Kosovo, azi

Ucraina şi integrarea Balcanilor în UE

„Nu cred că veţi găsi un exemplu mai interesant de construcţie statală decît cel din Kosovo. Şi nu e vorba numai despre ieşirea noastră din război, ci, mai ales, despre cum trebuie să jonglăm cu îngrijorările atîtor state şi cu...

citiţi

Opinii despre comparaţia dintre...

Recunoaşterea pe Facebook -...

Tema săptămînii:
Kosovo, azi
 

SITUAŢIUNEA

 

 

 
 

Andrei PLEŞU

Fellini şi spiritele

E imposibil să iubeşti filmul fără să-l fi frecventat cu asiduitate, cu pasiune sau măcar cu o specie sau alta de iritare pe Federico Fellini. E imposibil să pricepi surescitarea creatoare, febrilitatea barocă a secolului 20 fără să fi văzut La Dolce Vita, Opt şi jumătate,... citiţi

Citiţi şi

Vintilă MIHĂILESCU:  Fericirea

Ovidiu NAHOI:  Criza Răsăritului: cîteva dileme

Gabriel GIURGIU:  O ştire aparent bună

Constanţa VINTILĂ-GHIŢULESCU:  „Ia şi dă mai departe“: cînd profesorul îşi...

 

Gabriel DALIȘ cuvinte

cuvintele nu înseamna nimic
şi-s oglinzi cu provizii de aer

Sorin STOICA După soare

„Deci Lenin n-a murit?”

Avanpremieră editorială: Operaţiunea Anthropoid

Dilema veche vă prezintă în avanpremieră un fragment din romanul...

 

Radu COSAŞU

Fellini şi Rubinstein trebuie crezuţi

 
 

Fellini, cineastul, zice că e necesar din cînd în cînd – la trei ani o dată – să fii bolnav: “o boală nu prea gravă, dar mai ales nu prea dureroasă”. 

citiţi

Ana Maria SANDU | DilemaBlog

Pesimistul și optimistul

 
 

Vă mai aduceți aminte de povestea lui Creangă, Prostia omenească? Situația e una exemplară și profund umană pentru cei care văd jumătatea goală a paharului.

citiţi

Stela GIURGEANU | DilemaBlog

Spiritualitate de mahala

 
 

Dacă ar exista un minimum bagaj educaţional, vedetele de carton ar înceta să mai fie un exemplu pentru tinerii care, neavînd habar despre religie şi credinţă, adoptă mecanic o pseudo-spiritualitate, merg la Slujba de Înviere pentru că e cool, trimit, fix la 12 noaptea (ca de Revelion) sms-uri cu "Cristos a Înviat", la care răspund, uneori cu "mulţumesc" şi îşi croiesc momentele de spiritualitate după tiparele eronate inoculate de mass media.

citiţi

 

 

Rodica ZAFIU | cuvinte nepotrivite

Scheleţii din dulapuri

 
 

Anchetele judiciare efectuate asupra unor persoane cu notorietate – oameni politici şi de afaceri – şi care scot la lumină fapte de corupţie ori alte infracţiuni petrecute cu ani în urmă determină în mass-media recursul previzibil la un clişeu aproape internaţional: al scheletului sau scheletelor din dulap. 

citiţi

Liviu PAPADIMA | învăţătura de minte

Merinde de drum

 
 

Pentru generaţia bunicilor noştri era cu siguranţă mai simplu. Dacă ar fi fost băiat, trebuia întîi de toate să înveţe să fie cuviincios: să spună „Bună ziua“ domnilor şi „Sărut mîna“ doamnelor şi preoţilor. Dacă era să fie fată, urma să înveţe să fie vrednică şi ascultătoare. 
 
citiţi

Andrei MANOLESCU | libertatea de impresie

Clasa cu icoane şi crucifixul din redacţie

 
 

Predarea religiei în şcoli a stîrnit şi va mai stîrni multe patimi, la fel ca şi arborarea unor însemne religioase prin diferite instituţii de stat sau de învăţămînt. În urmă cu cîţiva ani, lucram la un post de radio internaţional care respecta strict toate regulile, dar şi toate sensibilităţile, atît „canoanele“ laice, cît şi libertăţile religioase.

citiţi

Codrin Liviu Cuţitaru | prezentul discontinuu

Micile tragedii ale vieţii

 
 

Mi-am amintit, cu ocazia respectivă, că, în urmă cu cîţiva ani, am ţinut un scurt „jurnal“ al ştirilor groteşti, pe care aş fi vrut să-l „valorific“ într-o scurtă analiză. Nu am făcut-o, aşa încît, abia azi, scotocind prin documente şi descoperindu-l, am hotărît să-l reiau. 

citiţi

Maria IORDĂNESCU | Lasă-ţi copiii să vină la tine

Legea, singura barieră în calea cuvîntului?

