Nevăzut, neauzit - proiecte pentru persoanele cu...

Văzul şi auzul

De ani buni, marile companii din România derulează campanii de CSR – termen care desemnează implicarea lor reală în problemele cetăţii. Multe dintre aceste companii şi-au format fundaţii axate în special atît pe identificarea acestor...

citiţi

Lumea prin culoare şi sunet -...

„Sînt convinsă că persoanele cu...

Tema săptămînii:
Nevăzut, neauzit - proiecte pentru persoanele cu...
 

SITUAŢIUNEA

 

 

 
 

Andrei PLEŞU

A fi contra

Cînd vrei să lauzi ceva, sau pe cineva, nu e obligatoriu să ai competenţa a ceea ce lauzi. Lauda porneşte ori din entuziasm sincer (chiar dacă inadecvat), ori dintr-un mărunt calcul de conjunctură. Ea stă, cu alte cuvinte, sub semnul opiniei (private şi libere), dar, ca atare, nu face... citiţi

 

Denisa DURAN dorm, dar stau cu tine

Are ochii gri ca de pisică.

Cristina COMANDAŞU 26, 37, 70 – vîrste ale excelenței în muzică

Clarinetistul Andreas Ottensamer (26 ani), Avi Avital la mandolină (37...

O. NIMIGEAN forţele de descurajare

sau ai privi
împreună cu mine
 

Luiza VASILIU | DilemaBlog

Nu mai am Facebook

 
 

Mi-am suspendat contul de Facebook de două săptămîni. 350 de ore fără să mai dau mii de refresh-uri ca să văd ce s-a mai întîmplat în lume, 350 de ore fără să mai citesc mesaje din care să aflu ce s-a mai întîmplat în viața oamenilor din jurul meu, 350 de ore fără virale și dezbateri mîzgălite pe șervețele. 

citiţi

Adina POPESCU | DilemaBlog

Lista neagră

 
 

Am regăsit un text de acum vreo 10 ani, de fapt mai mult un soi de anchetă, care m-a amuzat. Unele dintre personaje nu mai sînt atît de prezente, cîteva au cam dispărut de tot, altele au „evoluat”. Una peste alta, „peisajul” de la TV este în mare parte neschimbat, ceea ce e destul de trist. 

citiţi

Stela GIURGEANU | DilemaBlog

Sîmbătă seara, la Corso

 
 

În sală e într-adevăr frig, chiar mai frig decît afară, căci se combină şi cu o uşoară umezeală jilavă. Îţi găseşti un loc, te aşezi şi îţi pui, preventiv, haina pe tine. Începe filmul, dar luminile întîrzie să se stingă.

citiţi

 

 

Rodica ZAFIU | cuvinte nepotrivite

Regretabilul domn X

 
 

O destul de surprinzătoare eroare apare din cînd în cînd în textele jurnalistice actuale şi în comentariile publicului cititor: adjectivul regretabil e folosit în locul participiului regretat, în formule de evocare a unor persoane şi personalităţi dispărute. 

citiţi

Cătălin ŞTEFĂNESCU | fără doar şi coate

Cu cine vrem să semănăm?

 
 

Cu „lumea civilizată“, evident. Cu ce ştim mai mult din poveşti. Cu lumea pe care noi, cetăţenii români de o anumită vîrstă – să zicem, cei care aveau în jur de 20-30 de ani în momentul căderii comunismului – o cunoaştem într-un anume fel. 

citiţi

Selma IUSUF | legende urbane

Fraţi şi surori

 
 

„Poezi de argezi“ scrie, în cerneală albastră, cutremurată de o mînă nesigură de şcolar, fix în vîrful paginii de caiet. Îi dau o palmă după ceafă de i se zgîlţîie fălcile. „Ce Argezi, băi, ce Argezi??? Ce-i aia Argezi?“, ţip, plină de conştiinţă profesorală şi umflată de mîndria carenusuportănicioprovocare a surorii mai mari.

citiţi

Maria IORDĂNESCU | Lasă-ţi copiii să vină la tine

Dorinţe din alte vremuri

 
 

