Editoriale și opinii

Tîlc show

învăţătura de minte

În lumea showbiz-ului politic

Liviu PAPADIMA

Mai am doi ani pînă să mă dumiresc dacă asist la încropirea unui nou regim dictatorial, „cu față umană“, sau nu. Ultimele alegeri parlamentare nu au fost o bătălie între forțele politice, ci un blat între forța organizatorică a principalului ofertant și pasivitatea electoratului. Se va repeta oare același scenariu? 

distribuie

Corupţii ca persoane

Anca MANOLESCU

E ridicol să chemi la rectificare interioară pe dl Dragnea şi pe tovarăşii lui de interese, pe soţii lui penali. Dar credinţa riscă ridicolul de a-şi adresa mesajul fiecărui suflet. Iisus, cel dintîi, riscă şi aruncă sămînţa cuvîntului lui pe orice sol, pe pămîntul interior al oricărei fiinţe. 

distribuie

Dileme on-line

Daniel Lozakovich și Ray Chen – sau despre ce înseamnă să fii violonist astăzi și două discuri de avut în vedere

Cristina COMANDAŞU

Este interesant de urmărit cum noi nume apar în sfera interpretării muzicii clasice, oameni tineri continuă o tradiție, dar care, fiecare în parte, are ceva personal de spus. Și mi se pare important să-i cunoaștem, pentru că doar prin ei, acești oameni care duc mai departe o tradiție importantă a umanității, această artă – muzica clasică – are un viitor.

distribuie
În alb şi negru

Din istoria olimpiadelor de şah (III)

Ionuţ IAMANDI

Anul acesta e olimpic, în septembrie la Batumi (Georgia) urmînd să se desfășoare cea de-a 43-a olimpiadă de șah. E un prilej pentru noi ca pînă atunci să trecem în revistă principalele momente din istoria de peste 90 de ani a olimpiadelor de șah. Prima parte a articolului (perioada 1924 – 1939) a fost publicată aici. A doua parte acoperă intervalul 1950 – 1976 şi poate fi citită aici.

distribuie

Pe ce lume trăim

La zi în cultură

axa dus-întors

Alchimistul

Sever VOINESCU

Preocuparea obsesivă pentru rostul propriului meșteșug pe lume îmi pare o trăsătură definitorie a oricărui mare artist. În consecință, un spectacol de teatru îmi pare bun cu adevărat dacă, undeva în adînc, repune problema teatrului ca atare.

distribuie

Carte

Feedbook

Fenomenologia sportului rege

Marius CHIVU

Sportul este sublimarea războiului civil“, spune el într-un ultim capitol în care vorbeşte puţin şi despre partea întunecată a balonului rotund. Şi continuă: „fotbalul oferă o organizare legală a violenţei“, consolidează unui soi de tribalism la nivelul cluburilor, naţionalism la nivelul ţării şi colonialism la nivel continental (cluburile oligarhilor transferă, transformînd în marfă, jucători de culoare), are o natură patriarhală, discriminatorie sexual şi rasial. Simon Critchley nu insistă, dar pare în măsură să scrie şi o astfel de analiză.

distribuie

Muzică

Audio şi n-am cuvinte

Înrudit cu șahul

Aron BIRO

Nik Bärtsch propune un nou set de „module zen funk“, abordare stilistică trepidant-hipnotică ale cărei ingrediente sînt precizia fractalică, reticența și un saxofon incisiv, caracteristici ce trădează originile elvețiene ale proiectului, trimițînd gîndul spre proverbiala breaslă a ceasornicarilor acelor meleaguri. 

distribuie

Film

Societate

bazar

22 (de ani). Atunci şi acum

Iaromira POPOVICI

Băiatul meu aruncă în aer pre­ju­de­cățile generației noastre. Care generație, la rîndul ei, ca să ajungă la prejudecățile astea, oricît de absurd ar părea, s-a luptat, atît cît a putut, cu cele ale generației părinților (nu toți părinții intră în categoria asta) trăitori full time în comunism.

distribuie