Reţele de socializare

Cele două feţe ale monedei

Sînt o novice a reţelelor de socializare. Am doar un cont de Facebook. Înainte, legăturile online le făceam prin Yahoo Messenger. Socializarea mea electronică este destul de asemănătoare cu viaţa reală. N-am mulţi prieteni şi nu prea...

citiţi

Dan STANCIU:  Un like divin

Luiza VASILIU:  Partea plină a Facebook-ului

Tema săptămînii:
Reţele de socializare
 

SITUAŢIUNEA

 

 

 
 

Andrei PLEŞU

Jurnal de vacanţă

O foarte bună agenţie de turism mi-a făcut oferta unei săptămîni all-inclusive pe plaja unei insule greceşti. Şi ziarele, şi prietenii m-au prevenit că, acceptînd oferta, îmi asum un mare risc. În Grecia e criză, sînt probleme cu numerarul, iar emigranţii bîntuie ameninţător peste... citiţi

Citiţi şi

Vintilă MIHĂILESCU:  Despre cerberi

Gabriel GIURGIU:  Neînţelegeri fireşti

Ovidiu NAHOI:  Putem scăpa de noul Ev Mediu?

Sever VOINESCU:  În premieră şi în exclusivitate: rezultatele...

Matei MARTIN:  Super-reforme pentru super-criză

 

Retorica festivistă a "solidarităţii...

Berlinul deplînge lipsa de solidaritate a răsăritului Europei în...

Distrugerea templului Bel din Palmira

Imagini din satelit confirmă distrugerea templului Bel

Experiment NASA în vederea misiunii pe Marte

Şase voluntari vor trăi complet izolaţi timp de un an, în cadrul...

 

Ana Maria SANDU | DilemaBlog

Salinger revizitat

 
 

Mă număr printre cele multe milioane de fani ai lui Salinger. I-am citit cărțile de mai multe ori. Dar de fiecare dată e ca și cînd le-aș descoperi prima dată. Nu mi s-a mai întîmplat să am același gen de experienţă cu un alt autor.

citiţi

Adina POPESCU

Exit: Yes/No?

 
 

„Sînt la ultimul nivel, ce fac? Trebuie să mă lupt cu umbra mea, sus pe ziduri. De fiecare dată cînd o lovesc pierd și eu din viață!” „Bagă sabia în teacă și umbra o să dispară!” mi-a zis Ionuț cu o voce adormită. Pe lîngă lupta cu propia-mi umbră, bătălia finală cu Jaffar a fost un mizilic!

citiţi

Marius CHIVU | DilemaBlog

Scriitori în cetate

 
 

Lecturile publice vin deja cu o mică tradiţie la această a patra ediţie a Festivalului Dilemei vechi de la Alba Iulia. Şi de data aceasta am invitat deopotrivă prozatori şi poeţi, zece la număr, din toate colţurile ţării, pentru cele două lecturi. 

 

citiţi

 

Moni STĂNILĂ Pe vremea asta...

o minți că prin satul tău trece trenul

Dorel Dumitru CHIRIŢESCU Creşterea care sărăceşte

De fiecare dată cînd intru într-un supermarket mă gîndesc dacă...

Vlad ODOBESCU Cerul de peste Kosovo

Zici Kosovo și te gîndești din prima la război, la sîrbi și...

 

 

Valeriu NICOLAE | rătăcit în Euro-Narnia

Am încercat şi eu să fug

 
 

Am fost imigrant. Am trăit legal, dar şi ilegal, în nouă ţări. În ultimii doisprezece ani am lucrat adesea cu refugiaţi. Am stat în tabere de refugiaţi sau în tabere legale şi ilegale unde trăiesc imigranţi. Există un miros specific al taberelor de refugiaţi. Vara miroase a sudoare şi a gunoi. Iarna a fum şi a haine murdare.

citiţi

Rodica ZAFIU | cuvinte nepotrivite

Simfonie

 
 