Sigur, toţi ştim la ce ne referim atunci cînd proclamăm deviza vieţii noastre de părinţi ca fiind „Vreau să îi ofer copilului meu tot ceea ce eu nu am avut“: o casă confortabilă, o şcoală performantă, vacanţe care stîrnesc curiozităţi şi potolesc dorul de aventură, haine decente şi mîncare sănătoasă din belşug.

citiţi

Mircea VASILESCU | oameni de treabă

Serviciile sociale în România şi Norvegia – dialog cu Maria CRÂNGAŞU

 
 

"Este nevoie de un model după care să ne ghidăm, iar Norvegia este o ţară care se conduce după nişte principii simple. Raportul a fost realizat în cadrul proiectului „ONG-uri mai puternice împreună“, finanţat din Fondul ONG, granturile SEE, şi monitorizat de FDSC. Promotorul proiectului a fost Caritas România. "

citiţi

Andrei MANOLESCU | libertatea de impresie

Winston Churchill în locul lui Jeremy Clarkson

 
 

Am descris odată calităţile acestei emisiuni care plăcea atîtor oameni din întreaga lume, cu al său reuşit trio de prezentatori: Jeremy Clarkson, Richard Hammond şi James May. Am încercat să explic şi de ce show-ul depăşea cu mult graniţele unei simple emisiuni despre maşini. 

citiţi

 

 

CARTE

 
 
 

Marius CHIVU

 Viaţa în timpul războiului

Drago Jančar (n. 1948) este scriitorul sloven cel mai tradus şi mai cunoscut internaţional, – a scris mult teatru şi proză –, scrierile sale... citiţi

 
 

Mirella PATUREAU

Un Paris ţesut din stofa amintirilor – sau...

Parisul personal sau „autobiografia urbană“ semnată de George Banu nu este un ghid cultural al Parisului şi nici un imposibil jurnal în... citiţi

 

 

MUZICă

 
 
 

Paul BREAZU

Zgomotul şi furia

La începutul acestui an, Lightning Bolt a făcut două anunţuri importante. Primul dintre ele spunea că următorul album, numit Fantasy Empire,... citiţi

 
 

Paul BREAZU

O tragedie americano-canadiană

If You’re Reading This It’s Too Late, cel mai nou mixtape/album* al lui Drake, e construit din paranoia şi nu seamănă cu nimic din ce a lansat... citiţi

 

 

FILM

 
 
 

Andrei GORZO

Despre afacerea Film Menu, din interior (2)

Film Menu e o revistă finanţată de Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică (UNATC) din Bucureşti. Din 2009, cînd a... citiţi

 
 

Ana Maria SANDU

„Totonel n-a vrut să mă impresioneze“...

Pe 18 decembrie, la HBO, va avea loc premiera filmul lui Alexander Nanau – Toto şi surorile lui. În 2010, regizorul a obţinut, cu Lumea văzută... citiţi

 

 

George BANU | scena lumii

Naţionalul bucureştean şi teatrul-oraş

 
 

„Le théâtre est une chose urbaine“, „teatrul e legat de oraş“ – această frază am citit-o la Bucureşti acum o jumătate de secol într-o carte a marelui istoric Jacques Le Goff. El observa că teatrul e indisociabil legat de comunitatea urbană şi că rămîne străin satului cu excepţia anumitor sărbători de excepţie.

citiţi

Cristina Hermeziu

România la Salonul Cărţii de la Paris – plus şi minus

 
 

Fără nici o autoflatare, cei care frecventează Le Salon du Livre de la Paris – intelectuali, cititori de literatură din diaspora mai veche sau mai nouă – găsesc în prezenţa României un reper anual jubilatoriu. Ţi se aduc, pe tavă, cărţi de acasă – la Paris nu există o librărie românească! 

citiţi

Oana STOICA | Rosencrantz & Co.

