Spre Brâncuşi

„Nu putem inventa un muzeu din neant pentru...

Condiţia moştenirii lui Brâncuşi a fost aceasta, de a arăta atelierul aşa cum l a lăsat el la momentul decesului. Este o condiţie care se respectă cu dificultate pentru că multe muzee şi galerii cer cu împrumut pentru expoziţii...

citiţi

Adrian GUŢĂ:  Despre Brâncuşi, în Şcoala unde...

Cristian VASILE:  Comuniştii şi receptarea lui...

Alexandra CROITORU:  Osemintele artistului vs Cuminţenia...

Tema săptămînii:
Spre Brâncuşi
 

SITUAŢIUNEA

 

 

 
 

Andrei PLEŞU

Absenţa bunicilor

E curioasă disproporţia dintre discursul psihanalitic asupra părinţilor, amplu, sofisticat, greu de consecinţe, şi discursul – infinit mai precar – privitor la bunici. Prin comparaţie, ei par condamnaţi la un rol strict decorativ: imagini ale blîndeţii idilice, în dulcele inventar de... citiţi

 

Scriitorul Norman Manea: "am un editor şi...

Scriitorul Norman Manea acordă un interviu revistei Le Point.

Haos la porţile Turciei

Stolojan, despre Brexit: ideea unor discuţii...

Deputatul european declară că se va negocia întotdeauna oficial.

 

Ana Maria SANDU | DilemaBlog

Așteptarea

 
 

Jurnalul de acum e despre apusul unei vieți, despre lumea care pare la fel, dar nu e, după ce M a murit. Matei Călinescu are 73 de ani scrie prima însemnare. Apusul biolgic începe să-i sufle în ceafă. Onestitatea cu care Matei Călinescu se raportează la bătrînețe devine din ce în ce mai tulburătoare, pe măsură ce trece timpul.

citiţi

Mircea VASILESCU

Acul, Mira mea și Google

 
 

I-am povestit chestia asta unui șef de la Google. Mi-a zis: „Sigur, noi sîntem bucuroși că încasăm banii, dar sînt bani aruncați degeaba”. 

citiţi

Stela GIURGEANU | DilemaBlog

De ce sînt restanţieră?

 
 

Am observat că, dacă depun declaraţiile după deadline, la ANAF nu mai sînt cozi, e linişte, iar angajaţii sînt politicoşi, te ajută (chiar dacă eşti imbecil) şi o fac cu surîsul pe buze. Aşa că, da, prefer să plătesc o amendă ca să fiu tratată în mod civilizat.

citiţi

 

Dorel Dumitru CHIRIŢESCU Anticapitalismul

Atunci când discutăm despre referendumul din Marea Britanie este bine...

Mariana CODRUŢ cum curge ploaia

moartea e un politician

 

 

Vintilă MIHĂILESCU | ...@hai-hui.ro

Nesiguranţa naşte monştri

 
 

Vorbind despre Brexit, antropologul Alec Bălășescu constata că „rezultatele Brexitului, dar şi ale alegerilor prezidenţiale din Austria sau ale sondajelor de opinie în cazurile de gen Clinton vs Trump ar putea fi rezumate astfel: toţi votanţii sînt de acord că jumătate dintre votanţi n-au dreptate. 

citiţi

Valeriu NICOLAE | rătăcit în Euro-Narnia

Şmecherii şi tehnocraţii

 
 

Înţeleg disperarea lor cînd văd că sîntem cîţiva care avem curajul sau ţăcăneala de a expune un sistem care este disfuncţional şi care favorizează o finanţare nesimţită şi profund coruptă a unor şmecheri care sînt un fel de dumnezei ai partidelor, ajungînd să conducă televiziuni şi ţara pe minunatul model al lui Berlusconi.

citiţi

Cătălin ŞTEFĂNESCU | fără doar şi coate

Această streche care ne bîntuie

 
 

