Şi dacă Europa eşuează?

Să învăţăm să spunem Scheiße

E clar: Germania dă tonul în Europa. În tot ce a însemnat criza euro, deciziile s-au luat la Berlin. Ce se dictează cui, cîţi bani se dau cărei ţări alunecate în criză şi prin ce mecanism instituţional se virează – toate acestea au fost...

citiţi

„Europa, trezeşte-te!“

„Identitatea nu e un cult, ci o...

Tema săptămînii:
Şi dacă Europa eşuează?
 

SITUAŢIUNEA

 

 

 
 

Andrei PLEŞU

Mihai Manoilescu despre politică şi politicieni

„Dintre toate păcatele pe care omul politic poate să le facă, cel mai josnic este acela de a sacrifica interesele statului pentru acelea ale partidului. (...). Se întîmplă adesea ca spiritul de partid să fie mai tare decît patriotismul.“ citiţi

Citiţi şi

Cristian GHINEA:  Cum a fost posibil? – maeştrii zen şi porcuşorii...

Gabriel GIURGIU:  A fost odată un Zid…

Codrin Liviu Cuţitaru:  Cronica unui Crăciun memorabil

Sever VOINESCU:  Despre umilirea Bisericii

 

Cristian GHINEA | DilemaBlog

Ador statul maximal...

 
 

Deci, ca să știți, tocmai am emis și am semnat un certificat epidemiologic și radiologic. Tot am făcut eu liceul de chimie înainte să fac eroarea cu Facultatea de Științe Politice. Mă întorc la meserie. 

citiţi

Iaromira POPOVICI | DilemaBlog

Votul prin lume

 
 

Pentru prietenii mei din străinătate, lucrurile n-au stat, nici de data asta, simplu și calm. A plecat Corlățean, a venit Meleșcanu, secțiile de votare de prin lume au rămas aceleași...A, da, am înțeles că au primit ceva ștampile în plus (numărabile nici pe degetele de la o mînă).

citiţi

Mircea VASILESCU | DilemaBlog

Imaginea României pe anumite străzi din orașele europene

 
 

Dacă Victor Ponta va ieși președinte – ceea ce e foarte posibil – va purta cu sine, de la început, povara acestei “realizări”: a cîștigat alegerile fără să-i pese de cetățeni.

citiţi

 

Cristina COMANDAŞU Un nou disc al sopranei Anna Netrebko

Anna Netrebko a făcut senzaţie încă de la debutul ei din 1994 (avea...

„Teatru şi ritual. Scrieri esențiale“ de...

Publicat pentru prima dată în România, Teatru şi ritual. Scrieri...

Avanpremieră editorială: Stoner

Dilema veche vă prezintă în avanpremieră un fragment din...

 

 

Vintilă MIHĂILESCU | ...@hai-hui.ro

Societatea reală

 
 

S-a vorbit mult despre nevoia românilor – sub-specia „prostime“ – de un tătuc salvator al naţiei, cu trimitere directă la comunism şi la cei vinovaţi de nostalgie. Nu e chiar aşa. Povestea e mai veche şi a fost inaugurată de nimeni altul decît Eminescu: se cheamă mitul voievodal.

citiţi

Rodica ZAFIU | cuvinte nepotrivite

Exerciţii de retorică

 
 

Alegerile recent încheiate oferă un bun exemplu de retorică aplicată, confirmată în esenţa ei. Retorica presupune adevărată adaptare la destinatar şi un rol esenţial al ethosului; iluziile ei iau adesea forma unei mitizări a comunicării strategice şi pot conduce la pierderea contactului cu realitatea.

citiţi

Andrei MANOLESCU | libertatea de impresie

Uite că putem!

 
 

Înainte de 1989, de multe ori, cînd spuneam unor persoane (mai în vîrstă, de obicei) că, neîndoielnic, la un moment dat, vom reuşi să scăpăm de Ceauşescu, primeam replici „înţelepte“, de genul: „Vezi-ţi tu de treabă, că ăsta ne îngroapă pe toţi.“ 

citiţi

 

 

LA ZI îN CULTURă

 
 
 

Matei MARTIN

 Planificare urbană şi democraţie

Turnul Triunghi provoacă mare agitaţie la Paris. Proiectul, lansat în 2010, trenează. Consiliul municipal a încuviinţat construirea, dar apoi... citiţi

 
 

Mirella PATUREAU

Un Paris ţesut din stofa amintirilor – sau...

