Comunicarea ca profesie

Românul s-a născut PR?

Observaţia, mai în glumă, mai în serios, din titlu, îmi dă tîrcoale aproape de fiecare dată cînd intru pe Facebook şi mi se pare că am în faţă un soi de gazetă de perete online (aşa cum era în şcolile şi în întreprinderile dintr-un...

citiţi

Oana BOCA STĂNESCU:  Comunicatori pentru "mirosul de...

Alice ENE:  De ce PR?

Tema săptămînii:
Comunicarea ca profesie
 

SITUAŢIUNEA

 

 

 
 

Andrei PLEŞU

Cinci momente din Pateric

Cîndva, Patericul, o culegere de „apoftegme“, adică de sentinţe, trăiri şi pilde duhovniceşti, datorate unor mari îndrumători spirituali din răsărit, era o lectură foarte răspîndită printre drept-credincioşi. Azi, cititorii acestui text s-au împuţinat. Dacă mă înşel, cu atît mai... citiţi

Citiţi şi

Vintilă MIHĂILESCU:  Onoare muncii...

Cristian GHINEA:  Putin şi poporul rus - faţa televizată a nazismului...

Andrei MANOLESCU:  Lumea întoarsă pe dos

Gabriel GIURGIU:  Fermierul român laolaltă

Richard N. HAASS:  Sursele conduitei ruseşti

 

Marius CHIVU

Interviul meu cu Nina Cassian

 
 

În anul 2003 am făcut un interviu cu Nina Cassian, apărut în nr. 721 al revistei 22 cu titlul "Comunismul adevărat nu a existat niciodată".

citiţi

Matei MARTIN

"Noi nu sîntem Europa"

 
 

Hazardul e un factor pe care istoria sau geopolitica nu-l iau în calcul. Căci e o variabilă. În cazul Rusiei, se pare că e o variabilă constantă. Deci esenţială.

citiţi

Stela GIURGEANU

Noul post al Paştelui

 
 

Există şi categoria celor care ţin post, "că aşa trebuie", dar care se plîng în continuu, de parcă ar fi primit o pedeapsă. Stau lîngă tine la restaurant şi, în timp ce tu îţi comanzi o friptură, ei suspină şi ronţăie trişti o foaie de salată, cu ochii aţintiţi în farfuria ta.

citiţi

 

World Press Photo la București

Între 8-29 mai 2014, cea mai importantă expoziție de fotojurnalism la...

Burse Superscrieri/Avon 2014

Fundaţia Friends For Friends şi Avon România lansează Bursele...

Rainer Maria Rilke Ouă pascale

mîna domoală-n blana Mielului,
mîna ce-o mîngîi e-a absenţei...

 

 

Rodica ZAFIU | cuvinte nepotrivite

Stan Păpuşă

 
 

Denumirea „insului oarecare“ e reprezentată de o serie întreagă de nume devenite emblematice şi tinzînd (prin metonimie) spre statutul de substantive comune. Cum românul mediu trebuia – statistic vorbind – să fie de extracţie rurală, candidaţii ideali pentru acest rol au fost numele cele mai răspîndite în mediile populare.

citiţi

Maria IORDĂNESCU | Lasă-ţi copiii să vină la tine

O regulă prea curînd uitată

 
 

O binecunoscută cutumă a educaţiei de la noi este: „Nu vorbi dacă nu eşti întrebat!“ O regulă care, în principiu, inhibă orice impuls, altfel firesc, de a dialoga cu pedagogul, de a cere lămurirea neclarităţilor, de a solicita explicaţii suplimentare, de a iniţia dezbateri, de a pune la îndoială formule gata făcute.

citiţi

Liviu PAPADIMA | învăţătura de minte

Criză

 
 

Vreme de mai bine de două decenii, cuvîntul de ordine pentru tot ce mişca în societatea românească a fost „tranziţie“. Spre norocul meu, cu „tranziţia“ mă înţelegeam destul de bine. Studiind mijlocul de secol al XIX-lea la noi, m-am întîlnit adesea cu ea, urmărindu-i meandrele.

citiţi

Codrin Liviu Cuţitaru | prezentul discontinuu

Provincia - alte măşti, aceeaşi piesă

 
 

