Acasă

Preşuri, case, suflete

De cîțiva ani, am căpătat acest obicei de a lăsa încălțări și piese vestimentare în locuri cu rezonanță sentimentală. De obicei, acestea sînt de două feluri – casele în care am locuit suficientă vreme și locurile amprentate de...

citiţi

Luiza VASILIU:  Acasă la jurnalişti

Elena BORRÁS:  „După cum spuneam ieri“

Elena STANCU:  Teleleu

Tema săptămînii:
Acasă
 

SITUAŢIUNEA

 

 

 
 

Andrei PLEŞU

Sentimentul apartenenţei

„Patria“ își pierde, astfel, caracterul exclusiv, parohial, pentru a se deschide spre un sentiment mai complex al identității, care poate include nu doar locul nașterii, ci și locul adopției sau al reintegrării.  citiţi

Citiţi şi

Ovidiu NAHOI:  Periculosul joc de la marginile Uniunii Europene

Anca MANOLESCU:  Anemierea creştinismului?

Teodor BACONSCHI:  Cum am trăit Păltinișul

Teodor Tiţă:  Jurnal de campanie

 

Sophia Loren - pentru prima oară la TIFF

Actriţa Sophia Loren vine pentru prima data în România.

Hexi Pharma nu e singura care a greșit;...

O altă investigație condusă de Cătălin Tolontan arată că un...

Robert Kaplan, la RFI: Am un fel de...

 

Ana Maria SANDU | DilemaBlog

Vedere de la Praga

 
 

M-am reîntors săptămîna trecută pentru Tîrgul de carte, aflat la a 22-a ediție. Am găsit un oraș înțesat de turiști, unde berea curge în continuare în valuri, unde poți să stai pînă tîrziu la mese și auzi foarte rar vorbindu-se cehește. 

citiţi

Romeo Aurelian ILIE | Blogul cititorilor

Bărbați, nebărbați, dar totuși bărbați

 
 

Mișcarea feministă din anii ’70 a luptat pentru emanciparea femeii în societate, precum și pentru egalitatea de șanse dintre femei și bărbați. Dar dincolo de aceasta, premeditat sau nu, mișcarea a dus la instaurarea unei perpetue suspiciuni privind discriminarea pe criterii sexuale. Dar oare numai femeile sînt cele discriminate?

citiţi

 

Ko UN Unde mi-a dispărut frontiera?

locul în care planurile nu aveau
nici un rost

Maria Paula ERIZANU Ce înveţi din iubirile tale?

lista cu oameni de la care
am de învăţat

Răzvan PRICOP short cuts

pornesc alarmele maşinilor

 

 

Valeriu NICOLAE | rătăcit în Euro-Narnia

Tehnocrat

 
 

Ideea că am fi un guvern de tehnocraţi este pe cît de răspîndită, pe atît de departe de realitate. Sîntem un guvern cu cîţiva (a se citi puţini) tehnocraţi. Cei mai mulţi sînt sau au fost la cancelaria prim-ministrului, şi au fost şi rămîn oarecum izolaţi. Guvernul a fost rezultatul unor negocieri cu partidele, care pot oricînd să decidă că nu este în interesul lor să ne aibă la guvernare. 

citiţi

Vintilă MIHĂILESCU | ...@hai-hui.ro

Şi sexualitatea este cultură

 
 

Despărțirea sexualității de reproducere va fi o mutație în viața omului – clama, profetic, Freud în 1898. Este adevărat, dar această despărțire a început de-abia acum cîteva decenii, în anii din urmă ai istoriei milenare a Omului. Și ar fi total greșit să judecăm toată această istorie doar din perspectiva ultimilor ani...

citiţi

Rodica ZAFIU | cuvinte nepotrivite

Pardon

 
 

Pe la 1880-1900, personajele lui Caragiale foloseau intens termenul de politeţe pardon, care intrase în limba română cam de un secol. Se întîmplă adesea ca formulele de politeţe invariabile, nelegate de restul enunţului şi foarte frecvente în conversaţie să treacă uşor dintr-o limbă în alta:.