Parisul personal sau „autobiografia urbană“ semnată de George Banu nu este un ghid cultural al Parisului şi nici un imposibil jurnal în... citiţi

 

 

MUZICă

 
 
 

Aron BIRO

Nevoia de inedit

În manifestările timpurii ale carierei sale, sub titulatura Maudlin of the Well, noutatea lui Toby Driver era una de circumstanţă, trupa... citiţi

 
 

Mihai DINU

Jack White, un artist modern rar

Nu-s fanul lui. Nu mă omor nici după The White Stripes, The Dead Weather sau The Raconteurs. Însă vîrsta m-a învăţat să respect şi ce nu... citiţi

 

 

FILM

 
 
 

Andrei GORZO

Turner văzut de Mike Leigh

Sub forma unui portret cinematografic al unui maestru al picturii – romanticul britanic J.M.W. Turner, jucat de Timothy Spall –,... citiţi

 
 

Ana Maria SANDU

Cannes-ul de la Bucureşti

La modul absolut, The Tribe al lui Miroslav Slaboshpitsky este filmul anului 2014. Dar este, pentru mine personal, filmul altui festival: Anonimul... citiţi

 

 

Realitatea întrece imaginaţia – interviu cu Yan LIANKE

 
 

"Scriitorii chinezi contemporani, cu toată imaginaţia lor, sînt puşi în situaţia de a se lua la întrecere cu această realitate. Iar întrecerea o cîştigă numai aceia care se concentrează pe realitate şi au capacitatea de a pătrunde esenţialul."

citiţi

Aron BIRO | Audio şi n-am cuvinte

Nevoia de inedit

 
 

În manifestările timpurii ale carierei sale, sub titulatura Maudlin of the Well, noutatea lui Toby Driver era una de circumstanţă, trupa încercînd să importe pentru americani un sound oarecum consacrat în metalul experimental european. Strategia de repionierat s-a dovedit vizionară, astăzi stînd la baza popularităţii mai multor curente indie de dată recentă.

citiţi

„Avem nevoie de poveşti ca de un cal de nădejde la un drum lung şi primejdios“ – interviu cu Florin BICAN

 
 

"Nu numai că avem nevoie de cărţi pentru copii scrise de autori români. Avem nevoie ca aceste cărţi să fie citite şi în străinătate – de către copii şi adulţi deopotrivă –, aşa cum cărţile scriitorilor străini sînt citite la noi. De ce? Pentru crearea unui echilibru elementar..."

citiţi

Andrei RUS | trei întrebări pentru

„Cu Alex. Leo Şerban nu am vorbit niciodată“

 
 

"Cînd eram în liceu şi mă gîndeam că mi-ar plăcea să scriu despre filme, singurii trei critici de cinema pe care îi citeam constant erau Andrei Gorzo, Mihai Chirilov şi Alex. Leo Şerban. Cu Andrei sînt acum coleg la UNATC şi e unul dintre prietenii mei cei mai dragi, iar cu Mihai cred că sînt din ce în ce mai apropiat."

citiţi

La faţa timpului

Literatura ne învaţă cum putem convieţui cu răul – interviu cu Cesare DE MICHELIS

 
 

Este profesor de literatură italiană modernă şi contemporană la Universitatea din Padova, preşedinte al editurii Marsilio. Întîlnirea cu Cesare De Michelis a fost prilejuită de lansarea celebrului roman Răul ascuns al lui Giuseppe Berto în prima sa versiune românească, semnată de Smaranda Bratu Elian.

citiţi

 
GALERIILE DILEMA VECHE

Festivalul Dilema ...

Mie, 2014-08-27 14:42

Festivalul Dilema ...

Mie, 2014-08-27 13:25

Festivalul Dilema ...

Dum, 2014-08-24 08:18

Festivalul Dilema ...

Sâm, 2014-08-23 01:04

Clubul Dilema vech...

