Editoriale și opinii

nici aşa, nici altminteri

Globalizare fără comunicare

Andrei PLEŞU

Să nu ne facem iluzii: globalizarea e o realitate incontestabilă, trăim – se spune – în „era comunicării“, sîntem informați cînd se fură o bicicletă în Central Park sau cînd moare un campion al longevității din Indonezia, dar nu știm mai nimic despre evenimente și fenomene de anvergură, cu efect imediat asupra „noii (dez)ordini mondiale“. Avem, zi de zi, tone de „breaking news“, dar nu mai avem „news“, știri consistente, cu adevărat importante!

distribuie

Tîlc show

o... ce vestigii minunate!

Pericol de vizitatori

Cătălin PAVEL

Cîte unul ascultă ghidajul tău rapid și la sfîrșit, fără alt comentariu, te întreabă dacă monedele sau opaițele astea pe care tocmai le-a cumpărat sînt originale. Altul face un efort să te asculte, dar la jumătate nu se mai poate stăpîni și te întreabă dacă e adevărat că aici ar fi putut fi Atlantida.

distribuie

Dileme on-line

În alb şi negru

Un sat de șahiști

Ionuţ IAMANDI

Scenă domestică din satul de șahiști, în care toți sînt jucători: copiii la școală, adulții acasă sau la birt, bătrînii pe marginea șanțului. Pînă și șoferul de rată, cînd întoarce, în pauza de un sfert de oră face-un șah cu nea Vasile, paznicul de la ciupercărie. Face-un blitz, că n-are timp de mai mult.

distribuie

Pe ce lume trăim

axa dus-întors

Un judecător care m-a sedus

Sever VOINESCU

„Un român îl blochează pe Trump“, sau „Judecătorul român de care se teme Trump“, ori „Incendiar! Trump pus cu botul pe labe de un judecător român“. Sigur că aceste titluri ar fi cu totul inexacte, dar de dragul unui asemenea titlu, ce jurnalist român ar sta să se gîndească de două ori?

distribuie

La zi în cultură

Mobile Journalism – despre gramatica lumii de azi

Cristina HERMEZIU

Să produci conținut mediatic cu telefonul mobil e mai puțin greoi, mai puțin invaziv, mai puțin intruziv, mai intim, mai autentic, mai reactiv. Ceva se schimbă însă fundamental, și anume raportul jurnalistului-mobil cu subiectul său, cu care se confundă aproape osmotic prin natura discretă a instrumentului, subiect la care participă, și pe care îl trăiește în hiperproximitate: discreția instrumentului face din reporterul MoJo un martor al evenimentului sau un actor, un participant?

distribuie

Societate

La faţa locului

Hecho en Mexico

Emil BELU

Cînd ajungem în dreptul lui, ne spunem fiecare numele şi ţara de origine. Este o veche procedură dragă lui, iar noi, ca nişte turişti civilizaţi, o respectăm întocmai. Nu uită niciodată protocolul, este una dintre rarele bucurii ale acestui om simplu, trăitor de decenii între agave și iguane – ne spune Xavier, ghidul de origine franceză, cel care a venit aici pentru şase luni şi a rămas treizeci de ani.

distribuie

Carte

Film

Mapamondul de buzunar

Războiul lumilor la Cannes

Matei MARTIN

Netflix nu are nici un interes să proiecteze filmele în săli de cinema. Compania operează în regim video on demand (video la cerere), într-un sistem în care clienții plătesc abonament. Dacă ar vrea să-și difuzeze producțiile în cinematografele din Franța, atunci ar trebui să aștepte trei ani de la prima difuzare în sală pînă la prima difuzare pe platforma online.

distribuie