 
 

Sîntem o ţară care timp de cincizeci de ani a suferit din cauza cenzurii, a îngrădirii dreptului la libera exprimare, a lipsei de informaţie reală. E firesc, deci, ca acest drept, obţinut cu greu în decembrie 1989, să fie cel mai asiduu apărat, exercitat, exersat, transmis generaţiilor viitoare, în toate formele posibile.
citiţi

Constanţa VINTILĂ-GHIŢULESCU | Ceaslov story

„Ia şi dă mai departe“: cînd profesorul îşi plagiază studenţii

 
 

Citind despre vîlva creată de cartea, presupus plagiată, a domnului George Copos, mi-am adus aminte de un alt scandal care punea exact aceeaşi problemă. În 2001, Ioana Pârvulescu semnala cum un celebru istoric al Facultăţii de Istorie prelua, fără trimitere, pasaje întregi dintr-un articol al domniei sale.

citiţi

Matei MARTIN | Mapamondul de buzunar

Diplomaţia pentru toţi

 
 

Altfel decît s-ar fi crezut, legea care permite căsătoria între persoane de acelaşi sex a iscat în Franţa mai multe polemici decît în alte state occidentale în care s-au adoptat legi similare. Adversarii provenind, în mare parte, din medii catolice, au organizat numeroase manifestaţii şi campanii mediatice costisitoare.

citiţi

 

 

CARTE

 
 
 

Marius CHIVU

Frontierele povestirii

Ca unul care i-am recenzat/prefaţat toate cărţile la momentul apariţiei lor şi care i-am şi selectat texte în volume colective şi... citiţi

 
 

Cristina Hermeziu

România la Salonul Cărţii de la Paris –...

Fără nici o autoflatare, cei care frecventează Le Salon du Livre de la Paris – intelectuali, cititori de literatură din diaspora mai veche sau... citiţi

 

 

MUZICă

 
 
 

Paul BREAZU

Un disc în cinci scene

Ce devine frapant la prima ascultare a lui Refractory Obdurate e dinamica asta smulsă de Parker şi Jordan din manualele metal-ului trecut prin... citiţi

 
 

Paul BREAZU

O tragedie americano-canadiană

If You’re Reading This It’s Too Late, cel mai nou mixtape/album* al lui Drake, e construit din paranoia şi nu seamănă cu nimic din ce a lansat... citiţi

 

 

FILM

 
 
 

Andrei GORZO

Comori din arhiva „Sahia“

Unul dintre marile evenimente cinematografice româneşti ale anului, comparabil în importanţă cu premiera lui Aferim!, este lansarea pe DVD a... citiţi

 
 

Ana Maria SANDU

NexT 2015: Claire Denis, politică şi boemie

Cea de-a noua ediţie a Festivalului Internaţional de Film NexT va avea loc în perioada 15-19 aprilie în Bucureşti. Patru personaje importante...
citiţi

 

 

Ioan HOLENDER

Quo vadis Festivalul Enescu?

 
 

Numeroasele schimbări ale decidenţilor din cadrul Ministerului Culturii şi dezinteresul continuu al Guvernului şi al Preşedinţiei României de-a lungul ultimelor şase ediţii m-au plictisit, obosit şi, în cele din urmă, m-au determinat, enervat fiind de greutăţile şi indiferenţa politicienilor aflaţi la putere, să renunţ la conducere.

citiţi

Adina POPESCU

Poveşti cu elevi şi scriitori contemporani

 
 

Anul trecut, un subiect de la examenul de capacitate i-a încuiat pe copiii de clasa a VIII-a: „Redactează o scurtă naraţiune în care să prezinţi o întîmplare petrecută în timpul participării la o întîlnire organizată de şcoală cu un scriitor contemporan“. Încerc să-mi imaginez ce o fi fost în mintea copiilor. 

citiţi

Owen MATTHEWS | La faţa timpului

Umbra lui Pasternak – simt cititorii vestici o aversiune faţă de literatura contemporană rusă?

