SOS patrimoniul cultural

 Codul la control

Codul Patrimoniului pare să fie o prioritate pentru cei care au condus, în ultimii ani, Ministerul Culturii. E o prioritate fără finalitate. Elaborarea legii e un proces sisific. Şirul de promisiuni, din care n-am selectat decît cîteva...
citiţi

Augustin IOAN:  Peisaj după bătălie

Adrian CRĂCIUNESCU:  Patrimoniul cultural politic

Tema săptămînii:
SOS patrimoniul cultural
 

SITUAŢIUNEA

 

 

 
 

Andrei PLEŞU

Gazetărie la botul calului

Dacă mi-ar cere cineva să scriu, acum, cîteva pagini despre Constantin Noica, aş avea trac. Deşi l-am cunoscut îndeaproape, deşi m-am format în preajma lui, l-am citit, am participat, alături de cîţiva prieteni, la o serie de seminarii private pe texte de Platon, Hegel şi Goethe, omul... citiţi

Citiţi şi

Vintilă MIHĂILESCU:  Îngăduie-te, române!

Bernard-Henri LÉVY:  În apărarea Angelei Merkel

Sever VOINESCU:  Fellini, Strada şi povestea de dragoste plăcută

Matei MARTIN:  Morţii de lîngă zidul fortăreţei

 

Călin TORSAN Respect, coaie!

Ciudată hermeneutică în care trăim!

Ion Şerban DRINCEA Asta e...

haina mea cu trei nasturi
s-a mai lărgit pe la spate

Avanpremieră editorială: Instalarea fricii

Dilema veche vă prezintă în avanpremieră un fragment din romanul...

 

Ana Maria SANDU | DilemaBlog

Bărbatul care mînca guguștiuci

 
 

Cînd l-am cunoscut pe nea Vasilache, trăia de cîteva decenii într-o singurătate absolută. Nu-i plăceau oamenii. Se certa cu vecinii. Avea de toate și o grădină frumoasă și nu ar fi împrumutat nimănui nici măcar un capăt de ață. 

citiţi

Matei MARTIN | Dilema blog

Universitatea Princeton a cumpărat biblioteca lui Jacques Derrida

 
 

Actul lecturii era, pentru Derrida, un performance, un gest creativ în sine.

citiţi

Radu COSAŞU

Fellini şi Rubinstein trebuie crezuţi

 
 

Fellini, cineastul, zice că e necesar din cînd în cînd – la trei ani o dată – să fii bolnav: “o boală nu prea gravă, dar mai ales nu prea dureroasă”. 

citiţi

 

 

Rodica ZAFIU | cuvinte nepotrivite

Seif şi safeu

 
 

Ştirile despre unele anchete şi confiscări din ultima vreme permit şi o concluzie lingvistică: nimeni (cel puţin, nici unul dintre prezentatorii de televiziune pe care i-am auzit) nu ia în serios recomandarea din dicţionarele noastre normative, conform cărora cuvîntul seif este monosilabic. 

citiţi

Liviu PAPADIMA | învăţătura de minte

Prin furcile caudine

 
 

Un alt cuvînt magic al zilelor noastre este „experienţă“. Bieţii tineri, studenţi sau proaspeţi absolvenţi care îşi caută primul job, ar da orice ca să nu ajungă la inevitabila întrebare din orice interviu: „Ce experienţă aveţi în domeniu?“ E un paradox frustrant: pentru a căpăta experienţă, trebuie să dovedeşti că o ai deja. 

citiţi

Cristian GHINEA | Atitudini mic-burgheze

Ce poate face statul cu mişcarea antivaccin?