Lun, 2014-05-05 15:18

Kiev, ianuarie 201...

Vin, 2014-01-24 02:38

Albumul ROST - de ...

Lun, 2013-11-25 11:17

De meserie (foto)j...

Lun, 2013-10-21 14:25

Josef Koudelka

Mie, 2013-10-16 20:22

Lunetistul

Vin, 2013-10-04 11:17

Evgheniţi, ciocoi,...

Mie, 2013-10-02 21:13

Roşia Montană

Lun, 2013-09-23 14:24

 
 
ADEVĂRUL DE ALTĂDATĂ

Andrei PLEŞU Cercul vicios al ideologiilor

Există o ideologie feministă, una ecologistă, una gay, una a...

Vintilă MIHĂILESCU Bîta de baseball

Monica Macovei: "Justiţia e pentru oameni, nu...

Ideea de a o invita pe doamna Monica Macovei la un dialog a fost...

 

Galerii foto

Festivalul Dilema ...

Mie, 2014-08-27 14:42

Festivalul Dilema ...

Mie, 2014-08-27 13:25

Festivalul Dilema ...

Dum, 2014-08-24 08:18

Festivalul Dilema ...

Sâm, 2014-08-23 01:04

 

Constanţa VINTILĂ-GHIŢULESCU | Ceaslov story

Patrahirul electoral şi lifta străină

 
 

Alegerile de anul acesta au fost mai agitate ca niciodată, pline de pasiune şi mobilizare. Printre cei care s-au mobilizat „exemplar“ se află şi Biserica Ortodoxă, întotdeauna la putere şi cu puterea. Această prezenţă ar putea părea anacronică, dacă ea nu ar reflecta, pînă la urmă, nivelul educativ al populaţiei.

citiţi

Cătălin ŞTEFĂNESCU | fără doar şi coate

Despre actul urinării pe buletinul de vot

 
 

Sau pe însuşi dreptul de a vota. Evident, e o metaforă. Unul şi acelaşi tip de realitate – cel la care face referire metafora în cauză – se poate exprima şi altfel, mult mai frust, mai direct, dar nu e cazul. Ştim cu toţii despre ce e vorba. Plus că „actul urinării“ sună mult mai cool, în ordine intelectual-politică de centru.

citiţi

Eugen ISTODOR | Negustori şi muşterii

Online nu este niciodată simplu, este ca-ntotdeauna şi este ca pe vremuri

 
 

Cu multă mîndrie de mine mi-am zis: gata, frate, nu mai car. Gata, mi-am stabilit bine produsele preferate. Şi zic aşa: apă plată din aia, sanchi, echilibrată, şi lapte degresat la bidonaş. Nu produsele în sine îmi plac, ci forma ambalajului. Nu este aşa că nu e normal? Nu e, dar între produse similare, ce să alegi?

citiţi

Iulian COMANESCU | Oameni şi etichete

Alte alegeri

 
 

Dacă nu sînt subiectiv, turul al II-lea al prezidenţialelor din 2014 a fost unul dintre cele mai intense din istoria post-1989. Pe undeva, 2014 e un fel de 1996, indiferent de rezultat. Lucru care m-a făcut să-mi amintesc ce am trăit cînd cu victoria lui Emil Constantinescu.

citiţi

Adina POPESCU | portrete din mers

O nepoată din Basarabia

 
 

La sfîrşitul anilor ’90, cînd podurile de flori peste Prut deveniseră o modă, se pleda pentru „fraţii noştri“, cu onestitate sau din diferite interese obscure, în vreme ce basarabenii începuseră să vină în România, un cuplu de oameni în vîrstă, fără copii, s-a gîndit să adopte o nepoată din Republica Moldova.

citiţi

Bogdan Voicu

Fugărind iluzii?

 
 

Întrebarea relevantă în România de azi nu este dacă presa e liberă, ci cît de liber pot scrie jurnaliştii. Cu alte cuvinte, nu mă preocupă atît de tare dacă un patron sau altul impune o anumită linie politică, ci dacă jurnaliştii sînt capabili să facă presă de calitate, cu sau fără acea direcţie impusă de aiurea.

citiţi

Soluţie implementată de Tremend
SATI