fost arestați în sudul Germaniei, fiind suspectați că au plănuit atacuri de sabotaj împotriva unor instalații militare americane, au anunțat joi procurorii germani.
image
O româncă se judecă de zece ani cu Elon Musk. Inițialele numelui său sunt pe acumulatorii mașinilor Tesla Model S
Brașoveanca Cristina Bălan a fost un inginer de mare viitor la Tesla, dar a fost concediată pentru că a atras atenția asupra unor defecte de fabricație. După zece ani încă se judecă cu Elon Musk
image
Cum arată interiorul „celei mai scumpe case” din lume, cu 100 de camere. Pentru ce sumă fabuloasă este scoasă la vânzare VIDEO
Castelul vast Chateau d'Armainvilliers din Seine-et-Marne, Franța, considerat a fi cea mai scumpă casă din lume, este scos la vânzare pentru 363 de milioane de lire sterline, potrivit Express.co.uk.

HIstoria.ro

image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.
image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.