Realitatea, mod de folosire

Soldaţii: 70% realitate şi 30% ficţiune -...

"Spaima că mă expun prea mult, că mă arunc prea tare cu unele afirmaţii. Mi-a fost de asemenea teamă că nu o să le placă colegilor mei de la doctorat, majoritatea activişti romi, că or să-mi reproşeze viziunea prea negativistă şi...

citiţi

„Un semnal de alarmă pentru...

„Munca mea e să creez o piesă...

Tema săptămînii:
Realitatea, mod de folosire
 

SITUAŢIUNEA

 

 

 
 

Andrei PLEŞU

Bătălia premiilor – cîteva comentarii amicale

Săptămîna trecută, pe site-ul Contributors, dl Radu Vancu formulează o serie de observaţii cu privire la un articol al meu din Dilema veche. Remarc, mai întîi, că observaţiile cu pricina sînt ambalate civilizat, fără paraponul de primă instanţă al „răfuielilor“ curente. Dl Vancu îmi... citiţi

 
 
GALERIILE DILEMA VECHE

Alexandru Andrieș ...

Sâm, 2015-01-10 18:48

Festivalul Dilema ...

Mie, 2014-08-27 14:42

Festivalul Dilema ...

Mie, 2014-08-27 13:25

Festivalul Dilema ...

Dum, 2014-08-24 08:18

Festivalul Dilema ...

Sâm, 2014-08-23 01:04

Clubul Dilema vech...

Lun, 2014-05-05 15:18

Kiev, ianuarie 201...

Vin, 2014-01-24 02:38

Albumul ROST - de ...

Lun, 2013-11-25 11:17

De meserie (foto)j...

Lun, 2013-10-21 14:25

Josef Koudelka

Mie, 2013-10-16 20:22

Lunetistul

Vin, 2013-10-04 11:17

Evgheniţi, ciocoi,...

Mie, 2013-10-02 21:13

 

Marius CHIVU | DilemaBlog

Un Carusel pe gustul meu

 
 

O librărie pe trei niveluri plus subsol, cu lift şi bistro sub un acoperiş de sticlă, într-o clădire-monument construită acum două secole, o astfel de librărie aduce cărţilor omagiul cuvenit, le pune în façon şi le confirmă prestigiul. O astfel de librărie chic ajută cartea să devină, în sfîrşit, (şi) un obiect fashionable! 

citiţi

Stela GIURGEANU | DilemaBlog

Trasul de şireturi

 
 

Cînd pluralul de politeţe dispare, nu negăm existenţa unei trepte valorice, o ierarhie, nu revenim, oare, la acea uitată uniformizarea apelativă de genul "tovarăş"?

citiţi

Iaromira POPOVICI | DilemaBlog

De dragoste

 
 

De Dragobete  - și nu numai - am re-răsfoit din cărțile de iubire dragi mie (dar ce cărți nu sînt și de iubire?) și am adunat cîteva citate, fără nici o pretenție de unificare ori comparație. Arhicunoscute sau mai puțin, despre iubiri-pasiune, împlinite ori neîmplinite, reale sau imaginare, cu obiect bine circumscris ori ba...

citiţi

 

Dana CATONA din calendare

în zilele de iarnă
ador amintirea apei fierbinţi

Barbey D`AUREVILLY Cea mai frumoasă dragoste a lui Don Juan

Nu-i ospăţ mai drag diavolului decît inocenţa.

Ştefan IVAS Scenă domestică

mi-ai vorbit, ţi-am vorbit
am tăcut apoi amîndoi 
 

 

Rodica ZAFIU | cuvinte nepotrivite

Decepţie

 
 

Cu cît este mai răspîndită în vremea noastră cunoaşterea limbii engleze, cu atît creşte şi riscul erorilor tipice, produse de traducerea în română a „falşilor prieteni“, a cuvintelor asemănătoare, dar cu sens diferit, din cele două limbi: pentru că engleza actuală e adesea folosită grăbit, neglijent, cu aproximări de sensuri.

citiţi

Liviu PAPADIMA | învăţătura de minte

Sindromul imposturii

 
 

Cum să-ţi păstrezi calmul cînd toată lumea ţipă în jurul tău? Să zici că învăţămîntul nostru e la pămînt a ajuns să sune încurajator. Măcar nu mai ai unde să cazi mai departe. În pletora de acuze dezlănţuite cu orice prilej, una îşi face loc în faţă tot mai vocal.  

citiţi

Andrei MANOLESCU | libertatea de impresie

Teoria Universală

 
 