Maşini de spălat vise (I) – Părinţi teribili

 
 

O savană cu maşini de spălat şi animale sălbatice care se mişcă alene, tresar încordate sau îşi bălăcesc capetele albe, deformate de supradimensionare, în sîngele victimei, într-o lumină stranie care se stinge în penumbră. 

citiţi

Daniel K. SOKOL

Adevărul despre consimţămîntul pacientului

 
 

Este acceptabil ca doctorii să tăinuiască informaţii faţă de pacienţii lor? Unii susţin că nu e numai acceptabil, ci şi dezirabil. Speranţa, argumentează ei, este esenţială pentru o vindecare reuşită, iar unui diagnostic sumbru nu trebuie să i se permită să o ucidă. 

citiţi

Manuela BOGHIAN | La faţa locului

Cum am ajuns în maşina şerifului din California

 
 

Pe la 5 dimineaţa, ne-a trezit o lumină puternică şi un ciocănit în geam. Dormeam într-o dubă pe care-o numeam Big Red (Marele Roşu), care aparţinea prietenei mele Bridget. Prima mea reacţie a fost să ignor agitaţia şi să-mi continui somnul. Bridget însă era panicată şi pînă la urmă m-am speriat şi eu. 

citiţi

 
GALERIILE DILEMA VECHE

Alexandru Andrieș ...

Sâm, 2015-01-10 19:48

Festivalul Dilema ...

Mie, 2014-08-27 15:42

Festivalul Dilema ...

Mie, 2014-08-27 14:25

Festivalul Dilema ...

Dum, 2014-08-24 09:18

Festivalul Dilema ...

Sâm, 2014-08-23 02:04

Clubul Dilema vech...

Lun, 2014-05-05 16:18

Kiev, ianuarie 201...

Vin, 2014-01-24 03:38

Albumul ROST - de ...

Lun, 2013-11-25 12:17

De meserie (foto)j...

Lun, 2013-10-21 15:25

Josef Koudelka

Mie, 2013-10-16 21:22

Lunetistul

Vin, 2013-10-04 12:17

Evgheniţi, ciocoi,...

Mie, 2013-10-02 22:13

 
 
ADEVĂRUL DE ALTĂDATĂ

Mădălina ŞCHIOPU Lars Vilks, provocatorul - sau varianta...

Pînă în 2007, faima lui Lars Vilks - artist contemporan şi profesor...

Andrei PLEŞU Cercul vicios al ideologiilor

Există o ideologie feministă, una ecologistă, una gay, una a...

Vintilă MIHĂILESCU Bîta de baseball

 

Galerii foto

Alexandru Andrieș ...

Sâm, 2015-01-10 19:48

Festivalul Dilema ...

Mie, 2014-08-27 15:42

Festivalul Dilema ...

Mie, 2014-08-27 14:25

Festivalul Dilema ...

Dum, 2014-08-24 09:18

 

Bogdan TĂNASE | bolero de travel

Să priveşti un gheţar în ochii săi verzi-azurii

 
 

Nu am ajuns în Canada în cel mai fericit moment al vieţii, dar am ajuns cînd trebuia. Cu viza e destul de complicat, pe alocuri chiar un pic suprarealist, e o ţară foarte scumpă, nu aş fi putut ajunge dacă nu aş fi mers din Coreea. 

citiţi

Iulian COMANESCU | Oameni şi etichete

Posesia şi înregistrarea

 
 

Dezvăluirile şi investigaţiile abundă prin presa românească. Cum facem să ştim care sînt „pe bune“ şi care nu sînt? Primul criteriu ar fi că cutare sau cutare dovadă – înregistrare, document – e ceva ce-a găsit redacţia prăvăliei media cu pricina sau, dimpotrivă, un lucru care i s-a oferit. 

citiţi

Adina POPESCU | portrete din mers

De meserie, şoferi

 
 

Un element indispensabil al excursiilor noastre şcolare cu autocarul, pînă la Slănic Prahova, Cheia sau Cabana Trei Brazi era domn’ şofer. El cunoştea regulile de circulaţie mai bine decît oricine, se împrietenea cu mămicile care ne însoţeau în excursie şi uneori striga la copii ca să nu mai facă gălăgie.

citiţi

Florentin ȚUCA

Propaganda de război şi probele ei

 
 

Asasinarea lui Boris Nemţov, oponent al Puterii de la Kremlin, a stîrnit, cum era de aşteptat, numeroase reacţii şi controverse. La o extremă, convingerea imediată şi fermă a mainstream-ului occidental că actul criminal este imputabil Puterii de la Moscova şi, în special, „ţarului KGB-ist“ aflat în fruntea sa.

citiţi

Soluţie implementată de Tremend
SATI