Şah sau table?

Şi la table sîntem în urmă - interviu cu...

La table nu există regula pièce touchée, pièce jouée. Ai dreptul să vizualizezi eventuala poziție viitoare, dar cu condiția să pui piesa la loc înainte de a lua decizia finală. Nu există nici un timp maxim pentru o mutare. Regulamentul...

citiţi

Adrian STĂNICĂ:  Table pe vapor

„Înainte premiile erau în...

Ionuţ IAMANDI:  Kaiser – împăratul parcului

Tema săptămînii:
Şah sau table?
 

SITUAŢIUNEA

 

 

 
 

Andrei PLEŞU

Liber-cugetători

Tînărul se declara „liber-cugetător“. Ceea ce părea să-l salveze era o anumită candoare. Ajuns, prematur, la limpezimi boreale, omul n-avea dubii şi nu-şi punea întrebări. Era prizo­nie­rul unei convingeri de beton. Pe scurt, nu era nici cu adevărat „liber“, nici „cugetător“ în sens... citiţi

Citiţi şi

Cătălin PAVEL:  Exerciţii de neutralitate

Petre GURAN:  „Cei doi vor fi un trup“

Teodor Tiţă:  Zorro demascat

Gabriel GIURGIU:  Ştiri mici...

Emil Belu:  Ecologistul

 

Austria: Liderul extremei drepte, învins in...

Liderul de extremă dreaptă Norbert Hofer, care era dat favorit, şi-a...

Monica Macovei: am dubii că e vorba de...

Întrebată dacă personal are dubii că e vorba de corpul lui Dan...

Cannes 2016: filmul românesc ridicat în...

După proiecţia de la Cannes a filmului Bacalaureat al lui Cristian...

 

Ana Maria SANDU | DilemaBlog

Vedere de la Praga

 
 

M-am reîntors săptămîna trecută pentru Tîrgul de carte, aflat la a 22-a ediție. Am găsit un oraș înțesat de turiști, unde berea curge în continuare în valuri, unde poți să stai pînă tîrziu la mese și auzi foarte rar vorbindu-se cehește. 

citiţi

Romeo Aurelian ILIE | Blogul cititorilor

Bărbați, nebărbați, dar totuși bărbați

 
 

Mișcarea feministă din anii ’70 a luptat pentru emanciparea femeii în societate, precum și pentru egalitatea de șanse dintre femei și bărbați. Dar dincolo de aceasta, premeditat sau nu, mișcarea a dus la instaurarea unei perpetue suspiciuni privind discriminarea pe criterii sexuale. Dar oare numai femeile sînt cele discriminate?

citiţi

Mihai MITRICĂ | Blogul cititorilor

Celui care nu are i se va lua

 
 

Ca simplu utilizator de Internet, nu pot să nu mă întreb de ce un gigant ca Google fuge de plata drepturilor de autor atunci cînd profită financiar de digitizarea atîtor milioane de cărţi, prin creşterea relevanţei căutărilor pe care le afişează şi, implicit, a numărului de utilizatori şi a veniturilor companiei. 

citiţi

 

Ko UN Unde mi-a dispărut frontiera?

locul în care planurile nu aveau
nici un rost

International Wine Contest Bucharest, cel mai...

Bucureşti, 5 mai 2016: Oficiul Naţional al Viei şi Produselor...

Cristina COMANDAŞU Extraordinarul Daniel Barenboim

Din fericire, am avut ocazia să-l vedem de mai multe ori la București...

 

 

Vintilă MIHĂILESCU | ...@hai-hui.ro

Cultura digitală a adolescenţilor

 
 

Imaginea dominantă este aceea că, din cauza Internetului, „tinerii de azi“ nu mai citesc, nu mai merg la teatru sau la alte evenimente culturale „adevărate“.

citiţi

Valeriu NICOLAE | rătăcit în Euro-Narnia

Ne-am atins ţintele!...

