Cum vorbim despre Europa?

 Artişti fără vize

"Născut în URSS, în ultimii ani ai Războiului Rece şi începutul perestroikăi, am simţit, chiar copil fiind, izolarea geografică şi culturală. Într-o dictatură politică şi culturală direcţionată de Rusia, Europa ne era imprimată...

citiţi

Mircea KIVU:  Unde sînt euroscepticii noştri?

Corina ŞUTEU:  "Cîteva lucruri fără...

Tema săptămînii:
Cum vorbim despre Europa?
 

SITUAŢIUNEA

 

 

 
 

Andrei PLEŞU

Dreptul de intervenţie

Sînt de părere că unele fragmente dintr-un interviu pe care mi l-a luat domnul Bogdan Chirieac în 1999, cînd eram ministru de Externe (vezi Adevărul, nr. 2744/1999) sînt, prin analogie, destul de actuale. Dumneavoastră ce credeţi? Dacă mă înşel, luaţi textul de mai jos ca pe o simplă... citiţi

Citiţi şi

Vintilă MIHĂILESCU:  Conversaţia din Thassos – sau despre mitocănie

Ovidiu NAHOI:  Atenţie la Franţa!

Gabriel GIURGIU:  Competenţe comisăreşti

Donna DICKENSON:  Etica Ebolei

Joseph S. NYE:  O strategie occidentală pentru o Rusie în declin

 

Andrei MANOLESCU

De ce n-are ursul coadă

 
 

Mi-am pus problema dacă femeile de serviciu, aflînd că sîntem români, ne vor face curat în cameră mai bine sau mai prost. Cum n-am vrut să aflu răspunsul, mi-am ținut gura și n-am intrat în vorbă cu ele.

citiţi

Teleleu.eu | DilemaBlog

Ziarul Cetății - la Alba Iulia

 
 

La ediția a treia a Festivalului Dilema Veche de la Alba Iulia, redacția Teleleu - fotograful Cosmin Bumbuț și jurnalista Elena Stancu - a făcut un ziar tridimensional împreună cu șapte copii.

citiţi

Stela GIURGEANU | DilemaBlog

Restanţier la blog

 
 

Sînt, în această privinţă, aidoma bătrîneilor de pe scara blocului unde locuiesc, care mă opresc uneori să mă întrebe ce e aia megabit, megapixel, beneficii flexi, viteză ultraspeed 4G - şi alte asemenea grozăvii pe care le aud în reclamele de la TV. Le spun, jenată, că habar n-am.

citiţi

 

Florin IARU Am văzut totul

L-am văzut pe Ceaușescu-n balcon
mesmerizînd mulțimile

Cristina COMANDAŞU Georgiana Lisa Batiashvili cîntă Bach, iar...

Vedete de această talie internaţională nu pot fi ascultate decît la...

Iulia BADEA GUÉRITÉE Povestaşi pentru un alt imaginar european

“Europa se aşază iar la masa de scris”, a spus Angela Filote. Era şi...

 

 

Rodica ZAFIU | cuvinte nepotrivite

Habarnist, habarnamist, niznai

 
 

Se afirmă uneori că împrumuturile turceşti în română sînt mai ales cuvinte din sfera concretului, a vieţii materiale. Generalizarea e parţial adevărată, dar şi excepţiile sînt semnificative: reprezentate de termeni ca haz sau habar, abstracţi, cu mai multe sensuri şi o frecvenţă foarte ridicată în uzul curent.

citiţi

Liviu PAPADIMA | învăţătura de minte

De ce (să) nu citim?

 
 

Fiecare are propria tablă de valori cardinale. Pentru unii, ce contează cel mai mult la semeni e inteligenţa. Ei împart lumea, în consecinţă, în „deştepţi“ şi „proşti“. Alţii judecă oamenii, în primă instanţă, după cum au sau nu au caracter. Alţii văd lumea prin grila „generos“ sau „meschin“.

citiţi

Anca CĂLIN | efectul de ecou

Lectura e un mod de viaţă

 
 

Literatura este o experienţă pentru că a citi – a scrie nu reprezintă doar un act care degajă semnificaţii, ci constituie o mişcare de descoperire. Ceea ce creează literatura este chiar această mişcare. Cititul devine, deci, o operaţiune de fabricare a unei mişcări de căutare şi de iniţiere în ceva care nu este cunoscut încă.