Cînd avem senzația că ne exersăm spiritul critic pe ideea europeană, manifestăm tendința de a culpabiliza tribul birocratic de la Bruxelles, nenumăratele decizii de uniformizare și lipsa de viziune asupra unui mecanism din ce în ce mai greoi și scîrțîitor. 

citiţi

Teodor Tiţă | Contraintuiţia

Remainia după Brexit

 
 

Remainia e cumva senină. Exclusă de la masa adulților care reunește marile economii ale UE, ignorată de grupul de la Vișegrad al statelor central-europene și fără alt partener decît inabila și inconstanta Bulgarie, România e absentă de la aproape toate marile decizii care îi afectează viitorul. 

citiţi

Florentin ȚUCA | caleidoscopie

Sexul corectitudinii politice

 
 

Nu cumva morala acestor povești, cea subtilă și profund incorectă politic, este că femeile-s rele și bărbații, săracii, sînt victimele vicleniei și perfidiei feminine? Ba da, afară și cu Creangă! (Și, dacă este să-mi aduc aminte de „Povestea poveștilor“, mai că-mi crapă obrazul de discriminare!) 

citiţi

Diana MOŞ | La faţa timpului

Maneaua ucide?

 
 

În urma „scandalului de la Conservator“ m-am apucat să ascult manele. De ce? Pentru a-mi acoperi o lacună în cunoștințe, în încercarea de a analiza lucid situația intens mediatizată în care s-a aflat Universitatea Națională de Muzică din București, izbită violent la început de iunie de un val de indignare generală.

citiţi

Liviu PAPADIMA | învăţătura de minte

Un decalog sau mai multe? (XI)

 
 

Nevoii de identitate, stilul de viață actual îi contrapune, așadar, nevoia simetrică de anonimitate: conformismul nonconformismului contemporan. Straniu e că această postură a tineretului postmodern își dă mîna cu normele educaționale tradiționale, de tipul „nu te-ntinde mai mult decît ți-e plapuma“, „stai în banca ta“ ș.a.m.d

citiţi

 

 

CARTE

 
 
 

Marius CHIVU

True detective

Cazemata este o fabulă urbană de erotism fantasy, cu elemente de eresuri populare, altoită pe structura unei poveşti detectivistice (nuferii,... citiţi

 
 

Nora IUGA

Îl chema Binoclu şi eu îl iubeam

Îmi plăcea să-l apuc pe Binoclu cu amîndouă mîinile, să mi-l aduc aproape de faţă ca să ne uităm ochi în ochi. Atunci avea culoarea... citiţi

 

 

MUZICă

 
 
 

Aron BIRO

Plutire temporară

Poate cu Parachute e ceva mai clar decît înainte că avem albumul unui toboșar – a doua parte a materialului e dominată de exerciții de... citiţi

 
 

Paul BREAZU

Out of Africa

Pe spatele unui disc apărut în 2004 la un faimos label independent belgian stă fotografia unui bărbat îmbrăcat într-o cămașă roz, cu... citiţi

 

 

FILM

 
 
 

Ancuţa PROCA

Trei madlene

Accentuarea faptului că evenimentele sînt necreditabile apare şi în final, cînd sînt puse faţă în faţă cu concluziile tîrzii ale lui Paul,... citiţi

 
 

Florentin ȚUCA

Bacalaureat, proba de drept şi morală

Cristian Mungiu n-a păcătuit defel pentru c-ar fi preferat – vezi Doamne! – să vorbească despre corupția „mică“, în dauna corupției... citiţi

 

 

Matei MARTIN | Mapamondul de buzunar

Muzeu caut sediu nou

 
 

Cînd a fost creat Muzeul Naţional de Artă Contemporană, primul său director probabil că n-a avut prea multe opţiuni în ceea ce priveşte sediul. Cea mai mare problemă e amplasamentul acestui muzeu care, paradoxal, e periferic, chiar dacă e în centrul oraşului. 