 
 

Este cea de-a 21‑a adresă oficială primită într-o singură zi de la direcţiile proprii sau ale altor ministere. Toate sînt scrise într-o limbă năucitoare şi, bineînţeles, semnate şi ştampilate de trei ori, în dublu exemplar. Sînt venite cu poşta militară, pentru că e-mail-ul este inventat de nenorociţii ăia de americani capitalişti.

citiţi

Natalia NEGRU

Proprietar în Bucureşti

 
 

Este duminică, ora opt dimineața, și sînt exilată în bucătărie. Proprietarul apartamentului în care locuiesc a decis să-l renoveze și a sosit dis-de-dimineață cu un zugrav. Spune că vrea „să facă frumos aicea, că de peste zece ani nu s-a dat cu vopsea“. 

citiţi

Cătălin ŞTEFĂNESCU | fără doar şi coate

„Basarabia e România!“ – dar România e Basarabia?

 
 

Un român fudul, ajuns la Chișinău pentru prima dată, cu impresia că e un american care vizitează Somalia, o să dea din cap dezaprobator: „Săracii ăștia sînt ruși, moșule! Gata! Nu-i auzi că vorbesc doar rusește? Și cînd vorbesc românește, tot rusește zici că sună“.

citiţi

Liviu PAPADIMA | învăţătura de minte

Un decalog sau mai multe? (V)

 
 

Mă întreb dacă cele două nevoi care încheie decalogul propus de Solomon Marcus, cea de cultură și cea de transcendență, fac pereche. Mai precis, mă întreb dacă, pentru propunător, „cultura“, un termen atît de cuprinzător și atît de disputat în vremea din urmă, este înțeleasă tot ca o formă de transcedere. 

citiţi

Codrin Liviu Cuţitaru | prezentul discontinuu

Via ad inferos

 
 

Nu fac parte din categoria snobilor care, mimînd voluptatea neostoită a „culturii înalte“, disprețuiesc – de regulă, zgomotos – televiziunea, caracterizînd-o, plenar, drept trivială și decerebrată. Dacă am ce vedea, îmi place să mă uit la televizor. 

citiţi

Radu GOLOGAN

Proiecte europene şi somnul raţiunii: naşterea unor monştri birocratici

 
 

Am oroare în faţa diverselor forme de birocraţie încă din copilăria marcată de hidoasele ei înfăţişări date de comunismul dirijat de hoardele de inculţi deveniţi conducători. Am trăit perioada de după ’90 cu speranţa, mai ales la început, că ne vom debarasa de hîrtiile doveditoare a nimic. 

citiţi

Rodica ZAFIU | cuvinte nepotrivite

Chiauneală

 
 

Cuvîntul chiaun mi se pare a fi fost destul de prezent în limbajul colocvial al ultimei jumătăţi de secol, chiar dacă dicţionarele noastre generale de uz curent nu-l înregistrează. 

citiţi

 

 

CARTE

 
 
 

Marius CHIVU

Literatură pentru bani?

Majoritatea crede că se fac şi, mai ales, că se pot face bani din literatură. Această falsă impresie e cauzată, în primul rînd, de... citiţi

 
 

Nora IUGA

Îl chema Binoclu şi eu îl iubeam

Îmi plăcea să-l apuc pe Binoclu cu amîndouă mîinile, să mi-l aduc aproape de faţă ca să ne uităm ochi în ochi. Atunci avea culoarea... citiţi

 

 

MUZICă

 
 
 

Paul BREAZU

Aproape de lumea dezlănţuită

„This is a brand new song nobody’s heard before.“ Thom Yorke e aproape de nerecunoscut în videoclipul ăsta fanat de pe inepuizabilul YouTube.... citiţi

 
 

Paul BREAZU

Manifest

De o bună vreme încoace, Beyoncé Giselle Knowles-Carter începe să devină cel mai relevant artist din stardom-ul pop cînd vine vorba de... citiţi

 

 

FILM

 
 
 

Ancuţa PROCA

Dezvrăjirea unui jaf

În 03.ByPass, noul film al lui Nap Toader, un bătrîn (devenit un obişnuit al serviciilor medicale de urgenţă) cheamă ambulanţa, pregătind... citiţi

 
 

Roxana CĂLINESCU

„Am încercat să ies din cercul vicios al...