 
 

Ce ironie, nu? Toţi aceşti adulţi au trăit să facă copii pentru că dictatura comunistă nu le-a întrebat părinţii dacă să-i vaccineze, pur şi simplu a făcut-o (deşi nu exista o lege privind obligativitatea, doar o practică). 

citiţi

Maria IORDĂNESCU | Lasă-ţi copiii să vină la tine

Păcatele educaţiei pentru sănătate

 
 

În ziarul Adevărul, din 10 aprilie, a apărut un articol cu titlul „ÎPS Pimen atacă educaţia pentru sănătate din programa şcolară“. Aflăm, cu această ocazie, că ierarhul mai sus amintit acuză, într-un discurs oficial, deci, al Bisericii Ortodoxe, că educaţia pentru sănătate predată în şcolile româneşti este una care îndeamnă la păcat.

citiţi

Constanţa VINTILĂ-GHIŢULESCU | Ceaslov story

Nu aşteptaţi Noaptea Muzeelor

 
 

Gata, se ştie deja că 16 mai va fi noaptea cea lungă a muzeelor. Dar eu vă îndemn şi vă îmbii să le treceţi pragul, face toţi banii. Şi nu sînt prea mulţi. Miercuri am avut Muzeul Naţional de Artă al României doar pentru mine, închiriat într-o după-amiază călduroasă şi vîntoasă, de primăvară, cu doar 18 lei. 

citiţi

Selma IUSUF | legende urbane

La Pelicanu’

 
 

În cartier e linişte şi e zgomot. E liniştea cu fundal de lătrat de cîine care latră nu ştie nici el de ce, zumzet de manele care n-au apucat să fie date mai tare, trăncănit de oale şi zăngănit de farfurii în pregătirea prînzului, cineva face aşchii din lemne să dea drumul la un grătar.
citiţi

 

 

CARTE

 
 
 

Marius CHIVU

Caznele căsniciei

Tabloul dezolant al convieţuirii cuplului de 30 de ani este compus alternativ din vocea naratorului omniscient şi din paginile unui jurnal... citiţi

 
 

Cristina Hermeziu

România la Salonul Cărţii de la Paris –...

Fără nici o autoflatare, cei care frecventează Le Salon du Livre de la Paris – intelectuali, cititori de literatură din diaspora mai veche sau... citiţi

 

 

MUZICă

 
 
 

Aron BIRO

De nădejde pentru dezamăgiţi

Pînă în anii ’90 s-a testat în rock suficienţa formatului de trio, iar în anii recenţi s-a trecut la nivelul următor, cu un veritabil val de... citiţi

 
 

Paul BREAZU

Un disc în cinci scene

Ce devine frapant la prima ascultare a lui Refractory Obdurate e dinamica asta smulsă de Parker şi Jordan din manualele metal-ului trecut prin... citiţi

 

 

FILM

 
 
 

Andrei GORZO

O mimare a stăpînirii unui subiect

Romanian New Wave Cinema: An Introduction e o carte scrisă în limba engleză de universitarul clujean Doru Pop, avînd ca subiect filmele... citiţi

 
 

Ana Maria SANDU

NexT 2015: Claire Denis, politică şi boemie

Cea de-a noua ediţie a Festivalului Internaţional de Film NexT va avea loc în perioada 15-19 aprilie în Bucureşti. Patru personaje importante...
citiţi

 

 

Nicolae DRĂGUŞIN

George Copos, justiţia penală şi activitatea ştiinţifică

 
 

Spaţiul public a reacţionat la decizia definitivă a Tribunalului Bucureşti de eliberare condiţionată a condamnatului George Copos printr-o serie de materiale de presă, postări individuale pe reţelele de socializare etc. Este de aşteptat ca măcar o instituţie academică să ia poziţie printr-un comunicat de presă.

citiţi

Christian FERENCZ-FLATZ

Aferim! – un film istoric bine stricat

 
 

Cu cîţiva ani înainte de Aferim!, se prefigura deja o turnură spre istorie a noului film românesc. În 2011, Cristi Puiu obţinuse din partea CNC o finanţare pentru proiectul său La conac, adaptarea unui roman de Vladimir Soloviov situat în a doua jumătate a secolului al XIX-lea. 

citiţi

Oana STOICA | Rosencrantz & Co.

