Responsabilitatea socială

Alături de bunicii uitaţi

Sînt bătrîni, sînt singuri şi sînt bolnavi. În cele mai multe cazuri nu se pot deplasa şi au nevoie de îngrijire specializată şi asistenţă la domiciliu pe care nu şi le pot permite. Dar nu sînt ai nimănui. Cel puţin 800 de bătrîni din...

citiţi

Mobilizare pentru învăţare

Un science fără fiction programul...

Tema săptămînii:
Responsabilitatea socială
 

SITUAŢIUNEA

 

 

 
 

Andrei PLEŞU

Din ciclul „Experienţe de neuitat“

Acum vreo săptămînă, am primit un telefon care a reuşit să mă stupefieze. Precizez că am prostul obicei să răspund oricărui apel, chiar dacă nu recunosc numărul apelantului, chiar dacă sînt suficient de păţit ca să nu mai risc noi şi noi experienţe istovitoare, isterizante,... citiţi

 

RFI Migrația: UE se reconciliază dar păstrează...

UE a decis şi alocarea unui ajutor umanitar de un miliard de euro...

RFI Cocoșii galici și echipa lui Tom Degețel

Marcel Iureş la RFI despre migraţie

Europa pare asediată, dar termenul Europa e destul de difuz.

Willem Dafoe şi Noomi Rapace în Constanţa

Actorii Willem Dafoe şi Noomi Rapace se află în aceste zile la...

 

Ana Maria SANDU

Pentru cîteva suflete

 
 

Atît de mult mă bătuseră la cap, încît nici nu-mi mai dădeam seama dacă îmi plăcea cu adevărat să mă duc în vacanțe acolo sau, pur și simplu, preluasem pe linie maternă un fel de dragoste necondiționată pentru o lume care mie nu-mi mai spunea mare lucru.

citiţi

Marius CHIVU | DilemaBlog

Zboară porcii

 
 

Un rabin evreu l-a acuzat pe Roger Waters de antisemitism, ură faţă de evrei şi simpatii naziste pentru că Steaua lui David e tipărită pe porcul gonflabil din show-ul The Wall.

citiţi

Cristian GHINEA | DilemaBlog

Să trecem la soluții...

 
 

Gata, am discutat destul, să trecem la soluții. Cine e pentru gazare? Cine pentru împușcare? Mîinile sus!

citiţi

 

Adina POPESCU O istorie secretă a Ţării Vampirilor

Lansarea romanului va avea loc pe 12 octombrie, ora 19, la Muzeul...

Avanpremieră editorială: Distanţa dintre noi

Dilema veche vă prezintă în avanpremieră un fragment din...

Lucian VASILIU De foarte departe

gata să arunce în aer
depozitul de osanale al derizoriului
 

 

Valeriu NICOLAE | rătăcit în Euro-Narnia

„Un om clar“

 
 

În momentul de faţă, Gabriel Oprea este cel mai influent politician român. În 2012, într-un interviu cu Robert Turcescu – unul dintre cei pe care Oprea i-a procopsit şi cu grade militare – spunea: „Eu sînt militar de carieră şi am alt stil de organizare şi altă predictibilitate.

citiţi

Cristian GHINEA | Atitudini mic-burgheze

Gata cu fineţurile – ultima soluţie pentru Moldova?

 
 

Moldova de după 2009 a trecut printr-o accelerată liberalizare politică, în timp ce liberalizarea economică a rămas mult în urmă. Cînd aud de „furtul miliardului“, cei mai mulţi oameni îşi imaginează un fel de jaf ca în filme, unde tipi mascaţi opresc maşini blindate ale băncilor. 

citiţi

Rodica ZAFIU | cuvinte nepotrivite

Belferii de altădată

 
 

Sensurile unui cuvînt sînt, în mod evident, legate între ele, presupunînd anumite evoluţii în timp: prin metaforă, extindere sau restrîngere semantică, uneori prin imitarea unor modele străine sau chiar prin o confuzie fixată ca atare în uz. 

