La voia întîmplării?

Dracul – fişă de personaj

Dacă vrei să dai de dracu’ în mitologia românească și în credințele populare, nu trebuie să cauți prea mult. El apare încă de la începuturi, în miturile cosmogonice, cînd doar el și Dumnezeu existau pe lume și-și spuneau unul altuia...

citiţi

Florin BICAN:  Strange Phenomena

Andrei CORNEA:  Guvernul mondial

Alexander BAUMGARTEN:  Ce nu ne-a dat Aristotel

Tema săptămînii:
La voia întîmplării?
 

SITUAŢIUNEA

 

 

 
 

Andrei PLEŞU

Presa acum 75 de ani, şi azi

Consumatorul dezbaterilor noastre de presă (mai cu seamă cele televizate) va observa că și azi „realizatorii“ lor pendulează, ca ton, între miliție și procuratură. Atacul a căpătat însă o componentă nouă, despre care nu se vorbește în articolul lui Constantin... citiţi

Citiţi şi

Vintilă MIHĂILESCU:  Back to the future

Ovidiu NAHOI:  Brexit şi România. Aruncaţi la marginea Europei?

Sever VOINESCU:  Intransigenţa la români

Carmen M. REINHART:  Revenirea crizei monetare

 

NATO chemat în ajutor pentru a reglementa...

La Bruxelles are loc a reuniune a Alianţei Atlantice, la nivel de...

Paul Staicu pe scena teatrului Palais-Royal...

Matei Vişniec a stat de vorbă cu Paul Staicu.

"Pied de Cochon" și relansarea turismului la...

Celebrul restaurant nu mai face plinul şi a fost obligat să-şi...

 

Ana Maria SANDU

O poveste de iarnă

 
 

Nu intrați în panică dacă mergeți pe stradă liniștiți și vedeți niște femei respectabile care se prezintă doar în desuuri. Le-a păcălit și pe ele Satana, nu înainte de le vinde cele mai sofisticate iluzii. Cine știe ce rochii de firmă au cumpărat și, cînd să fie admirate, s-au evaporat și nu le-a mai putut vedea nimeni.

citiţi

Marius CHIVU | DilemaBlog

Pocăinţă & damnare

 
 

Devenit ultra-faimos ca vocalist al trupei cult Depeche Mode, pare că Dave Gahan a avut nevoie de nişte ani de depedenţă de heroină, urmaţi de un infarct, o tentativă de sinucidere şi o moarte clinică indusă de o supradoză, plus, cîndva pe acest traseu, o relaţie cu un star porno, pentru a ajunge la 40 de ani şi a se apuca, în sfîrşit, cu adevărat de muzică.

citiţi

Luiza VASILIU | DilemaBlog

Everyone says hi

 
 

De luni, am intrat într-un rabbit hole și n-am mai ieșit de-acolo. Texte, imagini, clipuri, piese, tweet-uri, mesaje trimise de pe pămînt către asteroidul Bowie. 

citiţi

 

Şerban AXINTE Viața la „fără clanță”

Naturalețea este mobilă.

Denisa NIŢĂ Aplauze

Ce înseamnă performance?

Alexandra VĂCĂROIU * * *

care e rostul reclamelor

 

 

Adina POPESCU | La faţa locului

Cu rucsacul în spate, prin Bucureşti

 
 

O discuție despre (re)definirea spațiului în care locuim poate fi aici necesară. Un spațiu care se schimbă în permanență, se modifică odată cu trecerea timpului. Pentru cei mai mulți dintre noi, orașul înseamnă doar drumurile noastre zilnice, cu mașina, cu tramvaiul sau cu metroul. 

citiţi

Ana Maria SANDU | Regimul artelor şi muniţiilor

„Cineaştii fac filme pentru a fi văzute“ – interviu cu Lucian GEORGESCU

 
 

Pe Cinepub avem o premieră în fiecare săptămînă, iar cînd dăm scurtmetraje, ficțiune sau documentare, urcăm și patru-cinci filme săptămînal. Ele sînt accesibile oricui.

