Energie pentru comunitate

Companie şi comunitate

Dosarul de faţă îşi propune să observe ce înseamnă o companie care produce şi distribuie energie electrică şi termică, cum interacţionează aceasta cu mediul înconjurător şi cu comunităţile în care desfăşoară...

citiţi

Energie şi comunitate - interviu cu...

Vera ULARU:  „CSR-ul sîntem noi“

Aureliu LECA:  Energia şi mediul

Iaromira POPOVICI:  Poveşti din sate

Tema săptămînii:
Energie pentru comunitate
 

SITUAŢIUNEA

 

 

 
 

Andrei PLEŞU

Alegeri 2009 (şi 2014…)

Aşteptările nu trebuie să depăşească rezonabilul, simpatiile nu trebuie să devină pasiuni. Pe de altă parte, între a căuta răul cel mai mic şi a căuta cel mai mare bine posibil e o nuanţă decisivă. „Cel mai mare bine posibil“ nu e echivalent cu „răul cel mai... citiţi

 

Ana Maria SANDU | DilemaBlog

Tinerețea

 
 

Una dintre întîlnirile mele de la FILIT va fi cu elevii de la Colegiul Național „Garabet Ibrăileanu”. Imaginea unui amfiteatru în care niște oameni tineri vin să se uite la tine, să te asculte, să-ți pună întrebări, trebuie să recunosc că mă bucură, mă sperie și mă emoționează în egală măsură.

citiţi

Cristian GHINEA | DilemaBlog

Cărți peste Prut

 
 

Ачяста есте о инвитацие. Десеара вениць ку о карте ла Библиотеца Натионала а Ромыниеи.

citiţi

Stela GIURGEANU | DilemaBlog

Jurnaliştii-spioni din alte ţări

 
 

De ce vorbim însă despre un "şoc"? Luat la bani mărunţi, nu doar acest auto-denunţ ar trebui să tragă un semnal de alarmă asupra realităţii din România.

citiţi

 

Răzvan ŢUPA Dumnezeu e ţigan

numai căluţii de mare rămîn
puri [şi românii]

Paul BAILEY Băiatul prinţului

— Eşti virgin, Jean-Pierre?
N-am răspuns.

Cristina COMANDAŞU Georgiana Lisa Batiashvili cîntă Bach, iar...

Vedete de această talie internaţională nu pot fi ascultate decît la...

 

 

Rodica ZAFIU | cuvinte nepotrivite

Ics

 
 

Tendinţa e mai veche: în Dicţionarul greşelilor de limbă (1982), Al. Graur indica pronunţiile corecte pentru a exista, examen şi exerciţiu, semnalînd greşelile: în oscilaţia surd/sonor (ecsista, ecserciţiu), dar şi prin simplificarea grupului de consoane (ezista, ezerciţiu, ezamen).

citiţi

Liviu PAPADIMA | învăţătura de minte

Din nedumeririle unui neştiutor

 
 

Spun sus şi tare, în calitate de analfabet digital: capacitatea – şi dorinţa – tinerilor de a asimila evoluţiile tehnologice de ultimă oră este de n ori mai mare, mai intensă decît abilităţile şi curiozităţile noastre, cei care ar urma să-i instruim. Dacă nu ţinem cont de acest adevăr elementar, am face mai bine să închidem porţile şcolii, pînă ce nu le închid învăţăceii noştri, cu noi cu tot înăuntru.

citiţi

Gabriel GIURGIU | euro-skepsis

O agendă indiscutabilă

 
 

Amicul meu nu este vreun autist social sau politic. E destul de implicat în ale cetăţii. A participat la fel de fel de acţiuni caritabile, a fost membru al unui partid istoric în anii ’90, a tot ieşit prin Piaţa Universităţii la demonstraţii şi proteste.

citiţi

Codrin Liviu Cuţitaru | prezentul discontinuu

O comoară a daco-românisticii

 
 

Nu demult, mi-a căzut în mînă un „document“ stupefiant. Este vorba despre cartea în limba engleză (scrisă, tradusă?) In Pursuit of the Treasure/În căutarea comorii, a doamnei Elena Călugăru Baciu. Despre autoare aflăm cîteva lucruri din nota („bio-bibliografică“) finală şi din două diplome reproduse în copie color la sfîrşitul volumului.

citiţi

Cristian GHINEA | Atitudini mic-burgheze

Mistica serviciilor – cum am eşuat în controlul civil asupra SRI şi SIE

 
 

Scandalul Robert Turcescu vine doar să confirme temerile legitime că serviciile secrete sînt implicate în politică şi media. Intrarea în cursa prezidenţială a lui Teodor Meleşcanu şi activismul politic al lui George Maior încheie urît un experiment care se dorea promiţător: numirea de către preşedinte ca şefi ai serviciilor a unor persoane din partidele de opoziţie.

citiţi

 

 

CARTE

 
 
 

Marius CHIVU

Herta Müller

Cum am scris despre aproape toate cărţile scriitoarei premiate cu Nobel în anul 2009, m-am gîndit ca, în preziua evenimentului din cadrul... citiţi

 
 

Mirella PATUREAU

Un Paris ţesut din stofa amintirilor – sau...