Cine a avut curiozitatea să se uite, pe la jumătatea lunii iulie, la posturile de televiziune greceşti a trăit, desigur, experienţa unui sentiment politic de familiaritate (în faţa unor dezbateri purtate pînă noaptea tîrziu, violente în ton, dar încheiate cu un vot cuminte) – şi mai ales a unuia lingvistic.

citiţi

Sigmar GABRIEL şi Frank-Walter STEINMEIER

Un plan în zece puncte pentru un răspuns european în domeniul politicii privind refugiaţii

 
 

Europa se află în faţa unei situaţii cu care se vor confrunta generaţii de acum încolo: niciodată pînă acum nu s-au refugiat atîţia oameni în faţa persecutărilor politice şi a războiului. Mulţi dintre aceştia caută protecţie la noi, în Europa.

citiţi

Nicolae REDNIC

Mai sînt medicina şi dreptul profesiuni nobile?

 
 

Zi de zi, de dimineaţă, sălile de lectură de la parterul şi etajul întîi ale Bibliotecii Judeţene sînt ocupate de peste o sută de absolvenţi de la Medicină şi Drept. Şi unii, şi alţii nu mai au alt loc unde să înveţe. 

citiţi

Cătălin ŞTEFĂNESCU | fără doar şi coate

Cum am devenit occidentali

 
 

De pe azi, pe mîine. Rapid. Nu circulăm arătînd pe la frontiere – foarte rar – doar buletinul? N-avem drept de muncă în Europa? Nu sîntem membri ai Uniunii Europene? Nu sîntem în NATO? Păi, atunci, înseamnă că sîntem occidentali.

citiţi

Cristian GHINEA | Atitudini mic-burgheze

Gînduri pe invers despre migraţie

 
 

Ce s-ar întîmpla însă dacă România şi Bulgaria ar intra în Schengen – simultan, aşa cum a fost mereu discuţia? 

citiţi

Laurenţiu UNGUREANU | La faţa locului

A deveni celălalt

 
 

Un bărbat pe la 40 de ani ţine într-o mînă o cafea, iar în cealaltă – un energizant de duzină. Poartă o haină sport, inscripţionată cu numele firmei intenţionat anagramat, blugi la fel de soioşi precum părul şi pantofi pătraţi din piele neagră. 

citiţi

 

 

CARTE

 
 
 

Marius CHIVU

Înăuntrul zidului

Peste tot în lume (auto)biografiile sînt un gen predestinat succesului comercial, doar la noi, pînă acum cîţiva ani, acest gen de cărţi nu... citiţi

 
 

Mircea CĂRTĂRESCU

„Un act de credinţă, o formă de...

În ceea ce mă priveşte, fiecare premiu pe care l-am primit în cei patruzeci de ani despre care v-am vorbit m-a luat prin surprindere şi mi-a... citiţi

 

 

MUZICă

 
 
 

Aron BIRO

Disco-queer-melodramatic

Urmînd exemplul unui eveniment la care am fost părtaş prin alte părţi, mi-am propus să organizez o rockotecă LGBT la Cluj, una la care să... citiţi

 
 

Paul BREAZU

Comori din adîncuri

Dacă vreun gen muzical a suferit în ultimii 20 de ani, acela a fost metal-ul. Aş fi foarte tentat să spun că acesta n-a mai produs, pînă în... citiţi

 

 

FILM

 
 
 

Andrei GORZO

Filme italiene de la Cannes

În noul lui film, Mia madre, cu Margherita Buy în rolul unei regizoare care se luptă cu o filmare în timp ce mama ei trage să moară într-un... citiţi

 
 

Aron BIRO

A patra „Lună Plină“

Festivalul, derivat oarecum din TIFF-ul clujean, nu pare să atragă masa critică necesară sustenabilităţii; aşa se face că această a...
citiţi

 

 

Aron BIRO

A patra „Lună Plină“

 
 

Festivalul, derivat oarecum din TIFF-ul clujean, nu pare să atragă masa critică necesară sustenabilităţii; aşa se face că această a patra ediţie a avut un caracter minimalist, cu doar nouă filme în program împărţite între două zile, o escapadă de week-end care să nu încurce pe nimeni, nici măcar pe tradiţionalul juriu.
citiţi

Oana STOICA | Rosencrantz & Co.