Visul multor mari fizicieni din epoca actuală ar fi descoperirea (sau crearea) unei teorii integrale, care să includă şi să explice de la un capăt la altul legile universului. Să explice adică, în acelaşi timp, şi lumea stelelor şi a galaxiilor, dar şi pe cea a atomilor şi a particulelor subatomice.

citiţi

Cătălin ŞTEFĂNESCU | fără doar şi coate

Chipul monstruos al „sportului“

 
 

Definirea sărăciei e o întreprindere foarte grea. De la înaltele tribune ale marilor conferinţe internaţionale, la catedrele universităţilor, de la cercetările sociologilor şi asistenţilor sociali, pînă la estimările cinice şi seci ale finanţiştilor, hermeneutica sărăciei traversează epocile, într-un continuu elan al interpretării. 

citiţi

Cultura, o dezbatere pe fonduri (I)

 
 

Timbrul cultural provoacă polemici aprinse despre rostul acestei taxe şi, mai ales, despre cum se va aplica. Dilema veche vă propune o dezbatere pe tema acestei legi. În acest număr, am lansat aceleaşi trei întrebări unor reprezentanţi ai uniunilor de creaţie care beneficiază de fondurile provenind din timbrul cultural.

citiţi

Maria IORDĂNESCU | Lasă-ţi copiii să vină la tine

Cu cine reformăm învăţămîntul

 
 

Să aruncăm rapid o privire asupra CV-urilor şi activităţii membrilor comisiei din învăţămînt din Camera Deputaţilor. Veştile, cu mici excepţii, sînt proaste: biografia profesională, meschină, a multora dintre ei nu i-ar recomanda, într-o ţară civilizată, decît cel mult pentru un post de profesor stagiar. 

citiţi

Selma IUSUF | legende urbane

Plec pe Marte

 
 

Din cei o sută de potenţiali colonişti care vor fi trimişi pe Marte, The Guardian i-a ales zilele trecute pe cei zece care au şansele cele mai mari să se îmbarce în zborul ăsta fără întoarcere. Pentru cei dintre dumneavoastră care nu au prins ştirea, e vorba despre un proiect de colonizare a planetei Marte în 2024. 

citiţi

 

 

CARTE

 
 
 

Marius CHIVU

Pe scurt, din viaţă

La sfîrşitul lunii ianuarie, site-ul bookaholic.ro îşi invita cititorii să voteze, pe genuri, cele mai bune cărţi româneşti ale anului... citiţi

 
 

Mirella PATUREAU

Un Paris ţesut din stofa amintirilor – sau...

Parisul personal sau „autobiografia urbană“ semnată de George Banu nu este un ghid cultural al Parisului şi nici un imposibil jurnal în... citiţi

 

 

MUZICă

 
 
 

Aron BIRO

Post-vampirism de club

După Valerinne şi Environments, propun în această rubrică o a treia dare de seamă pe marginea unui material trecut prin mîinile... citiţi

 
 

Paul BREAZU

Hainele noi ale împăratului

Ce-ar mai putea avea de spus Marilyn Manson în 2015? The Pale Emperor e metafora şi, poate, ştampila autoironică pe care artistul american... citiţi

 

 

FILM

 
 
 

Andrei GORZO

Paradis în destrămare

La fel ca romanul omonim al lui Thomas Pynchon, Inherent Vice al lui Paul Thomas Anderson prezintă un detectiv hippie californian în permanenţă... citiţi

 
 

Ana Maria SANDU

„Totonel n-a vrut să mă impresioneze“...

Pe 18 decembrie, la HBO, va avea loc premiera filmul lui Alexander Nanau – Toto şi surorile lui. În 2010, regizorul a obţinut, cu Lumea văzută... citiţi

 

 

Iulian COMANESCU | Oameni şi etichete

Elena Udrea, confortul din celulă şi cel din libertate

 
 

Discursul despre închisoare, cu care Elena Udrea a încercat să obţină un vot negativ al colegilor parlamentari în chestiunea arestului preventiv, e rudă cu acel „N-au pîine? Să mănînce cozonac“ atribuit Mariei Antoaneta, dar prezent în Confesiunile lui Rousseau înainte ca regina să fi avut cum rosti aceste cuvinte. 

citiţi

Anamaria DOBINCIUC

Psihopaţi, Fifty Shades şi anxietăţi feministe

 
 

În liceu, una din plăcerile mele secrete şi vinovate era să-mi petrec noaptea de sîmbătă uitîndu-mă pe Discovery la maratonul de criminalistică şi dosare FBI. Ucigaşii în serie erau cei mai fascinanţi, bineînţeles. Din siguranţa orăşelului meu de provincie, îmi permiteam o asemenea fascinaţie macabră.

citiţi

Oana STOICA | Rosencrantz & Co.