 
 

În timp ce vorbea la un eveniment, în ianuarie, pentru lansarea „Anului Literaturii“, o serie de evenimente publice şi proiecte care glorifică virtuţile literaturii ruseşti, preşedintele Vladimir Putin şi-a anunţat misiunea de a ridica „prestigiul şi influenţa în lume“ a scriitorilor ţării sale. 

citiţi

„În arhitectură nu e loc pentru atitudini sceptice sau pentru îndoieli“ - interviu cu Andreas FOGARASI

 
 

"Văd cum fiecare oraş încearcă să inventeze noi imagini pentru el însuşi şi am o privire critică asupra acestui lucru; oraşele invită staruri ale arhitecturii cărora le propun să creeze clădiri fancy pentru noi muzee, care să atragă public."

citiţi

Oana STOICA | Rosencrantz & Co.

Domnilor profesori, cu dragoste

 
 

Finlanda a tulburat Europa anunţînd o schimbare radicală în sistemul de educaţie: va renunţa la predarea materiilor (matematică, geografie etc.) şi va trece la „învăţarea-fenomen“, pe o temă dată. Elevii nu vor mai sta în bănci, vor interacţiona cu profesorii, se va pune accent pe activarea copilului.

citiţi

 
GALERIILE DILEMA VECHE

Alexandru Andrieș ...

Sâm, 2015-01-10 19:48

Festivalul Dilema ...

Mie, 2014-08-27 15:42

Festivalul Dilema ...

Mie, 2014-08-27 14:25

Festivalul Dilema ...

Dum, 2014-08-24 09:18

Festivalul Dilema ...

Sâm, 2014-08-23 02:04

Clubul Dilema vech...

Lun, 2014-05-05 16:18

Kiev, ianuarie 201...

Vin, 2014-01-24 03:38

Albumul ROST - de ...

Lun, 2013-11-25 12:17

De meserie (foto)j...

Lun, 2013-10-21 15:25

Josef Koudelka

Mie, 2013-10-16 21:22

Lunetistul

Vin, 2013-10-04 12:17

Evgheniţi, ciocoi,...

Mie, 2013-10-02 22:13

 

Mădălina ŞCHIOPU Lars Vilks, provocatorul - sau varianta...

Pînă în 2007, faima lui Lars Vilks - artist contemporan şi profesor...

Andrei PLEŞU Cercul vicios al ideologiilor

Există o ideologie feministă, una ecologistă, una gay, una a...

Vintilă MIHĂILESCU Bîta de baseball

 

Galerii foto

Alexandru Andrieș ...

Sâm, 2015-01-10 19:48

Festivalul Dilema ...

Mie, 2014-08-27 15:42

Festivalul Dilema ...

Mie, 2014-08-27 14:25

Festivalul Dilema ...

Dum, 2014-08-24 09:18

 

Iulian COMANESCU | Oameni şi etichete

Fonfleul ştiinţific

 
 

Faţă de alte tipuri de gogoriţe publicate de presă, fonfleul ştiinţific nu e o intoxicare, ci o tentativă de a stîrni atenţia sau mirarea cu pseudo-descoperiri. De regulă, dar nu totdeauna, el se bazează pe „specialişti“. 

citiţi

Bogdan TĂNASE | bolero de travel

Desenul din caldarîm

 
 

În Che strano chiamarsi Federico – un fel de mokudramă despre viaţa lui Fellini, de Ettore Scola – se află la un moment dat o scenă în care Federico, însoţit de prietenul său, coboară din înghesuita maşinuţă în care parcurgeau Roma în micronaraţiuni povestite cu tandru umor şi nedisimulată afecţiune, lîngă un pictor stradal.

citiţi

Anatol MORARU | La faţa locului

Visul american în Republica Moldova

 
 

Ca să putem explica pe înţelesul multora cum stau lucrurile în Republica Moldova, ar fi nevoie, mi se pare, de un set de proze corpolente, ceva de genul celor douăzeci de romane ale lui Zola. Asta pentru că pînă şi generaţiile de după ’90 suportă din plin consecinţele eredităţii sovietice. 

citiţi

Adina POPESCU | portrete din mers

Ziua de gunoi

 
 

Cît timp am locuit la bloc, gunoiul menajer n-avea pentru mine nici o semnificaţie, era doar o pungă care dispărea zilnic pe tobogan. Iar maşina gunoierilor era acea hurdubaie soioasă de care te fereai, în parcare, din cauza mirosurilor pestilenţiale. Acest dirty job era asigurat de o firmă, mai mult nici că mă interesa.

citiţi

Soluţie implementată de Tremend
SATI