Cele două feţe ale Tihnei

 
 

„Undeaifostbăiete“, zice cu voce stinsă şi cu privirea goală, din patul burduşit cu plăpumi, perne şi firimituri de pîine, în care zace înfăşurată într-un morman de haine. Aerul e închis şi lumina pîlpîie doar din veioze. E o cîrtiţă amnezică, memoria i se resetează periodic, în funcţie de pragul durerii şi al vinii sau de pierderea neuronilor.

citiţi

George BANU | scena lumii

La drumul mare, un Cehov uitat

 
 

Există regizori care au geniul repertoriului, care evită autostrada „capodoperelor“ intens frecventate şi revelează texte pierdute, autori ignoraţi, procurînd astfel plăcerea subtilă a întîlnirii între ce e vechi şi ce e nou. 

citiţi

În port la Cetate

 
 

Trebuie să spun din capul locului că n-am mîncat atît de bine ca la Divan niciunde în altă parte. Maică-mea s-a închinat la telefon cînd m-a auzit povestindu-i cu entuziasm despre stufatul de ied, ciulamaua de ciuperci, borşul de legume cu praz, salata de cartofi cu peşte, chifteluţele cu sos de roşii şi alte minunăţii.

citiţi

 
GALERIILE DILEMA VECHE

Festivalul Dilema ...

Mar, 2015-08-25 17:13

Festivalul Dilema ...

Mar, 2015-08-25 16:19

Festivalul Dilema ...

Mar, 2015-08-25 14:52

Clubul Dilema vech...

Mar, 2015-06-02 17:59

Alexandru Andrieș ...

Sâm, 2015-01-10 19:48

Festivalul Dilema ...

Mie, 2014-08-27 15:42

Festivalul Dilema ...

Mie, 2014-08-27 14:25

Festivalul Dilema ...

Dum, 2014-08-24 09:18

Festivalul Dilema ...

Sâm, 2014-08-23 02:04

Clubul Dilema vech...

Lun, 2014-05-05 16:18

Kiev, ianuarie 201...

Vin, 2014-01-24 03:38

Albumul ROST - de ...

Lun, 2013-11-25 12:17

 

Galerii foto

Festivalul Dilema ...

Mar, 2015-08-25 17:13

Festivalul Dilema ...

Mar, 2015-08-25 16:19

Festivalul Dilema ...

Mar, 2015-08-25 14:52

Clubul Dilema vech...

Mar, 2015-06-02 17:59

 

Alina CALISTRU şi Cosmin POJORANU | La faţa timpului

Dueluri, delfini şi papioane – serial de legi absurde

 
 

Cîţiva parlamentari s-au gîndit în această vară să scoată la vînzare nişte grade militare. Ce mai aveau şi ei prin casă. Un fel de garage sale. Au găsit şi un sistem drăguţ, să nu fie chiar ca la Piaţa Obor: faci o donaţie la armată şi primeşti un cadou pentru deranj. Desigur, în funcţie de cît de mare e deranjul tău. 

citiţi

Adina POPESCU | portrete din mers

Stafii din trecut

 
 

Cînd povestesc că am locuit, la un moment dat, într-o casă bîntuită, nimeni nu mă crede cu adevărat, însă toţi ascultă povestea cu atenţie şi amuzament pînă la capăt. O poveste cu stafii nu se spune oriunde, oricînd, mai ales dacă nu e de prin filme sau cărţi, ci e o experienţă trăită pe pielea ta.

citiţi

Iulian COMANESCU | Oameni şi etichete

Late night şi prime-time

 
 

Radu Banciu se mută pe B1 la ora 20, iar Dragoş Pătraru, pe TVR, la ora 22. Numai Mircea Badea, inventatorul a ceea ce numeam acum cîtăva vreme meseria de Mircea Badea, rămîne, peste mode şi timp, la ora 23. 

citiţi

Soluţie implementată de Tremend
SATI