citiţi

Magda-Cristina TUNEGARU | aduse cu poșta

Educaţia în dezbatere

 
 

Propun cîteva puncte ale dezbaterii pe tema educaţiei româneşti. Atenţia nu trebuie canalizată exclusiv pe copiii excepţionali, aceştia se descurcă în orice situaţie. E datoria noastră să ne îngrijim de copiii cu probleme, de cei care pot progresa, dar care au nevoie de ajutor, de un impuls, de puţină încredere.

citiţi

Liviu PAPADIMA | învăţătura de minte

Trei ursitoare

 
 

O colegă, bună prietenă, mi-a povestit că a dat într-o zi peste un referat copiat cuvînt cu cuvînt chiar dintr-o carte pe care o scrisese şi o publicase ea însăşi. Îşi făcea griji că studenţii or fi ajuns s-o considere ramolită, incapabilă să-şi recunoască propriul text la lectură. S-a dovedit însă că lucrurile stăteau cu totul altfel.  
 
citiţi

Andrei MANOLESCU | libertatea de impresie

Bolnavi nostalgici

 
 

În faţa biroului de internări al unui spital cu titulatura „de urgenţă“, vreo douăzeci de persoane, pacienţi şi aşa-numiţi aparţinători care ţin rîndul celor ce încearcă să se interneze, aşteaptă. Unii dintre „internabili“, care nu pot sta la coadă, sînt aşezaţi alături, pe nişte scaune ca la metrou. 

citiţi

Selma IUSUF | legende urbane

Ospitalitate

 
 

Omul are cei mai albaştri ochi pe care i-am văzut vreodată. Un albastru de o intensitate aproape tragică, aproape de cea pe care o vezi în ochii beţivilor eterni. Un azuriu care unduieşte în iris între prezenţă şi depărtare, cumva. Omul păzeşte nişte bulendre pe o stradă din Constanţa. 
 
citiţi

„Nu cred că puterea poveştilor e o utopie“ – interviu cu Cristian LUPŞA

 
 

În 2010 nu intenţionam să facem o conferinţă, ci mai degrabă să aducem două jurnaliste cu experienţă pentru nişte seminarii cu echipa DoR şi alţi jurnalişti. Dar una dintre ele n-a putut veni, iar un înlocuitor s-a transformat în trei şi seminariile s-au transformat într-o conferinţă cu 100 de participanţi.

citiţi

 

 

CARTE

 
 
 

Marius CHIVU

Martiriul bărbatului

Departe de a fi un roman misogin care proclamă că femeile ar trebui să moară, Viaţa mea de bărbat atacă tocmai prejudecata... citiţi

 
 

Mircea CĂRTĂRESCU

„Un act de credinţă, o formă de...

În ceea ce mă priveşte, fiecare premiu pe care l-am primit în cei patruzeci de ani despre care v-am vorbit m-a luat prin surprindere şi mi-a... citiţi

 

 

MUZICă

 
 
 

Aron BIRO

Rejuvenare

Dacă boom-ul de acum douăzeci de ani i-a prins pe Iron Maiden în plin divorţ şi criză creativă, de data aceasta britanicii ocupă o poziţie... citiţi

 
 

Paul BREAZU

Minunata lume veche

Cînd, în 1989, Robert Christgau, unul dintre cei mai ireverenţi, autoritari şi influenţi critici din istoria muzicii, vorbea în termeni... citiţi

 

 

ARTE PERFORMATIVE

 
 
 

Oana STOICA

Zholdak punct şi virgulă

Artist de forţă, incomod, extremist în concepte şi cu un mod de lucru dur, ucraineanul Andriy Zholdak, adoptat o perioadă de Teatrul Naţional... citiţi

 
 

Aron BIRO

A patra „Lună Plină“

Festivalul, derivat oarecum din TIFF-ul clujean, nu pare să atragă masa critică necesară sustenabilităţii; aşa se face că această a...
citiţi

 

 

Matei MARTIN | Mapamondul de buzunar

Un bun început – de ziua mondială a traducerii

 
 