citiţi

Anda DOCEA | La faţa timpului

Jurnalist de televiziune

 
 

„De ce, totuși, televiziune?“ – a insistat cineva, după ce am înșirat o listă întreagă de neajunsuri ale acestei profesii, printre care programul neregulat, faptul că depinzi de alții, de mulți alții, stresul termenelor-limită sau emoția directului.

citiţi

Liviu PAPADIMA | învăţătura de minte

Un decalog sau mai multe? (VI)

 
 

Vrem să pregătim absolvenți care să știe o sumedenie de lucruri, incapabili însă să afle ceva. Pregătim martori ai lumii contemporane, nu agenți activi ai transformării perpetue a acesteia.

citiţi

Cătălin ŞTEFĂNESCU | fără doar şi coate

Teoria relativităţii conspiraţiei generalizate

 
 

Cu cîțiva ani în urmă, o campanie publicitară purtată pe valurile înspumate ale unui detergent ne spunea că „murdărirea este bună“. Românește, treaba a funcționat, din prima zi de campanie, pentru că vorbele astea s-au „viralizat“ instantaneu și s-au înfipt în comunicarea cotidiană. 

citiţi

Cătălin PAVEL | o... ce vestigii minunate!

Extratereştri şi alte chiţibuşuri

 
 

Orice viitor arheolog ar trebui să treacă, la facultate, prin cîteva seminare despre Erich von Däniken. Din cărțile lui – despre ființe extraterestre care au vizitat și care au civilizat pămîntul în Antichitate – se vede probabil mai bine ca oriunde care sînt mobilurile și retorica pseudoarheologiei.

citiţi

 

 

CARTE

 
 
 

Marius CHIVU

Vremea prozei scurte

Două tipuri de discurs critic – aparent opuse, privind proza scurtă – coexistă în acest moment în spațiul cultural de limbă engleză. Pe de o... citiţi

 
 

Nora IUGA

Îl chema Binoclu şi eu îl iubeam

Îmi plăcea să-l apuc pe Binoclu cu amîndouă mîinile, să mi-l aduc aproape de faţă ca să ne uităm ochi în ochi. Atunci avea culoarea... citiţi

 

 

MUZICă

 
 
 

Aron BIRO

Tradiţie şi inovaţie

Specialitatea lui Sainkho Namtchylak e cîntatul din gît, tradiţie a spaţiului mongol-siberian consacrată drept apanaj al vocilor masculine.... citiţi

 
 

Paul BREAZU

Aproape de lumea dezlănţuită

„This is a brand new song nobody’s heard before.“ Thom Yorke e aproape de nerecunoscut în videoclipul ăsta fanat de pe inepuizabilul YouTube.... citiţi

 

 

FILM

 
 
 

Ancuţa PROCA

De ocolit

Cel de-al doilea film regizat de Iura Luncaşu apărut anul acesta e o preluare de-a gata, fără vreun aport personal, într-o formă şubredă, a... citiţi

 
 

Ana Maria SANDU

„Fundamental este ca filmele să ajungă la...

Eu îmi doresc ca filmele mele să fie complexe, încărcate, cu multe niveluri. Aveam o grămadă de note și de însemnări despre valori... citiţi

 

 

Oana Maria NICUŢĂ şi Cristian NAE | Regimul artelor şi muniţiilor

Muzeul de ieri şi publicul de azi

 
 

Dacă, din punct de vedere al achizițiilor publice, Muzeul Național de Artă Contemporană din București a mai beneficiat de fonduri pentru acumularea unui fond de lucrări ale artiștilor contemporani, celelalte muzee de artă din țară cel mult și-au mai consolidat cu cîteva piese colecția, și așa consistentă, de artă modernă.

citiţi

Matei MARTIN | Mapamondul de buzunar

În safari la Idomeni

 
 

Autorităţile elene au început evacuarea taberei de refugiaţi de la Idomeni. Situată în apropierea frontierei cu Macedonia, această tabără improvizată găzduieşte în jur de 8500 de refugiaţi rămaşi blocaţi aici după închiderea aşa-numitei „rute balcanice“, care i-ar fi dus spre Europa Occidentală, destinaţia lor iniţială. 

citiţi

Oana STOICA | Rosencrantz & Co.