„Europa scriitorilor“ este o serie de filme documentare inițiată de canalul Arte, în jurul ideii de a alcătui un tablou al Europei, al... citiţi

 

 

Oana STOICA | Rosencrantz & Co.

Poto

 
 

Numele lui Alexandru Potocean este asociat cu teatrul documentar axat pe subiecte locale, ignorate sau manipulate la nivel oficial. Participă la documentarea pentru spectacole, o etapă esenţială într-o astfel de construcţie performativă. Este o formă de implicare care, de regulă, nu se cere unui actor.

citiţi

Matei MARTIN | Mapamondul de buzunar

Ştiu ce-o să fac la Noaptea Muzeelor

 
 

Statul român s-a obligat, prin lege adoptată de Parlament (o lege populistă, de acord!), să construiască un Muzeu Naţional Brâncuşi. Va fi mai degrabă un muzeu virtual, cu opere reproduse sub formă de hologramă, şi un centru de cercetare/reflecţie, căci nu sînt multe lucrări în ţară pe care le-ar putea expune. 

citiţi

„E nevoie de educaţie muzicală pentru oameni mai sănătoşi şi mai inteligenţi“ - interviu cu pianistul Eduard KUNZ

 
 

Muzica este cel mai puternic şi cel mai curat canal de comunicare existent. Dumnezeu se conectează la compozitor, compozitorul la interpret, iar interpretul la public. E ca o biserică, doar că fără toate nonsensurile. Inima mea vorbeşte direct inimii tale despre lucrurile care contează cu adevărat.

citiţi

 
GALERIILE DILEMA VECHE

Invazia „islamişti...

Joi, 2015-09-24 11:03

Festivalul Dilema ...

Mar, 2015-08-25 17:13

Festivalul Dilema ...

Mar, 2015-08-25 16:19

Festivalul Dilema ...

Mar, 2015-08-25 14:52

Clubul Dilema vech...

Mar, 2015-06-02 17:59

Alexandru Andrieș ...

Sâm, 2015-01-10 19:48

Festivalul Dilema ...

Mie, 2014-08-27 15:42

Festivalul Dilema ...

Mie, 2014-08-27 14:25

Festivalul Dilema ...

Dum, 2014-08-24 09:18

Festivalul Dilema ...

Sâm, 2014-08-23 02:04

Clubul Dilema vech...

Lun, 2014-05-05 16:18

Kiev, ianuarie 201...

Vin, 2014-01-24 03:38

 

Galerii foto

Invazia „islamişti...

Joi, 2015-09-24 11:03

Festivalul Dilema ...

Mar, 2015-08-25 17:13

Festivalul Dilema ...

Mar, 2015-08-25 16:19

Festivalul Dilema ...

Mar, 2015-08-25 14:52

 

Adina POPESCU | portrete din mers

Mici intervenţii în „sistem“

 
 

Colegul matematician, care a copiat cuvînt cu cuvînt din manual, a luat 10. Acesta e „bagajul“ cu care am intrat în viață. Un sistem de valori cu totul pe dos. Astfel de lucruri te marchează într-un fel sau altul, fără să vrei. La 14 ani, chiar și la 18, știi ce e bine să alegi? Școala te pregătește pentru astfel de alegeri importante?

citiţi

Selma IUSUF | legende urbane

Mîncatul ca formă

 
 

Mînca fix ca un înger. Adică așa cum mi-aș imagina eu că mă­nîn­că îngerii. Mînuia cu delicatețe, între degete subțirele, niște tacîmuri ieftine de plastic. O furculiță precară și un cuțit bont. În farfuria transparentă, tot de plastic, avea ceva ce semăna a salată de varză și o bucată dubioasă de șnițel.

citiţi

Maria IORDĂNESCU | Lasă-ţi copiii să vină la tine

Grădiniţe cu messy play, aikido şi zumba

 
 

Textele prin care grădinițele încearcă să își atragă clienții sînt un izvor de platitudini, dulcegării, umor involuntar, principii didactice ridicate la rang de mare găselniță inovatoare, dar care sînt  familiare oricui a deschis o carte de pedagogie.

citiţi

Soluţie implementată de Tremend
SATI