Abuzurile puterilor

 
 

La noi, teatrul politic s-a coagulat într-o direcţie cu mai multe formule estetice şi preponderent, dar nu exclusiv, în spaţii independente. Spectacolul Catincăi Drăgănescu Distopie. Shakespeare. Remix este un construct (distopic) pe tema puterii din piesele lui Shakespeare, produs în cadrul programului TNB 9G. 

citiţi

Dorel Dumitru CHIRIŢESCU | La faţa timpului

Lungul drum al bătăliei împotriva corupţiei

 
 

Probabil că nu există, în construcţia socială, o idee mai strălucitoare decît aceea a egalităţii dintre oameni. Multe mii de ani, relaţiile dintre oameni au stat sub semnul unor diferenţe de rang, larg acceptate şi slujite de oameni. Cutuma era mai presus de orice, iar omul născut sărac murea sărac.

citiţi

 
GALERIILE DILEMA VECHE

Alexandru Andrieș ...

Sâm, 2015-01-10 19:48

Festivalul Dilema ...

Mie, 2014-08-27 15:42

Festivalul Dilema ...

Mie, 2014-08-27 14:25

Festivalul Dilema ...

Dum, 2014-08-24 09:18

Festivalul Dilema ...

Sâm, 2014-08-23 02:04

Clubul Dilema vech...

Lun, 2014-05-05 16:18

Kiev, ianuarie 201...

Vin, 2014-01-24 03:38

Albumul ROST - de ...

Lun, 2013-11-25 12:17

De meserie (foto)j...

Lun, 2013-10-21 15:25

Josef Koudelka

Mie, 2013-10-16 21:22

Lunetistul

Vin, 2013-10-04 12:17

Evgheniţi, ciocoi,...

Mie, 2013-10-02 22:13

 

Mădălina ŞCHIOPU Lars Vilks, provocatorul - sau varianta...

Pînă în 2007, faima lui Lars Vilks - artist contemporan şi profesor...

Andrei PLEŞU Cercul vicios al ideologiilor

Există o ideologie feministă, una ecologistă, una gay, una a...

Vintilă MIHĂILESCU Bîta de baseball

 

Galerii foto

Alexandru Andrieș ...

Sâm, 2015-01-10 19:48

Festivalul Dilema ...

Mie, 2014-08-27 15:42

Festivalul Dilema ...

Mie, 2014-08-27 14:25

Festivalul Dilema ...

Dum, 2014-08-24 09:18

 

Cristina FOARFĂ | bolero de travel

Pe malurile Bosforului

 
 

Să păşeşti, la propriu, în lumea unei cărţi e o experienţă pe care cititorul pasionat şi-o doreşte de pe vremea cînd citea poveşti cu zmei şi prinţese. Să fii acolo, în ea, să capete concreteţe, să îţi completezi imaginaţia cu obiecte adevărate, ca într-un puzzle pe linia fină dintre ficţional şi real.

citiţi

Adina POPESCU | portrete din mers

Pieţari, corporatişti, hipsteri

 
 

Recunosc, îmi place să trag cu urechea la ce se vorbeşte la mesele alăturate dintr-un restaurant, cafenea sau orice alt fel de local. Uneori, cînd mă întîlnesc cu cineva în oraş, vin dinadins ceva mai devreme, ocup o masă şi ascult. 

citiţi

Iulian COMANESCU | Oameni şi etichete

Apogeul Google. Sau dincolo de el?

 
 

Internetul de azi, aproape numai Facebook, whatsapp-uri şi aplicaţii de mobil pentru nou-veniţii puberi sau, dimpotrivă, sexagenari, era cu totul altfel înainte de apariţia Google. Motoarele de căutare erau construite pe principii mult mai simple, precum frecvenţa cuvîntului căutat în pagini.

citiţi

Soluţie implementată de Tremend
SATI