Parisul personal sau „autobiografia urbană“ semnată de George Banu nu este un ghid cultural al Parisului şi nici un imposibil jurnal în... citiţi

 

 

MUZICă

 
 
 

Paul BREAZU

Portretul artistului la bătrîneţe

Jumătatea ultimului deceniu trebuie să-i fi făcut destule probleme lui Leonard Cohen. Jefuit de fosta prietenă şi agentă, bardul canadian... citiţi

 
 

Aron BIRO

Exotic & excepţional

Surprinzător de puţin jazz pentru un produs al casei de discuri ACT, pe recentul disc al sud-coreenei Youn Sun Nah. Pe seama asta se poate pune... citiţi

 

 

FILM

 
 
 

Andrei GORZO

Un bun film de spionaj românesc

Noul film al lui Andrei Gruzsniczki, Q.E.D., aduce ceva nou în cinema-ul românesc post-’89: o reprezentare a anilor ’80 care pe de-o parte nu mai... citiţi

 
 

Ana Maria SANDU

Cluj via Stockholm – TIFF, o istorie personală

Sînt cît se poate de sigură că nu există nici un alt eveniment cultural despre care să fi scris la fel de mult şi de constant ca despre... citiţi

 

 

„Comunicarea fără limite, aceasta e esenţa şi spiritul Astra Film“

 
 

Astra Film este locul unde poţi vedea cele mai noi documentare de la noi şi din lume, îi poţi cunoaşte pe regizori şi poţi să le înţelegi pasiunea de a documenta ani de zile un subiect. Documentarul ca gen n-are întotdeauna o soartă uşoară, dar la Sibiu i se face, an de an, dreptate.

citiţi

Laurențiu BRĂTAN | trei întrebări pentru

„Festivalul se adresează tuturor“

"Bill Plympton – „regele“ independenţilor americani – revine la Anim’est anul acesta. El a realizat un nou lungmetraj, pe care vine să-l prezinte, ocazie cu care îi dedicăm o retrospectivă de neratat! Lungmetrajele sale de animaţie şi o mare parte din scurtmetraje vor rula pe întreaga durată a festivalului."

citiţi

Bogdan TĂNASE | bolero de travel

Pălăria Pharrell peste biserica-supermarket

 
 

Religia în Coreea de Sud, cu toate complexele ei forme, de la creştinism la budism ori mahomedanism, are, în primul rînd, o vizibilă prezenţă fizică. Cum înghesuiala urbană coreeană nu îngăduie o prea mare libertate de mişcare şi nici nu poate ţine ritmul cu rapiditatea prozelitismului local, toate aceste religii se adaptează din mers. În primul rînd, arhitectural.

citiţi

Matei MARTIN | Mapamondul de buzunar

Pledoarie pentru Homo europaeus – Cum ar putea eşua Europa (II)

 
 

Ideea europeană s-a construit prin întîlnirea culturilor greacă, ebraică şi creştină. La răscrucea acestor culturi, care stau la bază şi care continuă să se rafineze, se regăseşte identitatea sub formă de întrebare. Aceasta este, rezumată, redusă la esenţial, teoria Juliei Kristeva despre Europa şi omul european.

citiţi

 
GALERIILE DILEMA VECHE

Festivalul Dilema ...

Mie, 2014-08-27 15:42

Festivalul Dilema ...

Mie, 2014-08-27 14:25

Festivalul Dilema ...

Dum, 2014-08-24 09:18

Festivalul Dilema ...

Sâm, 2014-08-23 02:04

Clubul Dilema vech...

Lun, 2014-05-05 16:18

Kiev, ianuarie 201...

Vin, 2014-01-24 03:38

Albumul ROST - de ...

Lun, 2013-11-25 12:17

De meserie (foto)j...

Lun, 2013-10-21 15:25

Josef Koudelka

Mie, 2013-10-16 21:22

Lunetistul

Vin, 2013-10-04 12:17

Evgheniţi, ciocoi,...

Mie, 2013-10-02 22:13

Roşia Montană

Lun, 2013-09-23 15:24

 
 
ADEVĂRUL DE ALTĂDATĂ

Monica Macovei: "Justiţia e pentru oameni, nu...

Ideea de a o invita pe doamna Monica Macovei la un dialog a fost...

Andrei CODRESCU Ce e cultura?

Scopul termenului "cultură" este, în zilele noastre, să exprime ceva...

Andrei PLEŞU Omul fără dileme

Uneori regret că gazeta de faţă se numeşte Dilema. Constat aproape...

 

Galerii foto

Festivalul Dilema ...

Mie, 2014-08-27 15:42

Festivalul Dilema ...

Mie, 2014-08-27 14:25

Festivalul Dilema ...

Dum, 2014-08-24 09:18

Festivalul Dilema ...

Sâm, 2014-08-23 02:04

 

George BANU | scena lumii

Necunoaşterea aproapelui

 
 

La început de vară, o bombă a explodat: am aflat că prietenul indispensabil a procedat la actul abject de a înregistra, pe sub mînă, toate conversaţiile cu Sarkozy: un spion afectuos! De fiecare dată, el punea în funcţiune telefonul mobil şi astfel conserva vorbele, argumentele, deciziile luate în cercul cel mai restrîns.

citiţi

Adina POPESCU | portrete din mers

Securişti la pensieşi generali în rezervă

 
 

La un moment dat, am avut un vecin general în rezervă. Faptul că, la ce pensie avea, ca să nu mai socotim banii puşi deoparte, nu locuia într-o vilă prin Floreasca, ci într-un apartament de patru camere de pe Moşilor, era o chestiune de obişnuinţă şi de zgîrcenie.

citiţi

Iulian COMANESCU | Oameni şi etichete

Sloganuri politice româneşti şi de aiurea

 
 

Luni, 30 septembrie, doar cu o lună şi trei zile înaintea alegerilor prezidenţiale, numai cîţiva candidaţi îşi făcuseră cunoscute mesajele-cheie. Prin comparaţie cu sloganurile cîştigătoare din SUA, Marea Britanie, Franţa sau Germania, mesajele autohtone sînt goale de sens, plicticoase şi complexate.

citiţi

Soluţie implementată de Tremend
SATI