Nimic nu-i enervează mai tare pe concitadinii mei ieşeni decît uşurinţa cu care bucureştenii numesc restul ţării „provincie“. Acum, aş observa că termenul în sine rămîne totuşi destul de inadecvat, prin originea sa clar depreciativă: „teritoriu cucerit de romani, în afara Italiei, supus ulterior administraţiei centrale“.

citiţi

Iaromira POPOVICI | bazar

Starea de boală

 
 

Cînd e cineva bolnav dintre apropiaţi, trăieşti într-o lume paralelă cu cea a majorităţii semenilor tăi. Între tine şi ei se ţese o uriaşă prăpastie, un ocean tot mai tulbure şi mai greu de trecut. Lumea bolii cu care trebuie să te lupţi, asemenea unei găuri negre ori a unui vortex, trage de tine şi încearcă să te smulgă lumii celeilalte.

citiţi

Cătălin ŞTEFĂNESCU | fără doar şi coate

Iubirea de aproapele face minuni

 
 

Cîteva zile înainte de Paşti. Tristeţea începe odată cu stricarea vremii. Dintr-o primăvară curajoasă, totul se prăbuşeşte, brusc, în ploaie şi frig. Chipurile compatrioţilor, adineaori luminoase, se încruntă şi se schimonosesc. Traficul de pe străzile Capitalei explodează ca un covor de bombe cu noroi.

citiţi

 

 

LA ZI îN CULTURă

 
 
 

Marius CHIVU

Blogeri, critici şi colecţii noi

A fost o perioadă cînd părea că blogurile literare vor deveni importante, poate chiar vor marca viitorul pieţei de carte, mai ales pe fondul... citiţi

 
 

Amicul Dejun

Gibelotte de iepure

I-am întins mîna mai întîi lui Simon, care, bucuros să mă vadă, mi-a zîmbit franc. „Miroase bine la tine“ i-am spus, inspirînd adînc. „Azi avem... citiţi

 

 

MUZICă

 
 
 

Aron BIRO

Plictis solemn

Creat mai degrabă ca o glumă (din rămăşiţe de trupe metal încercînd să maimuţărească jazzul), conceptul grupului german Bohren & Der... citiţi

 
 

Paul BREAZU

Metal/Mental

Cum ne mai raportăm astăzi la un gen muzical numit metal? După moartea culturii/naţiunii alternative, care a tras uşor-uşor în groapă... citiţi

 

 

FILM

 
 
 

Andrei GORZO

Belle de jour, variantă ado

Jeune & jolie al lui François Ozon e o tachinărie de film despre o elevă de liceu din Paris (Marine Vacth), care, la scurt timp după împlinirea... citiţi

 
 

E foarte multă poezie acolo... - interviu cu...

Al doilea joc e un film despre un meci de fotbal şi despre o epocă. Nu e tocmai un documentar, dar nici film de ficţiune nu e. E o specie... citiţi

DE ACELASI AUTOR

 

 

Matei MARTIN | Mapamondul de buzunar

Cinema-ul de acasă nu e cinema

 
 

Filmul lui Abel Ferrara – Welcome to New York – ar fi avut toate şansele să fie un hit la Festivalul de la Cannes. Însă acest docu-fiction despre afacerea DSK, cu Gérard Depardieu în rolul lui Dominique Strauss-Kahn, n-a fost selectat, pînă la urmă, în secţiunile competitive principale.

citiţi

Cristina FOARFĂ | bolero de travel

Manhattan, Manhattan

 
 

„New York?” îi văd pe mulți strîmbînd din nas. „Ce să vezi acolo, blocuri de sticlă și metal și nici un pic de soare? Fast food-uri și pop culture?” Pentru călătorul obișnuit cu orașele Europei, cu capitalele unde istoria se scrie de sute bune de ani, New York-ul pare la prima vedere un oraș artificial, fără prea multe de oferit.

citiţi

Christian FERENCZ-FLATZ

Planul unei deturnări

 
 

Ultimul film al lui Corneliu Porumboiu se numeşte Al doilea joc, iar ceea ce vedem pe ecran este înregistrarea – redată întocmai după filmările televiziunii de atunci – unei partide de fotbal din iarna anului 1988: derby-ul Steaua – Dinamo, arbitrat chiar de tatăl regizorului.

citiţi

Oana STOICA | Rosencrantz & Co.