citiţi

Mircea VASILESCU | oameni de treabă

„Ori te adaptezi, ori dispari“ – dialog cu Oltea ŞERBAN-PÂRÂU

 
 

Şi-a dat doctoratul în muzicologie (cu o teză despre „popularitatea muzicii clasice“), a condus o vreme Radio Romantic, iar din 2005 a venit la radioul public. Oltea Şerban-Pârâu este, în prezent, directoarea Centrului Cultural Media Radio România – o structură care coordonează activităţile culturale din radioul public.

citiţi

Maria IORDĂNESCU | Lasă-ţi copiii să vină la tine

Visul românesc

 
 

Habar nu am cum a reuşit Mihai să treacă de toate pericolele care îl pîndeau: abandonat de toţi, cu multe greutăţi, ar fi putut să aleagă să trăiască fără reguli, flămînd şi drogat, în devălmăşia străzii, pus pe furat sau cerşit (pentru pîine sau băutură), gata să intre în găşti de cartier sau să spargă case.

citiţi

Dorel Dumitru CHIRIŢESCU | La faţa timpului

Pentru votul obligatoriu

 
 

În zgomotul produs de anul electoral 2014, parcă mai asurzitor decît în trecut, sau poate urechile noastre au obosit, se face auzită firav o vorbă, îşi face simţită prezenţa o idee. Este vorba despre potenţialitatea introducerii votului obligatoriu la baza sistemului electoral românesc.

citiţi

Sever VOINESCU | axa dus-întors

Micul terorism. Două cazuri

 
 

Spectacolul terorismului este grandios! Marii terorişti sînt personaje de intensitate dramatică supraomenească. Fascinanţi! S-ar zice că teroarea este exclusiv la îndemîna celor ieşiţi din comun. Anodinii, plictisitorii, banalii se pot cel mult înrola ca soldaţi disciplinaţi în armata terorii, dar nu o pot inspira şi conduce.

citiţi

 

 

LA ZI îN CULTURă

 
 
 

Marius CHIVU

 Ciorne, versiuni, notiţe

Dacă ar fi să-i impart pe scriitori pe categorii, cea mai relevantă mi se pare distincţia scris de mînă / scris pe laptop. Dintre cei care... citiţi

 
 

Ana Maria SANDU

„Depresia e secretul de familie pe care îl...

Depresia nu e plăcută. Nimeni nu şi-a ales-o. Dar dacă tot te-ai pricopsit cu ea, poţi învăţa multe. Printr-un anumit proces, oamenii... citiţi

 

 

MUZICă

 
 
 

Aron BIRO

Din sudoarea frunţii

Shock rock-ul presupune o doză de despotism din partea figurii centrale, în jurul căreia se construieşte imaginea trupei. Nume precum King... citiţi

 
 

Aron BIRO

Apel la simpatie

Pe la începuturile relaţiei mele cu rockul progresiv, mi s-a explicat că e inacceptabil să ascult Dream Theater înainte să ştiu ca în palmă... citiţi

 

 

FILM

 
 
 

Andrei GORZO

Nulitatea lui Dan Piţa

Povestea spusă inept de Dan Piţa în adaptarea lui după Panait Istrati, Kyra Kyralina, începe într-o casă unde Kyra (mama), Kyralina (fiica... citiţi

 
 

Ana Maria SANDU

Cluj via Stockholm – TIFF, o istorie personală

Sînt cît se poate de sigură că nu există nici un alt eveniment cultural despre care să fi scris la fel de mult şi de constant ca despre... citiţi

 

 

Matei MARTIN | Mapamondul de buzunar

„Cazul Kerviel“ şi cultura riscului

 
 

Acum şase ani, Jérôme Kerviel era trader la Société Générale. Banca încheiase anul 2007 cu rezultate bune. 2008 se anunţa un an profitabil. N-a fost să fie, pînă la urmă. Banca avea să înregistreze una dintre cele mai importante pierderi din istoria sa.

citiţi

Maria BALABAŞ

Trei discuri bune

 
 

Ascult Romanian Landscapes într-un apartament, la etajul 10, cu furtuna la fereastră. Ceea ce ascultăm noi, acum, la aproape 30 de ani distanţă de momentul concertului e, în mod straniu, înregistrarea singurătăţii lui Jancy. Aşa sună singurătatea unui muzician.

citiţi

Oana STOICA | Rosencrantz & Co.