Frisoane cu glazură

 
 

De ani buni, coregraful Florin Fieroiu lucrează cu regizori de teatru: Radu Afrim, Theodor-Cristian Popescu, Radu-Alexandru Nica, Gianina Cărbunariu. Prezenţa lui umple un gol din teatrele dramatice, atît pentru spectacolul în sine, cît şi pentru actori, care „uită“ să-şi folosească întregul corp.

citiţi

Liliana NICOLAE

Să fie lumină!

 
 

Iulian a ajuns în Ursici cu nişte prieteni de la un grup de off-road. După o vreme s-au întors cu ceva ajutoare. Numai că Iulian nu s-a oprit aici. A vrut să aducă lumina în satul răsfirat pe muntele Şureanu. Aşa că a înfiinţat un ONG: Free Mioriţa.

citiţi

 
ADEVĂRUL DE ALTĂDATĂ

Mădălina ŞCHIOPU Lars Vilks, provocatorul - sau varianta...

Pînă în 2007, faima lui Lars Vilks - artist contemporan şi profesor...

Andrei PLEŞU Cercul vicios al ideologiilor

Există o ideologie feministă, una ecologistă, una gay, una a...

Vintilă MIHĂILESCU Bîta de baseball

 

Galerii foto

Alexandru Andrieș ...

Sâm, 2015-01-10 18:48

Festivalul Dilema ...

Mie, 2014-08-27 14:42

Festivalul Dilema ...

Mie, 2014-08-27 13:25

Festivalul Dilema ...

Dum, 2014-08-24 08:18

 

aduse cu poșta

Malraux sau Charlie?

 
 

Francezii ar trebui să se hotărască între Malraux şi Charlie. „Le XXI-ème siècle sera spirituel ou ne sera pas“ – celebra zicere (ulterior contestată) a fostului ministru, citată pe toate meridianele, spre adînca notorietate a poporului francez, este în antagonism perfect cu imundele caricaturi ale tabloidului din Hexagon, la fel de mediatizate.

citiţi

Adina POPESCU | portrete din mers

Despre moarte, în lumea virtuală

 
 

De curînd, am purtat o conversaţie stranie în jocul meu online, un MMORPG despre care am tot scris – Atlantica Online. După aproape doi ani şi jumătate în care am jucat constant, fără prea mari excese şi am devenit din noob un jucător cu experienţă, mi s-a propus să fiu Chief Officer în ghilda din care fac parte.

citiţi

Cristina FOARFĂ | bolero de travel

Cînd nu vezi pe unde mergi

 
 

Unul dintre primele lucruri pe care le-am făcut cînd m-am trezit, brusc, într-o situaţie insuportabilă şi imposibilă pentru mine, a fost să-mi iau un bilet de avion către Paris. Primul mecanism de supravieţuire care s-a activat. N-a fost fugă, ci pur şi simplu aveam nevoie de sentimentul distanţei.

citiţi

Dorel Dumitru CHIRIŢESCU | La faţa timpului

Celălalt

 
 

Aş dori ca în preambulul discuţiei despre „celălalt“ să povestesc cîteva întîmplări, unele legate de trecutul meu şi altele care nu au legătură cu mine. Toate, după cum veţi vedea, deşi nu au legătură între ele, sînt relevante pentru medii sociale diferite, aflate în stadii de dezvoltare diferite. 

citiţi

Constanţa VINTILĂ-GHIŢULESCU | Ceaslov story

De ce ne suflăm încă nasul pe stradă

 
 

La 1530, Erasmus din Rotterdam publica una dintre cele mai populare cărţi ale lumii: De civilitate morum puerilium. Scrisă pentru micul prinţ de Burgundia, Henri, manualul de civilitate avea să devină repede un succes, fiind tradus, adaptat şi prelucrat în mai toate limbile Europei. 

citiţi

Iulian COMANESCU | Oameni şi etichete

Elena Udrea, confortul din celulă şi cel din libertate

 
 

Discursul despre închisoare, cu care Elena Udrea a încercat să obţină un vot negativ al colegilor parlamentari în chestiunea arestului preventiv, e rudă cu acel „N-au pîine? Să mănînce cozonac“ atribuit Mariei Antoaneta, dar prezent în Confesiunile lui Rousseau înainte ca regina să fi avut cum rosti aceste cuvinte. 

citiţi

Soluţie implementată de Tremend
SATI