citiţi

Irina WOLF

În căutarea identităţii

 
 

La ora patru, într-o dimineață de duminică însorită, în fața ochilor mei se conturează o imagine inedită: zeci de spectatori dormind pe paturi de campanie în foaierul unei săli a MuseumsQuartier din Viena. Nu e de mirare, ținînd cont de faptul că se află la un spectacol maraton de 24 de ore!

citiţi

Mirella PATUREAU | Regimul artelor şi muniţiilor

În ce crede şi ce construieşte un festival

 
 

Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu a devenit de multă vreme un loc de întîlnire privilegiat pe harta europeană a teatrului, unde trupe tinere sau artişti „marginali“ pot evolua fără complexe alături de nume consacrate ale scenei internaţionale. 

citiţi

Oana STOICA | Rosencrantz & Co.

Naţionalismul ca divertisment

 
 

Recent premiat la FestCo, MaRó a intrat brusc în atenţia criticilor. Andi Gherghe dezvoltă regizoral situaţiile din text în aceeaşi zonă a umorului intenţionat accesibil, cu tuşă de scheci, susţinut bine de distribuţia bilingvă, maghiară şi română, cu actorul Csaba Ciugulitu pendulînd între cele două tabere. 

citiţi

Paul BREAZU | Regimul artelor şi muniţiilor

Un festival de world music pentru elitişti şi diletanţi - interviu cu Dragoş RUSU

 
 

Outernational e o temă neexplorată în România, iar producția unui festival care să aprofundeze conceptul, prin concerte, evenimente discursive, proiecții de filme documentare, instalații, conferințe, devine o adevărată provocare. 

citiţi

 
GALERIILE DILEMA VECHE

Invazia „islamişti...

Joi, 2015-09-24 11:03

Festivalul Dilema ...

Mar, 2015-08-25 17:13

Festivalul Dilema ...

Mar, 2015-08-25 16:19

Festivalul Dilema ...

Mar, 2015-08-25 14:52

Clubul Dilema vech...

Mar, 2015-06-02 17:59

Alexandru Andrieș ...

Sâm, 2015-01-10 19:48

Festivalul Dilema ...

Mie, 2014-08-27 15:42

Festivalul Dilema ...

Mie, 2014-08-27 14:25

Festivalul Dilema ...

Dum, 2014-08-24 09:18

Festivalul Dilema ...

Sâm, 2014-08-23 02:04

Clubul Dilema vech...

Lun, 2014-05-05 16:18

Kiev, ianuarie 201...

Vin, 2014-01-24 03:38

 

Galerii foto

Invazia „islamişti...

Joi, 2015-09-24 11:03

Festivalul Dilema ...

Mar, 2015-08-25 17:13

Festivalul Dilema ...

Mar, 2015-08-25 16:19

Festivalul Dilema ...

Mar, 2015-08-25 14:52

 

Selma IUSUF | legende urbane

Cei mai răi şi cei mai buni

 
 

„E pisica aia boccie?“, hîrîi taică-su. „Îhî“, zice copila, gîfîind după trapul scurt în plin soare. „N-am prins-o, că ce-i făceaaam…“ „Păi, da, nu știu ce le-aș face la astea boccii“, zice din nou tac-su, „dacă o prind îi dau un șut de ajunge în bulevard, fire-ar a dreacu’!“ Copila gîfîie încă și se uită în sus la părinte.

citiţi

Adina POPESCU | portrete din mers

Avem proiecte, avem valoare

 
 

Pierdută printre atîtea proiecte ale celor din jurul meu, nu doar că nu-mi mai doresc să am propriile mele proiecte, ca pe timpuri, ci, de fapt, nu-mi mai doresc nimic. Mă simt secătuită de energie doar privindu-i pe ceilalți care se agită atît de mult și cu atîta înverșunare ca să-și ducă toate proiectele la capăt. 

citiţi

Soluţie implementată de Tremend
SATI