Mondializare şi individualism

 
 

În dramaturgia actuală mondială, românii nu au neapărat o voce unitară, dată de teme sau stilistică. Mi s-a părut interesant, în acest context, să pun faţă în faţă două texte care oferă, fără a opune, două perspective diferite asupra omului contemporan. 

citiţi

Alexander NANAU | trei întrebări pentru

„La fiecare proiect începi de la zero“

 
 

"Nu heroina face legea, ci nişte oameni fac legea, cu heroină. Mi-am dat seama că mulţi din această lume marginală nu sînt uman cu nimic diferiţi faţă de cei din lumea normală. Sînt, de multe ori, tineri foarte interesanţi şi inteligenţi, perfect conştienţi de diferenţa valorilor lumii lor faţă de cele ale lumii noastre."

citiţi

 
GALERIILE DILEMA VECHE

Festivalul Dilema ...

Mie, 2014-08-27 15:42

Festivalul Dilema ...

Mie, 2014-08-27 14:25

Festivalul Dilema ...

Dum, 2014-08-24 09:18

Festivalul Dilema ...

Sâm, 2014-08-23 02:04

Clubul Dilema vech...

Lun, 2014-05-05 16:18

Kiev, ianuarie 201...

Vin, 2014-01-24 03:38

Albumul ROST - de ...

Lun, 2013-11-25 12:17

De meserie (foto)j...

Lun, 2013-10-21 15:25

Josef Koudelka

Mie, 2013-10-16 21:22

Lunetistul

Vin, 2013-10-04 12:17

Evgheniţi, ciocoi,...

Mie, 2013-10-02 22:13

Roşia Montană

Lun, 2013-09-23 15:24

 
 
ADEVĂRUL DE ALTĂDATĂ

Monica Macovei: "Justiţia e pentru oameni, nu...

Ideea de a o invita pe doamna Monica Macovei la un dialog a fost...

Andrei CODRESCU Ce e cultura?

Scopul termenului "cultură" este, în zilele noastre, să exprime ceva...

Andrei PLEŞU Omul fără dileme

Uneori regret că gazeta de faţă se numeşte Dilema. Constat aproape...

 

Galerii foto

Festivalul Dilema ...

Mie, 2014-08-27 15:42

Festivalul Dilema ...

Mie, 2014-08-27 14:25

Festivalul Dilema ...

Dum, 2014-08-24 09:18

Festivalul Dilema ...

Sâm, 2014-08-23 02:04

 

Adina POPESCU | portrete din mers

Zece ore în tren

 
 

În anii ’80, în vacanţele de vară, făceam cîte şapte ore şi jumătate, uneori opt, cu trenul pînă la bunici, la Cluj. Era cea mai lungă călătorie pe care mi-o puteam imagina pe atunci. Săptămîna trecută, acelaşi drum a durat zece ore. Cu un Intercity. În acest timp, puteam lejer să ajung la New York.

citiţi

Iulian COMANESCU | Oameni şi etichete

Banii lui Tolontan şi voturile PMP

 
 

Zilele trecute, o serie de documente financiare apărute pe filieră ANAF au făcut vîlvă pe Internet şi în ceea ce a mai rămas din presa clasică. Conform acestora, Cătălin Tolontan avea, în anii buni ai Gazetei Sporturilor, venituri din drepturi de autor de 35.000 de euro lunar net. Scandalos! Sau nu?…

citiţi

Cristina FOARFĂ | bolero de travel

Awra Amba – sau utopia din Etiopia

 
 

Chiar dacă ajungi întîmplător în mica aşezare de aproximativ 500 de locuitori din nordul Etiopiei, Awra Amba, fără să ştii nimic, îţi dai seama că ceva e „în neregulă“. Nu eşti înconjurat de copii care cerşesc, e foarte curat, vezi bărbaţi care ţes şi femei care muncesc cîmpul, e linişte şi nu există biserică. Ţi se pare o utopie. 

citiţi

Daniela ŢANE

Ritmuri solare şi sărăcie desăvîrşită – călătorie în Ciad

 
 

Prima ieşire din Ndjamena. Era şi timpul – ajunsesem să mă sufoc la birou, după multele ore de lucru de zi cu zi, într-un acelaşi spaţiu, destul de restrîns, în care mă mişc, alături de colegii mei şi de cei cîţiva amici din lumea umanitară.

citiţi

Soluţie implementată de Tremend
SATI