citiţi

Valeriu NICOLAE | rătăcit în Euro-Narnia

Ceea ce noi, romii, nu sîntem

 
 

Afirmațiile de mai jos sînt lucruri care mi-au fost spuse despre romi („țiganii mei“) în diverse împrejurări, cu diverse ocazii.

citiţi

Rodica ZAFIU | cuvinte nepotrivite

Mutul, iapa şi lacătul

 
 

Expresia populară despre care am vorbit cu o săptămînă în urmă (mut în dungi) e destul de rară; poate că ar merita să fie amintite, în continuarea discuţiei, şi alte formule şi contexte, mult mai cunoscute, în care apare termenul mut.

citiţi

Cătălin PAVEL | ce vestigii minunate!

Lutul şi setea

 
 

Fragmentele ceramice reprezintă cea mai mare parte a descoperirilor pe orice sit. Casă fără oale nu se poate. Iar prezența discretă și continuă a ceramicii în toate straturile, alături de schimbarea permanentă a modei formelor și a ornamentelor, face din ea cea mai sigură și mai des folosită metodă de datare.

citiţi

Liviu PAPADIMA | învăţătura de minte

Educaţia, la televizor

 
 

Mă uit la televizor. Se comentează propunerile unei comisii ministeriale de reformare a programelor școlare. Mai precis, afirmațiile dlui academician Solomon Marcus, potrivit căruia gimnaziul în România reprezintă o permanentă agresiune la sănătatea fizică și psihică a elevilor.

citiţi

Cătălin ŞTEFĂNESCU | fără doar şi coate

Înainte era o ordine, domnule! Ştiai o treabă

 
 

Zilele trecute, într-un bar din sta­țiu­nea Straja, lîngă Lupeni, un tro­glodit – mare, chel, posesor de trei cefe – lasă lată o tînără salvamontistă, după ce îi aplică un pumn în plină figură. A nu se formula nici o suspiciune la adresa vreunei intenții de discriminare a tipilor mari, chei, posesori de multe cefe. 

citiţi

Selma IUSUF | legende urbane

Călător cu liftul

 
 

În lift observi și afli felurite. Cele mai comune sîntem noi, femeile, care ne înghesuim la oglindă de cum urcăm. Oglinda aia e magică și te trage ca hipnotizată spre ea. Fiecare ne verificăm fețele, ochii, rimelul, blush-ul, pudra și lucirea ei în lumina nemiloasă și deloc flatantă din lift. Ne verificăm hainele. 

citiţi

 

 

CARTE

 
 
 

Marius CHIVU

Cecil Pantazi & Co.

Ca şi în celelalte cărţi ale sale, Călin Torsan face literatură din nimic. citiţi

 
 

Mircea CĂRTĂRESCU

Ştefana

Pe 8 decembrie m-am căsătorit cu Ştefana, la Consiliul Popular al Sectorului 2, pe Olari, la minus douăzeci de grade temperatură, pe o... citiţi

 

 

MUZICă

 
 
 

Paul BREAZU

Vîrsta independenţei

ANTi e dominat de prezența prea multor joint-uri pentru a trece dincolo de o afacere mai degrabă personală a Rihannei. E un downgrade voluntar... citiţi

 
 

Paul BREAZU

Un (alt) mariaj născut în Paradis

Ea e Lhasa de Sela, o artistă dispărută prea devreme. El e Stuart Ashton Staples, un tip din Nottingham care se confundă cu un proiect muzical... citiţi

 

 

FILM

 
 
 

Ancuţa PROCA

Idealizat

Cu toate că e lipsit de orice critică faţă de instituţiile pe care le înfăţişează, filmul lui Bercot e mult mai puţin optimist în ceea... citiţi

 
 

Ana Maria SANDU

„Aducem cineaşti pe care festivaluri de...