Polonia, Polonia

 
 

RE// MIX Henryk Tomaszewski face parte dintr-un proiect amplu şi de anduranţă, iniţiat de Komuna Warszawa – o formă nonierarhică de asociaţie culturală, care reuneşte artişti rebeli faţă de instituţiile oficiale şi esteticile clasice, înfiinţată iniţial lîngă Varşovia, în timp relocată în capitala polonă.

citiţi

Iuliana ALEXA | La faţa locului

În căutarea lui Gardel

 
 

Am plecat la Buenos Aires după trei ani de dansat tango la Bucureşti, ca să înţeleg de unde vine farmecul acestui dans. Sau mod de agregare socială – cum vreţi să îi spuneţi.

citiţi

 
GALERIILE DILEMA VECHE

Sergiu Celibidache...

Mar, 2014-04-08 13:20

Clubul Dilema vech...

Lun, 2014-03-10 13:11

Kiev, ianuarie 201...

Vin, 2014-01-24 03:38

Albumul ROST - de ...

Lun, 2013-11-25 12:17

De meserie (foto)j...

Lun, 2013-10-21 15:25

Josef Koudelka

Mie, 2013-10-16 21:22

Lunetistul

Vin, 2013-10-04 12:17

Evgheniţi, ciocoi,...

Mie, 2013-10-02 22:13

Roşia Montană

Lun, 2013-09-23 15:24

Festival Dilema ve...

Lun, 2013-09-02 10:13

Festival Dilema ve...

Dum, 2013-09-01 09:41

Festival Dilema ve...

Sâm, 2013-08-31 10:52

 
 
ADEVĂRUL DE ALTĂDATĂ

Andrei PLEŞU Omul fără dileme

Uneori regret că gazeta de faţă se numeşte Dilema. Constat aproape...

Mircea CĂRTĂRESCU "Too much monkey business" (2003)

De ceva vreme încoace, trăim într-o societate lipsită de repere şi...

Ştefan AGOPIAN Mititeii sau îndemnul la petrecere (1994)

Ni s-a spus adesea, în primii ani, de către persoane care nu concep...

 
 
Mioritiquement notre

De veacuri învăţăm la şcoală că "Românul s-a născut creştin", "Românul s-a născut poet" şi "Românul e francofon prin tradiţie".

citiţi

Ce-aţi amîna(t) să faceţi în viaţă?

Răspund: Gabriela ADAMEŞTEANU • Dumitru CRUDU • Andrei DÓSA • Ştefan MANASIA • Marin MĂLAICU-HONDRARI • Anatol MORARU • Cezar PAUL-BĂDESCU • Andrei POGORILOWSKI • Ana Maria SANDU • V. LEAC

citiţi

 

 

Dana FODOR MATEESCU

Cum să te angajezi la erotic-line

 
 

Racolarea persoanelor care lucrează la linia erotică, chat, video-chat se face de obicei prin intermediul anunţurilor de la mica publicitate sau pe Internet. Posibilele angajate sînt ademenite cu un salariu avantajos şi o muncă destul de liniştită. Ce e mai departe, nimeni nu mai ştie.

citiţi

Adina POPESCU | portrete din mers

Bicicliştii - o nouă specie urbană

 
 

Într-o intersecţie aglomerată din centru, mă întîlnesc cu un fost coleg de liceu. Eu dau să traversez, el se proţăpeşte în faţa mea, cocoţat pe bicicleta lui ultimul tip (aşa mi se pare, nu mă pricep la biciclete din astea noi), de unde n-are de gînd să se dea jos.

citiţi

Iulian COMANESCU | Oameni şi etichete

Cultură pe gratis

 
 

Plin de tentaţii uşoare şi locuri în care îţi pierzi vremea, Internetul are şi o zonă în acelaşi timp instructivă şi delectabilă: aceea a culturii gratuite, legale. Online poţi găsi aproape orice, de la cărţi, la filme şi soft-uri educaţionale care nu costă nimic. Am făcut pentru dumneavoastră o listă de site-uri de acest tip.

citiţi

Joseph S. NYE | despre putere şi dreptate

Calculul lui Putin

 
 

După cele mai multe calcule, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a fost cîştigătorul crizei din Ucraina, cel puţin pînă acum. Anexarea Crimeei – pe care Nikita Hruşciov a transferat-o arbitrar Ucrainei în 1954 – a fost mult aplaudată acasă şi lui nu i-a păsat de reacţia Occidentului.

citiţi

Soluţie implementată de Tremend
SATI