Berlin. Şantier

 
 

Două miliarde de euro anual pentru teatru, operă şi dans. Atît investeşte statul german (guvernele federaţiei, consiliile locale ale oraşelor etc.) în cultură, oferind în schimb libertatea absolută de expresie. Desigur, nu lipsesc plîngerile instituţiilor că sînt prea puţini bani. 

citiţi

Cristina FOARFĂ | bolero de travel

Cu cortul pe Coasta de Azur

 
 

A merge cu cortul pe Coasta de Azur e ca și cum ai merge la un hotel superluxos într-o țară supersăracă. Dar deh, după o scurtă trecere în revistă a site-urilor de booking de hoteluri, bugetul a zis nuuuu, cort sau mergi în Vamă. Iar în Vamă am mai fost – doar de zece ori pe an. Și nu au stridii.

citiţi

 
GALERIILE DILEMA VECHE

Invazia „islamişti...

Joi, 2015-09-24 11:03

Festivalul Dilema ...

Mar, 2015-08-25 17:13

Festivalul Dilema ...

Mar, 2015-08-25 16:19

Festivalul Dilema ...

Mar, 2015-08-25 14:52

Clubul Dilema vech...

Mar, 2015-06-02 17:59

Alexandru Andrieș ...

Sâm, 2015-01-10 19:48

Festivalul Dilema ...

Mie, 2014-08-27 15:42

Festivalul Dilema ...

Mie, 2014-08-27 14:25

Festivalul Dilema ...

Dum, 2014-08-24 09:18

Festivalul Dilema ...

Sâm, 2014-08-23 02:04

Clubul Dilema vech...

Lun, 2014-05-05 16:18

Kiev, ianuarie 201...

Vin, 2014-01-24 03:38

 

Galerii foto

Invazia „islamişti...

Joi, 2015-09-24 11:03

Festivalul Dilema ...

Mar, 2015-08-25 17:13

Festivalul Dilema ...

Mar, 2015-08-25 16:19

Festivalul Dilema ...

Mar, 2015-08-25 14:52

 

Ana-Maria SÎRGHI | La faţa locului

Vitrinele

 
 

O bună parte din hoinăreala prin oraș se petrece în compania vitrinelor. Înalte, zvelte, bine lustruite, alteori micuțe și încărcate de abțibilduri, ferestrele magazinelor conțin ispite de tot soiul. Trecem pe lîngă ele cu aerul că le-am putea neglija, însă magnetismul este atît de puternic, încît sfîrșim prin a le adulmeca cu nesaț.

citiţi

Selma IUSUF | legende urbane

Sinceritatea – o brută

 
 

Sînt cazuri ușoare și frivole care reclamă ascunderea adevărului. Evitarea unui răspuns sincer e o foarte importantă unealtă socială, un sceptru al diplomației cotidiene. „Auzi, rochia asta îmi face fundul mare?“ Păi, n-ai cum să răspunzi sincer la o asemenea întrebare.

citiţi

Adina POPESCU | portrete din mers

Intimitate?

 
 

Se înghesuiau de-a valma zeci de oameni, se făceau permutări, se ghicea fiecare mișcare de sub pînza de cort, se auzea tot. Și atunci învățam să apreciez ceea ce aveam, adică intimitatea de acasă. Dar oare ce fel de intimitate avem? Ce mai reprezintă intimitatea noastră, a tuturor, într-un mare oraș?

citiţi

Soluţie implementată de Tremend
SATI