"Ideea de bază – de a rezuma tot ce e mai bun în toate secţiunile de la Cannes, într-o săptămînă de proiecţii la Bucureşti – a rămas.... citiţi

 

 

Ana-Maria SÎRGHI | caleidoscopie

Pentru o reabilitare a rugăciunii

 
 

Mi s-a întîmplat adesea, în lungi discuții cu oameni care îmbrățișează sincer ateismul, să mă lovesc – după cum este și firesc – de o rezistență teribilă la adresa rugăciunii. Fie i se reproșează lacrima în exces, patetismul duios și afectul fără discernămînt, fie este învinuită de mercantilism. 

citiţi

Matei MARTIN | Mapamondul de buzunar

Lecţia despre nud

 
 

Președintele Iranului Hassan Rouhani se afla în vizită oficială în Italia. Înainte de primirea înaltului oaspete, cîteva obiecte de artă – nuduri – au fost acoperite cu paravane ori ascunse în cutii imense. Imaginea cu Hassan Rouhani trecînd prin fața unor statui ascunse după paravane a făcut rapid înconjurul lumii.

citiţi

Oana STOICA | Rosencrantz & Co.

Comedia morţilor

 
 

Unul dintre lucrurile care îmi plac la Alexandru Dabija este modul serios în care tratează cu umor subiectele „grele“. Regizorul se apropie prin comic de „marile probleme ale omenirii“ – religie, moarte, patrie –, are o nativă antipatie faţă de pioşenie şi un refuz consecvent al snobismului performativ. 

citiţi

 
GALERIILE DILEMA VECHE

Invazia „islamişti...

Joi, 2015-09-24 10:03

Festivalul Dilema ...

Mar, 2015-08-25 16:13

Festivalul Dilema ...

Mar, 2015-08-25 15:19

Festivalul Dilema ...

Mar, 2015-08-25 13:52

Clubul Dilema vech...

Mar, 2015-06-02 16:59

Alexandru Andrieș ...

Sâm, 2015-01-10 18:48

Festivalul Dilema ...

Mie, 2014-08-27 14:42

Festivalul Dilema ...

Mie, 2014-08-27 13:25

Festivalul Dilema ...

Dum, 2014-08-24 08:18

Festivalul Dilema ...

Sâm, 2014-08-23 01:04

Clubul Dilema vech...

Lun, 2014-05-05 15:18

Kiev, ianuarie 201...

Vin, 2014-01-24 02:38

 

Galerii foto

Invazia „islamişti...

Joi, 2015-09-24 10:03

Festivalul Dilema ...

Mar, 2015-08-25 16:13

Festivalul Dilema ...

Mar, 2015-08-25 15:19

Festivalul Dilema ...

Mar, 2015-08-25 13:52

 

Iulian COMANESCU | Oameni şi etichete

Divertisment la TV, dar şi pe Internet, în 2016

 
 

În ultimele zile, știrile despre Kanal D lider de audiență în prime-time, cu sau fără Bahar, noul serial turcesc, se înmulțesc. Sub ele se ascunde faptul că producțiile cu potențial ale Antenei 1 și PRO TV nu au intrat încă în grilă. Ce ne așteaptă din primăvară? Dar din toamnă?

citiţi

Emil Belu | caleidoscopie

Un vagabond la porţile sublimului

 
 

Nu-ţi întinde şapca numai pentru a-i arunca cîţiva gologani. Nu. El nu respectă legile breslei din care face parte. Iubeşte conversaţia şi încearcă să-ţi răsplătească omenia: un creion tocit, un ac de cravată ruginit, insigne de toate formele şi culorile, amulete şi tot felul de drăcovenii din lemn, metal, plastic.

citiţi

Bogdan TĂNASE | bolero de travel

Doi scriitori buni

 
 

Mai întîi l-am văzut pe Le Clézio. Cei care mi-au zis de întîlnire au fost Yves, discretul și intelectualizatul profesor de literatură franceză de la Oedae, pasionat de critica fenomenologică și primul coleg cu care am vorbit odată ajuns în Coreea, și Séverine, tot de la franceză, traducătoare, timidă și la fel de retrasă.

citiţi

Soluţie implementată de Tremend
SATI