Deşi piaţa de carte din România e axată în principal pe traduceri, deşi cele mai multe edituri trăiesc (sau doar supravieţuiesc) din cărţile traduse, traducătorii înşişi sînt neglijaţi, vulnerabili şi săraci. Traducătorii români au tariful cel mai mic din Europa. 

citiţi

Jacqui BANASZYNSKI

Cum să asculţi – fragment

 
 

Am o întrebare să vă pun. Vă ascultaţi vreodată pereţii? E o întrebare cît se poate de serioasă. Am crescut în casa construită de tatăl meu în anul în care m-am născut. Am patru fraţi, eu sînt cea mai mică din familie. 

citiţi

Oana STOICA | Rosencrantz & Co.

Zholdak punct şi virgulă

 
 

Artist de forţă, incomod, extremist în concepte şi cu un mod de lucru dur, ucraineanul Andriy Zholdak, adoptat o perioadă de Teatrul Naţional „Radu Stanca“ şi de Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu, a dispărut un timp din atenţia publică autohtonă. 

citiţi

George BANU | scena lumii

Charleville şi marionetele lumii

 
 

Charleville-Mézières se află în inima pădurii din Ardeni care, cel puţin onomastic, evocă subtila comedie shakespeariană Cum vă place ale cărei eroine se refugiază în acest spaţiu pur, opus celui compromis şi uman deteriorat de la curte. 

citiţi

 
GALERIILE DILEMA VECHE

Invazia „islamişti...

Joi, 2015-09-24 11:03

Festivalul Dilema ...

Mar, 2015-08-25 17:13

Festivalul Dilema ...

Mar, 2015-08-25 16:19

Festivalul Dilema ...

Mar, 2015-08-25 14:52

Clubul Dilema vech...

Mar, 2015-06-02 17:59

Alexandru Andrieș ...

Sâm, 2015-01-10 19:48

Festivalul Dilema ...

Mie, 2014-08-27 15:42

Festivalul Dilema ...

Mie, 2014-08-27 14:25

Festivalul Dilema ...

Dum, 2014-08-24 09:18

Festivalul Dilema ...

Sâm, 2014-08-23 02:04

Clubul Dilema vech...

Lun, 2014-05-05 16:18

Kiev, ianuarie 201...

Vin, 2014-01-24 03:38

 

Galerii foto

Invazia „islamişti...

Joi, 2015-09-24 11:03

Festivalul Dilema ...

Mar, 2015-08-25 17:13

Festivalul Dilema ...

Mar, 2015-08-25 16:19

Festivalul Dilema ...

Mar, 2015-08-25 14:52

 

La faţa timpului

Dimineaţă recuperată. Amintiri din penitenciarul politic Miercurea Ciuc – interviu cu Erzsébet TELEKI

 
 

Doamna Erzsébet Teleki apare în volumul memorialistic al Lenei Constante, Evadarea imposibilă: penitenciarul politic de femei Miercurea Ciuc: 1957-1961, sub numele de Böji, una dintre colegele de celulă ale autoarei. În 1957 a fost arestată şi a rămas în penitenciarul de la Miercurea Ciuc pînă în anul 1964. 

citiţi

Adina POPESCU | portrete din mers

Bicicliştii din Berlin

 
 

I-am cunoscut de curînd pe bicicliştii din Berlin, iar acest personaj colectiv, perfect adaptat oraşului, m-a impresionat. E drept că m-a impresionat şi fluiditatea traficului şi, uneori, chiar absenţa lui, la anumite ore, considerate în Bucureşti „de vîrf“, cum ar fi miezul zilei sau seara, după 9. 

citiţi

Iulian COMANESCU | Oameni şi etichete

Tasternetul

 
 

Aţi încercat vreodată să gătiţi o reţetă tradiţională românească după Radu Anton Roman sau Sanda Marin? Dacă da, ştiţi că rezultatul e din cale-afară de familiar, exclude orice fel de revelaţie. Şi, în general, contrazice toate poncifele moderne despre mîncat sănătos. 

citiţi

Soluţie implementată de Tremend
SATI